ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάθε βήμα μακριά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι βήμα μπροστά

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες στην Καρδίτσα για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη φτωχή αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία και τις γυναίκες, σε όλους τους αγωνιστές, να φέρουν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στη θέση του ηττημένου στις επικείμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, κάτι που θα διαμορφώσει από την επόμενη μέρα ένα πολύ καλύτερο κλίμα για να ασκηθεί πραγματική πίεση υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων, για να υψωθεί τείχος στις νέες αντιλαϊκές επιλογές που έρχονται, απηύθυνε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Παυσίλυπου στην Καρδίτσα.

Υπογράμμισε: «ΠΟΛΥ ΕΓΚΑΙΡΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ, ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ από τα μέσα του 2005, ανοιχτά, δημόσια, κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες που υποφέρουν, όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες, τους αριστερούς και ριζοσπάστες, να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρουν οι τοπικές εκλογές, να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου:

Για να αλλάξουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων στα τοπικά όργανα, δήμους και νομαρχίες. Να πιστέψουν στη δύναμή τους και να μειώσουν όσο γίνεται πιο πολύ τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα τοπικά όργανα. Να φέρουν και τα δύο κόμματα στη θέση του ηττημένου. Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο, και μπορεί να γίνει, αν ο καθένας και η κάθε μια πάρει μια τέτοια απόφαση, την άλλη μέρα κιόλας θα έχει διαμορφωθεί ένα πολύ καλύτερο κλίμα για να ασκηθεί πραγματική πίεση υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων. Για να υψωθεί τείχος στις νέες αντιλαϊκές επιλογές που έρχονται.


Αν δε συμβεί αυτό, θα έχει προστεθεί ένα νέο σοβαρό εμπόδιο τόσο στο γενικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο χώρο της ΤΑ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσουν τη λαϊκή ψήφο ως άλλοθι, ως δείγμα της λαϊκής συγκατάθεσης. Οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν θα αποδειχθούν πολύ χειρότερες από πριν. Θα συνεχιστεί ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να συμπεριφέρονται ως διαιτητές στον ανταγωνισμό ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ποιος θα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι στη διακυβέρνηση».

Ισχυρό μαζικό λαϊκό ρεύμα, χειραφετημένο από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Επιτέλους, είναι ανάγκη να γίνει ένα καθαρό βήμα προς τα εμπρός, να αποδείξουν οι εργαζόμενοι ότι δεν είναι πια διατεθειμένοι να βρίσκονται κυριολεκτικά σε καθεστώς φοβίας, δισταγμού, πνευματικής υποταγής στην προπαγάνδα και τις παγίδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει επιτέλους να φανεί καθαρά ότι διαμορφώνεται ένα ισχυρό μαζικό λαϊκό ρεύμα, που χειραφετείται και από τα δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, ανάμεσα στα οποία η πιο σημαντική διαφορά είναι ποιο κυβερνά, ποιο έχει το μαχαίρι και το πεπόνι.

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί πιο συγκεκριμένα ποια είναι η φύση και ο χαρακτήρας του θεσμού της ΤΑ, τι σημαίνει σύμπραξη επιχειρηματιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στη δουλιά και στην ανεργία, στην κοινωνική πολιτική, στην Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στη φορολογία, αλλά και στην ιεράρχηση των δημόσιων έργων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση. Ποτέ σε σύγκριση με το παρελθόν δεν είναι τόσο στενά και τόσο καθαρά και άμεσα ενταγμένος ο δήμος και η νομαρχία στην άσκηση της γενικής πολιτικής, στο κρατικό, πολιτικό σύστημα εξουσίας, στο σύστημα άμεσης διαπλοκής και διασύνδεσης με τους επιχειρηματίες και την ανάγκη τους να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο στυγνά την ανθρώπινη εργασία και τις τοπικές πηγές πλούτου.


Από το 1994 η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός αποδυναμώθηκε σημαντικά και έχασε κάθε προοδευτικό αποτύπωμα που είχε ως αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και παρέμβασης. Σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη έχει γίνει πεντακάθαρο ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οσο στενεύουν και κλείνουν οι όποιες χαραμάδες, ή, έστω, μικρά παράθυρα, υπήρχαν στο παρελθόν, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει καμία σχέση με τα συνδικαλιστικά όργανα που και αυτά αποτελούν θεσμούς, δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα όργανα του μαζικού κινήματος. Ο δήμος και η νομαρχία, ως όργανα διοίκησης, έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώνουν ακόμα και καλής πρόθεσης παράγοντες, ακόμα και αγωνιστές όταν έχουν την αυταπάτη ότι ο θεσμός αυτός είναι λαογέννητος, ότι είναι λαϊκός. Να ενσωματώνουν όλους εκείνους που βλέπουν την εκλογή ως αυτοσκοπό και όχι ως μέσο για την υπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων, άρα του λαϊκού κινήματος».

Να πλειοψηφήσουν αγωνιστές που δε συναλλάσσονται

«Ακριβώς γι' αυτό χρειάζονται να πλειοψηφήσουν αγωνιστές που δε συναλλάσσονται με τα κόμματα εξουσίας, δεν έχουν πάρε - δώσε και συμφέροντα με επιχειρηματικούς ομίλους. Και τέτοια ψηφοδέλτια σήμερα στηρίζει το ΚΚΕ από κοινού με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις, όπως το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, με οικολογικές κινήσεις και κοινωνικούς παράγοντες, που συμφωνούν ότι η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να συνδεθεί με τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και με το στόχο να μειωθεί, να δεχτεί πλήγμα το σύστημα εναλλαγής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με όποια μορφή και αν εκφραστεί στην πορεία.

Υποκρίνονται περί λαϊκής συμμετοχής και τάχα αποκέντρωσης, ενώ τρέχουν για να συνενώσουν τις δημοτικές και νομαρχιακές μονάδες με κριτήριο τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών και τη διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης προς όφελος της κερδοφορίας. Για το λαό επιφυλάσσουν το βραχνά των δανείων με υψηλά επιτόκια, την εξάρτηση από κάθε μορφής δανεισμό.

Τι άλλη απόδειξη θέλετε, πέρα από το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και από κοντά ο "ανανεωτικοαριστερός" ΣΥΝ, υποστηρίζουν την εκπόνηση νέων συνενώσεων δήμων και νομαρχιών; Με τη σύμφωνη γνώμη των παραπάνω πολιτικών δυνάμεων, οδεύουμε προς την ύπαρξη 400 περίπου δήμων και 10 έως 15 νομαρχιών. Το ζήτημα δεν είναι ούτε γεωγραφικό, ούτε ποσοτικό.

Ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, ανεξάρτητα από υπαρκτά αντικειμενικά προβλήματα, ο στόχος είναι πεντακάθαρος: Να "φέρουν" τα κατώτερα διοικητικά όργανα πιο κοντά στην κεντρική εξουσία, να γίνουν αυτά πιο αποτελεσματικά όργανα αντιλαϊκής πολιτικής, αναβαπτισμένα με την εκλογική διαδικασία κάθε 4 χρόνια.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστές των συμφερόντων καπιταλιστών επιχειρηματιών, ενδιαφέρονται να υπάρξει σταθερή γραμμή και πιο ισχυρός μηχανισμός στη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων για τα οφέλη της πλουτοκρατίας. Θέλουν γερό τιμόνι, ώστε τα κοινοτικά πακέτα να διοχετευτούν σε έργα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία, σε έργα που αυξάνουν τα κέρδη είτε ως κατασκευές είτε ως διαχείριση στην πορεία.

Είναι και αυτό μια απόδειξη, δίπλα σε πολλές άλλες που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν τοπικά προβλήματα με βάση δημοτικά και νομαρχιακά σύνορα, αλλά ότι υπάρχουν γενικά πανελλαδικά οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, που εκφράζονται τοπικά και αφορούν την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες».

Δεν υπάρχουν καλοί και «έντιμοι» δήμαρχοι και νομάρχες, αλλά δήμαρχοι και νομάρχες που έχουν οριοθετηθεί ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζοντας, η ομιλήτρια τόνισε: «Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι, φτωχολογιά, απλοί άνθρωποι καλοπροαίρετοι, που πιστεύουν ότι ένας "καλός" δήμαρχος και ένας "καλός" νομάρχης μπορεί να λύσει προβλήματά τους. Ας σκεφτεί, όμως, γιατί μεγάλα λαϊκά προβλήματα, μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται με μεγαλύτερη οξύτητα σε τοπικό επίπεδο δεν έχουν βρει λύση;

Η ανεργία αυξάνει, η μείωση της αγοραστικής ικανότητας επίσης, η Παιδεία και η Υγεία κοστίζουν περισσότερο και υποβαθμίζονται, το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό είναι οξυμένα προβλήματα. Η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, η διαχείριση του νερού, βρίσκονται σε επικίνδυνα παραμελημένο σημείο. Η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και η καταστροφή δασικών εκτάσεων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αλλες περιοχές πλημμυρίζουν, ενώ άλλες έχουν πρόβλημα επάρκειας νερού. Οι ακτές μας γίνονται απρόσιτες, ακριβές, μαγνήτης για τους πλούσιους τουρίστες.

Ο νομός Καρδίτσας είναι βαθιά σημαδεμένος από τη μεγάλη διεύρυνση της φτώχειας, με την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Πρέπει να γίνει κορυφαίο παράδειγμα, πανελλαδικά, χειραφέτησης από την επιρροή και τις αυταπάτες για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η ανεργία αγγίζει το 35%, παρουσιάζει αυξητικές μάλιστα τάσεις. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι δραματική και αύριο θα ανέβει σε ακόμα χειρότερα επίπεδα, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής επιλογής παντού, σε όλο το νομό, στην Ελλάδα γενικότερα. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος χτυπά τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους ΕΒΕ, την πλειοψηφία της νεολαίας και των γυναικών. Φέρνει νέα χτυπήματα στο δικαίωμα σε δωρεάν σύγχρονη Παιδεία, που μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, στην Υγεία και στην Πρόνοια.

Χρειάζεται ξανά το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Χρήστο Τέγο να νικήσει, με ευρύτερη πλειοψηφία, δε φθάνει μόνον ένας Τέγος, χρειάζεται να νικήσει και το ψηφοδέλτιο της Νομαρχίας με επικεφαλής τον Β. Μπούτα. Δε φθάνει ένας Τέγος και ένας Μπούτας, τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια πρέπει να απλωθούν σε όσο γίνεται περισσότερους δήμους στην Καρδίτσα, σε όλη την Ελλάδα. Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να δείξει ότι ο λαός δε φωνάζει μόνο για το δίκιο του, ξέρει και να το διεκδικεί».

Τι επιδιώκει η ΝΔ. Οι τακτικισμοί της προκειμένου να υφαρπάσει τη λαϊκή ψήφο

Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ΝΔ επιδιώκει στις τοπικές εκλογές να διατηρήσει και να αυξήσει τις θέσεις της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για πολιτικούς και κομματικούς λόγους. Θέλει να είναι σίγουρη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει πλήρως στις ιδιωτικοποιήσεις, στη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων σε όλες τις περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχε μπει. Θέλει να εξασφαλίσει τη διάθεση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου και του τέταρτου που έπεται προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υμνεί την καπιταλιστική εργοδοσία, να βοηθήσει την κερδοφορία στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, των τοπικών έργων. Θέλει, βεβαίως, να ελέγχει και κομματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξασφαλίσει τη βοήθειά της για δεύτερη και τρίτη κυβερνητική θητεία».

Η απύθμενη υποκρισία του συνυπεύθυνου για τα λαϊκά προβλήματα ΠΑΣΟΚ. Οι τακτικισμοί του Συνασπισμού

Παρακάτω η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει τους ίδιους ακριβώς στόχους. Να διασφαλίσει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργητική και πρωτόβουλη σε πλήρη σύμπραξη με τους επιχειρηματίες, αλλά και κομματικά ελεγχόμενη από αυτό, ώστε να διασφαλίσει ψήφους για επάνοδο στη διακυβέρνηση.

Οσο για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, αναρωτιέται κανείς αν έμεινε πια ίχνος αριστερής ιδέας και κυρίως σταθερότητας απέναντι στις ίδιες τις φραστικές διακηρύξεις του. Οταν άρχισε η προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές φώναζε δυνατά, μας ξεκούφανε ότι στόχος είναι η μείωση των θέσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η μείωση του δικομματισμού. Τώρα έχει ξεχάσει αυτήν τη θέση. Εφθασε, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν η εκλογική μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνδεθεί με την πάλη κατά του δικομματισμού. Εσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι παρά τη σύμπλευση των δύο κομμάτων κάνει διάκριση υπέρ του ΠΑΣΟΚ στη σύγκριση με τη ΝΔ. Και ύστερα, μας κατηγορεί ο ΣΥΝ, όταν υποστηρίζουμε ότι γλυκοκοιτά συστηματικά προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Τον κατανοούμε απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν να παραμένει σταθερός στην αρχική διακήρυξη, που άλλωστε υπηρετούσε τρέχουσες ανάγκες και εντυπώσεις. Αν υψώσει πραγματικό μέτωπο κριτικής στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις γιατί συνεργάστηκε όλα τα χρόνια στενά μαζί του, γιατί ψήφισε τις επιλογές του στα όργανα της ΤΑ. Γιατί ψήφισε τις ίδιες επιλογές και με τη ΝΔ. Αρκούν οι αποδείξεις που υπάρχουν στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ, στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων και στην ΕΝΑΕ. Ομόφωνα ψήφισαν τις αρνητικές αλλαγές στο θεσμό, την επιβολή φόρων, τις ανοιχτές και παρασκηνιακές συμφωνίες με τους επιχειρηματίες, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τους κατασταλτικούς και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Μας εγκαλούν τα κόμματα αυτά ότι πολιτικοποιούμε τη μάχη των τοπικών εκλογών. Δεν την πολιτικοποιούμε, είναι πολιτική. Οποιος δεν αναγνωρίζει τον πολιτικό χαρακτήρα της, κοροϊδεύει το λαό, ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά. Υποκρίνονται κυριολεκτικά, κάνουν τακτικισμούς για λόγους εντυπώσεων. Οποιος χρησιμοποιεί τον τακτικισμό και την υποκρισία ένα λόγο έχει, να συγκαλύψει ή να συμψηφίσει τις αντιλαϊκές επιλογές και πρακτικές του».

Δεν παζαρεύουμε ούτε ένα δήμο δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό της νίκης

«Η ΝΔ - συνέχισε η ομιλήτρια - διακηρύσσει συνεχώς ότι φιλοδοξία της είναι να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, γνωρίζοντας βεβαίως ότι αυτές δεν καταργούνται όσο υπάρχει ταξική εκμετάλλευση. Επομένως, επιδιώκει να δυσκολέψει την αγωνιστική δράση και κυρίως τη διεκδίκηση των εργαζομένων σε βάρος και σε ρήξη στην πορεία με τα καπιταλιστικά κέρδη, με την καπιταλιστική ιδιοκτησία, τη ρήξη με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Θέλει να αργοπορήσει η ορμητική άνοδος των κοινωνικών, των ταξικών αγώνων. Εχει, όμως, και έναν άλλο στόχο, να αντικρούσει την αντιδεξιά φιλολογία του ΠΑΣΟΚ, να πετύχει αυτό που το ΠΑΣΟΚ ομολογουμένως πέτυχε, να αμβλύνει και να χειραγωγήσει αριστερές συνειδήσεις. Γι' αυτό και διατυμπανίζει ότι σε κάποιες πόλεις θα κάνει εξαίρεση και θα στηρίξει κομμουνιστές ή άλλους αριστερούς αγωνιστές, αντί να στηρίξει δικά της κομματικά ψηφοδέλτια. Ολα με υπολογισμό, ειδικά εκεί που δεν ελπίζει σε κομματική νίκη. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, ελπίζει ότι θα πετύχει συμψηφισμό σε πολύ περισσότερους δήμους και νομαρχίες, αν όχι στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο, δηλαδή να κλέψει αριστερές ψήφους, ψήφους κομμουνιστών ως αντάλλαγμα για τη "μεγαλοκαρδία" της σε κάποιους δήμους.

Δηλώνουμε ανοιχτά ότι διεκδικούμε να πείσουμε ψηφοφόρους της ΝΔ που ανήκουν στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στα άλλα λαϊκά στρώματα, να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, με αντάλλαγμα ένα και μοναδικό: Τη δική τους ισχυροποίηση στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Δεν παζαρεύουμε ούτε ένα δήμο, ούτε μια κοινότητα, ούτε μια νομαρχία, δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό νίκης με παραχωρήσεις σε βάρος των αρχών και της πολιτικής μας».

«Την ίδια στάση - επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - κρατάμε απέναντι και στο ΠΑΣΟΚ, καμία συνεργασία μαζί του και ανοχή, ούτε στον πρώτο, ούτε στο δεύτερο γύρο. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει καλά ότι δεν μπορεί να βάλει στο χέρι το ΚΚΕ. Κυρίως όμως, ενοχλείται, γιατί εμείς ανοιχτά και καθαρά αποδεικνύουμε με επιχειρήματα ότι οι διαφορές του με τη ΝΔ είναι κυρίως ο ανταγωνισμός για το κυβερνητικό πηδάλιο. Δεν πρόκειται, βεβαίως, όχι μόνο να υποκύψουμε, αλλά ούτε να φοβηθούμε την εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ ότι όποιος αναδεικνύει την κοινή στρατηγική των δύο κομμάτων υπηρετεί τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους του, στους ιδεολόγους αγωνιστές που το πίστεψαν για το αναμφισβήτητο γεγονός πως σε όλη την πορεία της διακυβέρνησής του οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Να εξηγήσει με πραγματικά και γνήσια επιχειρήματα γιατί στήριξε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με νύχια και δόντια. Δεν έχουμε λόγο να απολογηθούμε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την κριτική που του ασκούμε και προπαντός δε διεκδικούμε εύσημα από το ΠΑΣΟΚ, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής. Δικό του θέμα είναι να αποδείξει πού διαφέρει από τη ΝΔ».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Οσο για τον ΣΥΝ, νομίζουμε ότι έχει πια αποκαλυφθεί πλήρως τι εννοεί με τη σημαία που σήκωσε τα τελευταία χρόνια περί ενότητας της αριστεράς. Είναι μόνον ο προθάλαμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για συμμετοχή σε μια κυβέρνηση αλά Πρόντι. Είναι δικό του θέμα να εξηγήσει γιατί συνέπλευσε στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη ΝΔ σε όλες τις κρίσιμες επιλογές.

Εμείς καλούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα να σκεφθούν σοβαρά, τι συμφέρει σήμερα. Τι θα ωφελήσει το λαϊκό κίνημα, την πραγματική αντίσταση στη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Να σκεφθούν πολύ σοβαρά ότι σήμερα κανείς δεν είναι ό,τι δηλώνει, είναι αυτό που πράττει. Δεν έχει καμία διαφορά αν τα αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνει ένα φιλελεύθερο ή σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, η κεντροαριστερά ή η κεντροδεξιά. Να σκεφθούν σοβαρά ότι σε περιόδους υποχώρησης και προσωρινής ήττας του κινήματος, η ταλάντευση, η ηττοπάθεια, το ιδεολογικό γονάτισμα ποιον ωφελεί».

Τέλος, η ομιλήτρια υπογράμμισε: «Σήμερα έχει συσσωρευτεί πολύτιμη πείρα, υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για το ρόλο των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν πολλά, θα χάσουν και άλλα όσο στριφογυρίζουν ανάμεσά τους, προσπαθώντας να δουν ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος. Οσο αισθάνονται τον εαυτό τους διαιτητές στον ανταγωνισμό τους θα ζουν χειρότερες μέρες. Κάθε βήμα απομάκρυνσης από την επιρροή και τα δόκανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, προς την ισχυροποίηση και την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Και αν όλοι και όλες δεν έχουμε ακόμα κατασταλάξει για όλα τα ζητήματα, ας αναλογιστούμε τι παραδίδουμε στη νέα γενιά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ