ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Μαζεύει υπογραφές κατά των χαρατσιών

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος, με τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και ελαιοπαραγωγών, με βάση το οποίο γίνεται η συλλογή υπογραφών

Μαζική ανταπόκριση βρήκε η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας και μέλος της ΠΑΣΥ, να μαζέψει υπογραφές κατά των χαρατσιών που επιβάλλουν ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις με τη συνεργασία της κυβέρνησης, καθώς και ενάντια στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΟΑΣ Ηλείας το περασμένο Σάββατο στη Ζαχάρω, το ψήφισμα βρήκε μαζική απήχηση από τους συγκεντρωμένους αγρότες της περιοχής και μέσα σε λίγη ώρα το προσυπέγραψαν περισσότεροι από 150 αγροτοκτηνοτρόφοι. Μέλη των αγροτικών συλλόγων και επιτροπές της ΠΑΣΥ ξεκίνησαν ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά του νομού και συγκεντρώνουν υπογραφές. Με βάση την εικόνα που υπάρχει, μέχρι χτες είχαν μαζευτεί περισσότερες από 1.000 υπογραφές. Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν και στο δικαστήριο, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε η ΟΑΣ Ηλείας για τα χαράτσια του ΟΣΔΕ.

Το κείμενο του ψηφίσματος που διακινείται προς υπογραφή από την ΟΑΣ Ηλείας, στους αγροτικούς συλλόγους - μέλη της και επιτροπές της ΠΑΣΥ στα χωριά του νομού Ηλείας, έχει ως εξής:

«Εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί της Ολυμπίας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 27-5-2006 στη Ζαχάρω ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στη νέα ΚΑΠ και στα χαράτσια που επιβάλλουν ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση - χαράτσι, από τους αγρότες - παραγωγούς, χρημάτων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, γιατί τα έξοδα διαχείρισης της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν δημόσια δαπάνη, σύμφωνα με το γενικό κανονισμό 1782/2003 αρ. 28 και 1259/99 αρ. 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2. Να δοθεί παράταση στο χρόνο υποβολής των αιτήσεων πέραν της 5ης Ιουνίου 2006, γιατί με αυτή την καταληκτική ημερομηνία είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα σε πολλούς παραγωγούς, αφού σε πολλά χωριά δεν έχουν ξεκινήσει οι υποβολές αιτήσεων.

3. Να επιστραφούν οι κρατήσεις που έχουν γίνει σε όσους έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις ενεργοποίησης.

4. Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά μας, εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ με ένα σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, που πραγματικά θα στηρίζει τους αγροτοκτηνοτρόφους και παραγωγούς και θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Κάθε άλλη ενέργεια που θα πλήττει τα συμφέροντά μας θα μας βρει αντίθετους και η απάντηση θα είναι η κλιμάκωση του αγώνα μας».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις επανασπορές

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις ανάγκασαν τους βαμβακοπαραγωγούς να σπείρουν εκ νέου τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποζημιώσει πλήρως τους αγρότες.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός είπε πως παρά το ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις, εντούτοις η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση των αγροτών. Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση για την τρέχουσα περίοδο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί μιας σειράς προϊόντων και ανάμεσά τους και οι βαμβακοπαραγωγοί, που αναγκάστηκαν να επανασπείρουν τα χωράφια τους. Ηδη, είπε ο υφυπουργός, έχει δοθεί εντολή από τον ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν οι απαραίτητες δηλώσεις.

Ο Δ. Τσιόγκας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε ξαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή και πριν από δύο χρόνια και ζήτησε η αποζημίωση των αγροτών να μην αφορά μόνο στον σπόρο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά και τα άλλα καλλιεργητικά έξοδα όπως το πετρέλαιο κ.ά. Απαιτείται, τόνισε, η άμεση ενίσχυση των αγροτών, γιατί δεν αντέχουν πλέον, αφού με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις διάφορες παρακρατήσεις το εισόδημά τους δέχεται νέα πλήγματα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Πρόσθετες ενισχύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Φωτογραφική διάταξη σε όφελος της παρουσίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας λογισμικού περνάει η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο τροποποιούν ρύθμιση του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με την οποία η κρατική ενίσχυση για το άυλο μέρος της επένδυσης μπορεί να φτάσει στο 25% του προϋπολογιζόμενου κόστους αντί του ορίου 8% που ισχύει μέχρι σήμερα. Η «αιτιολογική έκθεση» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει πως η τροποποίηση έγινε μετά τη διαπίστωση πως σε «ορισμένες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων. π.χ. ανάπτυξης λογισμικού κλπ., το κόστος των άυλων δαπανών, αναγκαίων για την υλοποίησή τους, είναι σημαντικά μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου προς ενίσχυση». Είναι ήδη γνωστό το ζωηρό ενδιαφέρον που έχει δείξει η κυβέρνηση για την προσέλκυση αμερικανικών μονοπωλίων του κλάδου (π.χ. «Μάικροσοφτ») στη χώρα.

Με άλλη τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει ορισμένες φοροεκπτώσεις που ισχύουν για τις τράπεζες και στους πιστωτικούς συνεταιρισμούς. Συγκεκριμένα, οι «προβλέψεις» που αναγράφουν στους ισολογισμούς και που αφορούν σε δάνεια με οριστική καθυστέρηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επεκτείνεται στη Ρουμανία

Στη στρατηγική επιλογή επιχειρηματικής διείσδυσης που προωθούν από κοινού η ντόπια πλουτοκρατία και οι ηγεσίες του δικομματισμού μπαίνει και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής τράπεζας «Mindbank».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Καλπάζουν με ρυθμό 7,9%

Εκρηκτικές ανατιμήσεις καταγράφονται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) στις τιμές των παραγόμενων βιομηχανικών εμπορευμάτων, καθώς τα ποσοστά αύξησής τους είναι υπερδιπλάσια των αυξήσεων που εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή). Τις ανατιμήσεις αυτές τις επιβάλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι - που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - με γνώμονα κυρίως τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εννοείται πως σύντομα οι ανατιμήσεις αυτές θα μετακυληθούν στο λιανεμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και, γενικότερα, τη λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», το μήνα Απρίλη του 2006, αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 6,7% σε μέσα επίπεδα, έναντι αύξησης 4,5% και 1,6% πέρσι και πρόπερσι τον Απρίλη. Σε δωδεκάμηνη βάση (Απρίλης 2006 συγκριτικά με τον Απρίλη του 2005), οι τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,9% που οφείλεται στις αυξήσεις: Ενεργειακά αγαθά (14,1%), αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά (6,6%), ενδιάμεσα αγαθά (5,6%), διαρκή καταναλωτικά αγαθά (2,8%), κεφαλαιουχικά αγαθά (1%).

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δεν ανταγωνίζεται κανέναν η Ελλάδα...

Στην Κύπρο βρίσκεται η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φ. Πάλλη Πετραλιά, για να συλλέξει... ιδέες για την ενίσχυση του τουρισμού, αν και έχει κάνει σαφές ότι για την ίδια και την κυβέρνηση η ενίσχυση του τουρισμού απαιτεί ενίσχυση των επιχειρηματιών του τουρισμού. Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα, καθώς και ότι στον τουρισμό δεν υπάρχει ανταγωνισμός με την Κύπρο, αλλά η μία χώρα συμπληρώνει την άλλη.

Ωστόσο ανάλογα εκφράστηκε και σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, «εμείς δε βλέπουμε καμία χώρα ανταγωνιστικά». Η άποψη αυτή μπορεί να βασίζεται και στην πρόσφατη δήλωση της υπουργού ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να είναι φτηνό το τουριστικό προϊόν. Θέση που μάλλον δε συμμερίζονται άλλες χώρες, που αποζητούν κάθε λογής βαλάντιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ