ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
Στου κουφού την πόρτα...

Η απουσία της πολιτείας καταγράφηκε και στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Από παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή
Από παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή
Εκκωφαντικά απούσα η πολιτεία, αδιαφόρησε στην πρόσκληση του Ανοιχτού Συνεδρίου που διοργάνωσαν οι θεατρικοί σκηνοθέτες της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών στα μέσα Μάη, με θέμα «Θέατρο και Πολιτεία».

Με την απουσία του το ΥΠΠΟ απαξίωσε έτσι για άλλη μια φορά το διάλογο με τους δημιουργούς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους του θεατρικού κόσμου. Το Συνέδριο αναπτύχθηκε γύρω από τρεις θεματικές ενότητες: «Το μέλλον των επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου». «Η πορεία και η εξέλιξη των ΔΗΠΕΘΕ». «Τα πνευματικά δικαιώματα του θεατρικού σκηνοθέτη».

Οι σύνεδροι - εκπρόσωποι του θεάτρου κατέθεσαν σειρά προτάσεων, εκφράζοντας με κάθε τρόπο την προβληματική τους για το θεατρικό χώρο και γενικότερα το σύνολο της πολιτιστικής πολιτικής.

Οι παρεμβάσεις των συνέδρων σκηνοθετών, καλλιτεχνικών διευθυντών -πρώην και νυν- και προέδρων των ΔΣ των ΔΗΠΕΘΕ ανέδειξαν τη μακροχρόνια ανυπαρξία εκ μέρους της πολιτείας μιας οργανωμένης πολιτικής με στόχους, όραμα, υπευθυνότητα και εύρυθμη λειτουργία. Κοινή συνισταμένη της θέσης όλων, η έλλειψη χρημάτων, η έλλειψη έγκαιρης καταβολής τους και η ανυπαρξία συγκεκριμένων προτάσεων από την πλευρά του ΥΠΠΟ, ενόψει της ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης των ΔΗΠΕΘΕ το 2007. Βέβαια, ο χαρακτηρισμός «ανυπαρξία οργανωμένης πολιτικής» είναι επιεικής, σε σχέση με την πραγματικότητα, γιατί πρόκειται για οργανωμένη πολιτική υποβάθμισης του πολιτισμού μας σε όλα τα επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία που κατέθεσαν εκπρόσωποι μορφωτικών Ινστιτούτων των Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, οι οποίοι παρουσίασαν τις πολιτικές των χωρών τους για τη στήριξη του Θεάτρου. Ενδεικτικά στη Γαλλία κατευθύνεται προς το θέατρο το 31% των συνολικών κονδυλίων για τον πολιτισμό. Στη Γερμανία την τελευταία χρονιά επιδοτήθηκαν μεταξύ άλλων και 340 παραστάσεις με νέα έργα Γερμανών θεατρικών συγγραφέων (αναλογικά το κράτος επιδοτεί 95 ευρώ σε κάθε εισιτήριο για το οποίο ο πολίτης πληρώνει 10-12 ευρώ). Ας το ακούσουν αυτοί που επικαλούνται την Ευρώπη μόνο όταν πρόκειται να καταπατήσουν δικαιώματα των εργαζομένων.

Τέλος, ο τομέας θεάτρου της Εταιρείας Σκηνοθετών εισηγήθηκε τη συνέχιση των επιχορηγήσεων, αλλά και την αναβάθμιση του θεσμού στήριξης του ελεύθερου θεάτρου, ενώ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος κατήγγειλε για άλλη μια φορά την απόλυτη αδιαφορία της πολιτείας για τη λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου, που φιλοξενεί όλη την ιστορία του Ελληνικού θεάτρου του 20ού αιώνα.

Αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη

Χειρόγραφες παρτιτούρες, σχέδια και διασκευές, κείμενα, επιστολές, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αφίσες, οπτικοακουστικό υλικό... Μαρτυρίες από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που απαρτίζουν το Αρχείο του, το οποίο παραχωρήθηκε από τον συνθέτη πριν εννέα χρόνια στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη». Σε χτεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής η πορεία ψηφιοποίησης του αρχείου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, ενώ ακολούθησε συναυλία με έργα του συνθέτη. Το Αρχείο, που ήδη είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη του διαδικτύου, χωρίζεται σε τέσσερα κύρια μέρη: Μουσικό Αρχείο (36.000 φύλλα), Αρχείο Κειμένων (56.000 φύλλα), Αρχείο Αποκομμάτων Τύπου (περίπου 400 τόμοι) και Αρχείο Ποικίλου Υλικού (αφίσες, προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό, διατριβές - μελέτες για το έργο του, φωτογραφίες, μετάλλια κ.ά.). Μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταγραφής στη βάση δεδομένων, όπως αναφέρθηκε, ο ερευνητής θα μπορεί μέσω διαδικτύου να μελετά από οπουδήποτε το Αρχείο, να βλέπει την παρτιτούρα ενός έργου και τη σχετική με αυτό ανάλυση του συνθέτη, προγράμματα συναυλιών και φωτογραφίες, ν' ακούει ηχογραφήσεις του, να διαβάζει άρθρα και κείμενα.

«Κάθε φορά που ήθελα να πάω μπροστά γυρνούσα προς τα πίσω για να αντλήσω σιγουριά και δύναμη, για να γεμίσω νέες ιδέες», είπε μεταξύ άλλων ο Μ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στα χειρόγραφά του και τους λόγους που τον οδήγησαν να τα διαφυλάξει. Το Αρχείο του - πλήθος από μουσικές ιδέες που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, όπως είπε, - αποτελείται κατά 9/10 από σχέδια και σημειώσεις, ενώ μόλις το 1/10 αποτελείται από έργα ολοκληρωμένα.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Πολιτιστικές εκδηλώσεις «τρίτης ηλικίας»

Ξεκινούν αύριο Πέμπτη 1η Ιούνη οι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις «τρίτης ηλικίας» του ΚΑΠΗ Δήμου Νίκαιας στις 8.00 μ.μ. στο Κηποθέατρο του Δήμου (Κύπρου και Προύσσης).

«Η Νίκαια, της προσφυγιάς, της Αντίστασης και του πολιτισμού - αναφέρει στη σχετική πρόσκληση ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της πόλης - δε σταματά να δημιουργεί ποτέ. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα η καλλιτεχνική δημιουργία των μελών των ΚΑΠΗ, που μας δείχνουν το δρόμο της δημιουργίας και της ζωντάνιας. Δεν υπάρχουν απόμαχοι της ζωής, αλλά άνθρωποι κάθε ηλικίας που ξέρουν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Είναι το μεγάλο δίδαγμα που λαμβάνουμε καθημερινά από την "τρίτη ηλικία" της πόλης μας, δίδαγμα που οφείλουμε να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές. Θερμή ευγνωμοσύνη για τους αγώνες σας και την προσφορά σας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Πέμπτη 1η Ιούνη: Χορευτικό 7ου και 8ου Παραρτήματος ΚΑΠΗ. Χορωδία 6ου Παραρτήματος ΚΑΠΗ υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χρυσανθίδη. Χορευτικό 1ου, 2ου και 8ου Παραρτήματος ΚΑΠΗ. Χορωδία 3ου Παραρτήματος - τη χορωδία διευθύνουν οι Παναγιώτης Χατζηπαντελής και Αργύρης Καπλανίδης. Η εκδήλωση θα κλείσει με τους τροβαδούρους του 3ου Παραρτήματος.

Παρασκευή 2 Ιούνη: Εναρξη - χαιρετισμός. Χορωδία 7ου Παραρτήματος υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χατζηανδρέου. Χορευτικό 3ου και 5ου Παραρτήματος. Χορωδία 2ου Παραρτήματος υπό τη διεύθυνση του Κώστα Παντελόγλου. Χορευτικό 4ου Παραρτήματος. Ενωση Παλαιών Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού (τη χορωδία διευθύνει ο Γιώργος Μαρκάκης. Μουσικό κλείσιμο από το 7ο Παράρτημα.

Ο Μπάμπης Στόκας και το «Σχέδιο ΓΑΜΜΑ» επιστρέφουν για λίγες παραστάσεις (Παρασκευή και Σάββατο) στην «Αρχιτεκτονική» (Μίνωος 8, Ν. Κόσμος, τηλ: 210.9014.428). Παρουσιάζουν το ολοκαίνουριό τους πρόγραμμα με τραγούδια από τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Μπάμπη Στόκα με τίτλο «Στην άκρη της γιορτής», επιλεγμένα κομμάτια από την εποχή των «Πυξ Λαξ» και διασκευές.

Επιστημονικό επίτευγμα

Μια φιλοσοφική πραγματεία του 5ου π.Χ. αιώνα για τη φύση των θεών, την κοσμογονία, την κοσμολογία, τη θεωρία της ψυχής και τη φύση των θρησκευτικών τελετών, κυρίως υπό μορφή ερμηνείας ενός παλαιότερου Ορφικού ποιήματος, περιέχει ο απανθρακωμένος πάπυρος από το Δερβένι, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και που έγινε δυνατό να γίνει ορατός με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν πολυφασματικές τεχνικές απεικόνισης, όπως εφαρμόστηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young των ΗΠΑ, και πήραν τις πρώτες ψηφιακά βελτιστοποιημένες εικόνες του παπύρου, που οι ειδικοί αποκαλούν το αρχαιότερο διατηρημένο βιβλίο στη δυτική παράδοση. Οι ερευνητές θα ετοιμάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα ανασύσταση του κειμένου του παπύρου βασισμένοι στα καινούρια επιστημονικά δεδομένα και σε μια εκ βάθρων μελέτη του περιεχομένου της πραγματείας. Οι απεικονίσεις θα είναι διαθέσιμες στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να προκληθεί περαιτέρω μελέτη του μοναδικού αυτού κειμένου, το οποίο παραμένει μερικώς αδιάβαστο και επίσημα αδημοσίευτο περισσότερο από 40 χρόνια μετά την εύρεση και συντήρησή του.

Εκατόν τριάντα τέσσερις φωτογραφίες της με τίτλο «Natura Naturans» παρουσιάζει η Σμάρα Αγιακάτσικα στο Κέντρο Τεχνών του πάρκου Ελευθερίας (Βασ. Σοφίας). Θάλασσα, ουρανός και γη, απαθανατίστηκαν από το φακό της, προσφέροντας εικόνες που γοητεύουν τη ματιά και αγγίζουν την καρδιά. Διάρκεια έως 4/6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ