ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
Οι διαφωνίες του Μ. Κεφαλογιάννη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμη κι αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα όσα διέψευσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, εύκολα καταλαβαίνει ότι δε διαφωνεί καθόλου με την πολιτική, που έχουν ακολουθήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Δε διαφωνεί καθόλου με την πολιτική του ξεζουμίσματος των εργαζομένων και του λαού και της μοιρασιάς του παραγόμενου πλούτου στους «έχοντες και κατέχοντες». Οι όποιες διαφωνίες και καταγγελίες του έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο της μοιρασιάς στους όποιους κεφαλαιοκράτες. Αλλωστε, αν διαφωνούσε με το ξεζούμισμα των εργαζομένων, θα διαφωνούσε με τη βαθιά αντιλαϊκή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, με την «απελευθέρωση» της αγοράς - συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών - και όσα αυτή συνεπάγεται (ακρίβεια, κλπ.), με τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και τις εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με τα πλουσιοπάροχα και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενα προνόμια και «δώρα» προς τους κάθε λογής κεφαλαιοκράτες, όπως οι φοροαπαλλαγές, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα «κίνητρα», οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κλπ., κλπ. Ο Μ. Κεφαλογιάννης, όχι μόνο δε διαφωνεί με όλ' αυτά, αλλά είναι και θερμός οπαδός αυτής της πολιτικής. Πιστεύει, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν παίζει σωστά το ρόλο του τροχονόμου. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που λέει αυτά τα πράγματα. Μέχρι και βιβλίο έχει γράψει σχετικά. Και πάντα, στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων κεφαλαιοκρατών. Ολως ...τυχαίως, οι τελευταίοι αποτελούν το «σύστημα ΠΑΣΟΚ», που λέει και ο Γ. Τράγκας...

Κυκλοφοριακά... «σχέδια επί χάρτου»

Ηταν φθινόπωρο του 2004, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ανακοίνωσε το «Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αθήνας», που θα ανακούφιζε τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου από το βραχνά του κυκλοφοριακού.

Ενάμιση, λοιπόν, χρόνο μετά, από το βαρύγδουπο αυτό έργο, απέμεινε μόνον αυτό που σαφώς υπονοεί ο τίτλος του: Ενα ακόμη «σχέδιο επί χάρτου». Αλλωστε αυτό μαρτυρούν και τα νεότερα στοιχεία. Ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων αυξήθηκε κατά 15%, η μέση ταχύτητα στους βασικούς άξονες της πόλης μειώθηκε κατά 10%. Μια ματιά να ρίξει κανείς στην ολοκαίνουρια και «τσουχτερή» λόγω διοδίων Αττική Οδό - η οποία άρχισε να υποφέρει σε αρκετά της τμήματα από μποτιλιαρίσματα - αρκεί για να το διαπιστώσει. Και το χειρότερο; Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς παραμένει σταθερά στο 40%, αποδεικνύοντας ότι μόνον ελκυστικά δεν είναι...

Οσο επομένως συνεχίζεται η πολιτική πριμοδότησης της χρήσης του ΙΧ, όσο δεν προωθείται η αποφασιστική ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, με παράλληλη την προσφορά φθηνού κομίστρου προς τους εργαζόμενους ώστε να τα χρησιμοποιούν, όσο οι αστικές συγκοινωνίες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και αντιμετωπίζονται με κριτήρια «ελεύθερης αγοράς», τόσο τα κυκλοφοριακά προβλήματα θα παραμένουν.

Το θέμα είναι ότι κυβερνήσεις σαν αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορούν ούτε θέλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα.

Οι θεατρινισμοί της ΠΑΣΚΕ...

Το πρόγραμμα δράσης ήταν το κεντρικό θέμα της προχτεσινής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιλαϊκή πολιτική της, όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη συνδρομή του σ' αυτή, όπως με τις δηλώσεις στελεχών του για το ασφαλιστικό.

Πώς ανταπάντησε η ΠΑΣΚΕ που έχει και την πλειοψηφία στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας; «Ηταν θεατρινισμοί το άπλωμα του πανό για την Κοντολίζα Ράις στο Μέγαρο Μουσικής απ' το ΚΚΕ»! Βέβαια πήραν άμεσα την απάντηση από συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ: «Οι μόνοι δυσαρεστημένοι απ' το πανό ήταν η αμερικάνικη πρεσβεία και οι πράκτορές της»!

Ας έκαναν κι αυτοί ως συνδικάτο - έστω και θεατρινίστικα - μια τέτοια ενέργεια και, σίγουρα, θα μιλούσε ο κόσμος όλος, όπως έγινε με το πανό του ΚΚΕ. Αλλά πού ψυχή; Γιατί, πέρα από τον αναγκαίο πολιτικό προσανατολισμό, πρέπει να το λέει και η περδικούλα σου για τέτοιες αποκοτιές! Κι αυτοί, τον μεν πρώτο δεν τον έχουν, όσο για τη δεύτερη, την έχουν παραδώσει στους «κοινωνικούς διαλόγους» και στην «ταξική συναίνεση». Το πολύ, να πάνε για καμιά ομιλία σε κανένα «φόρουμ»!

... και η «συμβατική υποχρέωση» της ΔΑΚΕ

Αλλά και η ΔΑΚΕ στο προαναφερόμενο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τήρησε τη «συμβατική υποχρέωσή» της στην υπεράσπιση τόσο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης όσο και της πρακτικής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Ετσι, ο εκπρόσωπός της χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της ΓΣΕΕ την υπογραφή διετούς σύμβασης και υποστήριξε ότι δεν είδε ποτέ τέτοιες κλαδικές συμβάσεις από συνδικάτα που δρουν μέσα απ' το ΠΑΜΕ. Επίσης, χαρακτήρισε φαιδρό το ΠΑΜΕ για το αίτημά του να χορηγείται σύνταξη στα 55 χρόνια στους άνδρες και στα 50 στις γυναίκες στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Προφανώς, όταν υπηρετεί κανείς τυφλά μια αντιλαϊκή πολιτική κλείνει τα μάτια, βλέπει ό,τι θέλει και λέει διάφορα, που δεν αξίζουν ούτε τα 77 λεπτά της ...αύξησης στο μεροκάματο που «πέτυχε» η ΓΣΕΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την προστασία των ανέργων

Με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση σχετικά με τη συνταξιοδότηση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας, ξέσπασε ένα μπαράζ ανακοινώσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΠΑΣΚΕ σε Ομοσπονδίες και σωματεία, που στο στόχαστρό τους έχουν τους χιλιάδες άνεργους και το δικαίωμά τους για ουσιαστική προστασία από το κράτος. Η τεχνητή αντιπαράθεση με τη ΝΔ είναι εκ του πονηρού. Τα κόμματα του κεφαλαίου και οι συνδικαλιστικές τους δυνάμεις επιχειρούν από κοινού να αθωώσουν την κυρίαρχη πολιτική που πετάει κατά χιλιάδες τους εργάτες στο δρόμο. Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, να φέρουν αντιμέτωπους εργάτες με εργάτες.

Από τον Οκτώβρη του 2004 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2005, από τα κλωστοϋφαντουργεία της Νάουσας («Τρικολάν», «Κλωστήρια Β΄», «Ολυμπιακή», «Παπαφιλίππου») απολύθηκαν περίπου 300 εργαζόμενοι, σε μια πόλη όπου η ανεργία αγγίζει το 50%. Η τροπολογία - αν τελικά εφαρμοστεί - καλύπτει μόλις τους μισούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 26 τουλάχιστον χρόνια δουλιάς (7.500 ένσημα) και σε μια ηλικία (50 χρονών και πάνω) που είναι αδύνατο να βρουν δουλιά. Για τους υπόλοιπους απολυμένους, πολύ περισσότερο για τους χιλιάδες άνεργους, δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το μέτρο της συνταξιοδότησης δε χαρίστηκε στους απολυμένους. Ηταν το αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοπόρες τις ταξικές δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο, απαιτώντας από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση το αυτονόητο: να αναλάβουν την ουσιαστική προστασία τους, αφού η βαθιά αντεργατική πολιτική τους ευθύνεται για το γεγονός ότι έμειναν χωρίς δουλιά. Δε ζητιάνεψαν, δεν ικέτεψαν για ψίχουλα. Πάλεψαν με ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδικήσεων που συντέλεσε στη μαζικότητα, στο πλάτεμα, στη διάρκεια και τελικά στην αποτελεσματικότητα του αγώνα τους.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τα αιτήματα και το συνεπή ταξικό αγώνα των απολυμένων, τη συμπόρευσή τους με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης. Γι' αυτό και προσπάθησαν πάμπολλες φορές να τους κοροϊδέψουν, να τους ξεστρατίσουν από το δρόμο της διεκδίκησης μέτρων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες τους. Οταν τα «προγράμματα κατάρτισης», η μερική απασχόληση και η παροχή νέων προνομίων στους εργοδότες πήραν την απάντηση που έπρεπε από το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων, στριμωγμένοι υποχρεώθηκαν να ικανοποιήσουν ένα από τα αιτήματά τους, για να εκτονώσουν τη γενικευμένη αντίδραση.

Η κυβερνητική ρύθμιση αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους. Δείχνει ωστόσο ότι ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην απόσπαση κατακτήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουν εργαζόμενοι και άνεργοι. Και ενισχύοντας τον ταξικό πόλο συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, να διεκδικήσουν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Ανάμεσά τους, επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ για όσο καιρό παραμένουν άνεργοι, να μετράνε σαν συντάξιμα τα χρόνια της ανεργίας, να έχουν πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ