«Βιβλιοθήκη - Αρχείο "Χαρίλαος Φλωράκης" - Επιμορφωτικό Κέντρο ΚΚΕ» λειτουργεί από χτες στο σπίτι όπου ζούσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος
Την Κυριακή το πρωί στον τάφο του τελέστηκε πολιτικό μνημόσυνο όπου μίλησαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Γραμματέας της ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης. Απ' αυτό το σημείο, ένα ξέφωτο στο οποίο οδηγείται κανείς μέσα από έναν ανηφορικό δρόμο, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τη δέσμευση πως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε ίσια πορεία προς το σοσιαλισμό. Ο Θέμης Γκιώνης, στο ραντεβού, όπως είπε, με την ιστορία του λαού μας - δίνοντας έτσι το στίγμα της εκδήλωσης - παρομοίασε το ΚΚΕ με ένα δέντρο που απλώνει φύλλα και κλαδιά, έχοντας βαθιές ρίζες που ποτίστηκαν απ' αγωνιστές, κομμουνιστές, όπως ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Χτες βράδυ, το φιλόξενο σπίτι του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ στο Χαλάνδρι άνοιξε και πάλι μετά από ένα χρόνο ως «Βιβλιοθήκη - Αρχείο "Χαρίλαος Φλωράκης" - Επιμορφωτικό Κέντρο ΚΚΕ», αυτή τη φορά, καθώς ως τέτοιο θα λειτουργήσει έπειτα από απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκατοντάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, νέοι εργάτες, υπάλληλοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, αλλά και συγγενείς και προσωπικοί φίλοι του Χαρ. Φλωράκη ξεναγήθηκαν στο σπίτι από αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι εξάλλου με ομόφωνη απόφασή τους μετονόμασαν την οδό Πυθίας, όπου βρίσκεται το σπίτι, σε οδό Χαρίλαου Φλωράκη.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε πως «αυτό το πάντα φιλόξενο σπίτι που έμεινε ένα χρόνο κλειστό θα ξαναανοίξει». Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης, συνέχισε, δεν είχε εκφράσει κάποια επιθυμία για το τι ήθελε να γίνει το σπίτι που έκανε προσφορά στο Κόμμα. Η ΚΕ όμως αποφάσισε ότι σ' αυτό το σπίτι πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το Επιμορφωτικό Κέντρο, που έχει στόχο την επιμόρφωση μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ και το οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε ένα που θέλει να μελετήσει το αρχείο του Κόμματος.
Αναφερόμενη στο πού διαφέρει αυτό το Κέντρο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πάρα πολλά αρχεία και βιβλιοθήκες, υπογράμμισε δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του:
Το πρώτο, αφορά στο ότι σ' αυτό το κέντρο οι επισκέπτες θα βρουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για μια σειρά ιστορικά γεγονότα, για τις οποίες στα υπόλοιπα κρατικά ή πανεπιστημιακά αρχεία λίγος χώρος δίνεται. Επομένως, όπως ανέφερε, γεμίζει ένα κενό που υπήρχε ως προς τις επίσημες Θέσεις του Κόμματος. Δυστυχώς, συνέχισε, στο σχολείο και στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει χώρος για την ιστορία του Κόμματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, οι μαθητές τη διδάσκονται είτε από τους αντιπάλους του Κόμματος και του κινήματος, είτε από ανθρώπους που δεν έχουν πλήρη γνώση αυτής της ιστορίας.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό, όπως υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι στο «Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης» οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ό,τι συνέβη από τον ίδιο το λαό, καθώς σε αντιπαραβολή, με τα κρατικά αρχεία αναφέρονται γεγονότα όπως αυτά διαδραματίστηκαν κύρια από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Εδώ, σημείωσε, υπάρχει η άποψη και των ηγετών βέβαια, αλλά και υλικό που δημιούργησε ο λαός. Γιατί την Ιστορία τη γράφει ο λαός και η ιστορική κίνηση γίνεται μέσω αυτού.
Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή της ΚΕ ταιριάζει σ' αυτό που πάντα έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης στους νεότερους, ότι «πρέπει να μελετάμε την Ιστορία».
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ, έχουν γνήσιο σεβασμό απέναντι στην ιστορία του Κόμματος, του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα αυτό το σεβασμό και το δέος που νιώθουν, να τα στηρίξουν και με τη δική τους μελέτη.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι η Ιστορία απαρτίζεται από αντικειμενικά γεγονότα, τα οποία όμως εκτιμούνται με βάση τη θεωρία του καθένα. Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, το ΚΚΕ θέλει να επισκεφτούν αυτό το Κέντρο και άνθρωποι που είτε δε γνωρίζουν, είτε έχουν αντίθετη γνώμη για τα ιστορικά γεγονότα, απ' αυτή του ΚΚΕ.
Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα αποσαφήνισε ότι το να κοιτάς το χτες δε συνιστά παρελθοντολογία, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει σήμερα και αύριο, γι' αυτό και το ΚΚΕ σκύβει σ' αυτό και βγάζει συμπεράσματα.
Κλείνοντας το χαιρετισμό της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να επισπευσθεί η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, καθώς αυτή άπτεται αντικειμενικών δυσκολιών, που έχουν να κάνουν με την πορεία αποκατάστασης του αρχείου του Κόμματος μετά την πλημμύρα. Τέλος, καλωσόρισε τους συγκεντρωμένους σ' αυτή τη συμβολική εκδήλωση και εκ μέρους της ΚΕ ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου για τη μετονομασία της οδού Πυθίας, σε οδό Χαρίλαου Φλωράκη, σχολιάζοντας γι' αυτό ότι ήταν «μια σωστή απόφαση, αφού ο Χαρίλαος Φλωράκης αγωνίστηκε για όλο το λαό και όχι μόνο για το ΚΚΕ. Είναι απλό αλλά σημαντικό για εμάς, σας ευχαριστούμε».