ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά και άμεση δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Πρώτος σταθμός η 15η Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης, όπως καθορίστηκε στη χτεσινή πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος
Αποψη από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Μαυρίκος
«Κάθε συνδικάτο κάθε κλάδος κάθε εργαζόμενος να δώσει το "παρών". Στις 15 Ιούνη μέρα πανελλαδικής δράσης, τα ταξικά συνδικάτα απαντάνε στην επίθεση που ήδη εξελίσσεται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης». Μ' αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ έδωσε το στίγμα για τα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων στην οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση, μιλώντας χτες βράδυ σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Κρίσιμο ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια - υπογράμμισε ο συνδικαλιστής - είναι η αποκάλυψη του «κοινωνικού διαλόγου» που ήδη έστησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η τακτική τους, ότι δήθεν τώρα απλά θα συζητήσουνε και μετά όποιος έρθει στην κυβέρνηση θα αποφασίσει, είναι παγίδα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να στήσουν αυτή την παγίδα. Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, εργοδοσία, Βρυξέλλες έχουν από πριν καταλήξει πού θα οδηγήσει αυτός ο «διάλογος». Και αυτό, πρέπει να το κάνουμε λιανά στους εργαζόμενους με ένα πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλιάς με πρωτοβουλίες όλων των συνδικάτων με αξιοποίηση όλων των μορφών παρέμβασης. «Να εξηγήσουμε ταυτόχρονα στους εργαζόμενους γιατί γίνεται αυτή η επίθεση. Γιατί, η Κοινωνική Ασφάλιση για την εργοδοσία, τον ΣΕΒ και τις κυβερνήσεις του είναι κόστος. Και σαν τέτοιο, θεωρούν ότι στέκεται εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης», πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος.

Συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο ομιλητής στάθηκε αναλυτικά στις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Με τους αντιασφαλιστικούς νόμους στην αρχή της δεκαετίας του '90 και αργότερα με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν την ίδια δουλιά, προώθησαν τους ίδιους στόχους και γι' αυτό είναι κι οι δυο συνένοχοι. Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε την ίδια γλώσσα, προβάλλουν τα ίδια επιχειρήματα. Αυτά τα ψεύτικα επιχειρήματα για τα «ελλείμματα», για το «δημογραφικό», για τη «γήρανση» του πληθυσμού, πρέπει το ταξικό κίνημα να τα «ξετινάξει».

Στον αντίποδα, συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, πρέπει εμείς να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας και για ποιους λόγους τις προβάλλουμε. «Εμείς λοιπόν λέμε στους εργαζόμενους ότι διεκδικούμε όχι με βάση τις ανάγκες του ΣΕΒ, αλλά σύμφωνα με τη δίκαιη αξίωση να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό, απαιτούμε επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ και όχι συρρίκνωση. Απαιτούμε μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι αύξηση, για να μη βγαίνουμε στη σύνταξη λίγο πριν πεθάνουμε. Να γιατί όταν προβάλλουν ότι αυξήθηκε το προσδόκιμο όριο ζωής, επιδιώκουν αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εμείς καταγγέλλουμε ότι θέλουν να μας πάνε στο Μεσαίωνα. Θέλουν να βγάλουν και από τη μύγα ξίγκι. Και εδώ αποδεικνύεται τι σημαίνει καπιταλισμός, τι σημαίνει όλα να τα υποτάσεις στο κέρδος».

Πλούσιο πρόγραμμα

Σε συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε η πλούσια εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα. Με αυτήν την εμπειρία, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν την πάλη τους. Ηδη τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού, από κοινού με υλικό που ετοιμάζουν προγραμματίζουν πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλιάς. Στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν μαζί με το Συντονιστικό Αγώνα των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Η μάχη για την απεργία των οικοδόμων στις 30 Μάη είναι μια μάχη που όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Αλλωστε, όπως υπογραμμίστηκε, η πάλη για τις κλαδικές συμβάσεις και για τις αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα επηρεάζει αποφασιστικά και την Κοινωνική Ασφάλιση, το ύψος των συντάξεων και τα οικονομικά των Ταμείων. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στις γυναίκες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οποίων έχουν μπει στο στόχαστρο. Για το σκοπό αυτό, στη 1 Ιούνη οργανώνεται ειδική εκδήλωση για την ασφάλιση των γυναικών στο Συνδικάτο Οικοδόμων στις 7 μ.μ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μπλόκο στη μερική απασχόληση

Τη διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων με μερική απασχόληση προωθεί η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πετρούπολης - εκλεγμένη με τη στήριξη του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ - αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την εισαγωγή και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μια πολιτική που αποδέχεται και προωθεί και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ.

Χτες οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στη μερική απασχόληση και στο σύνολο των ευέλικτων μορφών εργασίας. Αποφάσισαν να γίνει άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση του δήμου, να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε νέα Γενική Συνέλευση να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους.

Αρχικά στη Συνέλευση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο Γιώργος Γιώγος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης» και υποψήφιος δήμαρχος, δηλώνοντας την αντίθεση της παράταξης στη μερική απασχόληση και τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΠ
Ενισχύθηκε η Πανεπιστημονική

H Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ενισχύθηκε σε ψήφους και κατέλαβε την τρίτη θέση στις χτεσινές εκλογές για το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής: «Πανεπιστημονική» 553 ψήφους και δύο έδρες (είχε δύο έδρες). ΔΗΚΝΙ 1.718 ψήφους και έξι έδρες (είχε τρεις έδρες). ΠΑΣΚ 1.007 ψήφους και τρεις έδρες (είχε τρεις έδρες). «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία» 534 ψήφους και δύο έδρες (είχε δύο έδρες). «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών» 410 ψήφους και μία έδρα (είχε δύο έδρες). «Γένοβα-Νυστέρι» 249 ψήφους και μία έδρα (δεν είχε έδρα).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Παρών» στους επερχόμενους σταθμούς

Πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες για μια σειρά ζητημάτων που καίνε την εργατική τάξη αποφάσισε σε συνεδρίασή της η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ). Η διοίκηση του ΕΚΛ ρίχνεται αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας των οικοδόμων στις 30 Μάη, οργανώνοντας, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Επόμενος σταθμός δράσης αποτελεί η απεργία των λογιστών στις 2 Ιούνη, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα, στα πλαίσια της ημέρας πανελλαδικής δράσης του ΠΑΜΕ με αιχμή το Ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Επίσης, στις 7 Ιούνη το ΕΚΛ από κοινού με το ΕΣΥΝ διοργανώνει εκδήλωση στο «Φρούριο» κατά των ναρκωτικών και στις 8 Ιούνη συγκέντρωση για τα προβλήματα των μεταναστών.

Πικετοφορία στο Βόλο

Πικετοφορία ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται και γενικότερα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, το διεκδικητικό πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, διοργανώνει, αύριο, στις 7.30 μ.μ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ