ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Με οδηγό τις ανάγκες μας διαδηλώνουμε ξανά
  • Διεκδικούν την Παιδεία των αναγκών τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση
  • Συλλαλητήρια προγραμματίζονται την Πέμπτη σε πολλές πόλεις

«Οδηγός μας αυτά που σήμερα έχουμε ανάγκη! Να σπουδάζει ο κάθε φοιτητής απρόσκοπτα και δωρεάν, το πτυχίο του να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση στο αντικείμενό του, να μπορεί να δουλέψει με δικαιώματα σε αυτό που σήμερα σπουδάζει! Διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί, θα διδάσκει και θα ερευνά για τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία!».

Με οδηγό την πάλη για το πανεπιστήμιο των αναγκών, τα Συντονιστικά Αγώνα ΑΕΙ και ΤΕΙ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να υπερψηφίσουν το πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού, να στηρίξουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να δώσουν μαζικά δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για μεθαύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις.

Ταυτόχρονα, το Συντονιστικό συνεχίζει τις εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς μαζί με το ΠΑΜΕ για την ενημέρωση των εργαζομένων, για τη συστράτευση στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Μπροστά στην κοινή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα και από το νέο νόμο-πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα Συντονιστικά καλούν όλους τους φοιτητές να αγωνιστούν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν.

Σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου

Στο πλαίσιό του το Συντονιστικό εξηγεί ότι οδηγός της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, «είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η Στρατηγική της Λισαβόνας και της Μπολόνια! Ο νόμος που ετοιμάζουν, οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα, είναι κομμάτι των αναδιαρθρώσεων που πανευρωπαϊκά - και στην Ελλάδα - προωθούνται για να γκρεμίσουν ό,τι έχει μείνει από τις λαϊκές κατακτήσεις στην Παιδεία, στην εργασία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, και τις συνέπειές τους τις ζούμε καθημερινά μέσα στις οικογένειές μας, σε κάθε πλευρά της ζωής μας».

Με αιτήματα που έρχονται σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, το Συντονιστικό δίνει τη μάχη ώστε οι φοιτητές πιο μαζικά να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, προβάλλοντας δυναμικά την απαίτηση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν. Διεκδικεί όλη την απαραίτητη για το αντικείμενο των σπουδών γνώση μέσα στο πτυχίο και απόκτηση επιστημονικής ειδίκευσης στο αντικείμενο σπουδών. Πρακτική άσκηση με ευθύνη του ιδρύματος, σχετική με τις σπουδές, με κανονική πληρωμή και ασφάλιση. Προβάλλει το αίτημα για ενιαίες προπτυχιακές σπουδές και μεταπτυχιακές σπουδές που θα οδηγούν σε διδακτορικό για την παραγωγή νέας γνώσης.

Διεκδικεί, επίσης, γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, έρευνα κρατικά χρηματοδοτούμενη προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι των μονοπωλίων, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές. Το Συντονιστικό καλεί όλους τους φοιτητές να παλέψουν για δουλιά με δικαιώματα, για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ακόμα διεκδικεί την άμεση πρόσληψη των αποφοίτων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες καθώς και μέτρα στήριξης των άνεργων πτυχιούχων και των εργαζόμενων φοιτητών.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Του παρείχαν τη συναίνεση που ζήτησε

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, μέσα και από το νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου συναντήθηκαν χτες στο Μαξίμου με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

Κατά τη συνάντηση, οι πρυτάνεις έθεσαν στον πρωθυπουργό γενικά προβλήματα λειτουργίας των ιδρυμάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν στο θέμα της ψευδεπίγραφης «αυτοδιοίκησης» των ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης, φαίνεται ότι οι πρυτάνεις «τα βρίσκουν» τελικά με την κυβέρνηση, καθώς με την ενίσχυση της «αυτοδιοίκησης» και την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων ευελπιστούν ότι θα εξασφαλίζουν άμεση χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (βλέπε ιδιώτες, ιδιωτικοοικονομική διαχείριση της περιουσίας των ιδρυμάτων και διαφόρων λειτουργιών τους κλπ.).

Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των πρυτάνεων έχει ήδη συναινέσει σε ένα πλαίσιο μέτρων παρόμοιο με τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), γι' αυτό και η χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κινήθηκε εξαρχής σε θετικό για την κυβέρνηση κλίμα.

Από την όλη εξέλιξη φαίνεται ότι αρχίζουν να κάμπτονται ακόμα και οι διαφωνίες που είχαν εκφραστεί αρχικά για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης, δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι μπορεί να αρθεί η συνταγματική απαγόρευση, προσθέτοντας απλώς ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα λύσουν το πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης.


Ξεκινούν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις

Με το μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας» ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι εξετάσεις στα έξι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους απόφοιτους και τελειόφοιτους της Γ' τάξης των ημερήσιων λυκείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος αναμένεται να πάρουν μέρος στις εξετάσεις 98.140 υποψήφιοι που διεκδικούν 83.068 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν στα τέλη του Ιούνη και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα τέλη Αυγούστου.

Από φέτος, προκειμένου να εισαχθεί κάποιος σε μία σχολή πρέπει να περάσει τη βαθμολογική βάση του 10, κάτι που το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εμφανίσει ως παρέμβαση στην κατεύθυνση αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία βέβαια με τις προωθούμενες αλλαγές και το νέο νόμο - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια οδηγείται στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση. Οπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρ. Καραμάνος, ερωτώμενος αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την κάλυψη τυχόν κενών θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, η βαθμολογική βάση «είναι μέτρο που θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση των πανεπιστημίων και ως εκ τούτου δεν έχουμε κανένα λόγο να το φαλκιδεύσουμε εκ προοιμίου».

Οι εξετάσεις για τα ενιαία λύκεια συνεχίζονται την Πέμπτη 25 Μάη με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία γενικής παιδείας και ολοκληρώνονται την Τρίτη 6 Ιούνη, ενώ από χτες έχουν ξεκινήσει οι πανελλαδικές εξετάσεις και για τους μαθητές της Δ' τάξης των εσπερινών λυκείων που θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιούνη. Οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ των αποφοίτων Β' κύκλου των ΤΕΕ θα γίνουν από 14 έως 19 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν από την Πέμπτη 22 Ιούνη μέχρι και την Πέμπτη 29 Ιούνη ενώ η υγειονομική εξέταση και οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ θα γίνουν από την Τετάρτη 21 Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ