ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στο εδώλιο άλλος ένας αγωνιστής

Με στόχο την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, με χαφιεδίστικες μεθόδους και φαιδρές κατηγορίες

Στα δικαστήρια σύρεται άλλος ένας αγωνιστής του λαϊκού κινήματος, με προκατασκευασμένες όπως φαίνεται κατηγορίες, με χαφιεδίστικες πληροφορίες, βιντεοταινίες (!;) και μεθοδεύσεις από πλευράς Ασφάλειας που βγάζουν «μάτι». Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα τρομοκράτησης των εργαζομένων, των νεολαίων που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική παραπέρα συρρίκνωσης των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και του εισοδήματός τους.

Συγκεκριμένα στις 28 Ιούνη δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο νυν γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Ν. Κουτουμάνος, με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης που τάχα προκάλεσε με πρόθεση στον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Β. Δημητριάδη, αλλά και της αντίστασης κατά της αρχής. Ετσι βάφτισαν την πολιτική διαμαρτυρία, που τώρα, στο πρόσωπό του, απειλείται έως και με τριάμισι χρόνια φυλάκιση.

Η κατηγορία αφορά στην πορεία διαμαρτυρίας που προσπάθησαν να κάνουν μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ, της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 25 Μάρτη 2003, μετά την παρέλαση για την εθνική εορτή, διαμαρτυρόμενοι για την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο στο Ιράκ. Αστυνομικοί αρχικά μόνο ένστολοι και ακολούθως συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους με πολιτικά επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, προσπαθώντας να διαλύσουν τη διαδήλωση. Υπήρξε μάλιστα και τραυματισμός διαδηλωτή, του Δ. Οικονομάκου, που υπέστη και προσαγωγή στο Τμήμα.

Εν μέσω επίθεσης των αστυνομικών, με τις γκλοπιές τους να πέφτουν «βροχή», όπως αναφέρουν πολλοί μάρτυρες των επεισοδίων, ο προαναφερόμενος αστυνομικός βρέθηκε τραυματισμένος, ενδεχόμενα, δεχόμενος τα τυφλά φίλια πυρά των γεμάτων ζήλο συναδέλφων του.

Ομως το «θύμα», ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας στην ένορκη κατάθεση που έδωσε εκείνη ακριβώς τη μέρα, προσπαθεί να δώσει διαφορετική εικόνα, αποδίδοντας στους γνήσιους λαϊκούς αγωνιστές τακτικές τραμπουκισμού, έξω από την πρακτική και την κουλτούρα τους: Οτι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διαδηλώσουν «μετά τη διέλευση του τελευταίου παρελαύνοντος οχήματος της Πυροσβεστικής» (αποσιωπά έτσι ότι η διαδήλωση προσπάθησε να γίνει με το πέρας της παρέλασης, όπως μαρτυρά και πλήθος δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου). Οτι όντως μπήκαν μέσα στη διαδήλωση ασφαλίτες με πολιτικά («αστυνομικούς... με πολιτική περιβολή») εκτελώντας διαταγές του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας. Και ότι η αστυνομική επιχείρηση έγινε προκειμένου οι διαδηλωτές «να μην αμαυρώσουν την τελετή του εορτασμού και την παρέλαση», αυτή που όπως είπαμε είχε ήδη ολοκληρωθεί, αλλά και «μπράβο» για την άποψη που έχουν για το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα!

Συνεχίζει ότι τον χτύπησε «άγνωστος δράστης» κι ότι ακόμα και πολίτες ήταν «σοκαρισμένοι» από τον τραυματισμό του, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κανένας τους δε «βρέθηκε» να καταθέσει υπέρ του ισχυρισμού του. Μόνον έξι συνάδελφοί του αστυνομικοί!

Τον «άγνωστο δράστη» «αναγνώρισε» με συμπληρωματική κατάθεσή του στις 5 Απρίλη 2003. Οτι είναι ο Ν. Κουτουμάνος στον οποίο κατέληξε άκουσον - άκουσον «από φωτογραφίες αρχείου ταυτοτήτων της υπηρεσίας μου, που την αναζήτησα κατόπιν πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ήταν ο δράστης». Κι εκτός από τις «πληροφορίες» - αλήθεια ποιανών χαφιέδων και προβοκατόρων; - και την έρευνα τάχα στις χιλιάδες φωτογραφίες ταυτοτήτων που έχει κάθε αστυνομική διεύθυνση, ο διευθυντής της Ασφάλειας, κατέφυγε και σε πιο σύγχρονα μέσα:

«Με φροντίδα μου συνελέγη μία βιντεοταινία στην οποία έχουν καταγραφεί αποδεικτικά στοιχεία». Πού βρέθηκε αυτή η ταινία; Ποιος την «τραβούσε»; Αστυνομικοί; Αλλοι; Ο πολιτικός προϊστάμενος του Β. Δημητριάδη, υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας εγκρίνει τη βιντεοσκόπηση διαδηλωτών και την αξιοποίηση τέτοιου υλικού από τους υφισταμένους του;

Σημειωτέον ότι οι συνάδελφοί του αστυνομικοί, που παρουσιάζει ως μάρτυρες, στις καταθέσεις τους στις 25-26 Μάρτη και 15 Απρίλη δεν αναγνωρίζουν κανέναν ως δράστη. Μόνο κάποιοι κρατούν μια βολική για την υπηρεσία «πισινή», ότι «αν ξαναδώ το συγκεκριμένο άτομο θα το αναγνωρίσω». Ισως μόνος πιο πρόθυμος ο αστυνομικός Β. Τσιγαρίδης, με συμπληρωματική κατάθεσή του, σχεδόν ένα ολόκληρο μήνα μετά το συμβάν, στις 22 Απρίλη 2003, λέει ότι «από πληροφορίες που συνέλεξα, κατέληξα στο συμπέρασμα» ότι δράστης ήταν ο Κουτουμάνος και ότι οδηγήθηκε στην «αναγνώριση» από «φωτογραφία αρχείου ταυτοτήτων της υπηρεσίας». Ούτε με καρμπόν να τα έγραφαν.

Ισως για να διαφυλαχτεί η σοβαρότητα αυτής της έρμης της υπηρεσίας τους, θα ήταν καλύτερα να περιοριστεί στην πρότερη κατάθεσή του. Οπως έκανε π.χ. ο συνάδελφός τους Γ. Κομποχόλης που αφού δε «βιάστηκε» να «αναγνωρίσει» κανέναν, κατέληξε: «Αλλο τίποτε δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Στόχος, ελευθερίες και δικαιώματα.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Με στόχο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θέτοντας ως προτεραιότητες «την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις προοπτικές της EUROPOL και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν και το σχέδιο δράσης για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στη Μεσόγειο» και οι εξελίξεις στον τομέα της συνεργασίας για την εσωτερική ασφάλεια με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Οι υπουργοί των «25» αναφέρθηκαν εκτενώς στην ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του συστήματος φακελώματος Σένγκεν (SIS II). Χαρακτηριστικό του «πνεύματος» της Σένγκεν είναι πως στο άρθρο 99 αναφέρει ότι μπορεί να γίνει καταχώριση στο σύστημα πληροφοριών για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν υπόνοιες (!) ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται (!) να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Εγινε, επίσης, αναφορά στην περαιτέρω συνεργασία «των προξενείων των κρατών - μελών, εν όψει της ενσωμάτωσης βιομετρικών στοιχείων στις θεωρήσεις, και της επικείμενης λειτουργίας του Συστήματος Πληροφοριών Θεωρήσεων (VIS)».

Ο Ελληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης τοποθετήθηκε υπέρ της «ενίσχυσης του επιχειρησιακού ρόλου της EUROPOL», ζητώντας ουσιαστικά να αποκτήσει δικαιώματα δράσης σε τομείς επέμβασης των εθνικών υπηρεσιών...

Οσον αφορά στην «καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», ο Β. Πολύδωρας ανακοίνωσε την επιχειρησιακή άσκηση, «ΙΛΑΕΙΡΑ», με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος στελέχη των αρχών ασφαλείας των κρατών - μελών καθώς και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τόσο η συζήτηση της Σένγκεν ΙΙ, όσο και η συνεχιζόμενη αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης των αρμοδιοτήτων της EUROPOL και της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω καταπάτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών της Ευρώπης, στο όνομα της δήθεν «αντιτρομοκρατικής θωράκισης» της περιοχής...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ερχονται δύσκολες ώρες για το Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι όραμά του είναι η πλήρης ανεξαρτησία και η πραγματική ελευθερία της Κύπρου, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Προεκτάσεις», ο Δ. Χριστόφιας, είπε ότι αισθάνεται τιμή αλλά και δικαίωση, τόσο του ιδίου όσο και του ΑΚΕΛ για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βουλής. Για τους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού, ο Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε έκκληση για στήριξη - από όλους - του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς, όπως είπε, έρχονται δύσκολες ώρες για την Κύπρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, πρέπει να επαναβεβαιώσει τη γραμμή του και να υλοποιηθούν οι κοινές αποφάσεις. Ζήτησε επίσης «να σταματήσει το μοιρολατρικό σενάριο της κινδυνολογίας της διχοτόμησης, γιατί δεν είναι καλό μήνυμα για τον κυπριακό λαό».

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2004 ως τη δυσκολότερη της πολιτικής του σταδιοδρομίας, καθώς όπως είπε εκείνες οι στιγμές «ήταν εφιαλτικές, καθώς, κρινόταν η τύχη του κυπριακού λαού» και τόνισε ότι ορθά έπραξε το ΑΚΕΛ αποφασίζοντας «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902» στις 17.30 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος και τον Θέμο Στοφορόπουλο πρέσβη ε.τ. για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις αναφορές περί προσφυγής στη Χάγη.

Εκδηλώσεις ετεροδημοτών

-- Σύσκεψη ετεροδημοτών στην Αθήνα, για τις ερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές διοργανώνει, σήμερα, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Στη σύσκεψη, που θα γίνει, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Παρνασσός», (Μενέκμου 2), στο Νέο Κόσμο (Στάση Λεύκα και μετρό στάση ΦΙΞ), θα δημιουργηθεί Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα. Θα μιλήσει ο Αχιλ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Θα παραβρεθούν ο υποψήφιος νομάρχης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Νομό Τρικάλων, που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

-- Αύριο Κυριακή 4/6, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, στην αίθουσα της ΚΟΑ, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Καραπάνος, υποψήφιος νομάρχης Ηλείας και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Νομού Ηλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ