ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Την Κυριακή 14 Μάη πορευόμαστε στα χνάρια του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Το κεντρικό σύνθημα είναι «ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8.30 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Το πρόγραμμα της πορείας

-- 8.00 ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ. Τελετή

-- 8.30 Εκκίνηση Πορείας

-- 9.30 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ. Στάση - Εκδήλωση

-- 12.00 ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ. Στάση - Εκδήλωση

-- 13.30 ΠΙΚΕΡΜΙ. Στάση - Εκδήλωση

-- 14.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. Στάση - Ξεκούραση

-- 15.30 ΠΑΛΛΗΝΗ. Εκδήλωση

-- 17.30 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Στάση - Εκδήλωση

-- 19.30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Τερματισμός της Πορείας (μέσω Βασ. Σοφίας στο Σύνταγμα) - Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Συναυλία με τον τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του. Παραδοσιακοί χοροί με το χορευτικό της Βαγγελιώς Λύτρα.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευτούν την Κυριακή 14 Μάη 2006 στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων, γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
  • Κατά την έναρξη της Πορείας θα πωλούνται καπέλα και μπλουζάκια με το σήμα της ΕΕΔΥΕ από την Οργανωτική Επιτροπή.
Πούλμαν για το Μαραθώνα

Για τη Μαραθώνια πορεία της Κυριακής 14 Μάη θα αναχωρήσουν πούλμαν τα οποία δρομολογούν η ΕΕΔΥΕ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης ως εξής:

-- Αθήνα, από πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 για τον Τύμβο του Μαραθώνα (πληροφορίες στα τηλέφωνα 210.3844.853 και 210.3827.303).

-- Αμπελόκηποι, από Ιπποκράτους και Λεωφ. Αλεξάνδρας στις 7 π.μ. και στις 7.15 π.μ. από το σταθμό του Μετρό Αμπελοκήπων.

-- Χαλάνδρι, από την πλατεία Χαλανδρίου στις 7.15 π.μ.

-- Βύρωνας, από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο) στις 7 π.μ.

ΚΡΗΤΗ
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Την Κυριακή 14 Μάη

Κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς της Κρήτης και το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού να εντείνουν τον αγώνα τους και να συμμετάσχουν στην παγκρήτια πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, στα Χανιά, στις 14 Μάη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων οργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Μάη με την πορεία στη Σούδα. Την Παρασκευή 12 Μάη θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με ερασιτεχνικά τοπικά συγκροτήματα και το Σάββατο 13 Μάη θα γίνει συνάντηση - συναυλία μουσικών σχημάτων οικονομικών μεταναστών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαχητική πικετοφορία

Με συνθήματα, όπως, «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Λαοί όλου του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε», εργαζόμενοι και άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παμπειραϊκής Επιτροπής της ΕΕΔΥΕ και της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και πήραν μαζικά μέρος στην πικετοφορία που διοργανώθηκε με αφορμή τη Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 του Μάη 1944) και ενόψει της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Στις 7 το απόγευμα φορώντας πικέτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά κι από κει πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Πασαλιμάνι.

Οι διοργανωτές κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να πάρουν μαζικά μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 14 του Μάη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, και δυναμικά να διαδηλώσουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ενάντια στην κατοχή του Ιράκ και για την άμεση αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές, αλλά και για την προστασία των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων από την επίθεση του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών.

Πορεία στη Λέσβο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου καλεί το λαό του νησιού στην καθιερωμένη πορεία που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη, με εκκίνηση από Παναγιούδα στις 7 μ.μ. και άφιξη στη Μυτιλήνη στις 8.30 μ.μ. Το σύνθημα της πορείας είναι «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό». Στην κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους του νησιού και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ ο Δήμος Μυτιλήνης θα διαθέσει πούλμαν που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από την πλατεία Σαπφούς.

ΑΚΤΙΟ
Αγωνιστικό ραντεβού στις 28 Μάη

Η Γραμματεία του Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας και οι Επιτροπές Ειρήνης της Περιοχής απευθύνουν κάλεσμα προς τους μαζικούς φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας και το ευρύτερο φιλειρηνικό κίνημα να ενισχύσουν, να εντείνουν την πάλη τους κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, συμμετέχοντας στην αντιιμπεριαλιστική φιλειρηνική πορεία ειρήνης, που θα γίνει στο Ακτιο, όπου βρίσκεται η αμερικανοΝΑΤΟική βάση των κατασκοπευτικών αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ, την Κυριακή 28 Μάη. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο πολιτικό αεροδρόμιο.

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Βορειοδυτικής Ελλάδας τονίζει ότι «η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, όπως και η βάση της Σούδας, όπως αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε ενεργά στους πολέμους. Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν ενάντια στο Ιράν, η βάση των ΑΒΑΚΣ βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα». Και καλεί τους φιλειρηνιστές να διαδηλώσουν για να βάλουν φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας και να μη συμμετέχει η Ελλάδα στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, για να εκφραστεί η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ