ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΗ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Ανυποχώρητος αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης

Συγκέντρωση χτες στο προαύλιο της εταιρίας από την Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κομμουνιστές, οι κομμουνίστριες και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσουν ανυποχώρητα τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης του Πέτρου Κεφαλά από την εταιρία φύλαξης «Βάκενχουτ» μετέφεραν για μια ακόμη φορά, χτες, στην εργοδοσία μέλη της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο της εταιρίας. Μαζί τους βρέθηκε και η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Με μια πορεία από την οδό Λένορμαν, κοντά στην έδρα της υπηρεσίας χρηματαποστολών στο Βοτανικό, με κόκκινες σημαίες και με κυρίαρχο το σύνθημα «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές», οι συγκεντρωμένοι πέρασαν την πύλη της «Βάκενχουτ». Οι βαμμένοι με συνθήματα τοίχοι περιμετρικά της αυλής, με την υπογραφή του ΠΑΜΕ, θυμίζουν κάθε στιγμή στα πολυεθνικά αφεντικά και στους ντόπιους τοποτηρητές τους ότι «Στην εργοδοσία και τα τσιράκια της απαντάμε με τους αγώνες μας», επειδή «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στο στόχαστρο οι αγώνες των εργαζομένων

Χτες, στις συζητήσεις των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι η απόλυση του στελέχους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ έχει στο στόχαστρο το σύνολο των εργαζομένων. Αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στους διεκδικητικούς αγώνες για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους, που συνθλίβονται από την πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου. Οτι η δίωξη, με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης, είναι η άλλη όψη της εργασιακής εκμετάλλευσης που βαθαίνει και την οποία οι 350 εργαζόμενοι στις χρηματαποστολές, μαζί και οι άλλοι συνάδελφοί τους στην εταιρία, τη βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους. Οτι η προσπάθεια φίμωσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στοχεύει στην ανεμπόδιστη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στη διατήρηση των μισθών πείνας (830 ευρώ μετά από 10 χρόνια δουλιάς...), στην επέκταση των απλήρωτων υπερωριών, που οι ίδιοι οι υπάλληλοι της εταιρίας καταγγέλλουν.

Ενοχος όποιος σηκώσει κεφάλι...

Μιλώντας στους εργαζόμενους η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε την αναγκαιότητα να γίνει η ανάκληση της απόλυσης υπόθεση όλων, αφού «σήμερα είναι ο Π. Κεφαλάς, αύριο ο οποιοσδήποτε τολμήσει να σηκώσει κεφάλι». Η τακτική της εργοδοσίας επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πραγματική στόχευση της απόλυσης: Από το 2003, οπότε και οι ταξικές δυνάμεις συγκροτούν ψηφοδέλτιο στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, οι υποψήφιοι «καρατομούνται» ο ένας μετά τον άλλο.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την παρουσία της αστυνομίας αλλά και στελέχη της επιχείρησης που με τις καταθέσεις τους στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της δίωξης από το δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο αποφάσισε την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η χτεσινή συγκέντρωση, αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την Λιάνα Κανέλλη, σε σύντομη συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας ξεκαθάρισε ότι ο αγωνιστικός κλοιός θα σφίγγει όσο παραμένει σε ισχύ η τρομοκρατική απόλυση.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ζητάνε ανταλλάγματα οι τραπεζίτες

Την πλήρη υποταγή των τραπεζοϋπαλλήλων στη λογική της ανταγωνιστικότητας και το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους ζητάνε σαν αντάλλαγμα οι τραπεζίτες, προκειμένου να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μιας κουτσουρεμένης κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, όπως διαφάνηκε από τη χτεσινή τριμερή συνάντηση, μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, των τραπεζιτών και της ΟΤΟΕ.

Ορισμένοι από τους τραπεζίτες εμμένουν στην απόφαση να μην προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ομως, οι πάντες ξεκαθάρισαν ότι η κλαδική Σύμβαση, αν τελικά υπογραφεί, θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια που επιβάλλει ο ανταγωνισμός. Το δρόμο για μια τέτοια εξέλιξη άνοιξε η ίδια η στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Στο χτύπημα της κλαδικής Σύμβασης από τους τραπεζίτες, το μόνο που κάνει είναι να ζητά κυβερνητική παρέμβαση, την ίδια ώρα που μαζί με την κυβέρνηση αποθεώνουν την ταξική συνεργασία, στο όνομα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Παρών στη χτεσινή συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η νέα τριμερής συνάντηση προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, με πιθανότερες ημερομηνίες τη 14η ή τη 15η Ιούνη.

  • Τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στο «Υγείας Μέλαθρον» πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), αντιδρώντας στις απολύσεις, στις καθαιρέσεις και μετακινήσεις σε αλλότρια καθήκοντα εργαζομένων, αλλά και διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας. Το Σωματείο Εργαζομένων ΤΥΠΕΤ έχει πάρει απόφαση και για 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΤΥΠΕΤ (Σοφοκλέους 15).
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΡΕΒΑ»
Καμιά απόλυση!

Οι εργαζόμενοι της ΑΡΕΒΑ, αντιμέτωποι με τα σχέδια της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο 102 συναδέλφους τους έως τα τέλη Σεπτέμβρη, διαδήλωσαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Απασχόλησης (φωτ.) την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Στην τριμερή συνάντηση η διοίκηση της «ΑΡΕΒΑ» ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της παραμένει το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» και απείλησε ότι αν οι εργαζόμενοι δε ...συνεργαστούν, θα κινηθεί βάσει του ορίου απολύσεων (2% επί του συνόλου των εργαζομένων), που προβλέπει ο νόμος. Η ηγεσία του υπουργείου περιορίστηκε σε υποσχέσεις για επόμενη τριμερή συνάντηση. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Χαρτεργατών Αθήνας, το Σωματείο εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην ΠΕΤ ΟΤΕ.

Και νέα δίωξη

Σε συνέχεια των αντεργατικών μεθοδεύσεων και δείχνοντας ξεκάθαρα ποιοι πραγματικά βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας, το Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας παρέδωσε χτες το απόγευμα στον εργαζόμενο της «Βάκενχουτ» και μέλος του ΚΚΕ Νίκο Μπέτση κλήση σε απολογία εντός 48 ωρών, ύστερα από μήνυση της εταιρίας για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και «ηθική αυτουργία σε φθορά ξένης περιουσίας». Η κλήση προς το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας έχει υπογραφεί στις 17 του Μάη από την ειρηνοδίκη Παρασκευή Φλούδα και μέχρι χτες κανείς δε γνώριζε με βάση ποια περιστατικά η πολυεθνική προσπαθεί να επεκτείνει τη φάμπρικα των διώξεων.

Απάντηση στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της δίνουν καθημερινά τα ταξικά συνδικάτα, με την παρουσία τους στην επιχείρηση και στις ανακοινώσεις αλληλεγγύης. Στις δεκάδες ανακοινώσεις σωματείων, προστέθηκαν χτες αυτές του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο, του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρία «Αφοί Κωνσταντακάτου» και της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ