ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ανυπέρβλητα εμπόδια στη νομιμοποίηση

Οργισμένη συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, μια μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων

Από τη χτεσινή σύσκεψη των μεταναστών στην Ενωση Εργαζομένων από το Μπανγκλαντές
Από τη χτεσινή σύσκεψη των μεταναστών στην Ενωση Εργαζομένων από το Μπανγκλαντές
Ολο και βαθύτερα στην άγρια εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση «βουλιάζουν» οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που κατοικούν στη χώρα μας, με τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης και όλων όσοι στηρίζουν και προωθούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και είναι πασίγνωστες οι συνθήκες «μαύρης εργασίας» μέσα στις οποίες εργάζεται η συντριπτική τους πλειοψηφία, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν καθιερώσει ως προϋπόθεση για τη νομιμοποίησή τους την προσκόμιση τουλάχιστον 150 ενσήμων. Αυτό ίσχυε και για τις αιτήσεις, η προθεσμία κατάθεσης των οποίων έληγε προχτές, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο.

Οργισμένοι για την κοροϊδία και την εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν, χτες το πρωί εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν έξω απ' τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό που αντιμετωπίζουν και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που βάζει η νομοθεσία στο δικαίωμα να κερδίζουν με τη δουλιά τους το μεροκάματο, χωρίς να βρίσκονται υπό διαρκή διωγμό. Πολλοί από τους μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στα γραφεία της Ενωσης Εργαζομένων από το Μπανγκλαντές, καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δώσουν οργανωμένη και αγωνιστική απάντηση σε όσους κερδίζουν απ' τη μιζέρια τους.

«Οι εργαζόμενοι που ζουν στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα, για να παλέψουν μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους γι' αυτά που δικαιούνται, να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους, να ζήσουν μ' αξιοπρέπεια, σαν άνθρωποι...», σημείωσε στον «Ρ» ο Ηλίας Αχμέντ, μέλος της Ενωσης.

Τούνελ χωρίς φως

Εξηγώντας πώς η εργοδοσία ωφελείται απ' τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην παρανομία, ο 27χρονος εργάτης από το Μπανγκλαντές Μουλάκ Ιγκμπάλ τόνισε στον «Ρ»: «Είναι άδικο. Δεν έχω χαρτιά, δεν μπορώ να δουλέψω, να παίρνω μισθό κανονικό... Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ ν' αγοράσω το παράβολο...». Στη βιοτεχνία όπου δουλεύει ο Μουλάκ συμπληρώνει καθημερινά 13 ώρες δουλιάς: «Στο ίδιο αφεντικό, άλλοι δουλεύουν 8 κι άλλοι 10 ώρες...». Δίπλα του ο Μοχάμεντ Μουσάιντ υπογράμμισε πως για τα δύο χρόνια που δουλεύει σε ξυλουργείο, δεν έχει πάρει ούτε ένα ένσημο!

Ο εμπαιγμός ξεπερνά κάθε όριο. «Εχω τη λευκή κάρτα του πολιτικού ασύλου από το 2002 αλλά δε μου δίνουν άδεια παραμονής», διευκρίνισε ο 38χρονος Οκανουάρ Οσάν. Η περίπτωσή του, που δεν είναι η μοναδική, αναδεικνύει και τον κατήφορο που - καθόλου τυχαία - ακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά πολιτικού ασύλου. «Μπαίνει ραντεβού για να πάρω τη ροζ κάρτα και το αναβάλλουν συνέχεια». Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μόλις το 0,84% των αιτούντων αναγνωρίστηκαν μέσα στο 2005 ως πρόσφυγες.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλήρης εγκατάλειψη του δημόσιου τομέα

Στο νοσοκομείο του Βόλου λειτουργούν μόλις 10 κρεβάτια, όταν ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή διαθέτει 1.200

Σε πλήρη εγκατάλειψη και απαξίωση καταδικάζει τον ψυχιατρικό τομέα στη Θεσσαλία και γενικότερα, η πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για να εισβάλουν οι ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και για τους τέσσερις νομούς της περιοχής, για την κάλυψη των ψυχιατρικών αναγκών, ο δημόσιος τομέας διαθέτει μόνο 10 κρεβάτια στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, όταν ο ιδιωτικός τομέας, που συνεχώς αναπτύσσεται, διαθέτει συνολικά 1.200 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 600 στη Λάρισα.

Στη Λάρισα, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο αρκετές φορές ασθενείς που χρειάζονται ψυχιατρική υποστήριξη - ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αλκοολισμό - νοσηλεύονται στις παθολογικές ή άλλες κλινικές, καθώς δεν υπάρχει δημόσια ψυχιατρική κλινική. Επίσης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπάρχουν μέλη ΔΕΠ, υπάρχουν επιμελητές αλλά η κλινική, που διαθέτει 38 κρεβάτια δε λειτουργεί, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όταν στα εξωτερικά ιατρεία ο αριθμός των ασθενών φτάνει ετησίως τους 5.000, εκ των οποίων το 5% χρήζει άμεσης νοσηλείας.

Απέτυχε η «μεταρρύθμιση»

Την αποτυχία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πιστοποιούν οι επισημάνσεις και τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ), με αφορμή το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα. Η υποχρηματοδότηση που κατήγγειλαν οι επιστήμονες, είναι σύμφυτη με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ψυχικής υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, παραδέχτηκαν ότι «το ζητούμενο δεν είναι να κλείσουν τα Νοσοκομεία, αλλά να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις νέες δομές, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στα τρία μεγάλα ψυχιατρεία της χώρας (Ψυχιατρικό Αττικής, Δρομοκαΐτειο, Λέρου) οι εισαγωγές σε μηνιαία βάση ανέρχονται περίπου στις 500, ενώ στα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων στην Αθήνα υπάρχει διαρκής υπερπληρότητα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Σάββατο η ιδρυτική σύσκεψη

Σε εξέλιξη και η λαχειοφόρος της ΕΣΚ - ΑμΕΑ

Ιδρυτική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται το Σάββατο 6 Μάη στις 10 το πρωί στο ΕΚΘ. Οπως τονίζεται στο κάλεσμα της Επιτροπής που δημιουργήθηκε για τη συγκρότηση της ΣΕΑΑΝ στη Θεσσαλονίκη, «παίρνουμε την πρωτοβουλία αυτή για:

  • Να αντιμετωπίσουμε τη γενικευμένη και εφ' όλης της ύλης επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματά μας(εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, Παιδείας Ειδικής Αγωγής).
  • Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτικοποιούν ευαίσθητους τομείς, όπως είναι ο χώρος της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας Ειδικής Αγωγής.
  • Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων σε εκείνα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τις Ομοσπονδίες που ακολουθούν τη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεγάλη λαχειοφόρος αγορά της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ - ΑμΕΑ) για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στη μόρφωση, στη δουλιά, για μια ποιότητα ζωής με αξιοπρέπεια και μια κοινωνία που θα σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τα δώρα είναι μια τηλεόραση Philips 32 Pw 5320 μαζί με ένα Dove Philips 32 MX- 2500, ένα κλιματιστικό Sharp 24000 BTU με ιονιστή πλάσμα και ένα DCR SONY DV - 202. Οι αριθμοί που κερδίζουν θα κληρωθούν μαζί με το Λαϊκό Λαχείο που κληρώνει στις 30 Μάη 2006. Λαχνοί διατίθενται απ' τα γραφεία της ΕΣΚ - ΑμΕΑ, οδός Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210 52.21.411 και από μέλη της παράταξης (πληροφορίες στα τηλέφωνα 6938 798.329, 6945 864.677).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα

Μια απόφαση που κινείται στη λογική της διάσπασης των εργαζομένων και οι διεκδικήσεις είναι κυρίως επιδόματα, ψήφισαν από κοινού χτες η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ετσι από αύριο αρχίζουν κάποιες δραστηριότητες με αποσπασματικό χαρακτήρα και καταλήγουν σε 24ωρη απεργία στις 31 Μάη. Στον αντίποδα της συμβιβαστικής λογικής ήταν οι προτάσεις των συμβούλων του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Πρότειναν 24ωρη απεργία στις 10 Μάη με γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία, στις οποίες θα κληθούν και συνδικάτα άλλων εργαζομένων καθώς και εκπρόσωποι λαϊκών φορέων. Επίσης, στάση εργασίας στις 12 Μάη - που είναι Παγκόσμια Μέρα των Νοσηλευτών - και 24ωρη απεργία στο τελευταίο τριήμερο του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ