ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αντικομμουνισμός «δούρειος ίππος» κατά των λαϊκών ελευθεριών

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο για τα αντικομμουνιστικά σύνδρομα στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο διαχρονικός ρόλος του αντικομμουνισμού ως εργαλείου κατάλυσης των λαϊκών ελευθεριών και ως ιδεολογίας - με ορμητήριο το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων - διχασμού του λαού και επιβολής της εξουσίας των ντόπιων και ξένων κέντρων της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, αναδείχτηκε από πολλούς ομιλητές κατά την εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα «21 Απρίλη 1967: Αντικομμουνιστικά Σύνδρομα στις Ενοπλες Δυνάμεις, Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Μουστακλή και του Αλέκου Παναγούλη και διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), το Σύλλογο Αποφοίτων Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΑΣΥ/ΠΝ) και την ΠΝΥΚΑ. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Φ. Προβατάς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ.

Ο Μ. Βαρδάνης, επίτιμος αντιστράτηγος, παρουσίασε τη ζωή του Σπ. Μουστακλή. Ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Ντουνιαδάκης μίλησε για το ρόλο του αντικομμουνισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, τονίζοντας ότι σε αυτές είχε ανατεθεί η προστασία του συστήματος και των αξιών της καθεστηκυίας τάξης. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο αντικομμουνισμός «ήταν και τότε και σήμερα ο "δούρειος ίππος" κατά της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να εφαρμόζει και σήμερα την ίδια συνταγή: Δημιουργεί "εγχώριες επαναστάσεις", ενώ οι ηγεσίες των "δημοκρατικών" χωρών αντιδρούν σφυρίζοντας αδιάφορα...».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Χ. Αργυρόπουλος, που μίλησε για τα ατομικά δικαιώματα, τόνισε ότι αυτά είναι «ο δρόμος του αγώνα για να φθάσουμε στην κορυφή», επισημαίνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από την «αγριότητα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων». Ο καθηγητής πανεπιστημίου και βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης μίλησε για τις μορφές και τις αιτίες της αντίστασης, τονίζοντας την ανάγκη ενεργοποίησης των μορφών αντίστασης, καθώς η χούντα μπορεί μεν να πέρασε αλλά οι αιτίες αντίστασης παραμένουν. Αναφερόμενος ο ίδιος στον όρο «πνευματικός κόσμος», σημείωσε ότι ο πραγματικός πνευματικός κόσμος είναι αυτοί που σκέπτονται και ανησυχούν με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μίλησαν ακόμα ο υποναύαρχος ε.α. Α. Θεοχάρης, ο επίτιμος αντιστράτηγος Α. Ζαρκάδας και ο τ. υπουργός Λ. Βερυβάκης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι θέσεις του ΔΗΚΟ μπροστά στις εκλογές

Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) ενόψει των βουλευτικών εκλογών καλεί τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους να θέσουν στις προτεραιότητές τους τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπεράσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου και του λαού της και την ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην προώθηση διεκδικητικής πολιτικής και στρατηγικής στο Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι το κόμμα θα παραμείνει σταθερό στη θέση για διεκδίκηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, ο Ν. Κλεάνθους είπε ότι το κόμμα θα προχωρήσει στην πορεία που χάραξε ο κυπριακός ελληνισμός με την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» και τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε, παραμένει συνεπές και σταθερό στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού, η οποία να εξυπηρετεί και να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου και ουδενός ξένου. Μια λύση, κατέληξε ο Ν. Κλεάνθους, η οποία να τερματίζει την κατοχή τμήματος της Νήσου από την Τουρκία και να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αλληλοκατηγορίες για τη Δικαιοσύνη

Τη λαϊκή ρήση «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» θυμίζει η αντιπαράθεση δύο μέρες τώρα - χτες και προχτές - κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται για ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στην «τρίτη εξουσία».

Μετά τις προχτεσινές κατηγορίες του συντονιστή του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παπαϊωάννου, για προσπάθεια υποταγής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση (παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σε εκκρεμείς υποθέσεις, συγκάλυψη στην έρευνα σχετικά με τους Πακιστανούς μετανάστες, επιλεκτικό «πόθεν έσχες» δικαστών, υπόθεση της ΔΕΚΑ, κλπ.), χτες επανήλθαν στο ίδιο θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, ενώ ανταπάντησε και ο Μ. Παπαϊωάννου.

Ο Αν. Παπαληγούρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε συστηματικά να καταστήσει τη Δικαιοσύνη κομματικό του φέουδο, ενώ ο Ε. Αντώναρος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μακρά ιστορία ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων. Ανταπαντώντας ο Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι σε καμιά άλλη ευνομούμενη χώρα υπουργός Δικαιοσύνης δε θα παρέμενε στη θέση του, από τη στιγμή που έχουν γίνει γνωστές οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις του για συγκεκριμένες υποθέσεις.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της ΚΟΑ του ΚΚΕ που εντάσσονται στην πολιτική της εξόρμηση με γενικό τίτλο: «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές». Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

-- Την Κυριακή 7 Μάη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται εκδήλωση - συζήτηση των ΚΟ Γαλατσίου της ΚΟΑ με θέμα «Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία, οι θέσεις του ΚΚΕ και οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές», στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην Αρτέμιδος (Παλιό Τέρμα). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, η Βάνα Τζιαντζή, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης».

-- Τη Δευτέρα, 8 Μάη, στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση της Αχτίδας Τηλεπικοινωνιών της ΚΟΑ, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Τετάρτη 10 Μάη στις 7 μ.μ., συγκέντρωση της Αχτίδας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟΑ, στην αίθουσα Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, πίσω από το παλιό Δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ
Τιμή στους 200 της Καισαριανής και το ΔΣΕ

Την Κυριακή 7 Μάη το ΚΚΕ τιμά τους κομμουνιστές ήρωες της ματωμένης Πρωτομαγιάς του 1944, τιμά τους 200 της Καισαριανής, 62 χρόνια μετά τη θυσία τους. Παράλληλα, 60 χρόνια από την έναρξη του ένοπλου αγώνα του λαού μας (1946 - 1949) που διεξήγαγε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), τιμά τον απαράμιλλο αγώνα των ηρωικών μαχητών και των μαχητριών του.

Για όλα αυτά, στις 10.30 το πρωί, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε ανακοίνωση - κάλεσμα η ΚΟΑ σημειώνει: «Οι λαμπρές αυτές σελίδες της ιστορίας μας εδραιώνουν την πεποίθησή μας ότι καμία μάχη δεν πάει χαμένη. Τη δύναμη έχουν οι λαοί, οι συσχετισμοί αλλάζουν. Το βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα ανατρέπεται».

Οι αντιστασιακοί

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ καλεί όλα τα Παραρτήματα της Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά με τα λάβαρά τους στην εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΚΕ (με την ΠΟΑΟ), για τους 200 ήρωες της Καισαριανής και τα 60 χρόνια του ΔΣΕ. Προσυγκέντρωση των αντιστασιακών, ώρα 9.30 π.μ., στο παλιό Δημαρχείο Καισαριανής.

Για την εκδήλωση στο Σκοπευτήριο θα ξεκινήσουν πούλμαν(δωρεάν): από Ερυθραία (ανθοπωλείο Πονηράκη) στις 9 π.μ., Κηφισιά (πλατεία) 9.20 π.μ. και Μαρούσι (στάση Αλσος) ώρα 9.30 π.μ.

ΠΟΑΟ
Στα Προπύλαια η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), διοργανώνει στα Προπύλαια, τη Δευτέρα 8 Μάη και ώρα 6 μ.μ., εκδήλωση για τα 61 χρόνια της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα μιλήσουν: Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Ηλίας Ξυδέας ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, Θόδωρος Αυγέρος από το Σύλλογο Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και εκπρόσωπος της ΚΝΕ. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί αγωνιστές, οι ανάπηροι, οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης να παραβρεθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ