ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να ξηλωθούν οι χαφιεδοκάμερες

Σήμερα στο ΣτΕ, στις 9:30 π.μ., εκδικάζεται σχετική Αίτηση

Eurokinissi

Αίτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» με την οποία ζητά να ξηλωθούν οι κάμερες της ΕΛ.ΑΣ. - που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και με πρόσχημα το κυκλοφοριακό χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και καταγραφή των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων του λαϊκού κινήματος - εκδικάζεται σήμερα Παρασεκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου & Σανταρόζα, πρώην Αρσάκειο) στις 9:30 π.μ.

Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και μέλη της, κατέθεσαν στο ΣτΕ, στις 14 Νοέμβρη 2005, Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης 58/2005 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία με πρόσχημα τη «διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων», παρέτεινε τη λειτουργία των καμερών και του σχετικού συστήματος C4i.

Το σύστημα αυτό, που όπως τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αποτελεί μηχανισμό παρακολούθησης, εκφοβισμού και καταστολής του λαϊκού κινήματος, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας με πρόσχημα την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων από την «τρομοκρατία» και κόστισε στον ελληνικό λαό 1.200.000.000 ευρώ.

Στην Αίτηση οι προσφεύγοντες ζητούν την κατάργηση της παραπάνω Απόφασης και την αποκαθήλωση των καμερών, που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και οι οποίες χρησιμοποιούνται συνεχώς και αποδεδειγμένα από την κυβέρνηση για την παρακολούθηση και καταγραφή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Στην Αίτηση προβάλλονται οι λόγοι που επιβάλλουν την παραδοχή της και την ακύρωση της παραπάνω απόφασης, όπως:

  • Παράβαση των άρθρων 5 παρ. 1, 9, 9Α και 25 παρ. 1Σ του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Προσβολή της προσωπικότητας από την παρακολούθηση και την «αδυναμία» της Αρχής να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις για την παράνομη χρήση των καμερών.
  • Ωμή καθημερινή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του C4i κλπ.

Οπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εκδηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει εσαεί, να πολλαπλασιάσει τις χαφιεδοκάμερες στην Αττική και να τις επεκτείνει σε όλη την επικράτεια, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού, ποδοπατώντας έτσι κάθε έννοια ατομικών και συλλογικών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση άσκησε αντίθετη Αίτηση, με την οποία ζητεί την ακύρωση της παραπάνω Απόφασης και την άδεια για επέκταση και ασύδοτη λειτουργία των χαφιεδοκαμερών». Η κυβερνητική Αίτηση συνεκδικάζεται με αυτήν της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρελάνς με αντιασφαλιστικές προτάσεις

Τις αντιασφαλιστικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνητικές θέσεις παρουσίασε χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, θέτοντας το ΠΑΣΟΚ συμμέτοχο στην επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε χτες 10 προτάσεις για το Ασφαλιστικό, οι οποίες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την αντιασφαλιστική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η ΝΔ. Ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την «αποθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης» και την «επαναξιολόγηση του καταλόγου των βαρέωνκαι ανθυγιεινών επαγγελμάτων», καθώς και «το σαφή καθορισμό των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης»...

Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Παπαδόπουλου, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60 χρόνων, αποτελούν κεντρική πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να μπει... φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση τόσο των γυναικών μητέρων, όσο και των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και να υπάρξει επανακαθορισμός των αναπηρικών συντάξεων! Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ «της ενοποίηση των ταμείων με στόχο να πάμε σταδιακά σε κατά βάση 3 ταμεία για την κύρια ασφάλιση και σε ομαδοποίηση των επικουρικών ταμείων». Στήριξε δηλαδή, την πολιτική της κυβέρνησης για πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως αυτά εφαρμόστηκαν, εξάλλου, πρόσφατα στο Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Πρότεινε τη δημιουργία ιδιωτικής ασφάλισης μέσα, όπως είπε, από την «ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών για την ίδρυση ισχυρών επαγγελματικών ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους και με κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά σχήματα που να λειτουργούν πέραν της κύριας και της επικουρικής ασφάλισης». Τάχτηκε υπέρ της «θεσμοθέτησης εθνικής κατώτατης σύνταξης για όλους τους πολίτες», που φυσικά θα κινείται στο κατώτατο ελάχιστο σημερινό εισόδημα, δηλαδή σε συντάξεις απόλυτης φτώχειας.

Επίσης πρότεινε «την ενεργητική διαχείριση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων όλων των ταμείων»..., ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμοστεί με συνέπεια η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία», οι αντιασφαλιστικοί νόμοι «Ρέππα».

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου συνυπέγραφε με την κυβέρνηση την από κοινού επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ασκώντας υποκριτική αντιπολίτευση, την κατηγόρησε ότι ακολουθεί «σκληρό και αντιλαϊκό πρόγραμμα», «κρυφή ατζέντα» και ότι ταυτίζεται με την «κουτοπονηριά του Καραγκιόζη».

Κάλεσμα στο «Κοινωνικό Φόρουμ»

Εξάλλου χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το «Κοινωνικό Φόρουμ» και με αφορμή τις εξελίξεις στο Ιράν να συναντηθεί με τις «προοδευτικές δυνάμεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», για να «ξαναδώσουν ζωή στο κίνημα ειρήνης» που «αντιτίθεται στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων». Να συνταχτούν, δηλαδή, ουσιαστικά με τη «συμμαχία των προθύμων», που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο όνομα δήθεν... «της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο πληθυντικός ενός Καραγκιόζη

Είχε δίκιο ο τρομερός Οσκαρ Ουάιλντ, όταν έλεγε πως το μυστικό που κρύβει ο καθένας μέσα του θα αναγκαστεί κάποτε να το φωνάζει από τα κεραμίδια του σπιτιού του. Στο Κατάρ καταρρακώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας. Η συνείδησή του τον χρησιμοποίησε όπως ο εγγαστρίμυθος την κούκλα του. Η αλήθειά του είχε και λεζάντα: «Είμαστε όλοι Καραγκιόζηδες». Λεζάντα που ο κόσμος είχε τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι.

Το παραλήρημα του Κεφαλογιάννη δεν προλάβαιναν να καταγράφουν ως ψυχαναλυτές οι δημοσιογράφοι. Για πρώτη φορά ένας υπουργός Ναυτιλίας εν μέσω της ερήμου τα έκανε θάλασσα. Ενδιαφέρουσα ήταν η κορύφωση του παραληρήματος του υπουργού. Από μέσα του αναδύθηκε ο Φώσκολος της τηλεοπτικής κυβέρνησης, και ιδού τα κότερα με γιουσουφάκια, νταβατζήδες, χρηματιστήρια, και το κερασάκι στην τούρτα ότι ένας μεγαλοδημοσιογράφος τον πιέζει να δώσει άδεια οπλοφορίας σ' έναν ψυχοπαθή, κι αυτός - τι να κάνει; - θ' αναγκαστεί να τη δώσει. Μετά την κρίση, αφού ησύχασε εαυτούς και αλλήλους, διαβεβαίωσε, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πως έχει να πει κι άλλα φοβερά, αυτή τη φορά στα δελτία ειδήσεων. Πριν αλέκτορα λαλήσαι, πήρε πίσω όσα είχε πει, αφήνοντας υπονοούμενα για παραποίηση των λόγων του.

Ο «ακέφαλος πια Γιάννης» θα έπρεπε, για την ορθολογική χρήση της αλήθειάς του, να γνωρίζει ότι δε θα έπρεπε να τη μεταδίδει σε άλλα άτομα χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του - συγγνώμη, τον πρωθυπουργό του, ήθελα να πω. Διότι έτσι ήταν πια ζήτημα ωρών να υποστεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες: να εξασθενήσει η αξιοπιστία του, να πάθει εμβροντησία, να νιώθει δυσφορία, συναισθηματική αστάθεια και να μην τολμά να κυκλοφορήσει λόγω φωτοευαισθησίας.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΣΟΚ
Νέες υποψηφιότητες

Νέο πακέτο υποψηφίων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις Νομαρχίες και τους Δήμους, ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η επιτροπή εκλογικών διαδικασιών, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στην υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την Γκιούλ Μπαέζ Καραχασάν. Επίσης οι υποψήφιοι νομάρχες που πήραν το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι: Ηρακλείου Ευαγ. Σχοιναράκη, Λάρισας Ευαγ. Λιακούλη, Δράμας Χρ. Κορυφίδης, Καβάλας Δ. Παπουτσής, Ξάνθης Φ. Καραλίδης, Αργολίδας Αν. Ντέμος, Λευκάδας Κ. Αραβανής, Χανίων Γ. Τζανακάκης, Κιλκίς Γ. Φραγκίδης

Επίσης ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους παρακάτω δήμους: Λευκάδας Κ. Βλάχος, Μεσολογγίου Γ. Τέγας, Ξάνθης Χρ. Πούλιος, Τρικκαίων Λ. Καφές. Επίσης το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον ανεξάρτητο Δ. Τζιώτη στη Βουλιαγμένη, ενώ σε συνεργασία με τον ΣΥΝ το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την Τ. Καφατσάκη στο Δήμο Ζωγράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ