ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεύτηκαν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Από την πορεία ειρήνης την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία ειρήνης την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
Ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στρέφονται κατά λαών, κινημάτων και κρατών, εκατοντάδες φιλειρηνιστές κι αντιιμπεριαλιστές πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή μεγάλη διαδήλωση ειρήνης από το Πάρκο του Φοίνικα στην Καλαμαριά έως το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους πορεύτηκε κι ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, 43 χρόνια μετά τη δολοφονία του εδώ στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Πασχάλης Κυπαρίσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, στην ομιλία του κατά τη συγκέντρωση στο Φοίνικα. «Σήμερα, 43 χρόνια μετά, είναι ακόμα πιο αναγκαίο να αγωνιστούμε μαζί για την απόκρουση της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της νέας τάξης», τόνισε. Χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης.

Μπροστά στην πορεία, παραστάσεις της ΕΔΥΕΘ με τις μορφές των αγωνιστών Γρηγόρη Λαμπράκη και Νίκου Νικηφορίδη. Ακολουθούν τα πανό της με συνθήματα που σηματοδοτούν το περιεχόμενο του αγώνα: «Για την ειρήνη και τη ζωή, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», «ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ στα βήματα του Λαμπράκη ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Πιο πίσω τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης από την Καλαμαριά, το Ε' Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τους Αμπελόκηπους, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με τον αντιιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό.

Οι φιλειρηνιστές διασχίζουν την οδό Εθνικής Αντίστασης, τη Β. Ολγας, τη Β. Γεωργίου, την Τσιμισκή έως το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην οδό Βενιζέλου. Στη διαδρομή κάνουν μία στάση στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου η Στέλλα Καινουργιάκη από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, δηλώνει ότι η νεολαία έχει τους δικούς της λόγους να πολεμήσει τον ιμπεριαλισμό στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Στο αμερικανικό προξενείο σταματούν για δεύτερη φορά. Βροντοφωνάζουν αδιάκοπα: «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη. Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Γιάνκις GO HOME». Πλησιάζουν το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη δίνοντας όρκο να διώξουν τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ. Στο μνημείο χαιρετισμό απευθύνει ο γιος του Λαμπράκη, Γρηγόρης, που τιμάει με την παρουσία του την πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

Το ψήφισμα της ΕΔΥΕΘ διάβασε η Μαρία Χουρμουζιάδου. Τραγουδήθηκε το τραγούδι της Ειρήνης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης κι όλων των αγωνιστών, που έπεσαν στον τίμιο αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν η ΕΔΥΕΘ, οι Επιτροπές Ειρήνης 5ου Διαμερίσματος, Καλαμαριάς, Νεάπολης, Τούμπας, ΠΕΑΕΑ, Συκεών κι ο Δήμος Αγίου Παύλου.

Σε Κοζάνη - Κομοτηνή

Αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή 28 Μάη στην Κοζάνη οι μαχητές της ειρήνης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης. Εκαναν πορεία από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης έως την κεντρική πλατεία. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης, Ηρακλής Κουρκουμέλης. Ενώ το Σάββατο 27 Μάη στην Κομοτηνή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κομοτηνής πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί μίλησε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Ντουνιαδάκης.

ΑΚΤΙΟ
Περικυκλώνοντας το δολοφονικό μάτι των ιμπεριαλιστών

Στο Ακτιο, αντιμέτωποι με τους «φρουρούς»

Eurokinissi

Στο Ακτιο, αντιμέτωποι με τους «φρουρούς»
Ηχηρό μήνυμα ανυπόταχτης πάλης και αταλάντευτου αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών έδωσαν εκατοντάδες φιλειρηνιστές και πολέμιοι του ιμπεριαλισμού από τη Βορειοδυτική Ελλάδα, προχτές Κυριακή στο Ακτιο - όπου εδρεύει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση των κατασκοπευτικών αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ - πραγματοποιώντας μαζική σε όγκο και δυναμική σε παλμό πορεία ειρήνης.

Στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου, όπου ήταν η αφετηρία έναρξης της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης, κατέφτασαν με κάθε μέσο από την Κέρκυρα έως και τη Ναύπακτο οι υπερασπιστές της ειρήνης. Αντάμωσαν με νεολαίους που μια μέρα νωρίτερα είχαν κατασκηνώσει στην Κυανή Ακτή της Πρέβεζας, πραγματοποιώντας πορεία και αντιπολεμική συναυλία στην πόλη της Πρέβεζας. Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Θ. Γουλή, Γ. Αραβανή, Κ. Αλυσσανδράκη, Γ. Ποσοτίδη.

«Οι ιμπεριαλιστές εκείνο που καταλαβαίνουν και φοβούνται είναι το λαϊκό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Μόνο με όρους ριζικής εναντίωσης, απειθαρχίας και ανυπακοής μπορείς να τους απαντήσεις», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στην ομιλία του ο Κ. Κωτσαντής μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Αντιπολεμικού Κινήματος Ελλάδας. Αναφερόμενος στη βάση του Ακτιου επισήμανε ότι «αποτελεί το δολοφονικό μάτι των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, των Βαλκανίων και όχι μόνο».

Εκ μέρους της Επιτροπής Νέων του ΠΑΜΕ, ο Θ. Μαχτσίρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντίστασης τόσο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών όσο και στη συνολική επίθεση που εξαπολύουν στο σύνολο των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων.

Ο Μ. Σοφικίτης Ταξίαρχος ε.α. και μέλος της ΚΕΘΑ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ρόλο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες καθιστούν τη χώρα ορμητήριο του ιμπεριαλισμού, με τις «ευλογίες» των ελληνικών κυβερνήσεων. «Ιδιαίτερα σε όλες τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις, οι βάσεις τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα και θα είναι σε διαρκή επιφυλακή, ενόψει του καινούριου πολέμου που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι Αμερικανοί κατά του Ιράν», σημείωσε.

Μετά το τέλος των ομιλιών, παραδόθηκε το ψήφισμα σε αξιωματικό της βάσης του Ακτιου και ακολούθησε συναυλία με αντιπολεμικά τραγούδια.

ΛΑΡΙΣΑ
Απέκλεισαν το αεροπορικό ΝΑΤΟικό Στρατηγείο!

Πλησιάζοντας στο Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Πλησιάζοντας στο Αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ
Το αντιιμπεριαλιστικό τους ανάστημα «όρθωσαν» οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, μπροστά στο αεροπορικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στο Κουτσόχερο, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, για να βάλουν φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Συμμετέχοντας μαχητικά, την περασμένη Κυριακή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και στον αποκλεισμό του Στρατηγείου, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, τίμησαν όπως αρμόζει τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι διαδηλωτές, προχωρώντας στον αποκλεισμό του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, που ήταν φρουρούμενο από αστυνομικούς, διατράνωσαν την απαίτησή τους να φύγει από την περιοχή και τη χώρα, όπου βρίσκεται με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών στόχων. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν προς την πλατεία του Κουτσόχερου, όπου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Κοιλάδας Θ. Μπάρδας. Εκεί χαιρέτισε ο Ν. Φαφουτόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης.

Επόμενος σταθμός της κινητοποίησης ήταν η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, στη Λάρισα απ' όπου συνέχισαν την πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου τους υποδέχτηκε με τραγούδια του αγώνα το συγκρότημα «Καταφύγιο Ηχοχρωμάτων». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε ήταν ο Β. Ζωγράφος.

Στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, ήταν, μεταξύ των άλλων, ο υποψήφιος Νομάρχης Μπ. Μπακούλας, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Αγ. Παπαστεργίου, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ Λάρισας και μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ.

Φιλειρηνικές εκδηλώσεις

Νέες φιλειρηνικές δραστηριότητες ξεδιπλώνονται αυτές τις μέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώνει εκδήλωση - ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Πλατεία Φλέμινγκ (Μνημείο Ηρώων - Λ. Ειρήνης), την Παρασκευή 2 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τραγούδια ειρήνης από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από συγκροτήματα συλλόγων της πόλης.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Κόσμου, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος των βάσεων στην Ελλάδα», το Σάββατο 3/6, στις 6.30 μ.μ., στο προαύλιο του συγκροτήματος σχολείων 6ου - 36ου και 4ου νυχτερινού, στο Λόφο Γρηγόρη Λαμπράκη (πρώην Γουργιώτη - Πυθαίου 7 και Δεύξιδος 1). Θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Φωτιάδης. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικό συγκρότημα, απαγγελίες ποιημάτων από ηθοποιούς και παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ