ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Εκπαίδευση όλο και περισσότερο υποταγμένη στο κεφάλαιο

...με εξασφαλισμένη τη συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ

Επιμένει η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, έχοντας εξασφαλισμένη τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκε και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με την απαίτηση για ακόμα πιο συντηρητικές «τομές».

Σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδριάζει με θέματα του υπουργείου Παιδείας και η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, εμφανίζει ως αδιαπραγμάτευτη την απόφασή της να ψηφιστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια μέσα στον Ιούνη. Τονίζουμε ότι στις προτάσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας σχετικά με το νόμο - πλαίσιο, ενσωματώνονται όλες οι κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση (η γνωστή διαδικασία της Μπολόνια και το πνεύμα της στρατηγικής της Λισαβόνας), τις οποίες έχουν συνυπογράψει - συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειές τους για το λαό θα είναι κατάφωρα αρνητικές.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή: «Το σχέδιο νόμου που θα έρθει, ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι λεπτομέρειές του, θα επιφέρει αντιδραστικές αλλαγές που δε θα πλήξουν μόνο το χώρο της Παιδείας. Πλήττουν γενικότερα το λαό. Στόχος είναι η εκπαίδευση πιο ανοιχτά, πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά να δουλέψει με τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις. Σε βάρος των πραγματικών και σύγχρονων μορφωτικών και υλικών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας». Πιο απλά, εξήγησε, ότι ο λαός θα πληρώνει κάθε μέρα ακριβότερα για μια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο θα απομακρύνεται από τις προσδοκίες του και θα αντιστρατεύεται τις ανάγκες του.

Με τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα (που δεν είναι απίθανο να συμπαρασύρει σε επιβολή διδάκτρων και στον προπτυχιακό κύκλο), την κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας, την αποδοχή της λογικής ότι οι «φτωχοί» φοιτητές πρέπει να εργάζονται για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους... οι προτάσεις για το νέο νόμο - πλαίσιο περιγράφουν την αύξηση του κόστους σπουδών.

Με εισαγωγή «μάνατζερ» σε κάθε διεύθυνση του πανεπιστημίου, που θα φροντίζει να εξοικονομεί πόρους για το ίδρυμα, με περιορισμό έως και κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου για χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της δυνατότητας αντίστασης στις αντιδραστικές αλλαγές, με «διαχειριστικές διευκολύνσεις» στο όνομα της «αυτοτέλειας» των ιδρυμάτων, προωθούν την εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τον απευθείας έλεγχο της έρευνας και της διδασκαλίας στα ιδρύματα από τις επιχειρήσεις, για την υποβάθμιση των σπουδών σε εφήμερες γνώσεις κατευθυνόμενες πάντα σύμφωνα με τις τρέχουσες, πρόσκαιρες ανάγκες των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και προωθείται η αποβολή από τα ιδρύματα όσων καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αφού αυτές θα αλλάζουν με μεγάλες ταχύτητες, προκειμένου να βγαίνουν συνεχώς από τις σπουδές μάζες υποταγμένων στα συμφέροντα των επιχειρήσεων απασχολήσιμων εργατών.

Ομως, όπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία «τρέχουν με ταχύτητα φωτός» να συμφιλιωθεί ο λαός με τη μείωση της πανεπιστημιακής μόρφωσης, που θα προσφέρεται επί πληρωμή και οι κάτοχοί της θα μαστίζονται από την ανεργία.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Νέες κινητοποιήσεις αυτή τη βδομάδα

Την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια, νέα συγκέντρωση φοιτητών και εργαζομένων στην Αθήνα και στις 7.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιήσεις και πολύμορφη δράση όλη τη βδομάδα σε πολλές πόλεις

«Πιο μαζικά, όλοι στο δρόμο πριν μας πετάξουν στο δρόμο!», καλούν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά Αγώνα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, που από κοινού με τους εργαζόμενους, με το ΠΑΜΕ, καλούν σε νέες κινητοποιήσεις αυτή τη βδομάδα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Συντονιστικών εκτιμούν ότι την Πέμπτη 1 του Ιούνη θα ξεδιπλωθούν κινητοποιήσεις σε πάνω από δεκαπέντε πόλεις της χώρας, όπως και την προηγούμενη βδομάδα.

Σ' αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα, οι φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό, μαζί με το ΠΑΜΕ, προγραμματίζουν την Πέμπτη 1 του Ιούνη, συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια, ενώ την Παρασκευή 2 του Ιούνη τα Συντονιστικά διοργανώνουν συναυλία στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, το τοπικό Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση την Πέμπτη 1 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου. Στο σχετικό κάλεσμά της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Νέοι ταξικοί φραγμοί θα μπουν στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης. Νέα βάρη θα φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Θα επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, με επιπτώσεις στο σύνολο της κατάστασης της εργατικής τάξης. Ο ταξικός χαρακτήρας της Παιδείας αναδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο απ' αυτή την πολιτική». Επισημαίνοντας ότι «η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, καθολικής, δωρεάν, σύγχρονης Παιδείας στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του είναι υπόθεση όχι μόνο της νεολαίας αλλά και της εργατικής τάξης, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματός της».

Στη Λάρισα, με βάση την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, ξεκίνησε διήμερη κατάληψη της σχολής και σήμερα, στις 11 π.μ., οι φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, ενώ την Πέμπτη 1 του Ιούνη κλιμακώνουν με νέα κινητοποίηση.

Σε σύσκεψη των συνδικαλιστικών, επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων της Κοζάνης καλούν η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ και η ΠΚΣ, θεωρώντας ότι η άμεση κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού ενάντια στο νόμο-πλαίσιο είναι αδήριτη ανάγκη. Η σύσκεψη γίνεται σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, πολλές σχολές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις βρίσκονται σε κατάληψη με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, ενώ προσπάθεια για διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων κάνουν και οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών.

Αγώνας για δουλιά με δικαιώματα

Ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών συναντιέται με αυτόν του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τον αγώνα του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για δουλιά με δικαιώματα. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΑΕΙ έχει εντάξει στο πλαίσιο πάλης του, κοντά στα αιτήματα για δημόσια Παιδεία για όλους - ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, και το αίτημα για δουλιά με δικαιώματα.

Φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη απόδειξη για πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στο επιστημονικό αντικείμενο. Λένε ΟΧΙ στις πιστωτικές μονάδες, στο συμπλήρωμα διπλώματος και τη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό δεξιοτήτων. Ζητούν άμεση πρόσληψη των αποφοίτων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Συνεχή επιμόρφωση των αποφοίτων μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπό την ευθύνη των πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές παλεύουν για «7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο - μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των αποφοίτων. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων και μορφών απασχόλησης». Λένε: ΟΧΙ στις αντεργατικές ρυθμίσεις (αυτές που προβλέπουν ανασφάλιστη εργασία, ελεύθερες απολύσεις) για τους νέους εργαζομένους, που προωθούνται στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Ζητάνε μέτρα στήριξης για τους άνεργους πτυχιούχους: επιδότηση στο 80% του μισθού, χωρίς καμία προϋπόθεση, οι μέρες ανεργίας να ασφαλίζονται κανονικά. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας για όλους. Επιδότηση ενοικίου και πάγωμα των δανείων.

Ζητούν επίσης: μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών με 6ωρη εργασία και αποδοχές 8ώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξεταστικών και δικαίωμα εναλλακτικών μορφών εξέτασης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραμπούκικη επίθεση

Σε μία περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής ανάμεσα στη σπουδάζουσα νεολαία και βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη νεολαία, μία τραμπούκικη επίθεση σε βάρος μελών της ΚΝΕ και άλλων αγωνιστών φοιτητών, χτες, στη Θεσσαλονίκη, ήρθε να υπενθυμίσει την αποστολή που έχουν αναλάβει κάτι άτομα που εμφανίζονται ως ...«αναρχικοί»: Να σπείρουν τρόμο, να απομακρύνουν τους φοιτητές από εκείνη τη συσπείρωση και δράση που σηματοδοτεί μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Χτες το μεσημέρι, πολυπληθής ομάδα εμφανιζόμενων ως «αναρχικών», επιτέθηκαν με λοστούς (!) σε μέλη της ΚΝΕ, σε μέλη της Πανσπουδαστικής και όσους άλλους φοιτητές βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από τη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού Συλλόγου του Φυσικού του ΑΠΘ. Στον απολογισμό της τραμπούκικης επίθεσης ένα μέλος της ΚΝΕ, χτυπημένο σοβαρά στο κεφάλι, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΕ
Ασάφεια για την ύλη των εξετάσεων

Το δίκαιο αίτημά τους, να δοθεί ύλη εξετάσεων για τις εξετάσεις αναγνώρισης πτυχίων ιατρικής εξωτερικού στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), διαδήλωσαν και χτες απόφοιτοι από ιατρικές σχολές χωρών εκτός ΕΕ, οι οποίοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι οι απόφοιτοι αγωνίζονται να δοθεί ύλη για τις εξετάσεις αναγνώρισης πτυχίων ενώ την ικανοποίηση του αιτήματός τους μπλοκάρουν συντεχνιακά συμφέροντα.

Χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αποφοίτων Ιατρικών Σχολών εκτός ΕΕ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Σπ. Ταλιαδούρο και τρία μέλη του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του. Η συνάντηση κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες και δεν ανακοινώθηκε από πλευράς υπουργείου πότε θα δοθεί η ύλη. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι υπάρχει ...η πρόθεση να δοθεί.

Οι απόφοιτοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και έχουν ήδη καθορίσει την επόμενη κινητοποίησή τους (και συνάντηση με τον υφυπουργό) στις 15 του Ιούνη.

Να σημειώσουμε ότι οι εξετάσεις αναγνώρισης πτυχίων ιατρικής έχουν οριστεί για τις 21-24 του Ιούλη και οι επαναληπτικές εξετάσεις για τον Οκτώβρη.

Εκδήλωση για το νόμο - πλαίσιο

Εκδήλωση για τις θέσεις και το πρόγραμμα δράσης των συνδικάτων ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου Αθήνας και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της κοινής δράσης του ΠΑΜΕ με το Συντονιστικό των φοιτητών για τα θέματα της Παιδείας, θα γίνει στο κτίριο του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ