ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέτρος Κορωνιός
Πέτρος Κορωνιός
Φωτ.

Στη μνήμη της μάνας μας, ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΓΓΑΝΙΩΤΟΥ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας στις 16 Μάη 2002, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ.

Τα παιδιά της Δημήτρης και Φαίδων

* * *

Φωτ.

Εκλεισαν 9 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΗΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ. Ως γιατρός πρόσφερε τις υπηρεσίες της στους πατριώτες που αγωνίζονταν από τις γραμμές του 1ου Τάγματος του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ της Αθήνας. Τις υπηρεσίες της αυτές εξακολούθησε να προσφέρει και στα δύσκολα χρόνια του κατατρεγμού των αγωνιστών του ανεπανάληπτου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Νέας Σμύρνης, όπως και εκείνη ανελλιπώς ενίσχυε και υπεράσπιζε όσο βρισκόταν στη ζωή.

Οικογένεια Κυριακίδου

* * *

Στη μνήμη των αξέχαστων αταλάντευτων κομμουνιστών ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ, στελεχών του ΚΚΕ στη Γερμανία, οι οποίοι «έφυγαν» πρόωρα και άφησαν δυσαναπλήρωτο κενό στη δράση του ΚΚΕ στη Γερμανία, γενικότερα στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στις καρδιές μας, προσφέρουμε 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Βελγίου

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΙΤΣΑ, η κόρη του Κατερίνα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σουφλαρίων Λάρισας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αθηνά Κυριακίδου
Αθηνά Κυριακίδου
* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 11 χρόνια από τις 2 Ιούνη 1995 που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Γεωργίου ΤΑΣΙΟΥΔΗ (Αρη). Γεννήθηκε το 1922 στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και από τα 12 χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη για να συντηρήσει την τετραμελή οικογένειά του.

Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1943 μέλος του ΚΚΕ.

Στην Κατοχή, με το ψευδώνυμο Σβέλτος, πολέμησε τους κατακτητές ως αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Το 1946 κατέφυγε στον ΔΣΕ και με το τέλος του Εμφύλιου, πέρασε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, όπου εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1983 και εγκαταστάθηκε στο Δήμο Ζωγράφου.

Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανω Ζωγράφου.

Εως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στις 20 Γενάρη 1995 πέθανε ο ΚΩΣΤΑΣ Γεωργίου ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ (Σπουργίτης), ο οποίος γεννήθηκε το 1928 στο Ελληνοχώρι. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές της Αλεξανδρούπολης.

Το 1946, βγήκε στο βουνό, στον ΔΣΕ. Πολέμησε από τις γραμμές του έως το φθινόπωρο του 1949, από τον Εβρο έως το Βίτσι - Γράμμο.

Εζησε πολιτικός πρόσφυγας, με τη λήξη του Εμφύλιου, στην Πολωνία και αργότερα στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1989, εγκαταστάθηκε στο Ελληνοχώρι, όπου και πέθανε.

Στη μνήμη τους, η Θεοπούλα σύζυγος του Αριστείδη Τασιούδη, τα παιδιά του Γιώργος και Τριανταφυλλιά και τα εγγόνια του Αρετή και Απόστολος προσφέρουν στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΑΚΗΣ γεννήθηκε στο Φρούσιουνα Αργολίδας το 1922. «Εφυγε» από τη ζωή στις 23 Φλεβάρη 2006 στο Τρίστρατο.

Κώστας Τσιμπίδης
Κώστας Τσιμπίδης
Αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην Κατοχή, με διοικητή τον Αρχο, συμμετείχε στη νικηφόρα μάχη με τους ταγματασφαλίτες στις Λίμνες Αργολίδας.

Στη μνήμη του, η Λότα Γερούλη προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Αργολίδας.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Μάη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΜΠΗ ΣΑΛΑΣΙΔΗ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Συμέλα Μιχαηλίδου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, η Συμέλα Μιχαηλίδου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΛΕΑΝΘΗ ΛΙΧΟΥΝΑ, η γυναίκα του και η κόρη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το Μάη του 1993, που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 75 χρόνων, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ Σ. ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ (Ζούβρος), από τον Καραβόσταμο Ικαρίας. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40 και στην Κατοχή έφυγε στη Μέση Ανατολή. Κατατάχτηκε στις εκεί ένοπλες δυνάμεις και οργανώθηκε στην ΑΣΟ. Συμμετείχε στο κίνημα του Απρίλη 1944, πιάστηκε για τη δράση του από τους Αγγλους και κλείστηκε στα «σύρματα».

Με το τέλος του πολέμου, επέστρεψε στην Ελλάδα, εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Αλλά και στην Ελλάδα πιάστηκε και δικάστηκε σε ισόβια. Κρατήθηκε 10 χρόνια στις φυλακές, σε διάφορα στρατόπεδα εξορίας και στα Γιούρα.

Ευτέρπη Ντέξη
Ευτέρπη Ντέξη
Μετά τη μεταπολίτευση συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Ηταν Γραμματέας της ΚΟΒ Καραβόσταμου, όταν τον βρήκε ο θάνατος ξαφνικά σε αγροτική δουλιά.

Στη μνήμη του, η ΚΟΒ Καραβόσταμου πρόσφερε 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 12 χρόνων από το θάνατο της αξέχαστης Μάνας μας ΕΥΤΕΡΠΗΣ Στέργιου ΝΤΕΞΗ, αγωνίστριας, προσφέρουμε στη μνήμη της και αντί για λίγα λουλούδια στον τάφο της, 100 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Τα παιδιά της Αλκης - Θάλεια

* * *

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Δέσποινα και τα παιδιά του Βασιλική, Κώστας - Αλίτσια και τα εγγόνια του Γιάννης και Δέσποινα προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πολίχνης Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, από τα παλαιά στελέχη του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος από νεαρή ηλικία αγωνίστηκε με πίστη και αυταπάρνηση για τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, για μια Ελλάδα ελεύθερη, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Αριστείδης Τασιούδης
Αριστείδης Τασιούδης
Η σύζυγός του Ελλη

Ο γιος του Γιώργος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ (φωτογραφία), ο οποίος «έφυγε» πριν από ένα χρόνο και στη μνήμη του παιδιού μου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, που συμπληρώθηκαν 31 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης Ν. Ιωνίας.

Ευχαριστώ όλους τους συγγενείς και φίλους που βρίσκονται κοντά μου.

Ευθυμία Αυγερινού

* * *

Φωτ.

Σήμερα 28 Μάη συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ και αγωνίστηκε για ένα καλύτερο αύριο, ειρηνικό, για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Γι' αυτή τη δράση του διώχτηκε και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη και από την απριλιανή χούντα στη Γυάρο και τη Λέρο.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στην ΚΟΒ Χολαργού.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Μεγάλος ο πόνος μου για το «χαμό» του συντρόφου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΙΒΑ, ο οποίος πέθανε στις 24 Φλεβάρη 2006 στην Τσεχία. Δάκρυα λύπης και εκδηλώσεις σεβασμού από όσους τον έζησαν. Αναμνήσεις ανθρωπιάς από φίλους και γνωστούς και ιδιαίτερα καλού συζύγου και στοργικού πατέρα.

Ο Γεώργιος Δρίβας γεννήθηκε στα Κουπιά Μολάων Πελοποννήσου. Μαθητής Γυμνασίου στην Κατοχή, αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας ως μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος της ΕΠΟΝ. Πιάστηκε για την πατριωτική δράση του, κακοποιήθηκε και έζησε την ταλαιπωρία της Ακροναυπλίας.

Κώστας Τασιούδης
Κώστας Τασιούδης
Ενα μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην πρώην Τσεχοσλοβακία και θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συμπαράσταση και βοήθεια που βρήκαμε από το σοσιαλιστικό κράτος.

Εκεί ο Γ. Δρίβας τελείωσε τετράχρονη νυχτερινή Οικονομική Σχολή και εργάστηκε σε υπεύθυνες θέσεις. Υπήρξε εργατικός, αξιοπρεπής και πάντα αγαπητός από τους συναδέλφους του. Τις διακρίσεις για την καλή δουλιά του τις έχω φυλαγμένες στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου, δολοφόνησαν τα μικρά αδέλφια του και πολλές φορές με θλίψη ανέφερε τα ονόματά τους, Μανώλης και Μεταξία Δρίβα. Η μητέρα του Αγγελική Δρίβα δεν άντεξε τον πόνο από το «χαμό» του και πέθανε με το όνομά του στα χείλη της.

Η μνήμη του συντρόφου μου θα μείνει πάντα σεβαστή σε μένα, στην οικογένειά του και σε όσους τον γνώρισαν.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μενεμένης, 500 ευρώ.

Ευδοκία Δρίβα

* * *

φωτ.

Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από το θάνατο της συζύγου μου ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου.

Ελπιδοφόρος Σταμούλης

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΙΩΑΝΝΗ Δημητρίου ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 23 Μάη 2006 και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω 200 ευρώ στην ΚΟΒ «Μαλαγαρδή».

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής
Παναγιώτης Κατσαρός

Λάμπης Σαλασίδης
Λάμπης Σαλασίδης
Γιώργος Αυγερινός
Γιώργος Αυγερινός
Γιάννης Δασκαλόπουλος
Γιάννης Δασκαλόπουλος
Γιώργος Δρίβας
Γιώργος Δρίβας
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ
Για τις προσφορές στη «Μνήμη Αγωνιστών»

Παρακαλούνται οι σύντροφοι και φίλοι, οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, στις προσφορές που στέλνουν για δημοσίευση στη στήλη «Μνήμες Αγωνιστών», τα κείμενα να είναι το δυνατόν συντομότατα και το πολύ μέχρι δύο φωτογραφίες κάθε φορά. Αυτό είναι αναγκαίο για την έγκαιρη και στο χρόνο που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι - όσο αυτό είναι μπορετό - δημοσίευση των προσφορών. Η εφημερίδα, λόγω χώρου, δεν μπορεί να δημοσιεύει μεγάλα κείμενα, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονται και με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών για την ίδια δημοσίευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ