ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ανεκτίμητη η προσφορά του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου

Εκδήλωση της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ, για τα 60 Χρόνια ΔΣΕ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου

Νεολαίοι και αγωνιστές της Αντίστασης παρακολουθούν τους ομιλητές στα Τρόπαια Αρκαδίας
Νεολαίοι και αγωνιστές της Αντίστασης παρακολουθούν τους ομιλητές στα Τρόπαια Αρκαδίας
Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στα Τρόπαια Αρκαδίας εκδήλωση για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από όλους τους νομούς του Μοριά, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

Η ανταρτοπερπατημένη πλαγιά των Τροπαίων «καλύφθηκε» από τα λάβαρα και τις κόκκινες σημαίες με το τιμημένο σφυροδρέπανο να ανεμίζουν στα χέρια των κομμουνιστών. Στην κεφαλή της πορείας τα νιάτα του αγώνα, οι νέοι της ΚΝΕ, δίνουν τον τόνο με τη μαχητικότητά τους και δηλώνουν «παρών» στη συνέχιση του αγώνα. «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις φυλακές ούτε στις εξορίες ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» βροντοφώναξαν μπαίνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης, με τους κατοίκους του χωριού και τους συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία να σηκώνονται όρθιοι και να χειροκροτούν τη νεολαία, τους βετεράνους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου

Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου λειτούργησε το 1948, σαν ακαδημία, στα πρότυπα των σχολών της ΠΕΕΑ, προκειμένου να εκπαιδευτεί το διδακτικό προσωπικό που θα στελέχωνε τα εγκαταλειμμένα - με αναγκαστική κυβερνητική πράξη προς τους «ανταρτόπληκτους» εκπαιδευτικούς - Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία. Τα μαθήματα είχαν τη μορφή ταχύρυθμης εκπαίδευσης πάνω στις θεμελιώδεις ενότητες της εκπαιδευτικής πράξης, όπως ήταν: τα Παιδαγωγικά, η Διδακτική, η Ψυχολογία, αλλά συνάμα δένονταν και με τις κοινωνικές επιστήμες, όπως ήταν η Ιστορία και η Φιλοσοφία. Οι σπουδαστές συνολικά ήταν 75 και οι απόφοιτοι της πρώτης φουρνιάς πρόλαβαν να διοριστούν και να διδάξουν για ένα τρίμηνο, καθώς στη συνέχεια άρχισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι απόφοιτοι καθηγητές του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου βρήκαν φρικτό και βίαιο θάνατο από τον εθνικό αστικό στρατό και τις παρακρατικές τρομοκρατικές συμμορίες της περιοχής, εκτός από δύο. Τον Αντρέα Μερεκούλια που πέθανε από φυσικά αίτια το 1990 και τον Λυκούργο Δημόπουλο, τον μοναδικό επιζώντα, ο οποίος και παραβρέθηκε στην εκδήλωση περιστοιχιζόμενος από μαθητές εκείνης της εποχής (Γιάννης Αναστόπουλος, Αρίστος Ζούπινας, Αποστόλης Ζώγας, Παναγιώτα Μεγρέμη, Κώστας Πλιάκας).

Ο ίδιος σχετικά επισήμανε: «Οι σχέσεις των καθηγητών και των σπουδαστών ήταν σχέσεις συντροφικές και δημοκρατικές. Στο Λαϊκό Διδασκαλείο του ΔΣ Πελοποννήσου εφαρμόστηκε στην πράξη ό,τι, ακριβώς, έλειπε από τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια εκείνου του καιρού, ο σεβασμός της προσωπικότητας του σπουδαστή. Δεν υπήρχε κανένας τύραννος κανενός, γιατί στο κέντρο της εκπαίδευσης μπήκε ο ίδιος ο άνθρωπος. Στο Διδασκαλείο γίνονταν και υποδειγματικές διδασκαλίες, ετοιμαζόμενες από τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών».

Μάχη με όπλα και λαϊκή Παιδεία

Νωρίτερα, η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, επιδιώκοντας να φωτίσει μια ακόμη πολύτιμη σελίδα της δράσης του Δημοκρατικού Στρατού, μια ακόμη πλευρά της νέας λαϊκής εξουσίας που λειτούργησε στις ελεύθερες περιοχές της Πελοποννήσου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η οργάνωση της λαϊκής Παιδείας στις ελεύθερες περιοχές και το περιεχόμενο που αυτή είχε, έθετε τις βάσεις ενός νέου τύπου σχολείου και δασκάλου, που κύριο σκοπό είχε να δημιουργήσει το γνωστικό υπόβαθρο στους μαθητές για την κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας. Διαδικασία απαραίτητη που σπάει το φόβο, τη μοιρολατρία, τις προκαταλήψεις που προκύπτουν από την άγνοια και την αμορφωσιά. Διαδικασία απαραίτητη για το ρίζωμα της λαϊκής εξουσίας, την εδραίωση των ιδανικών και των σκοπών στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων, που πάλευε ο Δημοκρατικός Στρατός».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ιστορική αναφορά στην ίδρυση και λειτουργία του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου, των οποίων τα σχετικά αποσπάσματα ανάγνωσαν η Τασούλα Μπάτσικα, η Ελένη Μαγκοπούλου και ο Σίμος Ντούμας. Περιμετρικά στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση ιστορικού υλικού που είχε άμεση σχέση με το έργο που παρήγαγε το Λαϊκό Διδασκαλείο.

ΚΡΗΤΗ
Τεράστια παρακαταθήκη ο αγώνας του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού και τα 61 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης

Τα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ με τη συμμετοχή και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, απόδωσαν φόρο τιμής σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, φυλακίστηκαν ή βασανίστηκαν, για ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα στη χώρα μας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Νομαρχιακή Οργάνωση Ηρακλείου της ΚΝΕ στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης. Οι συμμετέχοντες έστειλαν σαφές μήνυμα αντίστασης σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από το σύστημα, σήμερα, η νεολαία να ξεχάσει τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, αλλά και σε όλους όσοι επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, μετατρέποντας τα θύματα σε θύτες.

Την κεντρική ομιλία από τη Νομαρχιακή Οργάνωση Ηρακλείου της ΚΝΕ έκανε ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Δημήτρης Καραβιώτης, ο οποίος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως η προσφορά του ΔΣΕ αποτελεί τεράστια αγωνιστική παρακαταθήκη για τη νεολαία του τόπου μας, πηγή έμπνευσης αισιοδοξίας για την καθημερινή μάχη που δίνουν οι νέοι κομμουνιστές ενάντια στον ίδιο εχθρό. Για να καταλήξει: Οφείλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, λαμβάνοντας υπόψη μας τις σύγχρονες σύνθετες συνθήκες «για να μείνει η σπορά τώρα που φεύγουν οι ζευγάδες».

Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, και ο Γιώργος Τρουλλινός, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ, ενώ αμέσως μετά έγινε προβολή της ταινίας, «Τα χρόνια της Θύελλας».

Στα Χανιά

Σε άλλη εκδήλωση, για τα 61 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώθηκε, προχτές Κυριακή 28 Μάη, στα Χανιά από τη ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ, το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ και των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τιμήθηκε η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και ο ηρωικός αγώνας των λαών ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Στην εκδήλωση που έγινε στο Γολγοθά στην Αγυιά, τόπο εκτελέσεων των αγωνιστών από τους χιτλερικούς κατακτητές, μίλησαν, από το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ ο Μανώλης Κυρικλάκης, Γραμματέας της Οργάνωσης και, από την ΠΕΑΕΑ, ο Λευτέρης Ηλιάκης.

Γενική Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή από τις 24 Μάη λόγω μη πραγματοποίησης απαρτίας σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει αύριο, 31 Μάη 2006, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Απολογισμός Οικονομικής Διαχείρισης.

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη.

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2006-2007.

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2006-2007 και έγκρισή του.

7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ»
Στον ανακριτή και ο σύζυγος της Μπουρμπούλια

Την Παρασκευή 2 Ιούνη θα απολογηθεί ο Θωμάς Αμοργιανός, σύζυγος της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, ο οποίος κατηγορείται από τους εφέτες ανακριτές Γιάννη Σίδερη και Γιάννη Φιοράκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι ανακριτές ζητούν από το σύζυγο της πρώην δικαστικού να τους απαντήσει πώς βρέθηκαν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς του.

Στο μεταξύ, οι ανακριτές επαναλέγχουν και ορισμένες από τις δικογραφίες για τις μετοχές - φούσκες (αυτές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητα βουλεύματα ή αποφάσεις για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ή δεν καλύπτονται από οποιασδήποτε μορφής δεδικασμένο), προκειμένου να απαγγείλουν κατηγορίες κατά προσώπων που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από την Μπουρμπούλια, ενώ εξετάζονται και ενέργειες της πρώην ανακρίτριας ώστε να διαπιστωθεί αν τέλεσε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ