ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Αφαιρούνται οι εξουσίες του βασιλιά

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Η νέα Βουλή του Νεπάλ ενέκρινε ομόφωνα χθες την απόφαση αφαίρεσης εξουσιών από τα χέρια του βασιλιά Γκιανέντρα και ο πρωθυπουργός Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα δήλωσε ότι όποιος τολμήσει να την αμφισβητήσει «θα αντιμετωπίσει βαρύτατες συνέπειες». Η απόφαση, είπε ο Κοϊράλα, «αντανακλά τη βούληση του λαού και κάθε λέξη της είναι γραμμένη με το αίμα των μαρτύρων που θυσίασαν τη ζωή τους» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νεπάλ, στις φετινές διαδηλώσεις.

Η Διακήρυξη της Βουλής:

  • Ανακηρύσσει το Κοινοβούλιο ως την ανώτατη εξουσία στη χώρα.
  • Αλλάζει το όνομα της κυβέρνησης από «κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος» σε «κυβέρνηση του Νεπάλ».
  • Ανακηρύσσει το Νεπάλ σε κοσμικό κράτος.
  • Καταργεί το θώκο του ανώτατου ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων, που διατηρούσε ο μονάρχης.
  • Υπάγει τις ένοπλες δυνάμεις και όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας υπό τον άμεσο έλεγχο της Βουλής.

Με τον ίδιο νόμο, ο μονάρχης οφείλει να πληρώνει φόρους, και οι ενέργειές του μπορούν να αμφισβητηθούν με προσφυγή στα δικαστήρια και η πλήρης νομική ασυλία του αίρεται. Το κυριότερο συμβουλευτικό όργανο του βασιλιά καταργείται, ο αρχηγός του στρατού θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ το Κοινοβούλιο θα έχει την εξουσία να ψηφίζει νόμους, σχετικά με τη διαδοχή του θρόνου και τα έξοδα του βασιλιά, η ασφάλεια του οποίου θα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκατοντάδες νεκροί σε μάχες

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-

Μια από τις αιματηρότερες ημέρες μετά το 2001 έζησε χτες το Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκαν πολύωρες παράλληλες μάχες, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας και μια μαζική επίθεση μαχητών Ταλιμπάν σε ένα χωριό. Επίσημος απολογισμός: 105 νεκροί.

Η χτεσινή κλιμάκωση δε σηματοδοτεί κάτι το δραματικά καινούριο στο Αφγανιστάν, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις κατοχής και τους ενόπλους Ταλιμπάν είναι καθημερινός και συνεχής. Η μεγαλύτερη μάχη χτες - σε έκταση και σε διάρκεια - σημειώθηκε σε ένα χωριό στην επαρχία Χελμάντ, το Μούσα Κάλα, όπου εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και ακολούθησε οκτάωρη μάχη με 13 αστυνομικούς και 40 Ταλιμπάν να βρίσκουν το θάνατο. Η δεύτερη πιο αιματηρή μάχη αναφέρθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Κανταχάρ, όπου, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, σε επιχειρήσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς υπήρξαν επτά επιβεβαιωμένοι θάνατοι και έως και 20 ακόμη που οι σοροί των «εχθρικών μαχητών» δεν ανασύρθηκαν.

Σε άλλη μάχη στην Κανταχάρ, αργά την Τετάρτη, σκοτώθηκαν περίπου 18 μαχητές Ταλιμπάν και η Νίκολα Γκόνταρντ, μια λοχαγός του καναδικού πυροβολικού - η πρώτη γυναίκα των καναδικών ενόπλων δυνάμεων που χάνει τη ζωή της σε μάχη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού του Καναδά. Σημειώνεται ότι χτες το Κοινοβούλιο του Καναδά ενέκρινε την παράταση της παραμονής των καναδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν έως το Φλεβάρη του 2009.

Επίσης χτες σημειώθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας: Μία στη Χεράτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, που κόστισε τη ζωή ενός υπαλλήλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του δράστη και τον τραυματισμό άλλων δύο Αμερικανών και μια δεύτερη στην πόλη Γκάζνι, 120 χλμ. νότια της Καμπούλ, που κόστισε τη ζωή ενός αμάχου.

Η εντεινόμενη βία στο Νότιο Αφγανιστάν προβληματίζει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονται να παραλάβουν τη διοίκηση της ISAF, αν και επισήμως εμφανίζονται ιδιαίτερα ψύχραιμοι.

Ο Αφγανός πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι πάντως δεν ήταν καθόλου ψύχραιμος χτες, όταν κατηγόρησε το Πακιστάν - που δημιούργησε τους Ταλιμπάν - ότι «ενθαρρύνει τους ενόπλους να πραγματοποιούν επιθέσεις» και τους εκπαιδεύουν διαμέσου της ISI, της υπηρεσίας κατασκοπίας της χώρας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο «εκλεκτός» του Μπους για την αρχηγία της CIA, Μάικλ Χέιντεν, υπεραμύνθηκε ενώπιον του Κογκρέσου του προγράμματος της κυβέρνησης για την παρακολούθηση τηλεφώνων, ισχυριζόμενος ότι είναι νόμιμο και δεν έχει στόχο να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς πολίτες. Πάντως, ο διορισμός του στρατηγού Χέιντεν, που θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, προκαλεί ανησυχίες στους κοινοβουλευτικούς που αμφιβάλλουν για το αν θα καταφέρει να τηρήσει ανεξάρτητη θέση έναντι του Πενταγώνου.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής άφησε χτες προσωρινά ελεύθερο και υπό όρους τον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, που κρατούνταν εδώ και έξι μήνες στο Σαντιάγο βάσει αιτήματος έκδοσης από τη δικαιοσύνη του Περού, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

ΚΑΡΑΚΑΣ.- Διευρύνεται το φάσμα των διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ της Βενεζουέλας και της Παραγουάης με τη σύναψη πακέτου εμπορικών συμφωνιών.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ.- Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα κλειστό ορυχείο ψευδαργύρου στο Κίμπερλι της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Teck Cominco Ltd.», της μεγαλύτερης παγκοσμίως ιδιοκτήτριας ορυχείων ψευδαργύρου.

ΣΚΟΠΙΑ.- Κοινή διακήρυξη για την εξασφάλιση της επικράτησης δημοκρατικών και διαφανών συνθηκών κατά τις επικείμενες γενικές εκλογές της 5ης Ιούλη στην ΠΓΔΜ υπέγραψαν χτες στα Σκόπια οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

ΛΟΥΑΝΤΑ.- Η επιδημία χολέρας που θερίζει εδώ και τρεις μήνες τεράστιες περιοχές της Αγκόλα έχει προκαλέσει ήδη 1.300 θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας σε τουλάχιστον 35.000 Αγκολέζους, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι οργάνωσης αρωγής. Σημείωσαν πως η επιδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο εάν καταστεί εφικτή η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές...

ΚΑΪΡΟ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Μια 75χρονη Αιγύπτια απεβίωσε χτες από τη γρίπη των πτηνών, το έκτο κατά σειρά θύμα της νόσου στη χώρα. Το ίδιο 24ωρο, ο Ινδονήσιος πρόεδρος χαρακτήρισε τη γρίπη των πτηνών «πρωτοφανή πρόκληση για τη χώρα» μετά τον πρόσφατο θάνατο πέντε Ινδονήσιων, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Τέλος, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων διεθνώς ανέρχεται σε 216.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Περισσότεροι από 400 Αφρικανοί συνελήφθησαν τις δύο τελευταίες μέρες στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο περίπου άλλοι 1.000 Αφρικανοί προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

ΠΕΚΙΝΟ. - Ο τυφώνας «Τσαντσού» άρχισε να πλήττει χτες τις ακτές της Νότιας Κίνας, όπου - παρά την εκκένωση 1.000.000 κατοίκων - τουλάχιστον 11 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μετά το «πέρασμά» του από τις Φιλιππίνες να ανέλθει σε 50.

ΙΤΑΛΙΑ
Η αντιλαϊκή ρότα Πρόντι

ΡΩΜΗ.-

Αρχισε χτες στη Γερουσία της Ιταλίας η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του λεγόμενου «κεντροαριστερού συνασπισμού» του Ρομάνο Πρόντι.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δήλωσε πως η κυβέρνησή του «θα εργαστεί με αποφασιστικότητα» για να βρεθεί λύση πριν τις ευρωεκλογές του 2009 σε ό,τι αφορά το νέο Ευρωσύνταγμα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου «η Ευρώπη να καταστεί μια ισχυρή και ενιαία οντότητα στη διεθνή σκηνή»...

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι θα εργαστεί «για την περαιτέρω σταθεροποίηση και εμπλουτισμό των ιστορικών και παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συμμαχίας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο «κόστος εργασίας με στόχο να μειωθούν κατά 5 μονάδες τον πρώτο χρόνο οι κρατήσεις επί της μισθωτής εργασίας», ενώ τόνισε ότι θα επανεξεταστεί ο εργασιακός νόμος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι κεμαλικοί ξεσπαθώνουν

ΑΓΚΥΡΑ.-

«Χιλιάδες» άνθρωποι έλαβαν χθες μέρος σε συγκέντρωση στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (1881-1938), του «ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους», διαδηλώνοντας για την επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ο Πρόεδρος Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ και η αντιπολίτευση εκτίμησαν ότι είχε στόχο τον «κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», και στοίχισε τη ζωή σ' ένα δικαστή και τους τραυματισμούς άλλων τεσσάρων. Μετείχαν οι επικεφαλής των κύριων δικαστικών θεσμών της χώρας - Συνταγματικό Δικαστήριο, Συμβούλιο Επικρατείας, Εφετείο - και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή μπροστά στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ. Δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι, αλλά και πρυτάνεις πανεπιστημίων και πάρα πολλοί πολίτες, φοιτητές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που κρατούσαν φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ και την τουρκική σημαία, συμμετείχαν στην εκδήλωση, που στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή της επίθεσης, που φέρεται να έκανε ένας 29χρονος δικηγόρος οπλισμένος με πιστόλι Γκλοκ της αυστριακής Γκλοκμάιστερ - τα όπλα του τύπου αυτού χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ειδικές δυνάμεις διαφόρων χωρών - φέρεται να είναι η απόφαση κατά μιας δασκάλας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δηλαδή δεν μπορούσε να φορά μαντίλα έστω κι αν βρισκόταν καθ' οδόν προς το σχολείο, την οποία είχε επικρίνει η κυβέρνηση Ερντογάν και καταδικάσει μέρος του ισλαμιστικού Τύπου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε οκτώ «υπόπτους», που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον δράστη, που φέρεται να είχε επαφές με «ισλαμοεθνικιστικούς» κύκλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ