ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ- ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τους προβληματίζουν οι λαϊκές αντιστάσεις

Στο κείμενο με τα «συμπεράσματα» της πρόσφατης Συνόδου υπουργών Οικονομίας του ΟΟΣΑ, διατυπώνεται έντονος προβληματισμός για τις λαϊκές αντιστάσεις στις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις

Οι ογκούμενες παγκοσμίως λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις κατά των προωθούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - ιδιαίτερα στους τομείς των εργασιακών σχέσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης - προβληματίζουν σοβαρά την άλλη πλευρά... Οι κοινωνικές αντιστάσεις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και τρόποι για την αντιμετώπισή τους, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομίας του ΟΟΣΑ στην πρόσφατη Υπουργική Σύνοδο που έγινε στο Παρίσι, υπό την προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει, τόσο από «τα συμπεράσματα της Προεδρίας» του ΟΟΣΑ όσο και από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το κείμενο συμπερασμάτων της Προεδρίας. Το αισιόδοξο, πάντως, συμπέρασμα που προκύπτει, είναι, ότι αν και η γενικότερη συγκυρία δεν είναι και η ευνοϊκότερη για το εργατικό κίνημα, παρά ταύτα το θερμόμετρο της ταξικής πάλης ανεβαίνει...

Στα «Συμπεράσματα» και ειδικότερα στο κεφάλαιο «εφαρμόζοντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση», αναφέρονται τα ακόλουθα αποκαλυπτικά: «Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ακόμα και με ισχυρή καθοδήγηση, υπάρχουν δυσκολίες που σχετίζονται με τις αντιθέσεις ανάμεσα στους διάφορους στόχους, ιδιαίτερα δε όταν οι κοινωνικοί στόχοι βρίσκονται σε αντίθεση με τις οικονομικές προτεραιότητες»! Πρόκειται για αναφορά, που, με εύσχημο τρόπο, ομολογεί ότι τα προγράμματα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δε γίνονται αποδεκτά από τους λαούς και ότι υπάρχουν δυσκολίες στην προώθησή τους.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι υπουργοί Οικονομίας συζήτησαν μεταξύ τους και για τους τρόπους που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα λαϊκά προσκόμματα. Στα πλαίσια αυτά, ορισμένοι υπουργοί:

Διατύπωσαν την άποψη ότι «το βραχυπρόθεσμο κόστος των μεταρρυθμίσεων συχνά και εμφανώς επηρεάζει συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ενώ τα οφέλη, αν και μεγαλύτερα, συνήθως έρχονται αργότερα και διαχέονται ευρύτερα στην κοινωνία». Πρόκειται για τη γνωστή και εδώ ...επιχειρηματολογία του βραχυπρόθεσμου κόστους και του μακροπρόθεσμου οφέλους.

Υποστήριξαν την άποψη ότι πρέπει να ενταθεί η ιδεολογική προπαγάνδα υπέρ των ...μεταρρυθμίσεων. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, οι εν λόγω υπουργοί «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να εξηγείται με σαφήνεια στην κοινή γνώμη η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Επισήμαναν, την ανάγκη για ρεαλισμό, ώστε να μην υποεκτιμούνται τα κόστη(!) και υπερεκτιμούνται τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων» και «τόνισαν ότι είναι σημαντικό να επισημαίνονται τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων για τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές».

Εκριναν ότι θα πρέπει να επιδειχτεί περισσότερη πυγμή και αποφασιστικότητα, αφού σύμφωνα με το κείμενο, «έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για ολοκληρωμένες μεταρρυθμιστικές στρατηγικές, και ότι άπαξ και οι μεταρρυθμίσεις εξαγγέλλονται είναι σημαντικό να εφαρμόζονται και να μην αλλάζει η πορεία στη μέση της διαδρομής»!

Ζήτησαν να επανεξεταστούν οι συμμαχίες με ...πρόθυμα κοινωνικά στρώματα, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο τη στρατηγική των συμμαχιών, για λογαριασμό βέβαια της αστικής τάξης. Οι εν λόγω υπουργοί, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, «υπογράμμισαν τη σημασία της δημιουργίας εσωτερικών συμμαχιών για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των διεθνών οργανισμών για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με την ανάγκη για τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση δύσκολων πολιτικά ζητημάτων»!

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΟΣΔΕ
Κινητοποιήσεις και μηνύσεις

Συλλαλητήριο χτες στα Χανιά και αύριο στη Ζαχάρω Ηλείας

Την αντίθεση και την αγανάκτησή τους για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ εξέφρασαν χτες αγωνιστικά αγρότες των Χανιών. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΥ, απαιτώντας να σταματήσει η παράνομη και εκβιαστική μεθόδευση που έχουν στήσει από κοινού κυβέρνηση - ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις.

Οι αγρότες, με μπροστάρηδες τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια, είχαν συνάντηση με τον διευθυντή, στον οποίο επέδωσαν σχετικό ψήφισμα. Ο ίδιος πάντως, δήλωσε αναρμόδιος. Οι αγρότες, λίγη ώρα αργότερα, αποχώρησαν από τα γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας, δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους έτσι και αλλιώς είναι μακρύς, αλλά είναι αποφασισμένοι να τον φτάσουν μέχρι τέρμα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και με άλλες μορφές πάλης, ακόμα πιο δυναμικές.

Την επιχείρηση χαρατσώματος των αγροτών από κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ - Ενώσεις καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, καλώντας τους αγρότες να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και με τους αγώνες τους να απαιτήσουν να σταματήσει και να καταργηθεί το χαράτσι. Η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ, ήδη, έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των αγροτών, καθώς και τις απαιτούμενες διαδικασίες για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ επίσης καλεί τους αγρότες να αντιδράσουν μαζικά.

Στον εισαγγελέα

Στον εισαγγελέα προσέφυγε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, που είναι και μέλος της ΠΑΣΥ, για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ, ενώ, ταυτόχρονα, έχει λάβει και σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει αποκλεισμός της εθνικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας στη Ζαχάρω, ενώ την ερχόμενη βδομάδα στις 2/6 θα γίνει αγροτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο. Χτες, μέλη της διοίκησης της ΟΑΣ Ν. Ηλείας κατέθεσαν στον εισαγγελέα Πύργου μηνυτήρια αναφορά για τα χαράτσια που επιβάλλουν οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η ΟΑΣ Ν. Ηλείας καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να αντιδράσουν αγωνιστικά και να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και επίσης να μην υποκύψουν στην εκβιαστική πρακτική που ακολουθούν από κοινού Ενώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ και κυβέρνηση, αφού δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώσουν τα χαράτσια του ΟΣΔΕ και το κόστος αυτό υποχρεούται να καλύψει το κράτος.

Το χαβά τους

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζει το χαβά της σα να μην τρέχει τίποτα. Χτες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Σκιαδάς έβγαλε ανακοίνωση για να δηλώσει πως έγινε σύσκεψη με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οποία διαπιστώθηκε πως όλα πάνε καλά... και ότι θα ολοκληρωθεί το έργο εντός των προθεσμιών, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα δοθεί παράταση. Μα, καλά, τόση πρεμούρα να ...πληρωθούν τα χαράτσια γρήγορα;!

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ»
Επικίνδυνα παιχνίδια με θύμα τα ταμεία

«Τίγκα» στις μετοχές είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, παραδέχεται ακόμα και η κυβέρνηση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ύποπτο παιχνίδι γύρω από το τζογάρισμα των αποθεματικών που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η σχετική φιλολογία από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού φτάνει στο σημείο να δίνει ακόμη και...«συνταγές τζόγου» για τις «επενδυτικές επιλογές» που πρέπει να κάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στη χοάνη της Σοφοκλέους. «Ναι» στον τζόγο αλλά με... ρέγουλα την υφιστάμενη αντιασφαλιστική νομοθεσία αποφαίνεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος με χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε πως δε θα δοθεί από την κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο επενδύσεων σε μετοχές, διότι οι κανόνες ισχύουν ανεξάρτητα από συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός πριν από λίγες μέρες και με αφορμή πάντα την υπόθεση της «Εθνικής Τράπεζας», είχε παραδεχτεί πως τα ασφαλιστικά ταμεία είναι «υπερεπενδεδυμένα», ή με άλλα λόγια πως είναι «τίγκα» στις μετοχές ή και σε άλλα παράγωγα τζόγου. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό πως ακόμη και η συζήτηση για τη συμμετοχή των αποθεματικών στις επιχειρηματικές δουλιές της «Εθνικής Τράπεζας» και οποιουδήποτε άλλου κεφαλαιοκράτη, είναι και ύποπτη και επικίνδυνη.

Ο Γ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να εμφανιστεί αποστασιοποιημένος και από τις επιχειρηματικές επιλογές της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως «οι επιχειρηματικές κινήσεις αποφασίζονται και προωθούνται από αυτούς που είναι αρμόδιοι» και ακόμη πως «ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να γίνονται σύμβουλοι επενδύσεων ή σύμβουλοι επιχειρήσεων». Για το ΠΑΣΟΚ είπε πως «επιχειρεί να αντιπολιτεύεται συγκεκριμένες επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο». Πέρα από τις λεκτικές διαφοροποιήσεις, πάντως, κοινή συνισταμένη και στρατηγική του δικομματισμού είναι η στήριξη των επιλογών της πλουτοκρατίας ή με τα λόγια του υπουργού η «επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και το «αλισβερίσι» ενόψει της προγραμματισμένης για την 1η του Ιούνη γενικής συνέλευσης των μετόχων. Σήμερα η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να συναντηθεί με τη διοίκηση του Συλλόγου των υπαλλήλων. Σήμερα επίσης μπαίνει και η οριστική βούλα για την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Σοφοκλέους. Η «δημόσια προσφορά» προβλέπει, για πρώτη δόση, την εκποίηση ποσοστών μέχρι και 35% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Σειρά παίρνει το νέο πακέτο της Εμπορικής Τράπεζας, που κατά τον υπουργό Οικονομίας, προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ