ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Με την ιμπεριαλιστική στρατηγική η κυβέρνηση

Γρηγοριάδης Κώστας

-- «Η δυναμική που υπάρχει είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων» (Κ. Καραμανλής, Θεσσαλονίκη, 4 του Μάη, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν).

-- «Το χθεσινό συμβάν οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα χώρα, για να αναθεωρήσει τη στάση της οριστικά» (Κ. Καραμανλής, 24 του Μάη, Παρίσι, την επομένη της σύγκρουσης των F-16 στο Αιγαίο).

Οι δύο δηλώσεις, με διαφορά μόλις 20 ημερών, που έκανε ο πρωθυπουργός δείχνουν πολύ καθαρά τόσο τη σαθρή βάση στην οποία οικοδομείται η «δυναμική» των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και τα αδιέξοδα της κυρίαρχης πολιτικής που εφαρμόζεται στα Ελληνοτουρκικά.

Η σύγκρουση των F-16 πάνω από το Αιγαίο την περασμένη Τρίτη, που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο αυτά τα αδιέξοδα, τα οποία «πηγάζουν» από την ευθυγράμμιση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά τα Ιμια, ανέθεσαν τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο Αιγαίο στον «αυτόματο πιλότο» που κρατούν οι ηγεμόνες της «νέας τάξης», στους οποίους εκχώρησαν και την κυριαρχία στο Αιγαίο. Κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, που αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, επιχειρείται να υπάρξει μια λύση-πακέτο, στην πραγματικότητα να νομιμοποιηθεί η ντε φάκτο διχοτόμηση, που έχει επιβληθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση Σημίτη αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο με τη «συμφωνία της Μαδρίτης» (1997), ενώ στο Ελσίνκι (1999) συμφώνησε με την παραπομπή της «επίλυσης των διαφορών» στο καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ δικαστήριο της Χάγης. Στον ίδιο δρόμο βάδισε και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, μετά και από απαίτηση της Ουάσιγκτον, υπερψήφισε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (Δεκέμβρης 2004), καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στον ελληνικό λαό ότι στο εξής η Τουρκία θα είναι «υπόλογη» απέναντι στους «25» της ΕΕ για τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο και άρα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο...

Το «ευρωπαϊκό χαρτί»...

Η κυβέρνηση Καραμανλή έπαιξε δυνατά το «ευρωπαϊκό χαρτί», το οποίο φυσικά δεν απέδωσε ούτε πρόκειται βέβαια να αποδώσει τα αναμενόμενα (Η κυβέρνηση δε θέλει να βγάλει κανένα συμπέρασμα σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο από το πώς το ευρωπαϊκό χαρτί έχει μετατραπεί σε μοχλό άσκησης πίεσης για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το «σχέδιο Ανάν»). Η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή δε θα 'ρθουν βέβαια από τις Βρυξέλλες, όπως διαδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα, ούτε βέβαια μπορούν να στηριχτούν στις «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων στην «αχανή αγορά» της Τουρκίας, τις οποίες ενθάρρυνε με κάθε τρόπο (βλέπε εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finasbank από την Εθνική Τράπεζα έναντι 3 δισ. ευρώ). Ειδικά αυτή η πολιτικο-επιχειρηματική κίνηση δείχνει ότι η εγχώρια πλουτοκρατία έχει πάρει στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το χειρισμό των «διαφορών» στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κουκούλωσε και εξαφάνισε τη συνεχή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την πλευρά της Αγκυρας, που, όπως είναι γνωστό, συναντά την ανοχή τουλάχιστον του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης δεν ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη καμία δημόσια διαμαρτυρία ή καταγγελία για τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, για τη διατήρηση της απειλής πολέμου (casus belli) στο τουρκικό «αμυντικό δόγμα» στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τις «γκρίζες ζώνες», ακόμα και για την κατοχή στην Κύπρο.

...και οι «χαμηλοί τόνοι»

Η λεγόμενη τακτική των «χαμηλών τόνων» εκφράστηκε και σε δύο ακόμα περιπτώσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων που εκδηλώθηκαν αυτό το μήνα:

-- Στην άσκηση θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησε η Τουρκία δυτικά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, με την οποία δέσμευσε το μισό Αιγαίο, αγνοώντας επιδεικτικά ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών γίνονται από την Ελλάδα. Από την άλλη, βέβαια, η κυβέρνηση Καραμανλή έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ότι «η χώρα μας δεν έχει την αποκλειστικότητα διεξαγωγής έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο.

-- Στις σεισμολογικές έρευνες που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες το γερμανικό ωκεανογραφικό πλοίο «Ποσειδών» στα ανοιχτά της Κρήτης, για το οποίο η Αγκυρα αξίωσε να ζητήσει άδεια και από την πλευρά της... Η κυβέρνηση δεν είπε λέξη και επιχείρησε να χειριστεί το θέμα παρασκηνιακά.

Η τυχαία ή μη σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού F-16 την περασμένη Τρίτη κατέρριψε μύθους και ψευδαισθήσεις που είχαν καλλιεργηθεί για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενας από αυτούς ήταν και η μείωση των δαπανών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια και οι δύο κυβερνήσεις προχώρησαν σε νέες «αγορές του αιώνα» και ετοιμάζουν νέες παραγγελίες...

Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή πλεύσης, παρά τις φωνές που ακούγονται από διάφορες πλευρές για «μερική, έστω, αναθεώρηση» της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Θα συνεχίσει την «άνευ όρων» στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, όπως άλλωστε ζήτησε η Κ. Ράις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, όπως και την υποστήριξη των επιχειρηματικών «ανοιγμάτων» στην τουρκική αγορά. Ταυτόχρονα, θα «σπρώχνει», όπως έκανε μέχρι τώρα, στο απώτερο μέλλον μια συνολική διευθέτηση των διαφορών στο Αιγαίο, γνωρίζοντας προφανώς ότι θα κινείται στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της διχοτόμησης, με βάση και τις θέσεις των ΝΑΤΟικών συμμάχων για τις «διαφορές» στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνοντας λόγο για «πολλές αμφισβητήσεις» στο Αιγαίο που πρέπει να «διευθετήσουν» οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Τυχόν τέτοια διευθέτηση, που θα γίνει στη βάση του «δίκαιου της νέας τάξης», είναι ολοφάνερο ότι ναρκοθετεί μακροπρόθεσμα την ειρήνη στην περιοχή. Η ειρήνη μπορεί να στεριώσει μόνο πάνω στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών της περιοχής και στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε κάθε χώρα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εναποθέτει το ΠΑΣΟΚ τα «δίκαιά μας»

Το 1980 ο Α. Παπανδρέου σε υψηλούς τόνους δήλωνε «έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»... Μόλις την προηγούμενη Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου, επίσης σε υψηλούς τόνους, και με αφορμή τη σύγκρουση των «F-16» καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει «στην άμεση ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» για να «υπερασπιστεί άμεσα τα δίκαιά μας»...

Μέσα σ' αυτές τις δηλώσεις πατέρα και υιού Παπανδρέου, εμπεριέχεται όλος ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως αποδεικνύεται ότι η ΠΑΣΟΚική υποκρισία μπορεί και επιδέχεται οποιαδήποτε μετάλλαξη, προκειμένου να εξυπηρετεί τον κεντρικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν έβγαλαν ποτέ την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, αλλά με την πολιτική που ακολούθησαν και τις συμφωνίες που υπέγραψαν, παραχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, τους τοποθέτησαν «διαιτητές» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φτάνοντας σήμερα στο σημείο από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διά στόματος του Γ. Παπανδρέου, να ζητούν την ενημέρωση - παρέμβαση της λυκοσυμμαχίας, μετά το τραγικό επεισόδιο της Καρπάθου, για την... προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Ανοιξε το δρόμο

Η κεντρική πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ. Η πολιτική που ακολουθεί με συνέπεια το ΠΑΣΟΚ είναι υποταγμένη στη λογική της εξυπηρέτησης των «ευρωατλαντικών» σχεδιασμών και στην προάσπιση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που υπέγραψε μετέτρεψε το Αιγαίο σε «ΝΑΤΟική θάλασσα» στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των νεοταξικών σχεδιασμών και με την πολιτική της υποχωρητικότητας που ακολούθησε απέναντι στην Τουρκία, την οποία ονόμασε «βήμα προς βήμα προσέγγιση», άνοιξε το δρόμο στην ντόπια πλουτοκρατία να διευρύνει τα επιχειρηματικά του σχέδια στην περιοχή.

Το 1997 ένα χρόνο μετά το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» των Ιμίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και των «συμμάχων» της στο ΝΑΤΟ υπέγραψε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, που αναγνωρίζει στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνδιαχείρηση ή ακόμα και τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Το 1999, το ΠΑΣΟΚ, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, υπέγραψε τη συμφωνία του Ελσίνκι με την οποία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι υπάρχουν και πέρα της υφαλοκρηπίδας «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία, τις οποίες μάλιστα είναι διατεθειμένη να επιδικάσει στο Δικαστήριο της Χάγης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο συμφωνιών στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχουν προσυπογράψει τις ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων και της Τουρκίας) δεν είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν σχέδια πτήσης όταν κινούνται εντός του FIR Αθηνών, αρκεί να έχουν ενημερώσει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις τους.

Εξαπατούν τον ελληνικό λαό

Η τουρκική επιθετικότητα, λοιπόν στηρίζεται και βασίζεται πάνω στις πλάτες του ΝΑΤΟ και στην... ανοχή των Ευρωπαίων εταίρων που νομιμοποιούν αυθαίρετες διεκδικήσεις των Τούρκων. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όταν αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνουν λόγο για «διμερές» πρόβλημα, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν και από τη θέση της αντιπολίτευσης να εξαπατούν τον ελληνικό λαό εμφανίζοντας τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σαν τους παράγοντες που θα διασφαλίσουν τα «δίκαια της χώρας» και θα υποδείξουν στην Τουρκία να τα σεβαστεί...

«Η μόνη μας ελπίδα ήταν και παραμένει η ΕΕ», δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου, ενώ την ίδια μέρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος συνέστησε στην Ντ. Μπακογιάννη να προκαλέσει με τους ευρωΝΑΤΟικούς... συμμάχους μια συζήτηση κατά «τη διάρκεια συνεδρίασης ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια γεύματος, για να τους ζητήσει να το λάβουν υπ' όψιν τους (σ.σ. το γεγονός με τη σύγκρουση των αεροσκαφών) και να ασκήσουν και αυτοί την επιρροή τους στην Τουρκία»!

Το ΠΑΣΟΚ, με μπροστάρη τον Γ. Παπανδρέου, και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια με αυτό πολιτική, αποδεχόμενη στην πράξη την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν την καλεί απλά να αποταθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά συγχρόνως την εγκαλεί για «χαμένες ιστορικές ευκαιρίες» ενόψει της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για καθυστέρηση στην «ενημέρωση» των «συμμάχων» και ζητά να προχωρήσει σ' ένα «νέο Ελσίνκι». Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δίνει τη συγκατάθεσή του στην κυβέρνηση και την παροτρύνει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υπαγωγή των Ελληνοτουρκικών στην «επιδιαιτησία» των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού πίσω από τις δήθεν αντιπαραθέσεις τους, φιλοδοξούν να κρατήσουν το λαό στο σκοτάδι, γιατί με την πολιτική που ακολουθούν μπαίνουν ακόμα βαθύτερα σ' ένα παιχνίδι ανταγωνισμών και όξυνσης μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αυτή την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ελληνικός λαός πρέπει να την καταδικάσει και να βάλει εμπόδια για να ανατρέψει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
Συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα αύριο Δευτέρα

Συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα, οργανώνει αύριο Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 το απόγευμα, η Αχτίδα Διανοουμένων - Καλλιτεχνών του ΚΚΕ.

Η συζήτηση με θέμα «Οι πολιτιστικές και πνευματικές ανάγκες του λαού και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην ικανοποίησή τους», θα γίνει στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ