ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Στόχος η χειραγώγηση της κοινής γνώμης...

Η Αθήνα προχωρά ταχύτατα στην υιοθέτηση πολιτικών που έχουν στόχο τη διευθέτηση των «διαφορών» με την Τουρκία

Τα χαμόγελα (απόρροια της συναίνεσης;) περίσσεψαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Eurokinissi

Τα χαμόγελα (απόρροια της συναίνεσης;) περίσσεψαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Συναίνεση και σιωπή για την πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και διευθέτησης των όποιων «διαφορών» υπάρχουν, την οποία ακολουθεί η Αθήνα, αποφάσισαν χτες τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των διατυπώσεων περί ύπαρξης ελληνοτουρκικών διαφορών, πέραν της υφαλοκρηπίδας, που δημόσια υποστήριξε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ εμφανίστηκαν να συμφωνούν στην ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας στρατηγικής για τα Ελληνοτουρκικά. Ενα ακόμη πεδίο συμφωνίας που τα κόμματα θέλησαν να υπογραμμίσουν έχει να κάνει με την «ανάγκη» επίδειξης ψυχραιμίας από τα ΜΜΕ, όταν παρουσιάζουν θέματα που έχουν να κάνουν με τα Ελληνοτουρκικά.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση, υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική πρέπει «να αναζητούμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος». Η υπουργός όταν ρωτήθηκε αν «ξανασκέπτεται» το ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε ότι «ο προγραμματισμός μου ισχύει».

Σχετικά με την αναζήτηση νέας στρατηγικής στα Ελληνοτουρκικά, κανένα από τα τρία κόμματα δεν εμφανίζεται προς το παρόν με τη διάθεση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό που και τα τρία κόμματα πάντως είναι έτοιμα να ζητήσουν έχει να κάνει με την προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί η «έκκληση» του πρώην προέδρου του ΣΥΝ προς τα ΜΜΕ για υπεύθυνη ενημέρωση, την οποία αξιοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι «συμμερίζομαι την ανάγκη να υπάρχει σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης». Προφανώς η ενημέρωση θα είναι υπεύθυνη αν συμφωνεί με τις επιλογές στις οποίες είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

ΠΑΣΟΚ: Πάμε όπως στο «σχέδιο Ανάν»

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Χρήστος Παπουτσής, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση σημείωσε ότι «ζητήσαμε αλλαγή πολιτικής και μια νέα εθνική στρατηγική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, ακόμη, ότι «χρειάζονται πρωτοβουλίες προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προς την Τουρκία, αλλά και προς το εσωτερικό». Περιγράφοντας την πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σχεδιάζει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Χρ. Παπουτσής έκανε λόγο για «ένα νέο οδικό χάρτη, μια νέα εθνική στρατηγική, βασισμένη στη διαρκή επιδίωξη της Ελλάδας για ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία και καλή γειτονία με όλους τους λαούς της περιοχής».

Οταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για τη θέση του κόμματός του για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «είναι λάθος η συζήτηση να απαντά κανείς με ένα ναι ή με ένα όχι, όπως είναι λάθος ένα ναι ή όχι για το σχέδιο Ανάν»!!!

ΣΥΝαίνεση σε κάθε περίπτωση

Στο γνωστό μοτίβο της συναίνεσης κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, που εκπροσώπησε τον ΣΥΝ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο οποίος όχι μόνο προεξόφλησε τη συμμετοχή του κόμματός του στην προσπάθεια προετοιμασίας της «κοινής γνώμης» για την όποια επιλογή υπάρξει από κυβερνητικής πλευράς, αλλά χρέωσε μ' αυτή την ευθύνη το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, των θεσμών, των ΜΜΕ κλπ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος απηύθυνε «έκκληση στα ΜΜΕ, σε όσους έχουν και νου και υπευθυνότητα» να «υπάρχει μια σωστή, διαρκής και ουσιαστική ενημέρωση», έτσι ώστε «η κοινή γνώμη να γνωρίζει και η πολιτική ηγεσία της χώρας να μπορεί χωρίς φοβίες, χωρίς παρερμηνείες ή στρεβλώσεις να χειρίζεται αυτά τα ζητήματα». Εκκληση στη βάση της εκτίμησής του ότι «ο τρόπος που συζητούνται αυτά τα θέματα δε συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινής γνώμης, η οποία θα μπορεί πραγματικά να στηρίξει τα συλλογικά συμφέροντα της χώρας», κάτι που όπως ισχυρίστηκε «πρέπει να προετοιμαστεί με ευθύνη όλων μας: κομμάτων, ΜΜΕ, θεσμών και άλλων δυνάμεων της χώρας».

Επί του συγκεκριμένου θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επικαλέστηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να διαπιστώσει μη ανταπόκριση της Τουρκίας, αλλά και δυνατότητα της Ελλάδας να αλλάξει αυτή την κατάσταση με «ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Ελλάδας, εντός της διεθνούς κοινότητας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ενώ τάχτηκε υπέρ του να αξιοποιήσει η Ελλάδα όλες τις δυνατότητες «που παρέχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο. Και το Δικαστήριο της Χάγης, και το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες επιμέρους θεσμικές και πολιτικές δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν ως περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», επέμεινε στις απόψεις του κόμματός του, λέγοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων να διατυπώσουν με σαφήνεια τις δικές τους προτάσεις στα θέματα αυτά».

Την ώρα πάντως που στην Αθήνα συνεδρίαζε το ΕΣΕΠ, αναζητώντας τρόπους χειραγώγησης της κοινής γνώμης της χώρας μας σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει στα Ελληνοτουρκικά, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονταν, με οκτώ σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών, που αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου...

ΚΚΕ
Στην Ευρωβουλή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και με τη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ κατήγγειλε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Τούσσα προς το Συμβούλιο της ΕΕ, με αφορμή την πρόσφατη σύγκρουση των δύο F-16 στο Αιγαίο και την απώλεια του Ελληνα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, αναδεικνύοντας πως ο μόνος τρόπος για πραγματική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι η κοινή πάλη του τούρκικου και του ελληνικού λαού ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους, την πλουτοκρατία και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Επικίνδυνη η κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχετικά με τις δηλώσεις των Ντ. Μπακογιάννη και Γ. Παπανδρέου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη κοινή πολιτική και στρατηγική και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο στόχος των θέσεων που εξέφρασαν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για την ανάγκη χάραξης "εθνικής στρατηγικής" ή "νέας στρατηγικής", είναι να αποσπάσουν τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του λαού, ενόψει και νέων πιθανών σχεδιασμών.

Εχει αποδειχτεί πως η κοινή στρατηγική τους είναι και αδιέξοδη και επικίνδυνη για το λαό.

Το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της σταθερότητας, της ειρηνικής και δίκαιης επίλυσης προβλημάτων, αλλά αποτελούν παράγοντες όξυνσής τους. Η ολοένα και πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς και ο ανταγωνισμός της ελληνικής πλουτοκρατίας με την πλουτοκρατία της Τουρκίας δημιουργούν το έδαφος για να διευρύνονται οι εστίες της έντασης.

Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ λύση προς όφελος των λαών, της ειρήνης, της σταθερότητας των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να υπάρξει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ