ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ
Εκτεθειμένοι οι εργατοπατέρες απέναντι στους εργαζόμενους

Με πρακτικές που παραπέμπουν στις πιο μαύρες εποχές του συνδικαλιστικού κινήματος, επιχειρούν να ξεπλύνουν το αίσχος των 77 λεπτών του ευρώ της Συλλογικής Σύμβασης και να αποφύγουν την κριτική στη συναινετική τακτική τους

Αλληλογραφία εργατοπατέρων...
Αλληλογραφία εργατοπατέρων...
Η κατρακύλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχει πάτο. Θορυβημένοι από τη γενική κατακραυγή που εισέπραξαν από τους εργαζόμενους για την υπογραφή της κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και την «αύξηση» των 77 λεπτών του ευρώ μεικτά τη μέρα στους μισθούς και το μεροκάματο, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ καταφεύγουν σε τακτικές επικίνδυνες για την εργατική τάξη, γυρίζοντας το συνδικαλιστικό κίνημα στις πιο μαύρες εποχές του.

Στριμωγμένη από την κριτική του ΠΑΜΕ και αφού απέτυχε η επιχείρηση μαζικής παραπλάνησης που οργάνωσε για να πείσει ότι η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ ήταν ένας ...«έντιμος συμβιβασμός» προς το συμφέρον των εργαζομένων, η ΠΑΣΚΕ επιχειρεί τώρα με γελοίες μεθοδεύσεις να επιβάλει την αρχή της ομοφωνίας στα συνδικάτα!

Ο πανικός δεν κρύβεται

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η επιστολή που στις 11 του Μάη απέστειλε ο Αλέξης Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), προς τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, Διονύση Σκαρμούτσο (και οι δύο στελέχη της ΠΑΣΚΕ). Ο πρόεδρος του σωματείου των ΕΛΠΕ ζητάει εξηγήσεις από τον συνάδελφό του στο Εργατικό Κέντρο επειδή στις 11 του Μάρτη ο τελευταίος «χορήγησε» συνδικαλιστική άδεια στον Λέανδρο Μάκκα, εργαζόμενο στα ΕΛΠΕ, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Τη μέρα εκείνη, οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και των σωματείων στις πρώην ΔΕΚΟ πραγματοποιούσαν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εξω από το ξενοδοχείο δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τις πρώην ΔΕΚΟ και άλλους κλάδους πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, καταγγέλλοντας την τακτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο θέμα των Συμβάσεων. Ο Λ. Μάκκας συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, γεγονός που ...εξόργισε τον ΠΑΣΚίτη πρόεδρο του σωματείου των ΕΛΠΕ, ο οποίος με την επιστολή του λίγες μέρες αργότερα, επί της ουσίας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΚ Ελευσίνας να μην ξαναεγκρίνει άδεια για τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, αφού ο Λ. Μάκκας δεν εκτελεί εργασία του οργάνου που του χορηγεί την άδεια!

Η επιστολή του αίσχους

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Συνάδελφε πρόεδρε,

Σου επισυνάπτω το Πρακτικό Συμφωνίας για τις συνδικαλιστικές άδειες, που προκύπτει από διμερή συμφωνία Σωματείου - Εταιρίας, με σκοπό τη διευκόλυνση και των Δευτεροβάθμιων Οργάνων.

Με λύπη μου, διαπίστωσα ότι στις 11/04/06, ο συνάδελφος Λέανδρος Μάκκας, μέλος του ΔΣ ΕΚΕΔΑ, συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση ενάντια στην προγραμματισμένη συνάντηση Σωματείων-ΓΣΕΕ, για το συντονισμό δράσης των Σωματείων στις ΔΕΚΟ.

Διευκρινίζω ότι, παρά τη διαφωνία μου γι' αυτές τις πρακτικές, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει όπου αυτός κρίνει, όμως το ερώτημά μου είναι:

Εφόσον ήταν εκεί με συνδικαλιστική άδεια που χορηγήθηκε από το ΕΚΕΔΑ (επισυνάπτεται το σχετικό) και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι οι συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται κυρίως για να εκτελεστούν οι εργασίες των οργάνων που τις χορηγούν, ο συνάδελφος εκτελούσε εντολή του ΕΚΕΔΑ;».

Λάθος πόρτα χτύπησαν...

Είναι φανερό (και τα γεγονότα που ακολούθησαν το επιβεβαιώνουν) ότι ο πρόεδρος του σωματείου των ΕΛΠΕ, θεωρώντας προφανώς το συνδικαλιστικό κίνημα τσιφλίκι των εργατοπατέρων, εγκαλεί τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ επειδή κατήγγειλε τη μάζωξη της συναίνεσης για τις πρώην ΔΕΚΟ και θεωρεί ότι τον ...τιμωρεί βάζοντας επί της ουσίας θέμα να μην του χορηγηθεί ξανά άδεια, όσο επιμένει να βρίσκεται έξω από τη στρούγκα του συμβιβασμού και να ασκεί κριτική στην πλειοψηφία! Της ίδιας άποψης είναι και ο πρόεδρος του ΕΚ Ελευσίνας, ο οποίος με θράσος εξήγησε στον Λ. Μάκκα ότι η στάση του εκθέτει την πλειοψηφία(!).

Πρόκειται για ανεξέλεγκτη κατρακύλα της ΠΑΣΚΕ που επιβεβαιώνει το πόσο επικίνδυνη είναι η τακτική της για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα. Τεράστια είναι η ευθύνη και των άλλων παρατάξεων της πλειοψηφίας, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ), που σιγοντάρουν τέτοιες πρακτικές, με τις οποίες άσκοπα προσπαθούν να επιβάλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα τη γραμμή της συναίνεσης που οι ίδιοι υπηρετούν. Ο πανικός της ΠΑΣΚΕ είναι αναμενόμενος, αφού γνωρίζει καλά ότι το ΠΑΜΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει να αποκαλύπτει στους εργαζόμενους την αντεργατική τακτική της πλειοψηφίας, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης εργατών και υπαλλήλων για τα δικαιώματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο την Τρίτη για το έγκλημα στην «ΤΙΤΑΝ»

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευσίνας, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς την πύλη της τσιμεντοβιομηχανίας

Με βασικό σύνθημα «Να απαιτήσουμε τιμωρία για τα εγκλήματα των εργοδοτών» οι δυνάμεις της Γραμματείας Θριάσιου του ΠΑΜΕ έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του πανθριασιακού συλλαλητηρίου που διοργανώνει την Τρίτη 6 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευσίνας και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει έξω από την πύλη της «ΤΙΤΑΝ».

Με συνεχείς εξορμήσεις στους χώρους εργασίας καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο για να καταδικάσουν το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στην προβλήτα της «ΤΙΤΑΝ» με τους δύο νεκρούς εργαζόμενους και πέντε τραυματισμένους. Ταυτόχρονα, να απαιτήσουν να σταματήσει το καθεστώς ενοικιαζόμενων και εργολάβων, να σταματήσει η ατιμωρησία των υπευθύνων για τα ατυχήματα, σταθερή δουλιά, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς κ.ά.

Η συγκέντρωση έρχεται μετά την απόρριψη από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας της πρότασης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας. Ρίχνοντας μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων, η πλειοψηφία αποφάσισε απλά μια δίωρη στάση εργασίας που έγινε χτες σε χώρους εργασίας της περιοχής.

«Η κινητοποίηση αυτή της πλειοψηφίας, όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία του ΠΑΜΕ, δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης και στην όξυνση των προβλημάτων. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι και στην περιοχή του Θριάσιου επικρατούν άθλιες συνθήκες εργασίας, ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας και βάθεμα της εκμετάλλευσης. Ολα αυτά μαρτυρούν ταυτόχρονα το μέγεθος της ασυδοσίας των εργοδοτών που εντείνεται με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΕΚ Ελευσίνας, που ενώ γνωρίζουν τι γίνεται στους τόπους δουλιάς, τα "θυμούνται" μόνο μετά το έγκλημα».

Και πέμπτος νεκρός μέσα σε 48 ώρες

Τους πενήντα, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, έφτασαν χτες οι νεκροί εργάτες από την αρχή του 2006, θυσία στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε χτες στις 11.30 π.μ. σε υπό κατασκευή εργοστάσιο στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λιβαδειάς - Θηβών, με θύμα τον 52χρονο Τριαντάφυλλο Παπατριανταφύλλου, από τη Λιβαδειά, εργάτη σιδηροκατασκευών. Ο εργάτης, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, εργαζόταν στη σκεπή του εργοστασίου τοποθετώντας πάνελ πολυουρεθάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε από ύψος 6 περίπου μέτρων, όταν χτυπήθηκε από κομμάτι πάνελ που σηκώθηκε λόγω του αέρα. Μετά τους συναδέλφους του στην «ΤΙΤΑΝ» την Τετάρτη και τους δυο νεκρούς σε Χαλκίδα και Ηλεία, την Πέμπτη, ο Τριαντάφυλλος Παπατριανταφύλλου είναι ο πέμπτος σκοτωμένος εργάτης μέσα στο τελευταίο 48ωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ