ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΕ
Πάγιος στόχος η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου

Τη συγκατάθεσή της έδωσε χτες για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της περιόδου 2007 - 2013, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές έδωσαν δημοκρατική επίφαση στη διοργανική συμφωνία (ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για τις δημοσιονομικές προοπτικές της 4ης Απρίλη με 440 ψήφους υπέρ, 190 κατά και 14 αποχές, με κάποιες αναφορές στην ανάγκη μεγαλύτερου προϋπολογισμού, για το «καλό των λαών», προκειμένου να κρατήσουν τα προσχήματα...

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της ΕΕ 2007 - 2013, αλλά και την έκθεση σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών Marco Polo ΙΙ.

Η συμφωνία για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές 2007 - 2013, που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων κ.ά., κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο, σηματοδοτεί τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, ενάντια στην εργατική τάξη και γενικότερα στους εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική εξειδικεύεται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας της ΕΕ, με στόχο τη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η δραστική περικοπή κατά 50% του χρηματοδοτικού πλαισίου από 740 σε 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και τα κριτήρια για την επιλογή των έργων για την εκτέλεση του προγράμματος Marco Polo ΙΙ, την περίοδο 2007 - 2013 έχει ως στόχο την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και δεν πρόκειται να αμβλύνει, πολύ περισσότερο να επιλύσει, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει και οξύνεται στις εσωτερικές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, που έχει ως αποτέλεσμα τόσο την αύξηση των ατυχημάτων, όσο και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Η επιλογή αυτή εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, όπως εξειδικεύεται για τις εσωτερικές χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας σε συμπαιγνία με τους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρομεσαίους αγρότες και τους κατοίκους των νησιών.

Χαρακτηριστικά, η εφαρμογή του αντιλαϊκού κανονισμού 3597772 της ΕΕ, που από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και εφοπλιστές για τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες διαφήμισαν, δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των νησιών. Οι τιμές των εισιτηρίων και τα ναύλα των εμπορευμάτων εκτινάχτηκαν στα ύψη, η δραστική μείωση της συχνότητας των δρομολογίων από τον εξάμηνο παροπλισμό του 1/3 του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας μας, η απόλυση χιλιάδων ναυτεργατών, έχουν επιφέρει συνολική υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων, ώστε να παραμείνουν υπερήλικα, υποσυντήρητα πλοία, σαπιοκάραβα άνω των 30 ετών, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, να καθορίζουν αυθαίρετα οι εφοπλιστές τις τιμές των ναύλων, τη συχνότητα των δρομολογίων και ταυτόχρονα να αυξηθούν προκλητικές επιδοτήσεις των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, με πρόσχημα τις «άγονες γραμμές».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ανθρωποκεντρική... η ΕΕ

Τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, όπως η στρατηγική της Λισαβόνας, το «ευρωσύνταγμα», η διεύρυνση, υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά ο Καρ. Παπούλιας, εκθειάζοντας το «ευρωπαϊκό όραμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο προσπάθησε να πείσει ότι «η ανθρωποκεντρική Ευρώπη» θα έλθει μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω στρατηγικών της βάρβαρης επίθεσης κατά των λαών. Παράλληλα υπεραμύνθηκε των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και την Αφρική. Προκειμένου να εξωραΐσει το απάνθρωπο καθεστώς της ΕΕ των μονοπωλίων, επιστράτευσε διάφορα ευχολόγια, όπως ότι «καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν είναι ανθρωποκεντρική και δεν ξεκινά από την αρχή της προστασίας των αδυνάτων», χωρίς φυσικά να απαντά στο πώς μπορεί να γίνει αυτό στις σημερινές συνθήκες. Αντίθετα, πρόσφερε την υποστήριξή του στη στρατηγική της Λισαβόνας υποστηρίζοντας ότι «αποσκοπεί ακριβώς στο να δώσει απάντηση στις αγωνίες των Ευρωπαίων που αναφέρονται στην ανάπτυξη, την ανεργία και την κοινωνική συνοχή με δημοσιονομική πειθαρχία...».

Εμμεσα πλην σαφώς υπέδειξε ότι η στρατηγική της Λισαβόνας είναι η απάντηση στη «δύσκολη πραγματικότητα» που υπάρχει σήμερα σε μεγάλο μέρος της Ενωσης». Η πραγματικότητα αυτή, όπως επεξήγησε, καθορίζεται από το γεγονός πως «αντί να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ανεβαίνουν σε αρκετές χώρες οι δείκτες της ανεργίας και των υποαπασχολούμενων» ή από το πως «αντί να αποκτούν μεγαλύτερη κοινωνική προστασία οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δημιουργούνται όλο και μεγαλύτερες στρατιές αποκλεισμένων». Ζητώντας τη λήψη μέτρων υπέρ των αδυνάτων είπε ότι αυτό δεν είναι πολιτικός ρομαντισμός αλλά πολιτικός ρεαλισμός: «Εχει ήδη φανεί, όχι μία φορά αλλά πολλές, ότι, όταν εντείνεται η συλλογική ανασφάλεια, όταν βαθαίνουν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, εκδηλώνονται με ακραίο τρόπο και απρόβλεπτες συνέπειες, οι κοινωνικές εντάσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι «όπως έχει δείξει η ιστορική πείρα, μπορεί τότε να δημιουργούνται επικίνδυνες δυναμικές εκτός του πολιτικού συστήματος»...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης της ΕΕ, επικαλούμενος το γνωστό επιχείρημα ότι η διεύρυνση «μετέβαλε σημαντικά το γεωπολιτικό και άρα και στρατηγικό της μέγεθος, προσδίδοντάς της βάθος στην Κεντρική Ευρώπη και φέρνοντάς τη σε άμεση γειτνίαση με την κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη διεύρυνση στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Ειδικά για την ενταξιακή διαδικασία της τελευταίας, είπε ότι «η χώρα μου έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσής της. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι η είσοδος στην Ενωση προϋποθέτει την πλήρη υιοθέτηση των αρχών και των κανόνων της και ότι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν κάμπτεται προ οιωνδήποτε ευρύτερων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αναφορικά με το πρόβλημα του Ιράν, το πρώτο που φρόντισε να δηλώσει ευθυγραμμιζόμενος με την κυβέρνηση, είναι πως «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διάδοση των πυρηνικών όπλων» και παρέπεμψε στις δυνατότητες της διπλωματίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ