ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δυο νεκροί κάθε πέντε μέρες

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και την εντατικοποίηση της εργασίας στους τόπους δουλιάς

Σε μια άμορφη μάζα από σίδερα μετατράπηκε ο γερανός όπου δούλευαν οι εφτά εργάτες
Σε μια άμορφη μάζα από σίδερα μετατράπηκε ο γερανός όπου δούλευαν οι εφτά εργάτες
Οι δύο νεκροί εργάτες στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ» έρχονται να προστεθούν στα 896 θύματα της εργατικής τάξης από το 2000 μέχρι και σήμερα, η ζωή των οποίων θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών. To 2005, με τα επίσημα μόνο στοιχεία, καταγράφηκαν 111 νεκροί εργάτες, ενώ από το Γενάρη του 2006 έως και χτες προστέθηκαν άλλοι 47. Ειδικά στην περιοχή του Θριασίου το 2004 έγιναν 218 εργατικά «ατυχήματα» με 6 νεκρούς, το 2005 έγιναν 234 «ατυχήματα» με 5 νεκρούς και ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2006 μετράμε 3 νεκρούς εργάτες χωρίς τους χτεσινούς. Πολλαπλάσιος είναι ο αριθμός των σακατεμένων εργατών.

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της δουλιάς, το βάθεμα της εκμετάλλευσης. Ολα μαζί μαρτυρούν το μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών που εντείνεται μέρα με τη μέρα, έχοντας τη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

«Ευεργέτης» με πιστοποιητικά

Τέτοιες συνθήκες επικρατούν και στον όμιλο «ΤΙΤΑΝ» που καυχιέται για τα... πιστοποιητικά ISO για το περιβάλλον, την ώρα που οι εργαζόμενοι στενάζουν στα τσιμεντάδικα. Τόσο στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, όσο και στο δεύτερο που έχει στην περιοχή, και συγκεκριμένα στο Καμάρι, οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει πολλές φορές την ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία. Εκτός από τους εργολάβους και την εντατικοποίηση που εδώ και χρόνια έχει γίνει καθεστώς σε όλες τις εγκαταστάσεις του «ΤΙΤΑΝ», εργαζόμενοι και συνδικαλιστές έχουν καταγγείλει ότι βρίσκονται και εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες και βλαπτικές ουσίες οι οποίες είναι άγνωστο τι ασθένειες μπορεί να προκαλούν.

Σε ρεπορτάζ του «Ρ» στις 12/11/2004 με τίτλο «Απ' έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν καταγγείλει ότι: Επί τρία χρόνια εισπνέουν τσιμεντόσκονη λόγω βλάβης σε μηχάνημα, οι τιμές του καρκινογόνου χρωμίου στο τσιμέντο με το οποίο έρχονται σε επαφή κατά τόνους καθημερινά ξεπερνούν τις οριακές τιμές και την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (απόβλητα), με άγνοια για το τι περιέχουν, ενώ ακόμα και στα εργαστήρια οι χαλασμένοι αεραγωγοί έχουν διαβρώσει τα πάντα.

Κατά τα άλλα, η τσιμεντοβιομηχανία, που έχει καταστρέψει τα αρχαία της πόλης, αναδείχτηκε από τη δημοτική αρχή του ΣΥΝ στην Ελευσίνα, αλλά και την «πράσινη» νομαρχία σαν μεγάλος ευεργέτης επειδή έβαλε φώτα στον αρχαιολογικό χώρο και δώρισε δύο οικόπεδα. Αποδέχονται τις χορηγίες της δήθεν για την προστασία του κόλπου της Ελευσίνας και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να την αθωώσουν στα μάτια των κατοίκων για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την εργατική τάξη.

Τα κέρδη θέλουν αίμα...

Σε 104% αυξήθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου «ΤΙΤΑΝ» μέσα στην πενταετία 2001-2005. Συγκεκριμένα, ο όμιλος εμφάνιζε το 2001 καθαρά κέρδη 103 εκατομμυρίων ευρώ και το 2005 ανήλθαν στα 210 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη έφθασαν τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 58%!

Ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ ΑΕ» έχει στην κατοχή του έντεκα εργοστάσια (τέσσερα στην Ελλάδα, δύο στις ΗΠΑ, από ένα σε Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔΜ και δύο στην Αίγυπτο). Ακόμα διαθέτει επτά κέντρα διανομής τσιμέντου (δύο στις ΗΠΑ, δύο στην Αίγυπτο και από ένα σε Ιταλία, Γαλλία και Αγγλία). Διατηρεί 67 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, κατέχει δέκα λατομεία και τρία ορυχεία, μία μονάδα παραγωγής κονιαμάτων και μία μονάδα παραγωγής επιτραπέζιας πορσελάνης. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ομίλου (όπου και παρουσιάζονται και τα παραπάνω στοιχεία), κατέχει παγκοσμίως την 15η θέση στον κλάδο παραγωγής τσιμέντου.

Ο όμιλος έχει πάρει τέσσερα βραβεία για την υγιεινή και ασφάλεια από διάφορους οργανισμούς κατά τα έτη 2001, 1999, 1989 και 1984, ενώ έχει πάρει και πιστοποιητικό συμμόρφωσης συστήματος Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία ΕΛΟΤ 1801: 2001-OHSAS 18001:1999. Τα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και οι πέντε τραυματισμοί εργαζομένων - εκ των οποίων οι δύο σοβαροί - αναδεικνύουν τουλάχιστον ότι τέτοιους είδους βραβεία και πιστοποιήσεις κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Αθωώνουν την εργοδοσία, συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους

«Στενάχωρα» τα εργοδοτικά εγκλήματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών θυμήθηκε ο Ε. Βενιζέλος

Το κουβούκλιο του χειριστή κομματιασμένο στο έδαφος...
Το κουβούκλιο του χειριστή κομματιασμένο στο έδαφος...
Η ενίσχυση των υπερκερδών του κεφαλαίου είναι ο (αυτο)σκοπός της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει μόνο ψεύτικα λόγια συμπάθειας και θλίψης για τα θύματα του αδιάλειπτου ταξικού πολέμου στους τόπους δουλιάς-κάτεργα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιμετώπισε ως ένα ...«στενάχωρο» ζήτημα το έγκλημα στον «Τιτάνα», για το οποίο περιορίστηκε να εκφράσει τα συλλυπητήρια στους οικείους των εργατών, ενώ επιχείρησε να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις αδιαμφισβήτητες εγκληματικές ευθύνες της.

«Αδικείτε το σύνολο της πολιτείας - και δε μιλώ τώρα για τη σημερινή κυβέρνηση - όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων», υποστήριξε ανερυθρίαστα ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε από τον «Ρ» να τοποθετηθεί για το χτεσινό έγκλημα και για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά στην απουσία ελέγχων στους χώρους δουλιάς. «Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λαμβάνονται συνεχώς. Εχουν ληφθεί επί σειρά ετών. Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να αντιμετωπίζει κανείς τέτοιου είδους συνθήκες. Είναι στενάχωρο, προκαλεί θλίψη σε όλους και πολύ περισσότερο σε αυτούς οι οποίοι είναι οι κοντινοί των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα εργατικών ατυχημάτων», συμπλήρωσε. Σε συναφή ερώτηση αν η κυβέρνηση αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα υπερκέρδη που ανακοινώνουν αυτές τις μέρες οι τράπεζες και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ανοιξη κερδών» για τους επιχειρηματίες

Η πιο πρόσφατη, που εντοπίσαμε, ήταν αυτή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όταν ο Κ. Καραμανλής δήλωνε με καμάρι: «Είπαμε και το αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι κτίζουμε ισχυρές προϋποθέσεις για μια άνοιξη επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα». Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δε διανοείται να δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις με ...περιττούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλιάς. Αλλωστε, το παραδέχτηκε ο γγ του Σώματος Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ), Χρ. Κουρούσης, μιλώντας χτες το απόγευμα στον «Αλφα 9,89»: Στις επιχειρήσεις, όπως την ΤΙΤΑΝ, γίνεται έλεγχος μία φορά το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση, είπε, ομολογώντας τη γύμνια των ελεγκτικών μηχανισμών. Το ΣΕΠΕ, συνέχισε, διαθέτει 300-400 ελεγκτές για 600.000 επιχειρήσεις...

Σε δήλωσή του ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός παραδέχτηκε μέρος των ευθυνών της εργολαβικής ΜΕΣΚΑ, η οποία «δεν είχε δηλώσει στο ΣΕΠΕ τα στοιχεία του τεχνικού ασφαλείας και δεν είχε θεωρήσει το βιβλίο οδηγιών ασφάλειας που είχε δώσει στο ΣΕΠΕ». Δε βρήκε ωστόσο κουβέντα να πει για τις ευθύνες που προκύπτουν για την ΤΙΤΑΝ... Ενώ ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, από την Ξάνθη όπου περιοδεύει, επανέλαβε τη συνήθη σε ανάλογες περιπτώσεις δήλωση ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση. Οποιος και να είναι, όποιοι κι αν ευθύνονται, όπου και να είναι, όσο μεγάλοι και να είναι».

Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Ε. Βενιζέλου ...θυμήθηκε «το ζήτημα των αυστηρών και συνεχών ελέγχων» στους χώρους δουλιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις του κόμματός του ακολούθησαν μια πολιτική που έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες να αυθαιρετούν και να μην εφαρμόζουν κανόνες ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, χτες, δημαγωγώντας ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί «με επιτακτικό και δραματικό τρόπο το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και το ζήτημα της αυστηρής εφαρμογής της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που στοχεύει στον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων».

Μια νομοθεσία, βέβαια, που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόστηκε... πλημμελώς, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ειδικότερα κατά την περίοδο της κατασκευής των Ολυμπιακών έργων.

Η ΤΙΤΑΝ και... η «παρέα» της

Η περίπτωση της εταιρίας ΤΙΤΑΝ, για τα κέρδη της οποίας η εργατική τάξη μετράει από χτες δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες, είναι χαρακτηριστική και για δύο ακόμη πλευρές, που αναδεικνύονται από τη νέα αυτή τραγωδία: 1) Για τον «πολιτισμό» του κεφαλαίου. 2) Για τον πραγματικό ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέρ της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε:

1) Η ΤΙΤΑΝ έχει «στήσει» τα φουγάρα της μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

2) Στις 2/2/2005 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ελευσίνας με θέμα την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη στην οποία συμμετείχαν: Ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης, ο δήμαρχος Γ. Αμπατζόγλου (ΣΥΝ), ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αρ. Αρκουδάρης, η ΓΓ Περιφέρειας Αττικής, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, η «Εθνική Τράπεζα Ακίνητα», η «Χαλυβουργική ΑΕ», τα «Ελληνικά Πετρέλαια», το «Ιδρυμα Λάτση» και ο «Ομιλος ΤΙΤΑΝ». Εκεί, ο Π. Τατούλης, «έκοβε» λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας και τη βαθύτατη επίδραση στα πολιτιστικά δρώμενα» και ο Γ. Αμπατζόγλου «έραβε» λέγοντας πως «χαιρόμαστε γιατί και οι οικονομικοί παράγοντες της περιοχής ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της πολιτείας και θα συμβάλουν»!

3) Το 2005 ο Δήμος ανέθεσε στην ΤΙΤΑΝ τη φωταγώγηση του Αρχαιολογικού Χώρου πραγματοποιώντας και τιμητική εκδήλωση προς την εταιρία και τον ιδιοκτήτη της Λ. Κανελλόπουλο. Γέμισε και τον τόπο πινακίδες: «Ελευσινίων Φωτισμός - "Λεωνίδας Κανελλόπουλος" - Χορηγός ΤΙΤΑΝ». Το όνομα του ιδιοκτήτη δόθηκε και σε πολιτιστικό κέντρο - «δωρεά» της εταιρίας.

Αυτή η «καλή παρέα» τι να λέει σήμερα; Ρητορικό το ερώτημα. Γιατί από τότε η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση» Ελευσίνας προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων: «Αυτές οι παρεμβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου δεν είναι απλές. Γίνονται σήμερα για να φιμώσουν το λαό, να μη διεκδικεί καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες δουλιάς (...) ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι θεσμός του κράτους, που από τη φύση του σήμερα, και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνυπεύθυνοι εργοδοσία και κυβέρνηση

Αμέσως μετά το νέο έγκλημα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Δύο ακόμα νεκροί και τέσσερις βαριά τραυματισμένοι εργάτες προστίθενται στον κατάλογο των εγκλημάτων της εργοδοσίας. Για το νέο έγκλημα ακέραια φέρει την ευθύνη η εταιρία ΤΙΤΑΝ, που στο όνομα του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας εντατικοποιεί τη δουλιά και απασχολεί εργολάβους για φτηνή εργατική δύναμη.

Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Ελευσίνα την ώρα που συνεργείο εργολάβων και εργαζομένων της εταιρίας επισκεύαζαν γερανό. Τεράστιες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση που με την πολιτική της δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχάνους να ξεζουμίζουν τους εργάτες και να μη δίνουν δεκάρα για τη ζωή και την ασφάλειά τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και την εργοδοσία και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να καταδικάσουν το έγκλημα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ