ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2006
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση της ΝΑΣ αύριο

Στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ώρα 7.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί η προγραμματική διακήρυξη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά Στέλιος Βαλανάς, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Γιάννης Ζιώγας και Γιώργος Χατζηαθανασίου

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Από αριστερά Στέλιος Βαλανάς, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Γιάννης Ζιώγας και Γιώργος Χατζηαθανασίου
«Φιλοδοξούμε να εμφυσήσουμε στους εργαζόμενους αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αγωνιστική θέληση για ρήξεις με το σύστημα. Τους καλούμε να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", δηλώνοντας ότι μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα παλέψουμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για αλλαγή συσχετισμών τόσο στο μαζικό κίνημα, όσο και στο πολιτικό επίπεδο, ώστε οι εργαζόμενοι να γίνουν κύριοι του πλούτου που δημιουργούν και τους ανήκει. Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανένα, τους χρωστάνε».

Τα παραπάνω σημείωσε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, Γιάννης Ζιώγας, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε ενόψει της μεγάλης εκδήλωσης που διοργανώνει η παράταξη αύριο Τετάρτη 24 Μάη, στις 7.30 το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, για να παρουσιάσει στο λαό του νομού την προγραμματική της διακήρυξη και τον πυρήνα του ψηφοδελτίου της.

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) στη Θεσσαλονίκη στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Κίνηση Πολιτών.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της κατάστασης που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Ζιώγας αναφέρθηκε στη λιτότητα και την ακρίβεια, στην ανεργία που καλπάζει και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται με γοργούς ρυθμούς, στους μικροεπαγγελματίες και εμπόρους που «πνίγονται» από την οικονομική πολιτική και τις πολυεθνικές, στη νεολαία που αντιμετωπίζεται ως φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, στην παιδεία που εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται, στην πολιτιστική υποβάθμιση, στο περιβάλλον. Σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη αποτελεί ΝΑΤΟικό ορμητήριο προς Βαλκάνια και Μ. Ανατολή (η ΝΑΤΟική αρμάδα που είχε ελλιμενιστεί τις προηγούμενες μέρες στο Λιμάνι αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη)». Ειδική αναφορά έκανε στην απερχόμενη διοίκηση Ψωμιάδη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως στήριξε τις επιλογές για τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε οργανικό κομμάτι του κράτους και της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε να παίξει το ρόλο «του κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης, του αμορτισέρ. Είναι κήρυκας της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας».

Ο Γ. Ζιώγας κάλεσε το λαό να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στους υποψηφίους τους στην Αυτοδιοίκηση. Να στηρίξει αποφασιστικά το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, γιατί, όπως είπε, «η ΝΑΣ δεν είναι με όλους, αλλά μεροληπτεί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, υπέρ όλων όσοι θίγονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική που παράγει ανεργία, φτώχεια, λιτότητα, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, αυταρχισμό, ξενοφοβία, πολέμους».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, γραμματέα της ΚΟΘ, ο Γιώργος Χατζηαθανασίου από το ΔΗΚΚΙ, ο Στέλιος Βαλανάς από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης, ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, ο υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου Βασίλης Τζήκας, ο Μιχάλης Λιάκος γιατρός, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κ.ά.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΜΠΡΑΧΑΜΙ)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Παντελής Ειρηνάκης

Εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Επί 12 χρόνια που στη διοίκηση του Δήμου Μπραχαμίου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του δήμου και η τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων, σκιαγραφούν την πολιτική της δημοτικής αρχής. Την ίδια στιγμή, τα τεχνικά έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση και προστασία των δημοτών είναι ανύπαρκτα.

Συγκεκριμένα:

  • Τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν την τελευταία τετραετία κατά 17% για τις κατοικίες, και τα καταστήματα.
  • Η διοίκηση του δήμου προώθησε και εφάρμοσε κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, εποχιακοί, κατάργηση πενθήμερης εργασίας, χωρίς πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ.). Κατά περιόδους, το ποσοστό των εργαζομένων στο δήμο με τις παραπάνω ελαστικές μορφές απασχόλησης ξεπερνά το 15%.
  • Η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες του δήμου. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου κατέχει τις πρώτες θέσεις στον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων.
  • Εχει εντάξει πληθώρα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του δήμου («Βοήθεια στο σπίτι», παιδικοί σταθμοί, την περιουσία του δήμου κ.ά.) σε Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με γνώμονα το κέρδος.
  • Στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 το κάθε παιδί πληρώνει 3 ευρώ για μια ώρα.
  • Την τελευταία δεκαετία η τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
  • Δε διεκδικεί τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από το κράτος, παίρνει δάνεια για την απαλλοτρίωση οικοπέδων, τα οποία θα εξοφληθούν από τους ίδιους τους δημότες με την επιβολή βαριάς φορολόγησης και ανταποδοτικών τελών.
  • Οι παιδικοί σταθμοί είναι μόνο πέντε σε ένα δήμο με περίπου 120.000 πληθυσμό και πολλοί γονείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς.
  • Η δημοτική αρχή προσπαθεί να συγκροτήσει τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας, δηλαδή κάτι που λίγο απέχει από το γνωστό «χαφιέ» της γειτονιάς. Ενδεικτικά, μερικές από τις αρμοδιότητες αυτών των συμβουλίων θα είναι: μια ετήσια έκθεση για την κατάσταση εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους, ο συντονισμός και η πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας κ.ά.
ΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Πρόταση ανάπλασης της περιοχής εργοστασίων

Συγκέντρωση στη Δραπετσώνα αύριο

«Η πρότασή μας για την ανάπλαση της περιοχής των εργοστασίων» είναι το θέμα της συγκέντρωσης που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 24 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κ. Βάρναλη στη Δραπετσώνα, η ΝΑΣ, και οι δημοτικές κινήσεις: «Προοδευτική Κίνηση Δραπετσώνας», «Πειραιάς - Αναγέννηση», «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου» και «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη».

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τρίτη ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ, στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ και στο ΚΑΠΗ της Δραπετσώνας και στις 7.00 μ.μ. στις συνοικίες της πόλης.

Η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9.00 π.μ. στο Α' και Β' ΚΑΠΗ Κερατσινίου.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τρίτη 23 Μάη

- Ο Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας κι επικεφαλής κλιμακίου της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας», θα περιοδεύσει σε καταστήματα της Ελευσίνας, στις 7 μ.μ.

Αύριο, Τετάρτη:

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων στις 8 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Συνέντευξη για το νέο Δημοτικό Κώδικα

Σε συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη 24 Μάη, στις 11 π.μ. η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Εισηγητής θα είναι ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης» και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, 1ος όροφος).

Παρόντες, στη συνέντευξη θα είναι και υποψήφιοι δήμαρχοι σε Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, που υποστηρίζονται από τους συνδυασμούς της αγωνιστικής συνεργασίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Γκρεμίζουν το ΞΕΝΙΑ

Βορά σε επιχειρηματικά συμφέροντα η περιουσία του λαού

Κινητοποίηση - κάλεσμα στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα των Ιωαννίνων να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας προς τέρψιν των επιχειρηματικών συμφερόντων, που στηρίζουν και υλοποιούν και στην ΤΑ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, απεύθυναν οι δυνάμεις της ΔΑΣ και της ΝΑΣ στα Γιάννενα, το Σάββατο το μεσημέρι, μετά την είσοδο μηχανημάτων στο ΞΕΝΙΑ, το οποίο γκρεμίζουν για να ανοικοδομήσει και να αυγατίσει τα κέρδη του ο επιχειρηματίας Μήτσης.

Η δυναμική συγκέντρωση έγινε έξω από το χώρο όπου εκτελούνται από το Σάββατο το πρωί οι εργασίες κατεδάφισης του ΞΕΝΙΑ. Αναρτήθηκε πανό ενώ με έντυπο υλικό ενημέρωναν τους δημότες για τα «έργα και ημέρες» των αιρετών της ΤΑ, απευθύνοντας κάλεσμα για εναντίωση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που, ανάμεσα σε άλλα, παραδίδει βορά στα χέρια των εκάστοτε ιδιωτών την περιουσία του λαού. Μέσα από την κινητοποίηση αυτή προβλήθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης και στήριξης των αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων και στην ΤΑ, ενόψει των επικείμενων εκλογών, που στηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενες με αυτό δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ