ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Να ορθώσουμε τείχος στα σχέδιά τους

Γεμάτη παλμό η χτεσινή συγκέντρωση στην Ακαδημίας, ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων και τη συνολική επίθεση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Κλιμάκωση με νέες κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Μάη

Αμεση και μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο νόμο - πλαίσιο των πανεπιστημίων και τη συνολική επίθεση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, έδωσαν χτες φοιτητές και σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας. Με τα πανό τους, τον αγωνιστικό ενθουσιασμό τους, με κριτήριο και οδηγό τις ανάγκες τους, βγήκαν στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουν «έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», να διαδηλώσουν την απαίτησή τους για «δωρεάν σπουδές».

Οι φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην οδό Ακαδημίας, στο ύψος του πνευματικού κέντρου Αθήνας, απ' όπου η μικροφωνική τους σκόρπαγε τραγούδια και αιτήματα: «ΟΧΙ στο νέο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης. ΟΧΙ στην κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν». «Ο νόμος - πλαίσιο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν περάσει μέχρι τώρα», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Μπενάτος, εκ μέρους του Συντονιστικού των ΑΕΙ και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «αξιολόγηση», που σημαίνει λειτουργία των ιδρυμάτων με μικρότερο κόστος και περισσότερα κέρδη. «Οταν μιλούν για κόστος εννοούν τα δικαιώματά μας στις δωρεάν σπουδές», τόνισε ο Θ. Μπενάτος κι εξήγησε ότι «η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ πατούν στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να προτείνουν περισσότερη ιδιωτικοποίηση».

Μας αφορά όλους ο αγώνας

«Φοιτητές, εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, αγωνιζόμαστε στο πλάι των δυνάμεων που με συνέπεια υπερασπίζονται τους λαϊκούς αγώνες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας», επισήμανε αμέσως μετά ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τριμπέρης και αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα και με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

«Το ΠΑΜΕ σηκώνει τη σημαία και συμφωνεί μαζί σας!» Ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος, εκ μέρος του Μετώπου μετέφερε στους φοιτητές και σπουδαστές τον αγωνιστικό παλμό των εργαζομένων, καλώντας τους να συμπορευτούν όλοι μαζί στον αγώνα για ριζικές αλλαγές, για την εξουσία και την οικονομία που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός.

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», έγραφε το πανό του Συντονιστικού των ΑΕΙ που οδήγησε την πορεία, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους. «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», αντήχησαν τα συνθήματα φοιτητών και σπουδαστών που ενώθηκαν στην οδό Σταδίου με την πορεία του ΠΑΜΕ.

Πολύμορφες κινητοποιήσεις κλιμάκωσης

Οι φοιτητές, αμέσως μετά τη χτεσινή κινητοποίηση, συγκεντρώθηκαν στη Νομική, επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο αγωνιστικό πλαίσιο του Συντονιστικού και όρισαν νέες ημερομηνίες για συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους. Σήμερα, συνεχίζουν με καταλήψεις και πολύμορφες εκδηλώσεις στις σχολές και:

Αποψη από το μπλοκ του Συντονιστικού
Αποψη από το μπλοκ του Συντονιστικού
Την Πέμπτη 18 Μάη προχωρούν σε κλεισίματα δρόμων και την Παρασκευή 19 Μάη σε πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις των συλλόγων. Παράλληλα, κατέληξαν σε ένα πρόγραμμα εξορμήσεων και συζητήσεων με τους εργαζόμενους, που θα υλοποιήσουν από κοινού με το ΠΑΜΕ σε χώρους δουλιάς και εργατογειτονιές.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και σπουδαστές του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου και έκαναν πορεία στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών στην Παιδεία κι εκφράζοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, που θα βασίζεται στις αντιδραστικές προτάσεις του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Στην Πάτρα, φοιτητές και απεργοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κοινή δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης. Από το πρωί περιφρουρήθηκαν οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο και η απεργία σε χώρους δουλιάς, ανάμεσά τους και δυο σχολικά συγκροτήματα. Προχωρώντας σε ανοιχτή απεργοσπασία, σε ένα από αυτά, η διευθύντρια κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής, για να σπάσει την περιφρούρηση, χωρίς ωστόσο οι εκπαιδευτικοί να μπουν για δουλιά.

Στο Βόλο, φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας - πολλές σχολές του οποίου βρίσκονται υπό κατάληψη - έφτασαν, διαδηλώνοντας, στην πλατεία Ελευθερίας και συνενώθηκαν με τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, μαζί εργαζόμενοι και φοιτητές, πραγματοποίησαν πορεία προς το πανεπιστήμιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με τους απεργούς στην κεφαλή, η κοινή πορεία με τους φοιτητές και τους σπουδαστές ανεβαίνει τη Σταδίου
Με τους απεργούς στην κεφαλή, η κοινή πορεία με τους φοιτητές και τους σπουδαστές ανεβαίνει τη Σταδίου
Στην Κέρκυρα, οι φοιτητές του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, με απόφαση της ΓΣ κατέλαβαν χτες τη σχολή τους, ενώ στα Γιάννενα, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Στην Αρτα, στα πλαίσια των χτεσινών κινητοποιήσεων, οι σπουδαστές των ΤΕΙ απέκλεισαν για τρεις ώρες το κτίριο της Διοίκησης.

Motion Team

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μήνυμα αντίστασης από τόπους δουλιάς και Πανεπιστήμια

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Αγωνιστικά κι ανυπότακτα εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και φοιτητές, στη Θεσσαλονίκη, ένωσαν τις φωνές τους στο δρόμο της ταξικής πάλης ενάντια στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Αλεξανδρούπολη και Κοζάνη.

Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι από όλο το δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αχειροποιήτου. Τη φωνή τους με τους εργαζόμενους ένωσαν οι εκατοντάδες φοιτητές του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Θεσσαλονίκης, που έφτασαν στο σημείο της συγκέντρωσης από τα Πανεπιστήμια, πραγματοποιώντας μαζική και μαχητική πορεία. Στη συγκέντρωση ο Ανέστης Θεοδωρίδης, εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων στις ΔΕΚΟ, απηύθυνε ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό κι από το βήμα την κεντρική ομιλία του ΠΑΜΕ έκανε ο Γιάννης Νοττάκης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή καθώς εργαζόμενοι και φοιτητές διέσχιζαν την Αγία Σοφίας, την Ερμού, τη Βενιζέλου, την Αγίου Δημητρίου.

Στην Αλεξανδρούπολη, εργαζόμενοι στις τράπεζες, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και αλλού μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην Κοζάνη έκαναν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορους χώρους από Κοζάνη και Πτολεμαΐδα μαζί με σπουδαστές των ΤΕΙ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΚΣ.

Στη Θεσσαλία

Απεργιακές συγκεντρώσεις εργαζομένων στο δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ διοργάνωσε, χτες, το ΠΑΜΕ και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. (Αντιθέτως, οι τοπικές οργανώσεις της ΑΔΕΔΥ, δεν κατάφεραν να οργανώσουν συγκεντρώσεις κι όπου το επιχείρησαν «ξεφτιλίστηκαν» μαζεύοντας μερικούς νοματαίους, που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.)

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης - μίλησε ο Θ. Βασιλείου από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ - κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους με συνθήματα κατά της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησής του και των άλλων πολιτικών εκφραστών του, καθώς και κατά της γραμμής της ταξικής υποταγής του κυβερνητικού κι εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στο Βόλο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και μαζί τους βρέθηκαν φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών στην Παιδεία. Μετά την ομιλία του Δ. Μπατή από το ΠΑΜΕ και το χαιρετισμό του Γ. Παπαρίζου από το Συντονιστικό των φοιτητών, ακολούθησε πορεία προς το Πανεπιστήμιο.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου» των Τρικάλων - μίλησε ο Ηλ. Ζιάκας από το ΠΑΜΕ - και στο Αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στην Καρδίτσα, με ομιλητή τον Γ. Παπακυρίτση από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, περιφρουρήθηκαν από τους απεργούς τα ταμεία στα απογευματινά Ιατρεία του Αγίου Ανδρέα και του 409 Γενικού Νοσοκομείου, κίνηση που συνάντησε θερμή ανταπόκριση από εργαζόμενους και ασθενείς. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Κόρινθο, Καλαμάτα και Αργοστόλι.

Χαιρετίζει τους αγώνες η ΠΟΔΝ

Χαιρετισμό στον αγώνα των φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων απευθύνει με ειδικό ψήφισμά του το Γενικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, που συνέρχεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Στο ψήφισμα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα, στις διεκδικήσεις ενάντια στο νέο νόμο της ελληνικής κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια. Ενα νόμο που ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, υψώνει φραγμούς απέναντι στους νέους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τις φτωχές οικογένειες, εμποδίζοντάς τους να σπουδάσουν (...) Αυτός ο νόμος κινείται στη λογική της Μπολόνια και στη στρατηγική της Λισαβόνας, που χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση στις χώρες της Ευρώπης (...) Δίπλα στους μεγάλους αγώνες της νεολαίας στη Λατινική Αμερική, στη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο, είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθούν και οι αγώνες της ελληνικής νεολαίας για μόρφωση, δουλιά, ζωή».

Χωρίς ακροατήριο...

Ο ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το λόγο οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στα Προπύλαια και με «πολεμικές ιαχές» προειδοποιούσαν την κυβέρνηση για τους αγώνες που έρχονται, για «θερμό» Σεπτέμβρη στην εκπαίδευση. Βέβαια, υπάρχει πίσω μία ολόκληρη σχολική χρονιά που οι ίδιες πλειοψηφίες στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες όχι μόνο δεν μπήκαν μπροστά στην οργάνωση κινητοποιήσεων για την απόκρουση της επίθεσης στην Παιδεία, αλλά επιβεβαίωσαν στην πράξη ότι ούτε μπορούν, αλλά και ούτε θέλουν να οργανώσουν αγώνες με τέτοια χαρακτηριστικά και τέτοιο περιεχόμενο που θα οδηγήσουν σε αλλαγές προς όφελος του λαού. Ο κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους, που είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διεκδίκηση της Παιδείας των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δεν περνά μέσα από τις δυνάμεις της αδράνειας και της υποταγής, στις οποίες οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αντιπαλεύουμε τη γραμμή των μονοπωλίων

Συμμετέχοντας στη χτεσινή κινητοποίηση, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», δήλωσε:

«Η σημερινή κινητοποίηση της εργατικής τάξης ενάντια στη νέα επίθεση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα - επίθεση που κατακρεουργεί κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων της εργατικής τάξης - καθώς και η κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στα νέα εκπαιδευτικά μέτρα, κινούνται, κόντρα στη γραμμή των μονοπωλίων, κόντρα στη γραμμή της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνάμεις αυτές, θέλουν, μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, να ιδιωτικοποιήσουν και την κοινωνική ασφάλιση και την Παιδεία. Θέλουν να περιορίσουν όσο μπορούν κοινωνικά δικαιώματα και καταχτήσεις. Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργάτες, μαζί με τους φοιτητές, μαζί με τους μαθητές, μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου, κόντρα σε αυτή την πολιτική και για την ανατροπή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ