ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιο ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Δεσμεύσεις του υπουργού Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη για ακόμα πιο επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή

Την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πιο ενεργό εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως υπαγορεύουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Αφρική, τη μεγαλύτερη και ακόμα πιο επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή σε όλα αυτά, σηματοδοτούν οι αποφάσεις της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ για τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό, και τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ. Παράλληλα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, σηματοδοτούν την ακόμα πιο επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή σε όλα αυτά.

«Τη Σύνοδο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, απασχόλησαν θέματα όπως η βελτίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, οι στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ, η παρουσία της ΕΕ στο Κονγκό, στο Σουδάν και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και η αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας της ΕΕ σε αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών».

Μάλιστα στα πλαίσια της προετοιμασίας των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έγινε ειδική αναφορά στις ελλείψεις που παρουσιάζει η ΕΕ στις στρατηγικές μεταφορές. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, ο οποίος ανέφερε: «Στον τομέα των στρατιωτικών δυνατοτήτων επισημάναμε τη σημασία που έχει η ναυτική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Επανέλαβα δε τη θέση μας ότι οι ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ βρισκόμενες σε "κατάσταση ετοιμότητας", παραμένουν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για άμεση αντίδραση. Στο θέμα της παρουσίας της ΕΕ στο Κονγκό μετά από σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, επανέλαβα την ελληνική διάθεση για ενεργό συνεισφορά με ένα αεροσκάφος C-130 με την ανάλογη ομάδα υποστήριξης».

Επιθεώρηση από ΝΑΤΟικό διοικητή

Στο μεταξύ στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χτες, η επίσημη επίσκεψη-επιθεώρηση του διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Νάπολι Ιταλίας και διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ναυάρχου Χένρι Ούρλιχ. Συζήτησε με τον Ελληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Π. Χηνοφώτη όπως και με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, ώστε «αυτό να ανταποκρίνεται στις νέες απειλές και τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις». Κατά τη διάρκεια δε των συνομιλιών «δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να παρουσιάσει των Εθνική Αμυντική Πολιτική, το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), το οποίο αποτελεί την ελληνική προσφορά για την αναπλήρωση των ελλείψεων του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στον τομέα των Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών, την ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ έγινε και ενημέρωση για την πρόοδο ενεργοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC), το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στη Σούδα στο τέλος του 2007».


Πάλη για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις αποφάσεις της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό και τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα παρακάτω:

«

Οι αποφάσεις της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ για τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό και τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, είναι επικίνδυνες για τους λαούς όσο και η δράση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και γενικότερα.

Αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στην πιο ενεργητική ιμπεριαλιστική παρέμβασή της σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και Αφρική, είτε ως βοηθός και συνεργάτης του ΝΑΤΟ είτε ως αυτόνομος πολεμικός μηχανισμός, με αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Επίσης σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος των λαών, πολιτική που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί, συνεχίζοντας και σε αυτόν τον τομέα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Ο φιλειρηνικός μανδύας, με τον οποίο επιχειρούν να καλύψουν τους επιθετικούς τους στόχους οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Να αποχωρήσουν οι Ελληνες στρατιώτες από την επιχείρηση "ΑΛΘΑΙΑ" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο εκεί στρατός της ΕΕ είναι στρατός κατοχικός που αντικατέστησε το ΝΑΤΟ και υπηρετεί τα επικίνδυνα σχέδια των ΕΕ - ΗΠΑ αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

Καμιά δουλιά δεν έχει στο Κονγκό και δεν πρέπει να αποσταλεί το ελληνικό αεροσκάφος C-130. Το σχετικό αίτημα του ΟΗΕ για την εκλογική διαδικασία αποτελεί πρόσχημα και αφορμή που αξιοποιεί η ΕΕ για να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική, για να υποστηρίξουν και στρατιωτικά τα οικονομικά γεωπολιτικά συμφέροντα των χωρών της.

Κανένας Ελληνας στρατιώτης στην υπηρεσία του Ευρωστρατού και του ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή σε πολέμους για τα κέρδη του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ