ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο επίκεντρο η κρίση των τιμών πετρελαίου

Οι επιπτώσεις από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου στην ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά, θα εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες

Η κρίση στις τιμές του πετρελαίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ (ΕΕ των «25») και του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ (ΕΕ των «12»), οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Η ανησυχία με την κούρσα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εντοπίζεται στο ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ, του πληθωρισμού αλλά - και κατ' επέκταση - στην απασχόληση και στη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών - μελών της ΕΕ. Στις τελευταίες μάλιστα μακροοικονομικές προβλέψεις αναθεωρούνται αρνητικά οι ρυθμοί ανάπτυξης για την ευρωζώνη, τόσο για το 2006 όσο και το 2007, αναιρώντας έτσι προηγούμενες αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι οποίες ήθελαν την ευρωπαϊκή οικονομία να βγαίνει από τη μακροχρόνια ύφεση και να τίθεται σε τροχιά ανόδου.

Στην περίπτωση βέβαια κατά την οποία οι ιμπεριαλιστικές χώρες περάσουν από τα λόγια στην πράξη, από τη διπλωματία στην ένοπλη επέμβαση κατά του Ιράν, τα σενάρια τρόμου που εμφανίζονται σήμερα ως υπόθεση εργασίας, κάνουν λόγο για άνοδο των πετρελαϊκών τιμών στα 90 και 100 δολάρια το βαρέλι, οπότε στην περίπτωση αυτή ανατρέπονται όλα τα σταθερά δεδομένα.

Στα δύο κοινοτικά όργανα προβλέπεται επίσης να συζητηθεί το πακέτο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλλαγή του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικες συναλλαγές. Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στη χώρα εγκατάστασης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και μέσω αυτής να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις και να ασκούν τα δικαιώματά τους και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη με τα οποία πραγματοποιούν συναλλαγές υποκείμενες στο ΦΠΑ.

Κατασχέθηκαν 2 τόνοι σάπια κρέατα

Από τον ΕΦΕΤ είχαν κατασχεθεί 120 τόνοι αλλοιωμένα ή ακατάλληλα τρόφιμα (μέλι, κομπόστες κλπ.)

Μεγάλες ποσότητες σάπιου κρέατος κατέσχεσαν χτες συνεργεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν στην αγορά. Τα σάπια κρέατα που κατασχέθηκαν χτες στην Βαρβάκειο και τον Ταύρο, έρχονται να εμπλουτίσουν τη λίστα των αλλοιωμένων και ακατάλληλων τροφίμων, όπως οι 120 τόνοι μέλι και κομπόστας που κατασχέθηκαν προχτές από τον ΕΦΕΤ, σε αποθήκη της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, χτες ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκαν:

  • Στο κατάστημα «Γ. Ευρυπιώτης και ΣΙΑ ΟΕ» (Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος), 215 αρνιά, βάρους 1.659,40 κιλών και 56 κατσίκια, βάρους 450,30 κιλών, τα οποία παρουσίαζαν αλλοίωση οργανοληπτικών χαρακτήρων (δυσάρεστη οσμή, γλοιώδες επίστρωμα στη θωρακική και κοιλιακή χώρα).
  • Στο κατάστημα «Σταυρουλάκης Χρήστος» (Πειραιώς 242, Ταύρος), κατεψυγμένο βοδινό κρέας, βάρους 88 κιλών και κατεψυγμένο λίπος, βάρους 38 κιλών, επειδή παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων και δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις.

Εναντίον των ιδιοκτητών των καταστημάτων, αναμένεται να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές, ενώ σύμφωνα με τη Νομαρχία, οι ίδιοι παραιτήθηκαν του δικαιώματος ένστασης.

Και αλλοιωμένα μέλι - κομπόστες

Επίσης, σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, συνεργεία του εντόπισαν και κατέσχεσαν στην αποθήκη τροφίμων ΚΥΨΕΛΗ ΑΕ, που εδρεύει στο 3ο χλμ Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, τα παρακάτω ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα (είχε λήξη η ημερομηνία ανάλωσής τους ή είχαν παρουσιάσει αλλοιώσεις τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά):

  • 231 μεταλλικά βαρέλια με μέλι συνολικού βάρους 67 τόνων (είχε λήξει από τον Ιούνη του 2003).
  • 37 πλαστικά δοχεία με μέλι συνολικού βάρους 666 κιλών με ενδείξεις μαρμελάδες και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού - Βιδάλης MELCO ΕΠΕ και 129 συκοσιδηρικά δοχεία με μέλι συνολικού βάρους 2,6 τόνων.
  • 21.982 λευκοσιδηρά δοχεία με κομπόστα ροδάκινου συνολικού βάρους 44 τόνων περίπου και 32 πλαστικά βαρέλια πούλπα ροδάκινο συνολικού βάρους 4,4 τόνων.
  • 519 τεμάχια σιρόπι γλυκόζης συνολικού βάρους 371 κιλών, 84 τεμάχια μαρμελάδα βερίκοκο και ροδάκινο συνολικού βάρους 33,6 κιλών και 1.110 τεμάχια τουρσιά συνολικού βάρους 799,2 κιλών.

Ολες οι παραπάνω ποσότητες μετά από τη σχετική εξέταση βρέθηκαν ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.

«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»
Μετ' εμποδίων οι διακοπές

Καθηλωμένος στις δυο βδομάδες παραμένει ο μέσος όρος διάρκειας των διακοπών των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα της «Κάπα Ρισέρτς» που παρουσιάστηκε χτες στα εγκαίνια της 11ης Εκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα». Σε ποσοστό 33% επιλέγονται οι ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες, ενώ τα ξενοδοχεία είναι η δεύτερη επιλογή με ποσοστό 27%. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι διακοπές κοστίζουν όλο και περισσότερο, εάν συνδυαστεί η διάρκεια των διακοπών με τα ποσά που διατίθενται, τα οποία είναι περισσότερα από 900 ευρώ για το 52,5% και λιγότερα για το 44,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία, που επιβεβαιώνουν ότι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία επηρεάζει όπως είναι επόμενο και το δικαίωμα των εργαζομένων στον παραθερισμό (το 81% θα κάνει ίδιες ή φτηνότερες διακοπές από πέρυσι), δεν αγγίζουν διόλου την κυβέρνηση.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η υπουργός Τουρισμού Φ. Πάλη Πετραλιά αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για νέες επενδύσεις και στο στόχο για προσέλκυση πλουσιότερων τουριστών (προφανώς για να μπορούν να πληρώνουν τις εξωφρενικές τιμές). Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράτζης αναφέρθηκε στις επιχορηγήσεις που δίνονται σε εύρωστους επιχειρηματίες, επιχειρώντας να το παρουσιάσει ως ενίσχυση του τουρισμού...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αύξηση 12% στο 4μηνο

Ψηλά διατηρείται στο πρώτο τετράμηνο του 2006 ο πήχης της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων της χώρας αν και ειδικά για το μήνα Απρίλη του 2006 τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν οριακή υποχώρηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το σύνολο των εσόδων εμφανίζει αύξηση 12% στο τετράμηνο Γενάρη-Απρίλη 2006 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 13,96 δισ. ευρώ (από 12,5 δισ. ευρώ πέρσι). Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού και πολύ πάνω ακόμη και από το στόχο του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2006. Στο μήνα Απρίλη του 2006 τα έσοδα από τις ΔΟΥ και τα τελωνεία εμφανίζουν πτώση σε ποσοστό 1%.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Εξαγοράζει ενεργειακή εταιρία

Στον ενεργειακό τομέα, επεκτείνει τις δραστηριότητές του ο όμιλος Μυτιληναίος, που προχωρά στην εξαγορά του 100% της εταιρίας SPIDER ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (έχει έδρα τα Ιωάννινα και δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών).

Ο όμιλος επισημαίνει ότι «πρόκειται για σημαντικό σταθμό στην επέκτασή του» στις ΑΠΕ, καθώς η απόκτηση της εταιρίας προσθέτει 67 MW στο αιολικό δυναμικό του που συνολικά τώρα ξεπερνά τα 150 MW. Προσθέτει επίσης 7 MW από μικρά υδροηλεκτρικά και το δικαίωμα απόκτησης επιπλέον 195 MW από αιολικά πάρκα που βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Τρέχουν» οι προθεσμίες

«Τρέχουν» ήδη από τις 3 του Μάη οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2005. Με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (αναγράφεται στην παρένθεση με έντονο γράμμα), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι και:

  • 5 Μάη (2)
  • 9 Μάη (3)
  • 11 Μάη (4)
  • 15 Μάη (5)
  • 17 Μάη (6)
  • 19 Μάη (7)
  • 23 Μάη (8)
  • 25 Μάη (9)
  • 29 Μάη (10, 20, 30, 40 και 50)
  • 31 Μάη (60, 70, 80, 90 και 00)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ