ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η 15η Ιούνη

Σε πλατιά κινητοποίηση για την προετοιμασία των εκδηλώσεων της 15ης Ιούνη, που έχει προκηρυχτεί μέρα πανελλαδικής δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση, βρίσκονται αυτές τις μέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ηδη αποφασίστηκε ότι στην Αθήνα, στις 15 Ιούνη, το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας εργαζόμενων γυναικών έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στις 7 μ.μ. στην οδό Ξενοφώντος. Λίγο αργότερα, στις 8.30, θα γίνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης στην Πειραιώς.

Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη οι ταξικές δυνάμεις όρισαν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ., ενώ στις 7 Ιούνη θα γίνει σύσκεψη γυναικών και στις 8 του μήνα σύσκεψη των ΑμΕΑ. Στις 13 Ιούνη οι καπνεργάτες θα κάνουν τη δική τους συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με την πρωτοβουλία αυτή και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα οι ταξικές δυνάμεις στέλνουν μήνυμα, ότι δε θα αφήσουν να περάσει ο προσχηματικός διάλογος για το Ασφαλιστικό, που στήνει η κυβέρνηση με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Δε θα επιτρέψουν στις διάφορες επιτροπές να «ψήσουν» τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και να παραδώσουν «έτοιμες λύσεις» στην επόμενη κυβέρνηση για να τις νομοθετήσει. Το ΠΑΜΕ θα κάνει τη ζωή δύσκολη σε όσους επιβουλεύονται για μια ακόμη φορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Μάχη για τη Σύμβαση και την προστασία των πτυχίων

Στο πλαίσιο της χτεσινής πανελλαδικής απεργίας, λογιστές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος

Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία στους δρόμους της Αθήνας
Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες οι λογιστές, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση το σχέδιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) και το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, οι λογιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νόμο που ψηφίστηκε μόλις προχτές στη Βουλή, που προβλέπει η αλλαγή τάξης των λογιστών να γίνεται μέσα από διαδικασίες πιστοποίησης και επαναξιολόγησης των πτυχίων τους, τα οποία και υπονομεύει με αυτόν τον τρόπο.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, εκτός από τους λογιστές της Αθήνας, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Ο Δ. Βαρελάς, πρόεδρος της ΠΟΛ, μιλώντας στη συγκέντρωση, επισήμανε ότι η μάχη για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, την απόκρουση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων και των αντιδραστικών αλλαγών στο επάγγελμα, βρίσκονται στο επίκεντρο του αγώνα του κλάδου. Ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού της δράσης των εργαζομένων και συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ. Τέλος, κάλεσε σε συμμετοχή στις 15 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης, «για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη συγκέντρωση επίσης χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Θεσσαλονίκης, Χρυσ. Χρηστίδης και η Μ. Τσαγκατάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα μέτωπα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες φοιτητών από σχολές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Οι λογιστές διαδήλωσαν την απαίτησή τους για ικανοποιητική Σύμβαση Εργασίας και ότι θα καταργήσουν στην πράξη το νόμο που υπονομεύει τα πτυχία τους. Πριν την απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Π. Γιαννόπουλο, για το νόμο.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
Ακαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους ναυτεργάτες

Ακαρπες παρέμεναν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό των πέντε αγνοουμένων ναυτεργατών, πλήρωμα του σαπιοκάραβου φορτηγού «ΗΑΝ», με σημαία Παναμά, το οποίο προχτές το μεσημέρι βούλιαξε ανοιχτά της Υδρας, όταν συγκρούστηκε με το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «ΑΛΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ». Ναυάγιο που ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, παρά τα... υπερσύγχρονα συστήματα που έχει προμηθευτεί το ΥΕΝ και τα οποία έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι.

Το φορτηγό πλοίο, φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα, είχε ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Καζαμπλάνκα. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL στους Αγίους Θεοδώρους και είχε προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης. Τα δύο πλοία συγκρούστηκαν 16 ναυτικά μίλια μακριά του Ακρωτηρίου Ζούρβα της Υδρας προχτές στις 2 το μεσημέρι, ενώ επικρατούσε μπουνάτσα και καλή ορατότητα. Ο τραγικός απολογισμός ήταν ένας νεκρός και πέντε αγνοούμενοι από τα 13 μέλη του πληρώματος του φορτηγού. Οι υπόλοιποι εφτά ναυτεργάτες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα πλοίο και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα».

Στο μεταξύ μέχρι χτες το απόγευμα επιθεωρητές του κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων βρίσκονταν πάνω στο «ΑΛΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣ», οι οποίοι τελικά το χαρακτήρισαν αξιόπλοο και του έδωσαν άδεια απόπλου. Το δεξαμενόπλοιο αναμενόταν χτες το βράδυ να καταπλεύσει το αγκυροβόλιο Κερατσινίου, προκειμένου ο πλοίαρχος Μενέλαος Γκογιανός και άλλοι αξιωματικοί του πλοίου να δώσουν καταθέσεις στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου, το οποίο έχει αναλάβει και την προανάκριση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά δράση για την εργαζόμενη νεολαία

Συγκέντρωση την Κυριακή για τους μετανάστες, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης

«Επίθεση» ενημέρωσης, στα εργοστάσια, στα εμπορικά καταστήματα, σε κάθε χώρο δουλιάς που βρίσκεται η εργαζόμενη νεολαία, έχει αρχίσει η Γραμματεία Νέων Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σκοπός της καμπάνιας είναι η οργάνωση της νεολαίας στα σωματεία, η συσπείρωσή της στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, για δημόσια, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Στα πλαίσια αυτά την Κυριακή, η Γραμματεία διοργανώνει συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου καλούνται να δώσουν μαζικά το «παρών» τους όλοι οι νεολαίοι εργαζόμενοι μετανάστες της περιοχής του Πειραιά.

Στο έγχρωμο τετρασέλιδο φυλλάδιο που έχει εκδώσει η Γραμματεία και ήδη άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στους χώρους δουλιάς με τις εξορμήσεις και περιοδείες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με απλές και σαφείς φράσεις αναδεικνύονται οι υπεύθυνοι και οι αιτίες για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει η εργαζόμενη νεολαία και τονίζεται: «Η επίθεση που δεχόμαστε είτε έχει την ταμπέλα του "εκσυγχρονισμού" του ΠΑΣΟΚ, είτε των "μεταρρυθμίσεων" της ΝΔ ήταν και είναι ταξική, έχει ένα και μοναδικό στόχο: Να αυξήσει τα ήδη μεγάλα κέρδη του κεφαλαίου».

Η Γραμματεία καλεί την εργαζόμενη νεολαία να γυρίσει την πλάτη «στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ» και να ισχυροποιήσουν τον ταξικό πόλο του ΠΑΜΕ, «γιατί η επίθεση που δεχόμαστε δεν αφήνει κανέναν απ' έξω, γιατί μόνο ο ενιαίος αγώνας της εργατικής τάξης μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να οδηγήσει σε κατακτήσεις». Ενώ δείχνοντας ποια πρέπει να είναι η προοπτική των αγώνων και της εργαζόμενης νεολαίας υπογραμμίζει: «Η ριζική λύση είναι η ανατροπή της σημερινής πολιτικής, η διεκδίκηση μιας άλλης εξουσίας λαϊκής, μιας οικονομίας που θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, που τα μέσα παραγωγής, ο πλούτος θα είναι περιουσία των εργαζομένων».

Επανόρθωση

Ο «δαίμων της φωτοσύνθεσης» «χτύπησε» προχτές (φύλλο 9491 του «Ρ») στο θέμα με τίτλο «Τρομοκρατικά καψώνια στους εργαζόμενους» (σελ. 17), με αποτέλεσμα να προκύπτει πως η εργαζόμενη Μαρία Καρδούλια «πρωτοστάτησε στις προσπάθειες εφαρμογής της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, ενώ απ' τον προηγούμενο Νοέμβρη έχει δρομολογήσει 30 περίπου απολύσεις». Κάτι το οποίο βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει, αφού η πρόταση αναφερόταν στην εργοδοσία του Καζίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ