ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
«Συντεταγμένα» προς τις ευρωατλαντικές δομές
  • Ομοφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς -παράδεισου για το κεφάλαιο και την ενσωμάτωση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
  • Συμφωνία μόνο επί της διαδικασίας για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Μια περιφέρεια - παράδεισος για τις πολυεθνικές και «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι το όραμα για τα Βαλκάνια που θέλουν να κάνουν πράξη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής.

Αυτό προκύπτει τόσο από τις διακηρύξεις όσο και από τις θέσεις και πολιτικές για συγκεκριμένα θέματα που «ομόφωνα» υιοθέτησαν στη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Ομοφωνία διαπιστώθηκε και στις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στη «διαδικασία» προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσόβου, αλλά επί της ουσίας απέφυγαν να τοποθετηθούν, λόγω της ύπαρξης διαφωνιών κυρίως από την πλευρά της Σερβίας. Φανερή ήταν η σύμπλευση όμως της πλειοψηφίας των ηγετών στη λύση της ανεξαρτητοποίησης που προτείνουν ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά υποχρεώθηκαν σε μια συμβιβαστική και γενικόλογη διατύπωση.

Σαφή ήταν τα λόγια του Κ. Καραμανλή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, για το «φλέγον» ζήτημα του Κοσσόβου. «Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών της περιοχής επί των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαδικασία προσδιορισμού του μελλοντικού καθεστώτος». Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι η λύση του προβλήματος «θα πρέπει να είναι αμοιβαίως αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να είναι προϊόν ειρηνικής διευθέτησης αποκλείοντας κάθε μορφής βία, με σεβασμό προς το απαραβίαστο των συνόρων και παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας».

Συμβιβαστική στάση κράτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός και στο ζήτημα που προέκυψε με τη διακοπή της «επαφής» της Σερβίας-Μαυροβουνίου με την ΕΕ. Από τη μια είπε ότι όλες οι χώρες πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, καλώντας έτσι την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να συμμορφωθεί, ενώ από την άλλη άφησε να φανεί ότι διαφωνεί επισημαίνοντας ότι «το όραμα και η προοπτική προς την ΕΕ πρέπει να είναι ζωντανή».

Σε ό,τι αφορά στους πολιτικούς στόχους της περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης των βαλκανικών χωρών, αφ' ενός προωθείται μια ενιαία βαλκανική αγορά που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα προχωρά βήμα βήμα η ένταξη των κρατών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Την κυρίαρχη αντίληψη την απέδωσε καθαρά ο Κροάτης πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ωμά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», εξαίροντας μάλιστα το ρόλο τους στη συνθήκη του Ντέιτον και στην επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Οι συμφωνίες για τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου και τη βελτίωση των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων αποτέλεσαν τα βήματα που έγιναν στη διαβαλκανική σύνοδο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ενιαίας βαλκανικής αγοράς.

«Σήμερα, μέσω των κοινών προσπαθειών μας, βρισκόμαστε σε ένα τελείως νέο περιβάλλον που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον», συνόψισε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι έχει αναπτυχθεί πλέον μεταξύ των κρατών της διαβαλκανικής συνεργασίας «μια πολυεπίπεδη, συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία με ευρωπαϊκό όραμα για την περιοχή μας».

Ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το πρόβλημα που προέκυψε με τη ...μη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Επικαλέστηκε τις συζητήσεις που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα της Βουλγαρίας να καθορίσει τον τρόπο συμμετοχή της σε αυτό.

Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να δείξει τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο της στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP), πασχίζοντας να ενισχύσει την οργανωτική δομή του συγκεκριμένου μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής ζήτησε με επιμονή τη δημιουργία μόνιμων δομών και οργάνων, καθώς και τον ορισμό ενός συνδέσμου με την ΕΕ. Επίσης, επιχείρησε να διευρύνει το ρόλο της SEECP προτείνοντας να αναλάβει την αντιμετώπιση «των πρακτικών διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος»...

Στο «διά ταύτα» η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί με ζήλο τα επιχειρηματικά συμφέροντα που συμμετέχουν στη λεηλασία της εργατικής δύναμης και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των γειτονικών κρατών. Τα συγχαρητήρια που έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στους βιομηχάνους για το εθνικό έργο που επιτελούν στα Βαλκάνια και η ρητή δέσμευση που ανέλαβε απέναντί τους να μεγαλώσει το μερίδιο της πίτας που παίρνουν, τα λένε όλα...

Μαζί με ΕΕ και ΗΠΑ για Ιράν

Την ένταξη της κυβέρνησής του στη «συμμαχία των προθύμων» των ΗΠΑ για το νέο πόλεμο που ετοιμάζουν ενάντια στο Ιράν επιβεβαίωσε και χτες ο Κ. Καραμανλής. Από τη μια τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης, αλλά πάνω απ' όλα έθεσε την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής του Ιράν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αποκήρυξε τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και δεν απέκλεισε τη συμμετοχή σε ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Ολοι συμφωνούμε για την ανάγκη του να μην εξαπλώνονται, να μη διαδίδονται πυρηνικά όπλα ή δυνατότητες χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας σε τέτοιους σκοπούς», ήταν η ...αρχή της τοποθέτησης του στο θέμα, η οποία προδίκασε και τη συνέχεια: «Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει μια έντονη ζύμωση και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και εμείς συμμετέχουμε σε αυτήν τη λογική συντεταγμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους». Η θέση μας, κατέληξε, είναι ότι θα πρέπει να λυθεί με διπλωματικό τρόπο, περιοριζόμενος να εκφράσει την ευχή ότι «αυτό θα επιτευχθεί».

Θύματα θα είναι και πάλι οι λαοί των Βαλκανίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη:

«Η Διαβαλκανική Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη έρχεται να επιβεβαιώσει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, τώρα της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών, για την πλήρη ενσωμάτωσή τους στις ιμπεριαλιστικές δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι πανηγυρισμοί της πλουτοκρατίας, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων πρέπει να ανησυχήσουν τους λαούς και τα κινήματά τους. Στο μεγάλο φαγοπότι των Βαλκανίων εμφανίζονται ενωμένοι, παρά τις αναμφισβήτητες αντιθέσεις τους. Θύματα θα είναι πάλι οι λαοί, αφού προμηνύεται ένταση της εκμετάλλευσης, παραπέρα συρρίκνωση δικαιωμάτων, νέες επεμβάσεις και απειλές πολέμου, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα σχέδια για περισσότερα κέρδη του κεφαλαίου. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν οι αποφάσεις για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και την αναβάθμιση ή δημιουργία νέων οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να ωραιοποιήσει την οξυμένη και επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει και σήμερα στα Βαλκάνια παρουσιάζοντάς την "ως ρευστή"! Δέκα και πάνω χρόνια παρουσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βαλκανικές χώρες έφεραν στους λαούς των Βαλκανικών χωρών ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βομβαρδισμούς, επαναχάραξη με αίμα των συνόρων. Ειδική ανησυχία δημιουργεί η κατάσταση στο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που οδηγούν στην παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε όλες μαζί ενωμένοι σε ένα αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό λαϊκό Μέτωπο μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διαβαλκανική σε βάρος των λαών

Κατά την επίσκεψή της χτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε για τα αποτελέσματα της Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής:

«Τα μαντάτα που έρχονται λένε ότι η διαβαλκανική πήγε καλά. Εμείς όμως προσθέτουμε: Γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να κάνουν μπίζνες στα Βαλκάνια σε βάρος των εργαζομένων και όλων των λαών, γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να χειραγωγήσουν και να ενσωματώσουν τους λαούς στο όνειρο της ΕΕ, γι' αυτούς πήγε καλά. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δίνει σημασία σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Αλλα είναι τα κριτήρια για το τι πρέπει να πάει καλά για τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ