ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντεργατικά «φάλτσα» στη Λυρική

Δεν πρόλαβε ν' αφήσει το πόστο του προέδρου του ΣΕΒ και ανέλαβε έργο στη Λυρική Σκηνή, το μοναδικό λυρικό θέατρο στη χώρα μας. Ο Οδ. Κυριακόπουλος, μεγαλοβιομήχανος, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση αντιπρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής, άρχισε το εκπολιτιστικό έργο του... Οχι μόνον όσον αφορά στο ...μπίζνες πλαν (!) που ετοιμάζει για το νέο κτίριο της ΕΛΣ και την αναζήτηση χορηγών για την ανέγερσή του (υπέρμαχος γαρ της σύμπραξης των ιδιωτών), αλλά και σχετικά με τα πάγια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Λυρική.

Σε προχτεσινή συνάντηση - την πρώτη - που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με το νέο ΔΣ, κυρίως για το θέμα της υπογραφής των νέων Συλλογικών Συμβάσεων (ακόμη δεν έχουν υπογραφεί), ο Οδ. Κυριακόπουλος πρότεινε μια αύξηση - ψίχουλα, κατά πολύ χαμηλότερη από αυτήν που ζητούν τα σωματεία. Εκανε και «πρόταση» στους εργαζόμενους, προκειμένου να ...λύσουν το πρόβλημα με τους συμβασιούχους στα διάφορα σύνολα της Λυρικής, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις (περίπου 100 άτομα): Συνέστησε στα σωματεία να φτιάξουν εταιρία και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, οι οποίοι να μπορούν να καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες λειτουργίας του θεάτρου. Να μετατραπούν, δηλαδή, τα σωματεία σε υπεργολάβους, που θα προσλαμβάνουν συναδέλφους τους(!!!). Η προκλητική πρότασή του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των σωματείων και αποσύρθηκε... Οσον αφορά στο θέμα της υπογραφής των νέων ΣΣ, το ΔΣ ζήτησε πίστωση χρόνου από τους εργαζόμενους, προκειμένου να ...ζητήσει χρήματα από το ΥΠΠΟ (!). Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσα από αυτά - στην περίπτωση, βεβαίως, που δοθούν - θα πάνε για τη μισθολογική αύξηση των εργαζομένων, καθώς για το ΔΣ αναφέρθηκε η ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος των 6.000.000 ευρώ. Για την ευρω-ύπνωση της Γιουροβίζιον, βέβαια, για την οποία εξανεμίστηκαν εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, βρέθηκαν πόροι. Για το μοναδικό λυρικό οργανισμό της χώρας, δεν υπάρχουν χρήματα! Οι εργαζόμενοι της Λυρικής, πάντως, χτες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουν τα οξυμένα προβλήματα που τους απασχολούν, ενώ για το θέμα των ΣΣ έδωσαν προθεσμία στο ΔΣ μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Ξεχωριστό διήμερο

Δύο ακόμη εμφανίσεις στο «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, μεταξύ Καλλιρρόης και Συγγρού, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240740) πραγματοποιεί σήμερα (11.30 μ.μ.) και αύριο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Συνοδευόμενος από τους «1550», την Τάνια Κικίδη, τον Hannibal (Αλεξ Μπαλακάκη) και την Μαρλέν Αγγελίδη, θα προσφέρει ένα ακόμη διήμερο γεμάτο ένταση και ευαισθησία, πλημμυρισμένο από τραγούδια που έχουμε αγαπήσει. Ενα πρόγραμμα απρόβλεπτο, από εκείνα που ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξέρει καλά να σκαρώνει με το μοναδικό δικό του τρόπο. Οι εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή του Ν. Κόσμου σηματοδοτούν την έναρξη της καλοκαιρινής ροκ διαδρομής του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Φωτο(χορο)γραφίες»

Τρυφερές στιγμές του κλασικού και σύγχρονου χορού. Ενας ολόκληρος κόσμος, με χρώματα, ακούσματα και «ευωδιές», ξεδιπλώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή), το χώρο που φιλοξενεί (έως 31/5) τις «Φωτο(χορο)γραφίες» του Χρήστου Ζουλιάτη. O γνωστός φωτορεπόρτερ μάς ταξίδεψε μέσα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζει, στα γοητευτικά μονοπάτια του χορού και της μουσικής.

Φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης. O Γιώργος Παπαθανασίου, πρόεδρος του Οργανισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα των Φωτογράφων «Φοίβος», στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στα έργα της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι «μία ξεχωριστή δουλιά, που έγινε παράλληλα με τα σκληρά καθημερινά θέματα του φωτορεπορτάζ». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή DVD, εικοσάλεπτης διάρκειας.

ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεθνής έκθεση βιβλίου

Στο περίπτερο 50, η «Σύγχρονη Εποχή»

Ξεκίνησε χτες, από το πρωί, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 28 Μάη. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χτες το βράδυ, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, κομμάτων και παραγόντων της πόλης. Την έκθεση διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τη HELEXPO και την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες και ημερίδες για το παρόν και το μέλλον της αγοράς βιβλίου. Συμμετέχουν 300 εκθέτες κυρίως από Ευρώπη και Βαλκάνια. Ανάμεσα στους εκθέτες βρίσκεται και η «Σύγχρονη Εποχή» με δεκάδες τίτλους βιβλίων, ιστορίας, λογοτεχνίας, πολιτικής, αλλά και παιδικά βιβλία. Η «Σύγχρονη Εποχή» στεγάζεται στο περίπτερο 50.

Χτες η πρώτη μέρα λειτουργίας της έκθεσης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το μέλλον του βιβλίου. Στους χώρους της ξεναγήθηκαν και πολλοί μαθητές που ήρθαν συγκροτημένα από τα σχολεία τους. Είσοδος 2 ευρώ.

Αφιέρωμα στους Κ. Ρούκουνα και Οδ. Μοσχονά

Αφιερωμένη στους Σαμιώτες ρεμπέτες Κώστα Ρούκουνα και Οδυσσέα Μοσχονά είναι η συναυλία, που διοργανώνει η Αδελφότητα Σαμίων Αθηνών, σε συνεργασία με τη Νομαρχία της Σάμου, τους Δήμους και λοιπούς φορείς του νησιού, την Κυριακή (28/5), στις 8 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»). Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σολίστ του σαντουριού Ανδρέα Κατσιγιάννη, η οποία θα παρουσιάσει αγαπημένα σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν σφραγίσει με την ερμηνεία τους οι δύο σπουδαίοι Σάμιοι καλλιτέχνες Κώστας Ρούκουνας και Οδυσσέας Μοσχονάς. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας και Ασπασία Στρατηγού. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Παράλληλα, θα γίνουν προβολές, εκθέσεις βιβλίων, τοπικών προϊόντων κ.ά., με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου και της φυσικής ομορφιάς της.

Ακρόαση ηθοποιών

Το Εθνικό Θέατρο θα δεχτεί για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής βιογραφικά νέων ηθοποιών, αποφοίτων δραματικών σχολών. Η κατάθεση των βιογραφικών θα γίνεται μέχρι και τις 16 Ιούνη, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο), από Δευτέρα έως και Παρασκευή (11.00-14.00). Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν από 19 Ιούνη έως και 1η Ιούλη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.5237297.

Στη Λάρισα η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου

Μια σπάνια μουσική προσωπικότητα της χορωδιακής μας μουσικής, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου θα υποδεχτεί η Λάρισα την Τετάρτη 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ. Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την «Ωδή στον Γιάννη Ρίτσο», μέσα από την παρουσίαση, υπό τη διεύθυνσή της, του έργου «Πόλεμος και Ειρήνη». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Θα συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αμαρουσίου, που αποτελείται από 45 χορωδούς, με σολίστ την Μαίρη Χάντζου, Γεωργία Κουτσιμάνη και την ορχήστρα με τους Σέργιο Γιώτη (Φλάουτο), Ανδρέα Ισαρη (Ακουστική κιθάρα), Γιώργο Κούβελα (Μπουζούκι), Παναγιώτη Παπαγεωργίου (Πιάνο), Αλέκο Ροσολάκο (Ηλεκτρικό Μπάσο). Καλλιτεχνική επιμέλεια ορχήστρας και απαγγελία: Αιμίλιος Γιαννακόπουλος. Εισιτήρια προπωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ, σε κεντρικά δισκοπωλεία της Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ