ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά συμμετοχή στον προσχηματικό «διάλογο» για το Ασφαλιστικό

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν άμεσα ενάντια στην πολιτική που σφαγιάζει όσα από τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν άμεσα ενάντια στην πολιτική που σφαγιάζει όσα από τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει
Την κάθετη αντίθεσή της με τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό, ο οποίος ξεκινάει σήμερα με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές του Κόμματος δε θα συμμετέχουν στο «διάλογο» που στήνουν στις πλάτες των εργαζομένων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο το παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

«Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό που ξεκινά αύριο (σ.σ. σήμερα) με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είναι καθαρά προσχηματικός. Δε γίνεται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά για να δρομολογηθούν νέες αρνητικές αλλαγές, όπως: μείωση των παροχών, παράταση του εργάσιμου χρόνου, περικοπές στα βαριά και ανθυγιεινά, ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Είναι τα μέτρα που απαιτεί το κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως έχουν αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. H συναίνεσή τους εκφράζεται καθημερινά και πιο συγκεκριμένα με την υλοποίηση του "νόμου Ρέππα" και με την πρόταση των 10 σημείων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Είναι προφανές ότι, μέσα από αυτόν το "διάλογο" επιδιώκεται να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού, συναίνεσης και υποταγής των εργαζομένων. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει σ' αυτόν το διάλογο. Καλεί τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας την πείρα του πρόσφατου παρελθόντος, να κινητοποιηθούν άμεσα ενάντια σε αυτήν την πολιτική που σφαγιάζει όσα από τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει και επιδεινώνει συνολικά τους όρους ζωής της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις εργαζόμενες γυναίκες».

«Το ΚΚΕ από το 2001 έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Κοινωνική Ασφάλιση, με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Ανάμεσα στους στόχους πάλης που πρότεινε είναι:

  • Κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το 1992 έως σήμερα.
  • Επιστροφή των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει τη συνταξιοδότηση, την Υγεία και την Πρόνοια.
  • Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια πενταετία αντίστοιχα λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
  • Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας. Συνταξιοδότηση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα 30 χρόνια ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% του μισθού, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • Υπεράσπιση και επέκταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας. Κατάργηση της εισφοράς για τον κλάδο της Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ομοφωνία χωρίς περιστροφές

Τους πραγματικούς στόχους του δήθεν «διαλόγου» που στήνει η κυβέρνηση με τη συνεργασία και στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβουν ούτε τα στελέχη τους. Συμμετέχοντας στον «ραδιοφωνικό διάλογο» που οργάνωσε χτες η «ΝΕΤ 105,8» ορισμένα απ' αυτά ξεσάλωσαν στην κυριολεξία.

Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, αφού υπογράμμισε πως «το σημαντικότερο είναι να εφαρμόσουμε τους νόμους της ασφάλισης», δηλαδή όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ότι «βασικό θέμα είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά, όπου πρέπει να δούμε ποια θα μπουν και ποια θα βγουν και πρέπει να λυθεί άμεσα».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Κωστόπουλος, συμπλήρωσε ότι «αυτοί που δεν έχουν χρόνια ασφάλισης και δεν πληρώσανε, έχουν προνοιακή μεταχείριση από το κράτος...», βάζοντας έτσι ευθέως θέμα για τα κατώτερα όρια των συντάξεων, όπου σε πολλές περιπτώσεις ενσωματώνεται το προνοιακό λεγόμενο κομμάτι. Ετσι τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εργοδοτικής ασυδοσίας ανακηρύσσονται και ένοχοι για την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

Το τι χαρακτήρα θα πάρει ο ψευδεπίγραφος διάλογος, επιβεβαιώθηκε και από το βουλευτή της ΝΔ Γ. Μανώλη, ο οποίος παριστάνοντας το φιλεργατικό ξεστόμισε το εξής: «Θα δεχτώ να συζητήσω επώδυνες λύσεις, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, μόνο αν πειστώ ότι δε γίνεται αλλιώς». Αν έχεις τέτοιους «φίλους» δηλαδή, τι τους θέλεις τους εχθρούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν την εφαρμογή του νόμου Ρέππα και εγκαλούσαν την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί να «πάρει τα κεφάλια» των εργαζομένων. Ο βουλευτής του Χ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο διάλογο με σημαία τις 10 αντιασφαλιστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε προ ημερών ο πρόεδρός του. Ενώ ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ «ανεξάρτητος» βουλευτής Α. Ανδριανόπουλος ορθά - κοφτά είπε: «'Η αυξάνουμε τα όρια ηλικίας ή μειώνουμε τις παροχές ή αυξάνουμε τη φορολογία. Δεν υπάρχει άλλη λύση, όλα τα άλλα είναι θεωρίες του αέρα».

Τέλος, ο Νίκος Αναλυτής, ο οποίος ορίστηκε χτες από την κυβέρνηση και επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, υπενθύμισε την ευρύτερη πολιτική της ΕΕ, σημειώνοντας «το ότι είναι αναγκαίο να έχουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έχει κηρυχτεί από το 1997 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να αντιπαλέψουμε τη νέα θύελλα

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για το Ασφαλιστικό

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σαν έτοιμη από καιρό η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζεται και ανυπομονεί να ξανακαθίσει στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" για να βοηθήσει στα καινούρια χτυπήματα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση. Περιμένει πρόσκληση από την κυβέρνηση!!! Για να συμβάλει από τη μεριά της στην αφαίρεση της κατάκτησης του αιώνα της εργατικής τάξης.

Μετά την κυβέρνηση της ΝΔ, μετά το μανιφέστο του Γ. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τα δέκα σημεία "μαχαιριές" για την Κοινωνική Ασφάλιση, τη σκυτάλη της επίθεσης ανέλαβε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Στόχος όλων τους είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ουσιαστική κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα ελεημοσύνης, η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, το χτύπημα στην επικουρική ασφάλιση, η λεηλασία των αποθεματικών ταμείων και η προώθηση των επαγγελματικών ταμείων.

Η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση θίγει και αφορά όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους, που το κεφάλαιο τους θέλει τελείως απροστάτευτους, χωρίς ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα. Εύκολη λεία στα χέρια του, φτηνό εκμεταλλεύσιμο υλικό.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας και όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσει η νέα αντεργατική θύελλα. Μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα και τη σύγκρουση για την απόκρουση της νέας επίθεσης. Διεκδικώντας Δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, 50 και 55 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ. Επέκταση των ΒΑΕ. Απαλλαγή των εργαζομένων από τις εισφορές στον κλάδο Υγείας. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ