ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ρύθμιση» χρεών - εμπαιγμός στην αγροτιά

«Κατά περίπτωση» εξέταση αιτημάτων για «ευνοϊκή» διευθέτηση στα πανωτόκια, ανακοίνωσε χτες ο διοικητής της ΑΤΕ

Μια ακόμη ρύθμιση - εμπαιγμό για τα χρέη της φτωχομεσαίας αγροτιάς δρομολογεί η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ), την οποία μάλιστα κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες επιχειρούν να εμφανίσουν ως συνέχεια του νόμου για τα «πανωτόκια». Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος και από το γεγονός ότι η «επέκταση» της ρύθμισης σε όσους δεν υπέβαλαν αίτηση και σε άλλους που υπέβαλαν αλλά απορρίφθηκαν, γίνεται πλέον με τρόπο «επιλεκτικό» στη βάση αυστηρών τραπεζικών ή και άλλων κριτηρίων που θα εφαρμόσει «κατά περίπτωση» η διοίκηση της τράπεζας.

Ο χρόνος που ανακοινώνεται η ρύθμιση - παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - αλλά και ο τρόπος εφαρμογής της, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μέτρα - ασπιρίνες. Τα οξυμένα προβλήματα, η δραματική μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό μάλιστα και με τα υπέρογκα φέσια που ήδη έχουν χρεώσει οι τράπεζες, είναι βέβαιο πως - παρά τις όποιες ρυθμίσεις - θα οδηγήσουν και πάλι στην εμφάνιση του προβλήματος με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, επιταχύνοντας έτσι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο διοικητής της ΑΤΕ, Δ. Μηλιάκος, στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ανακοίνωσε πως «για τους αγρότες που δε ρύθμισαν για οποιοδήποτε λόγο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τους δίνεται η δυνατότητα της κατά περίπτωση εξέτασης και ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους, που μπορεί να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους της οφειλής τους, αποπληρωμή του υπολοίπου σε μια δεκαετία και επιτόκιο από 10,5% σε 5%»... Πρόκειται δηλαδή για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του νόμου για τα «πανωτόκια». Από τότε πέρασε ένα 18μηνο, όταν η διοίκηση της ΑΤΕ σε επίσημη ανακοίνωση (5 Νοέμβρη 2004) ισχυριζόταν πως ο «βραχνάς των πανωτοκίων τέλειωσε» και ακόμη πως οι «αγρότες κατάλαβαν το συμφέρον τους και εκμεταλλεύτηκαν την τελευταία ευκαιρία που τους έδωσε η πολιτεία». Τώρα επανέρχονται ξανά στο γνωστό τροπάρι, λες και από πάνω κάνουν και χάρη στα θύματα της τοκογλυφίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση για τα πανωτόκια, όπως υλοποιήθηκε και από την ΑΤΕ, δένει χειροπόδαρα όσους εντάχτηκαν ή πρόκειται να ενταχτούν. Συγκεκριμένα, η αναστολή δικαστικών μέτρων και τυχόν πλειστηριασμών παύει να ισχύει σε περίπτωση που «σημειώνεται καθυστέρηση στην εξόφληση κάποιας δόσης πέραν των 90 ημερών». Σε μια τέτοια περίπτωση η τράπεζα ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να προχωρήσει άμεσα σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα παρακάμπτοντας δικαστήρια και δικαστικές αποφάσεις και καλεί τους δανειολήπτες να αποδεχτούν και να υπογράψουν αυτό το «δικαίωμα» της ΑΤΕ.

Ο διοικητής της τράπεζας επανέλαβε χτες την πρόθεση να προχωρήσει το «πρόγραμμα απεμπλοκής» από τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες. Ηδη η ΑΤΕ έχει πουλήσει τις μετοχές που κατείχε στις «Ηπειρος», «Σουλτένωση», «ΙΝΟ» και «ΕΤΑΝΑΜ». Από τη πλευρά της η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την εκποίηση και νέου μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ σε ιδιώτες.

KO ΚΚΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στην αλλαγή συσχετισμών βρίσκεται η διέξοδος

Η συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ δεν είναι μονόδρομος, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Οργάνωσης

Να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι της ΕΒΖ, σε σχέση με τις καταστροφικές πολιτικές που οδηγούν στη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο των εργοστασίων της ζάχαρης, καλεί με χτεσινή της ανακοίνωση η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως τονίζεται, η εξασφάλιση, η κατοχύρωση του δικαιώματος στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους απαιτεί ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Σημειώνεται ακόμη ότι τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι της ζάχαρης θα πρέπει με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα, συντονιστικών επιτροπών εργαζομένων - αγροτών, με τη μαζική τους δράση και τον αγωνιστικό προσανατολισμό να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, ανατρέποντας τις ολέθριες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, τονίζεται: «Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και ο νέος κανονισμός για τη ζάχαρη, έκαναν την τευτλοκαλλιέργεια ασύμφορη, καθώς, φέτος, οι τιμές μειώνονται, κατά μέσο όρο, 36,5%. Συγκεκριμένα, για ζαχαρικό τίτλο 16%, η τιμή θα είναι 32,86 ευρώ ανά τόνο (51,72 ευρώ ανά τόνο, πέρσι), για 15%, 29,57 ευρώ ανά τόνο (46,54), για 14%, 26,29 ευρώ ανά τόνο, για 13%, 22,02 ευρώ ανά τόνο (34,65) και για 12%, 17,74 ευρώ ανά τόνο (27,93). Αυτές οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί τευτλοπαραγωγοί να μη σπείρουν, φέτος, τεύτλα και τα στρέμματα της καλλιέργειας να μειωθούν στο μισό (από τα 420.000 που καλλιεργήθηκαν πέρσι, φέτος έχουν σπαρθεί γύρω στα 240.000 στρέμματα).

Οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις καταστροφικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και του κανονισμού για τη ζάχαρη. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ, προχωρά τις μεθοδεύσεις για να τους αποτελειώσει. Η ΕΒΖ απειλεί να κλείσει δύο, τουλάχιστον, από τα πέντε εργοστάσιά της και ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής κ.Χρ. Κοσκινάς δηλώνει ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ εξετάζει τη λειτουργία όλων των εργοστασίων από μηδενική βάση».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «για τη χώρα μας το κλείσιμο των 5 εργοστασίων και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους 20.000 παραγωγούς θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Την εξέλιξη αυτή επέβαλαν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα που δρομολογήθηκαν, για να ικανοποιηθούν μέσα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που ψήφισαν τόσο το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003 όσο και η ΝΔ τον Απρίλη του 2004. Πλάτη σ' αυτές τις εξελίξεις έβαλαν οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ καθώς και οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «υπάρχουν οι δυνατότητες να ζήσουν η εργατική τάξη, η αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, η νεολαία μας καλύτερα, συνεχίζει η ανακοίνωση. Να έχουν δουλιά, εργασιακά, κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Για να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πραγματικότητα, πρέπει το τιμόνι της εξουσίας να αφαιρεθεί από τα χέρια των καπιταλιστών, να το πάρει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Για να γίνουν πράξη οι ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, απαιτείται η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων. Ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, δυνάμωμα του ΚΚΕ, αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι ώρα για αποφάσεις, είναι ώρα για δράση μαζί με τους κομμουνιστές, μαζί με το ΚΚΕ, στους καθημερινούς πολιτικούς αγώνες, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συγκέντρωση καταδίκης των αγροτοδικείων

Νέα δίκη σε βάρος 16 αγωνιστών της αγροτιάς, στις 24 Μάη, στη Λάρισα

Αγωνιστική συγκέντρωση καταδίκης της συνέχισης των αγροτοδικείων σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς, διοργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται με αφορμή τη δίκη άλλων 16 αγροτών από την επαρχία Αγιάς, στις 24 Μάη στη Λάρισα, που διώκονται επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα να παραμείνουν και να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους. Κι αυτό το αγροτοδικείο, που αφορά στη συμμετοχή των αγροτών σε κινητοποίηση που έγινε στις 2 Φλεβάρη του 2005, στην είσοδο της Αγιάς, εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μια τακτική που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει ανενόχλητη και κατά γράμμα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, που ήδη βιώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ και συνειδητοποιούν ότι αυτή βάζει «ταφόπλακα» στο μέλλον τους, καθώς στοχεύει στο βίαιο ξεκλήρισμά τους, είναι ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης, που αρνείται, πεισματικά και προκλητικά, να δώσει τέλος στα αγροτοδικεία, όπως προεκλογικά υποσχόταν η ΝΔ. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι το γεγονός πως οι νέες δικαστικές διώξεις σε βάρος των 16 αγροτών της Αγιάς αφορούν κινητοποίηση που έγινε το 2005, επί κυβέρνησης της ΝΔ, δηλαδή, επιβεβαιώνει περίτρανα την κυβερνητική εμμονή στη συνέχιση της επιχείρησης τρομοκράτησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ