ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
Ακου, τα παιδιά σχεδιάζουν το μέλλον!

"τούτα τα παιδιά έρχονται από πολύ μακριά, τραβάνε για πολύ μακριά"
...Πού όρεξη χτες να κάθεσαι να ψάχνεις στον αστικό Τύπο τι γράφουν και τι λένε...

και να 'χεις μετά και το μυαλό να σχολιάσεις, να απαντήσεις...

...στα παιδιά ήταν το μυαλό σου

μπορεί και να 'φταιγε αυτό το φως του πρωινού

έκρηξη σκέτη

κι εσύ - μικρό παιδί ξάφνου - να δίνεις με το νου μορφή σε κάτι απαλές λευκές σκιές που κάλπαζαν στον ολοφώτιστο ουρανό

καλεσμένος στο συνέδριο της ΚΝΕ!

... τριάντα ένα χρόνια πριν, ο Τάσος που τον πιάσανε δίπλα στις γραμμές του τρένου την ώρα που 'ψαχνε να βρει φαρδιά κολόνα να κολλήσει τη μεγάλη αφίσα του πρώτου Συνέδριου, αυτήν με το κόκκινο γαρίφαλο.

κι εκείνα τα χιλιάδες άγουρα χέρια σηκωμένα γροθιά στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, την ώρα που τραγούδαγαν «περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά η Κομμουνιστική Νεολαία...»

...και την άλλη φορά στο γήπεδο του Πανιώνιου, το Κόμμα! Ξάφνου όλες αυτές οι μυθικές μορφές να βγαίνουν απ' το βάθος του χρόνου και να 'ρχονται εκεί, καταμεσής, να χαιρετίσουν το αύριο!

άντε εσύ τώρα να κάτσεις να γράψεις...

...«είμαστε ανυποχώρητοι και ανυπόμονοι» τον ακούς να λέει - από το βήμα του 9ου Συνέδριου πια.

και το παιδί στο σπίτι, όλο αγωνία - νιόφερτο στην ΚΝΕ - να ρωτά: τι έγινε μπαμπά στο Συνέδριο;

άντε τώρα να γράψεις... του αστικού Τύπου

κόβεις στα γρήγορα δυο - τρία αποσπάσματα - καθρέφτη ενός κόσμου που μόνο ανατροπή του ταιριάζει, βάζεις ψηλά το σύνθημα του Συνέδριου, «κλείνεις σελίδα» και φεύγεις ξανά για κει που αξίζει...

«να κερδίσουμε μαζικά τη νεολαία με την πολιτική του Κόμματος, να κάνουμε την ΚΝΕ την καρδιά και το νου της ελληνικής νεολαίας», προφταίνεις να ακούσεις.

Θα το κάνουν!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ: «Αρθρο 16: "Πρότασή μας είναι να κατοχυρωθεί ρητά η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κρατικού και, οπωσδήποτε, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα"» (η πρόταση της ΝΔ για το Σύνταγμα, αντίγραφο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕ ...ΝΙΚΗΣΑΝ; «Το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης (ΣΠΠ) δεν ήταν μεμονωμένη "ατυχής" πρωτοβουλία, αλλά η αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής που φιλοδοξεί να μεταβάλει εκ θεμελίων τις έννοιες της εργασίας και της απασχόλησης. Ηδη, παρά την απόσυρσή του, οι παραβιάσεις και "εξαιρέσεις" από τον Κώδικα Εργασίας πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται. Ενώ το ΣΠΠ αποσύρθηκε για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εν τούτοις ισχύει, από τον Αύγουστο του 2005, για όσες απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους. Επιπροσθέτως, αυτός ο τύπος συμβολαίου δεν αποτελεί παρά μία από τις δεκαοκτώ μείζονες "εξαιρέσεις", που υπονομεύουν τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία προδιαγραφές. Οι υπόλοιπες δεκαεπτά παραμένουν και δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί. Ακόμη, και στη χώρα αυτή, καταγράφονται σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας που, ενώ παραβιάζουν τις ισχύουσες εργασιακές προδιαγραφές, εν τούτοις επιδοτούνται στο όνομα της διάσωσης της κοινωνικής συνοχής. Ομοίως, η μέθοδος της "πρακτικής εξάσκησης", δηλαδή της απεριόριστης αλλά απλήρωτης εργασίας, επεκτείνεται, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων εκτός του επισήμως ισχύοντος συστήματος της μισθωτής εργασίας. Μια πανσπερμία εργασιακών μορφών συνιστά ήδη "μείζονα ανωμαλία" στο πεδίο εφαρμογής των νόμιμων εργασιακών προδιαγραφών» (ο Κ. Βεργόπουλος μ' αφορμή τη Γαλλία, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΝΩΡΙΖΑΝ, ΓΝΩΡΙΖΑΝ... «...Αριστερούληδες γιατί κι αυτοί τοποθέτησαν το μικρό, το ελάχιστο, το ασήμαντο λιθαράκι τους στην προπαγάνδα ανιδιοτελώς, δηλαδή ανεγκεφαλικώς. Αν και σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο έψαχναν, τη μονοκρατορία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έφεραν. Πώς μωρέ θα φέρεις τον άγγελο όταν απέναντι βλέπεις να ορμάει ο διάβολος; Τους συγχωρώ, διότι ου γαρ οίδασι τι λέγουσι, τι ποιούσι. Ομως δεν ξεχνώ ούτε λεπτό. Εργάστηκαν κι αυτοί για την πιθανή, αυριανή καταστροφή. Τυφλός και αριστερός ίσον ύπουλος, αυτοκτονικός εχθρός!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ για τη νεολαία

ΕΘΝΟΣ: ΦΩΤΙΕΣ σε 3 μέτωπα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΥΣΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5 ΤΟΜΕΣ Καραμανλή

ΤΑ ΝΕΑ: Αναθεώρηση (μόνο;) για ιδιωτικά ΑΕΙ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟΜΕΣ στο Σύνταγμα

Ο ΛΟΓΟΣ: 7 ΑΞΟΝΕΣ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Η ΧΩΡΑ: Χτίζουν ελεύθερα όσοι έχουν τίτλους πριν το 1975

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΠΑΓΩΓΗ στην αξιοπιστία της κυβέρνησης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέος κύκλος εξαγορών στις τηλεπικοινωνίες

Η ΑΥΓΗ: Υπόλογη η ΕΥΠ για τις απαγωγές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λινός κατά Βουλγαράκη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΜΗΝΥΣΗ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο στόχος

«ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία για το Σοσιαλισμό» (το σύνθημα του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ/ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).

Ο «πολυπολιτισμός»!

«Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Δύο 18χρονες μουσουλμάνες μαθήτριες αποβλήθηκαν για δύο εβδομάδες από σχολείο της Βόννης επειδή εμφανίστηκαν φορώντας μπούρκα (το παραδοσιακό μουσουλμανικό γυναικείο ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα εκτός από τα χέρια). Το επιχείρημα της διεύθυνσης του σχολείου για την επιβολή της αυστηρής ποινής ήταν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελούσε "πολιτική δήλωση". Αντίθετη άποψη είχε η πλειονότητα των μουσουλμάνων της Γερμανίας» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Σακατεύοντας τα παιδιά ενός περήφανου λαού...

«Της φυλακής τα σίδερα... προτιμούν όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι μαθητές, αφού βρίσκουν ότι είναι ευκολότερο να μελετήσουν στις φυλακές παρά στο σπίτι τους! Οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συλληφθούν από τις ισραηλινές αρχές με αφορμή κάποια ενέργειά τους σε φυλάκιο ελέγχου. Οι νέοι, στην πλειονότητα αγόρια, αναλαμβάνουν αυτό το μεγάλο ρίσκο, επειδή, όπως υποστηρίζουν, είναι ευκολότερο να μελετήσουν για τις εξετάσεις τους σε φυλακές παρά στο σπίτι τους στη Δυτική Οχθη. Αρκετοί επιδιώκουν, εξάλλου, να ξεφύγουν από τις κακουχίες και τη φτώχεια των Κατεχόμενων» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ