ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη

Ερωτήσεις στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε το ΚΚΕ

Από την πρόσφατη συγκέντρωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Από την πρόσφατη συγκέντρωση της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο προαύλιο της «Βάκενχουτ»
Το θέμα της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τις ευθύνες της κυβέρνησης φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με αφορμή την απόλυση του συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά από την εταιρία «Βάκενχουτ», ύστερα από την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος σημειώνουν ότι η απόλυση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλους του επιχειρησιακού σωματείου της «Βάκενχουτ» «βάλλει ευθέως κατά της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς».

Αφού αναφέρονται στα γεγονότα με τα οποία μεθοδεύτηκε η απόλυση του συνδικαλιστή, οι βουλευτές σημειώνουν στην Ερώτηση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενθαρρύνει και υποθάλπει τέτοιες πρακτικές, αφού μέχρι σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ανάκληση της απόλυσης, παρότι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις 24/5 ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό. Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σιωπή του έμμεσα επιβραβεύει τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση (σ.σ. της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής), που ουσιαστικά έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, χωρίς στο κείμενο να έχει προσθέσει ή αφαιρέσει το παραμικρό».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «η κυβέρνηση σιωπά και παραμένει άπραγη, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για την κατάργηση στην πράξη ακόμα και αυτής της ελλιπέστατης προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, που παρέχει η σημερινή εργατική νομοθεσία. Απελευθερώνονται έτσι οι εργοδότες να κατασκευάζουν συκοφαντικές κατηγορίες και να απολύουν τους συνδικαλιστές που δεν μπορούν να χειραγωγήσουν». Και ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα θα πάρουν για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του Π. Κεφαλά, τον έλεγχο της δικαστικής διαδικασίας που προηγήθηκε και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ενίσχυση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.

Εκδικητική η απόλυση

Ανάλογη Ερώτηση κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η απόλυση από την εταιρία "Βάκενχουτ" του αγωνιστή συνδικαλιστή Πέτρου Κεφαλά, γενικού γραμματέα του Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιειών και Γραφείων και μέλους της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης, επειδή διαμαρτυρήθηκε στο γενικό διευθυντή της εταιρίας για την άδικη απόλυση συναδέλφου του, συνιστά εκδικητική ενέργεια και στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους εργασίας. Η απόλυση αυτή μεθοδεύτηκε και επιχειρείται να "νομιμοποιηθεί" στα πλαίσια της "τριμερούς συνεργασίας εργοδοτών - κράτους -εργαζομένων" με τη "βούλα" του ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου εξαπολύουν απειλές και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των εργαζομένων. Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τις εκδικητικές αυτές απολύσεις συνδικαλιστών, τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας και την αποκατάσταση της συνδικαλιστικής προστασίας του Πέτρου Κεφαλά;».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Δε «διευθετήθηκαν» οι αντιθέσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.- Χωρίς να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για την πρόταση οδηγίας που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Απασχόλησης δεν κατάφεραν προσωρινά να συγκεράσουν τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουν την οδηγία, με το στρατηγικό στόχο της οποίας συμφωνούν στο ακέραιο. Το γεγονός και μόνο της τόσο έντονης προσπάθειας για «πολιτική συμφωνία» δείχνει την ανάγκη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να αποκτήσει ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο στο βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Το σημείο τριβής αφορά τη «διευθέτηση», ώστε να υπάρξει διαχωρισμός ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, με στόχο ο εργοδότης να έχει τον εργαζόμενο στη διάθεσή του, παρόντα στο χώρο εργασίας, επί σειρά ωρών, αλλά να τον αμείβει μόνο τις ώρες «καθαρής παραγωγής»... Παρά το γεγονός ότι ήταν η τέταρτη φορά που δεν κατέληξε σε απόφαση το Συμβούλιο και οι δηλώσεις αναφέρουν ότι δε διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα, η απειλή για τους εργαζόμενους εξακολουθεί να υφίσταται. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Προεδρίας, η οποία σημειώνει ότι προσπαθεί να πετύχει ένα συμβιβασμό.

Η απάντηση να δοθεί στην κάλπη

Τις προσπάθειες εργατοπατέρων να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές που αρχίζουν αύριο και ολοκληρώνονται στις 6 του μήνα στο κλαδικό Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, καταγγέλλουν τόσο το συνδικάτο όσο και η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, όταν το συνδικάτο μαζί με το ΠΑΜΕ πολιορκούσαν επί μια βδομάδα τον Μαρινόπουλο για να πάρει πίσω τις απολύσεις που είχε ανακοινώσει, κατάγγελναν από τα κανάλια την κινητοποίηση και υποστήριζαν ανοιχτά την εργοδοσία. «Δώστε απάντηση-κάντε δικιά σας υπόθεση την υπεράσπιση του Συνδικάτου μας, κάθε ψήφος στις εκλογές του Συνδικάτου και ένα φαρμακερό βόλι ενάντια στην εργοδοσία και στους εργατοπατέρες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ATHENS PLAZA»: Σε επτά απολύσεις προχώρησε μόνο μέσα στο διήμερο (31/5-1/6) η διεύθυνση του ξενοδοχείου «ATHENS PLAZA», ενώ «στα σκαριά» βρίσκονται κι άλλες, καθώς η διοίκηση επικαλέστηκε «οικονομικούς λόγους», χωρίς να δεσμευτεί για το αν ή το πότε θα σταματήσει να πετά στο δρόμο εργαζόμενους. Στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν τα κέρδη τους οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν ήδη ξεκινήσει συγχωνεύσεις τμημάτων (π.χ. επισιτιστικών, όπως τα τμήματα εστιατορίου, ρουμ σέρβις, μίνι μπαρ). Κάτι που προαναγγέλλει ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς εργασίας για τους εργαζόμενους. Παράλληλα, κι ενώ η εργοδοσία επιστρατεύει ακόμα και τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης» για να απαλλαγεί από το μόνιμο προσωπικό, απασχολεί νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ: Το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους της παραγωγικής της δραστηριότητας της στο εξωτερικό, εξετάζει η Ελληνική Υφαντουργία (ΕΛΥΦ), προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες απολύσεις στον κλάδο. Οπως αποκάλυψε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιάννης Ακκάς, η επιχείρηση εξετάζει κάθε επιλογή και στο πλαίσιο αυτό και τη μεταφορά μέρους της παραγωγικής δραστηριότητας σε άλλες χώρες. «Οπου δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εξαγωγική δράση, πιθανόν να δούμε και την περίπτωση της μεταφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΚΑΒ: Τετράωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-1 μ.μ.) την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιούνη αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ παρακαλεί, επειδή η υπηρεσία θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας, να γίνει σωστή χρήση του 166 και να καλείται μόνο σε καταστάσεις άμεσης και επείγουσας βοήθειας.

Δηλώνει «αναρμόδιος»...

Την ώρα που βουίζει ο τόπος για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε και μέσω της δικαιοσύνης η απόλυση του Πέτρου Κεφαλά από τη «Βάκενχουτ», ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε απαντητική επιστολή του γραφείου του προς το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, δηλώνει «αναρμόδιος» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αφού ευχαριστεί για την ενημέρωσή του από τους συνδικαλιστές (!), καλεί τους εργαζόμενους να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια. Εκεί δηλαδή που το βρήκε και ο απολυμένος συνδικαλιστής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ