ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Στη μάχη για τη Σύμβαση

Νεκρώνουν γιαπιά και εργοτάξια στις 30 του Μάη

Σταθμό στη μάχη για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής κλαδικής Σύμβασης, αλλά και στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που έχουν δρομολογήσει οι... «κοινωνικοί εταίροι», αποτελεί η πανοικοδομική, πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τις 30 Μάη. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει ήδη οριστεί, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες. Τόσο επειδή η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει την ασυδοσία του κεφαλαίου, όσο και γιατί οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις καλλιεργούν με τη στάση τους την ηττοπάθεια, βάζουν «πλάτη» ώστε να αποθρασύνεται ακόμα περισσότερο η εργοδοσία.

Για τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, όμως, δεδομένος είναι και ο μονόδρομος που ανοίγεται μπροστά στην εργατική τάξη: τα αιτήματα των εργατών πρέπει να υπαγορεύονται από τις δικές τους, σύγχρονες ανάγκες, όχι από την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων. Τα σχέδια των βιομηχάνων και όσων τους υπηρετούν, για να «πετσοκόψουν» τα ΒΑΕ, να κρατούν τους οικοδόμους στο γιαπί ως τα 70, να μειώσουν κι άλλο τις εργοδοτικές εισφορές - σχέδια που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν απορρίπτει ως θέματα «διαλόγου» - αποτελούν πρόκληση για την εργατική τάξη. Και σ' αυτή την πρόκληση οι εργάτες πρέπει να απαντήσουν δυναμώνοντας την ταξική τους συσπείρωση, βγάζοντας ολοκληρωμένα πολιτικά συμπεράσματα.

Ηδη, τα συνδικάτα του κλάδου «οργώνουν» γιαπιά, εργοτάξια, πιάτσες, σε κάθε πόλη. Το κάλεσμα για την απεργία, μεταφρασμένο ακόμα και στα αλβανικά, φτάνει μέρα με τη μέρα σε όλο και περισσότερους οικοδόμους, κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας. Με στόχο όχι απλά να πάρει μέρος στην κινητοποίηση, αλλά να μπει μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της, για την περιφρούρησή της.

Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων οι εξής εξορμήσεις:

  • Στην Αθήνα, στο εργοτάξιο της ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ (Συγγρού και Αμφιθέας) και το ΡΙΖΑΡΕΙΟ, στο Δέλτα Φαλήρου.
  • Στην Πάτρα, στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ (στην περιοχή του Διακονιάρη), στο λιμάνι, στη μικρή περιμετρική, στο εργοτάξιο ΠΥΡΟΥ ΠΑΡΑΠΥΡΟΥ.
  • Στα Γιάννενα, στην Εγνατία Οδό.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στα εργοτάξια της Γιαννιτσών, στα δύο δημοτικά πάρκιν, στην κλινική του Αγίου Λουκά.

Την Πέμπτη, 25 Μάη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η κλαδική Ομοσπονδία διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις «Εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση», στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ.

Κηδεύεται αύριο ο Μπάμπης Παπαδόπουλος

Κηδεύεται αύριο Δευτέρα 22 Μάη, στις 4.30 μ.μ. από τον Αγιο Αντώνιο στο Πάτημα Χαλανδρίου, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη στην ιστορική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης του 1963, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 77 ετών. Συνεπής αγωνιστής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ήταν σ' όλη του τη ζωή παρών στους μεγάλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, καθώς και σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης.

ΔΗΚΕΒΕ
Αύριο η σύσκεψη για τα Επιμελητήρια

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» των ΕΒΕ, που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καλεί τους υποψήφιους των ψηφοδελτίων για τις εκλογές στα Επιμελητήρια σε σύσκεψη με θέμα «Οργάνωση της δουλιάς για τις αρχαιρεσίες στα Επιμελητήρια», αύριο Δευτέρα 22 του Μάη, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κινητοποιήσεις στις 24 Μάη

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 24 Μάη ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα και την καθήλωση των συντάξεων -απόρροια της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στη Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο, για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας), στα Χανιά (πλατεία Δημοτικής Αγοράς) και την Αρτα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης για τους συνταξιούχους της Δυτικής Ελλάδας).

Μεταξύ άλλων οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.050 ευρώ και 80% του τελευταίου εν ενεργεία μισθού για ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία, ΝΑΤ, Δημόσιο, ΟΤΑ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. ΟΧΙ στις δέκα προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο το λαό. ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράν, καμιά ανάμειξη της χώρας μας.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Αύριο Δευτέρα 22 Μάη

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στην Αγία Σοφία Πειραιά, στις 10.30 π.μ.

-- Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την προγραμματική της διακήρυξη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

-- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στη Χαραυγή Κερατσινίου, στις 7 μ.μ.

-- Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στις 8.30 μ.μ., στο εστιατόριο «ΠΙΠΙΛΟΣ» (δίπλα στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα city»).

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία», στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (2ος όροφος), στις 8 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ