ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ
Σύγχρονος Γκαιμπελίσκος...

Ενα μείγμα μαύρης προπαγάνδας, αντικομμουνισμού και ασύστολων ψευδών χρησιμοποίησε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, επιχειρώντας πίσω απ' αυτό να κρύψει την πλήρη ταύτιση του δικομματισμού στην εφαρμογή και προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», ισχυρίστηκε ότι στελέχη του ΚΚΕ «βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, όταν είναι σε δύσκολη θέση» και έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τον ελληνικό λαό να «αξιολογήσει αυτό το πράγμα».

Η συγκεκριμένη αχρεία δήλωση του Γ. Φλωρίδη γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία ο ελληνικός λαός γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πλήρους σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην προώθηση μιας πολιτικής που πλήττει τα λαϊκά στρώματα:

  • Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ υπέγραψαν την επαίσχυντη συμφωνία με τους βιομήχανους δίνοντας... αύξηση 0,77 ευρώ στο μεροκάματο του εργάτη. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν από κοινού να χαιρετίσουν την επίτευξη της συμφωνίας και να μοιράσουν αμφότεροι συγχαρητήρια στους συνδικαλιστές τους που εξασφάλισαν «εργασιακή ειρήνη» με τους βιομηχάνους.
  • Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε 10 αντιασφαλιστικές προτάσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Σ. Τσιτουρίδη «έρχονται να συμφωνήσουν σε πολλά σημεία με τις κυβερνητικές θέσεις». Ο ίδιος μάλιστα μέσα στη Βουλή απαρίθμησε ένα προς ένα τα σημεία με τα οποία κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν, διαβάζοντας τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ! Προχτές, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης από το βήμα του ΣΕΒ, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, ανέφερε για την αντιπολίτευση: «Με σταθερότητα και χωρίς αιφνιδιασμούς έχουμε πετύχει να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης και συναίνεσης».
  • Στις προτάσεις που κατέθεσαν για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου κοινό σημείο αναφοράς τους είχαν να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Μαζί προχωρούν και την ενδυνάμωση των σχέσεών τους με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΝΑΤΟ, ΕΕ). Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν και εφάρμοσαν τους τρομονόμους.
  • Με τέσσερα χρόνια διαφορά τόσο το ΠΑΣΟΚ το 2002, όσο και η ΝΔ το 2006 προχώρησαν στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Χτες ο Γ. Φλωρίδης ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το ΚΚΕ προχωρά και σε «φανερή εκλογική συνεργασία, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» με την κυβέρνηση. Αυτό όταν το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τους εκπροσώπους του δικομματισμού και του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές, γιατί ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ξεκαθάρισε ότι δε θα προχωρήσει σε καμία συνεργασία μ' αυτά τα κόμματα.

Αποπομπή Δ. Κωστόπουλου από την κυβέρνηση

Αφορμή οι αιχμές του πρώην γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων για συγκάλυψη του σκανδάλου της Σοφοκλέους από τον Κ. Καραμανλή

Νέο πλήγμα στην «αντιδιαπλεκόμενη» εικόνα της κυβέρνησης επέφερε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Κωστόπουλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Κ. Καραμανλής συνέβαλε στη συγκάλυψη του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο, μετά τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία, κατέληξε στη «συνήθη λύση», να τον καλέσει δηλαδή να υποβάλει παραίτηση - η οποία θα γινόταν φυσικά αποδεκτή - την οποία και υπέβαλε.

Λίγες μέρες μετά τις εκμυστηρεύσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη για συμβιβασμό με τους διαπλεκόμενους, ο πρώην συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ προκάλεσε νέες αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα.

Ο Δ. Κωστόπουλος, μιλώντας χθες σε ημερίδα του Συνδέσμου Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), υποστήριξε πως το 1999 «ξέραμε ότι υπουργοί και τα περιβάλλοντά τους χειραγωγούσαν μετοχές και τραπεζίτες έπαιζαν μετοχές των τραπεζών τους και των θυγατρικών τους, ανεβάζοντας την τιμή τους και παραπλανώντας τους επενδυτές». Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι «δε δημοσιοποιήσαμε ονόματα, με εντολή του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αλλά ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «η ΝΔ χειρίστηκε άριστα το θέμα» και ο Κ. Καραμανλής «έκανε τα αδύνατα δυνατά για να αποκαλυφθεί».

Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, φάνηκε να καλύπτει τον Δ. Κωστόπουλο, λέγοντας ότι δεν αναφερόταν στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ, αλλά όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί η ΝΔ δεν κατονόμασε αυτούς που κατηγορεί για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, υποστήριξε ότι «εμείς δε θα δείχνουμε με το δάχτυλο ούτε θα ονοματίσουμε κανέναν. Αυτή είναι δουλιά της Δικαιοσύνης, που έχει επιληφθεί του θέματος».

Ο ίδιος ο Δ. Κωστόπουλος, με τηλεφωνική του παρέμβαση στο ίδιο τηλεοπτικό δελτίο, επέμεινε ότι «είχαμε αποδείξεις για μερικούς υπουργούς και ενδείξεις για άλλους», αλλά προσπάθησε να «αποενοχοποιήσει» τον Κ. Καραμανλή, ανασκευάζοντας την αρχική του δήλωση. Οπως είπε, ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει τότε στα στελέχη της ΝΔ να μη δημοσιοποιούν ονόματα, αν δεν έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία σε βάρος τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νόμος το δίκιο του εργοδότη...

Το «δικαίωμα» του νέου προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου να μην επιτρέπει τη λειτουργία συνδικάτων στις επιχειρήσεις του αναγνωρίζει απόλυτα η κυβέρνηση

Την ιστορική αλήθεια ότι η δημοκρατία σταματά στις πύλες των εργοστασίων και από από κει και πέρα ισχύει ο νόμος του εργοδότη, ασπάζεται και εφαρμόζει και η κυβέρνηση Καραμανλή.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί περίπου αναφαίρετο δικαίωμα του εργοδότη να μην επιτρέπει τη λειτουργία συνδικάτου στο εργοστάσιό «του», καθαγιάζοντας τη μετατροπή των χώρων δουλιάς σε σύγχρονα κάτεργα. Οι «δημοκρατικές» μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί απέναντι στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, δεν επιτρέπει τη λειτουργία συνδικάτων στις επιχειρήσεις του, τις οποίες έχει μετατρέψει σε γκέτο. «Δεν πρόκειται να σχολιάσω τι γίνεται στο εσωτερικό μιας επιχείρησης»(!), ήταν η «αφοπλιστική» απάντηση του Ευ. Αντώναρου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στα σύγχρονα γκέτο δεν μπαίνει ο νόμος και τα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανομολόγητη επιδίωξη για κατάργηση των συνδικάτων, ταυτόχρονα με την πλήρη διάλυση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου εκφράστηκε την επομένη της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στη συνέλευση του ΣΕΒ, όπου ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε φιλικό και οικείο ύφος προς τον Δ. Δασκαλόπουλο τον διαβεβαίωσε ότι «έχουμε πολλά να κάνουμε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αναζωογόνηση του βιομηχανικού ιστού της χώρας».

Από την άλλη ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για την εκλογή του Δ. Δασκαλόπουλου στην ηγεσία του ΣΕΒ. Ωστόσο ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ με την προχτεσινή ομιλία του σηματοδότησε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μια πιο σκληρή αντιλαϊκή επίθεση. Υποβάθμισε τα μέχρι τώρα «αποτελέσματα» των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση ζητώντας «σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Από την άλλη έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση στο όνομα της διασφάλισης της κοινωνικής συναίνεσης: Η συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η δημιουργική σύνθεση απόψεων και η συναίνεση είναι αναγκαίες, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για απραξία και για «μάχες χαρακωμάτων», με στόχο τη διαφύλαξη κεκτημένων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε όλα αυτά ο Ευ. Αντώναρος παρουσίασε για ακόμα μια φορά τους γνωστούς δείκτες «ανάπτυξης» της οικονομίας, προκειμένου να στείλει το μήνυμα στη νέα ηγεσία του ΣΕΒ ότι η πολιτική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς», εννοώντας προφανώς τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

ΞΑΝΘΗ
«Μειονοτικό ψηφοδέλτιο»;

Το ενδεχόμενο καθόδου «μειονοτικού ψηφοδελτίου» στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κουβεντιάζεται από κύκλους του δικομματισμού στην περιοχή της Ξάνθης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις από ανθρώπους της μειονότητας, που ανήκουν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να κατεβάσουν ξεχωριστό «μειονοτικό» ψηφοδέλτιο. Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η συγκρότηση τέτοιου ψηφοδελτίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ