ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αναπάντητα ερωτήματα

Στη γεμάτη αυταπάτες λογική πως μέσω της «ευρωπαϊκής πορείας» της Τουρκίας θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές επέμεναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας

Εμμονή στην πολιτική της ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής πορείας» της Τουρκίας, που καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσω αυτής θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, έδειξε χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Κατά τη συνεδρίαση ο Ε. Μεϊμαράκης πήρε σαφείς αποστάσεις από το πρόσφατο άρθρο του Κ. Στεφανόπουλου για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, λέγοντας ότι έστειλε «λάθος μηνύματα στην άλλη πλευρά».

Αφορμή ήταν το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού και οι δύο υπουργοί στην παρουσίαση των περιστατικών αρκέστηκαν στις ήδη γνωστές τους θέσεις λέγοντας ότι με τις ενέργειές τους διασφαλίστηκαν πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η επιχείρηση των Τούρκων ήταν «σαφώς κατασκοπευτική» για τη φωτογράφιση των S-300 ή άλλων βάσεων.

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα την επιλογή της χώρας για την ενίσχυση της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και είπε ότι αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αφού βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. Κατά την υπουργό, μια «ευρωπαϊκή Τουρκία» είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αφού έτσι θα αποκτήσει έναν γείτονα «με σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία». Ισχυρίστηκε επίσης ότι στην πορεία προς την ΕΕ έχει διασφαλιστεί πλήρως ο έλεγχος της Τουρκίας και έχουν τεθεί οι απαραίτητοι όροι, για την ικανοποίηση των οποίων η Ελλάδα θα έχει λόγο.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι εγκαταλείφθηκε η συμφωνία του Ελσίνκι είπε ότι συνέβη το αντίθετο αφού αυτή βελτιώθηκε και ενισχύθηκε. Ανέφερε ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καμία προπαρασκευή για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης και αναρωτήθηκε: «Εάν πηγαίναμε τον Δεκέμβρη του 2004 στο δικαστήριο της Χάγης, ποια διαφορά θα παραπέμπαμε για λύση;». Υπενθύμισε ότι για την παραπομπή χρειάζεται η υπογραφή «συνυποσχετικού» και από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δε δέχεται ότι η μόνη μας διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Μονομερώς, είπε, δεν μπορούμε να πάμε και ως εκ τούτου θα υπήρχαν και άλλα θέματα.

Ανακοίνωσε δε ότι συνεχίζονται οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για θέματα που κακώς κατά την υπουργό ονομάζονται «χαμηλής πολιτικής» και είπε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει αποκλειστεί από κανέναν αφού αποτελεί πάγια θέση από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Δεν είναι πανάκεια η Χάγη», είπε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι πήρε θέση για το θέμα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την πρόταση του Κ. Στεφανόπουλου. Ο Ε. Μεϊμαράκης είπε ότι ειδικά για το θέμα της «αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στάλθηκε λάθος μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Είναι λάθος, είπε, τη στιγμή της κρίσης να μιλάς για αποστρατιωτικοποίηση γιατί οι Τούρκοι θα σκεφθούν ας προκαλέσουμε μια ακόμα κρίση «για να τα πάρουμε όλα». Περισσότερο επικριτικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να ανακινήσει θέμα προσφυγής στη Χάγη γιατί κανένας δεν ξέρει πού τελικά θα οδηγήσει.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε προς τους δύο υπουργούς η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, η οποία υπενθύμισε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εναποθέσει τη λύση όλων των προβλημάτων στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Ζήτησε τη θέση της κυβέρνησης για το εάν η προσφυγή στη Χάγη σημαίνει θέση συμβιβασμού και είπε ότι υπάρχει το προηγούμενο της συμφωνίας της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να ανακοινώσουν οι υπουργοί εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν ως παράλογα τα αιτήματα της Τουρκίας χωρίς να πάρει απάντηση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσαν την κριτική τους στο ότι εγκαταλείφθηκε η «θαυματουργή» συμφωνία του Ελσίνκι που θα έλυνε τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ και ο Ν. Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ είπε ότι κακώς αποδυναμώθηκε η συμφωνία του Ελσίνκι.

Τιμητική τελετή για τον Κώστα Ηλιάκη

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της Αλέκας Παπαρήγα

Εν μέσω διήμερου στρατιωτικού πένθους, που ξεκίνησε χτες με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, και με στρατιωτικές τιμές τελείται σήμερα, στις 11 το πρωί, στο μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, η εξόδιος ακολουθία του 36χρονου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έπεσε στις 23 Μάη με το αεροπλάνο του, ύστερα από εμπλοκή με τουρκικό μαχητικό, στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου.

Ουσιαστικά πρόκειται για τιμητική εκδήλωση, αφού η σορός του άτυχου πιλότου δεν έχει ακόμα βρεθεί παρά μόνο κάποια ίχνη που επιβεβαιώνουν το θάνατό του. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία η τελετή θα ολοκληρωθεί στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά. Οι συγγενείς του πιλότου ζητούν αντί στεφάνων στη μνήμη του τα χρήματα να δοθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΗΦΑΑΜΕΑ), καθώς και για τις ανάγκες του συλλόγου κοινωνικής προσφοράς και στήριξης «Ορίζοντας». Υπενθυμίζεται ότι ο σμηναγός Κ. Ηλιάκης είχε στο ενεργητικό του ως χειριστής 1.000 ώρες πτήσης στα «Α-7» και 700 ώρες στα «F-16», ενώ ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Στο μεταξύ χτες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσε το θάνατο του σμηναγού και ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη, με τη συμπλήρωση 128 ωρών από το συμβάν. «Ο σμηναγός Ηλιάκης, αναφέρεται, έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε αποστολή αναγνώρισης τουρκικών αεροσκαφών εντός του FIR Αθηνών».

Συλλυπητήρια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τον τραγικό θάνατο του επισμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, απέστειλε στην οικογένειά του το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:

«Δεχτείτε παρακαλώ τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον τραγικό και άδικο θάνατο του επισμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Σας εκφράζω την ειλικρινή συμπαράσταση του ΚΚΕ στη σκληρή δοκιμασία που περνάτε και σας διαβεβαιώνω πως θα δυναμώσουν οι προσπάθειές μας για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί σε βάρος των λαών, της ειρήνης, της κυριαρχίας και της σταθερότητας των συνόρων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το βλέμμα στην τούρκικη Εθνοσυνέλευση

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να παραπέμψει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για επικύρωση το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης με την ΕΕ. «Ισως να είναι το πρώτο θετικό βήμα για εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και όχι τεχνητή δημιουργία άλλοθι και περαιτέρω παρακώλυσης», σχολίασε.

Εξάλλου, ο πρόεδρος εξέφρασε έκπληξη για δημοσίευμα του ελληνικού Τύπου, ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται δέσμη ιδεών με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τάσσος Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι την περασμένη βδομάδα εκπρόσωπός του βρισκόταν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της στρατηγικής και πολιτικής των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Στο μεταξύ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έστειλε επιστολή (ημερομηνία 22 Μάη 2006), στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Χασάν Ερτσάκιτσα. Είπε ότι πρόκειται για απαντητική επιστολή σε προηγούμενη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, με ημερομηνία 4 Απρίλη 2006.

Σύμφωνα με τον Ερτσάκιτσα, ο Κ. Ανάν στην επιστολή του αναφέρει πως οι παρούσες συνθήκες δεν είναι επαρκείς για επαναδραστηριοποίηση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών. Ο εκπρόσωπος του Ταλάτ πρόσθεσε ότι ο Κ. Ανάν εκφράζει την ευχή να αρχίσει η εργασία των λεγόμενων τεχνικών επιτροπών και πως οι τεχνικές αυτές επιτροπές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Γενική Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή από τις 24 Μάη, λόγω μη πραγματοποίησης απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, 31 Μάη 2006 και ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Απολογισμός Οικονομικής Διαχείρισης.

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη.

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2006 - 2007.

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2006 - 2007 και έγκρισή του.

7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ