ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
Κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα για τις εργαζόμενες

Με αφορμή πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ για την προώθηση γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων

Η γυναίκα χρησιμοποιείται στο όνομα της ισότητας για να στηριχτεί και να διευρυνθεί η εκμετάλλευση όλης της εργατικής τάξης
Η γυναίκα χρησιμοποιείται στο όνομα της ισότητας για να στηριχτεί και να διευρυνθεί η εκμετάλλευση όλης της εργατικής τάξης
Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), που αφορά στα «μέτρα ενίσχυσης της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ αντρών και γυναικών».

Μ' αυτό το πρόγραμμα ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα τις λεγόμενες «θετικές δράσεις» για την ισότητα, που περιλαμβάνουν, βασικά, την επιμόρφωση των γυναικών και τα κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα προωθούν σε διευθυντικές θέσεις τις εργαζόμενες γυναίκες (!). Γνωστές προτάσεις και εξαγγελίες των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τώρα, θα σκεφτήκατε. Ετσι είναι, αλλά μας ξένισε λίγο το τελευταίο, «η προώθηση σε διευθυντικές θέσεις γυναικών». Οχι γιατί το ζήτημα της επαγγελματικής εξέλιξης δεν πρέπει να απασχολεί τις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά γιατί ξέρουμε ότι τα καυτά προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών είναι άλλα. Και γιατί δε μας ενδιαφέρουν οι γυναίκες που ανήκουν ή υπερασπίζονται την αστική τάξη.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών συνθλίβονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, την έλλειψη στήριξης από το κράτος για τις υποχρεώσεις που έχουν και από το τρεχαλητό για να τα προφτάσουν όλα, αφού, ουσιαστικά, οι «αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν κοινωνικές παροχές» είναι ανύπαρκτες. Δεν είναι το κέρδισμα των διευθυντικών θέσεων στις επιχειρήσεις αυτό που απασχολεί τις συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων γυναικών σήμερα.

Βέβαια, διαβάζοντας παρακάτω τις εξαγγελίες του υπουργείου, καταλάβαμε. Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν σαφέστατος, όσον αφορά στο στόχο αυτών των εξαγγελθέντων προγραμμάτων. «Η ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία, πέρα από δικαίωμα, είναι και μοχλός για την κοινωνική συμμετοχή της χώρας μας, την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

Εδώ λοιπόν είναι το ζουμί, στις λέξεις ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, λέξεις στρατηγικής σημασίας για τον καπιταλισμό και τα στηρίγματά του.

Ας σκεφτούμε, τι θα ωφεληθούν οι γυναίκες της εργατικής τάξης από την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Μήπως θα βρουν δουλιά οι άνεργες; Μήπως θα κερδίσουν κοινωνικές παροχές γι' αυτές και τις οικογένειές τους;

Το αντίθετο γίνεται. Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι ωφέλιμη μόνο γι' αυτούς που έχουν τα μέσα παραγωγής, που, όπως είναι φυσικό, επιδιώκουν τα κέρδη τους και όχι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών για τους εργαζόμενους.

Οσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας στον καπιταλισμό, τόσο αυξάνεται η ανεργία, η υποαπασχόληση και η φτώχεια. Οταν η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας υπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζουν σύμφωνα με όσα παράγουν και προσφέρουν.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να δημιουργούνται αυταπάτες σε κανέναν και σε καμιά.

Για άλλη μια φορά, ο στόχος της ισότητας γίνεται μοχλός στήριξης και χρηματοδότησης του κεφαλαίου. Για άλλη μια φορά, η γυναίκα χρησιμοποιείται για να στηριχτεί και να διευρυνθεί η εκμετάλλευση όλης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων.

Γι' αυτό πρέπει να απαντήσουμε και να ξεσκεπάσουμε την υποκρισία τους.

Δε νοιάζονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου και αγώνα. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί για τις εργαζόμενες γυναίκες σ' αυτές τις επιχειρήσεις δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κρατικών και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά των εργαζομένων. Κερδισμένες δε θα είναι ούτε καν αυτές οι μητέρες που δουλεύουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά οι εργοδότες τους.

Οι λεγόμενες θετικές δράσεις είναι αρνητικότατες, γιατί μέσα από τέτοιους προσανατολισμούς αθωώνεται το κοινωνικό σύστημα που συντηρεί την υπερεκμετάλλευση και διπλή καταπίεση της γυναίκας.

Οσες κατακτήσεις υπέρ των γυναικών μπόρεσε να αποσπάσει το εργατικό και γυναικείο κίνημα, ή έχουν αφαιρεθεί ή έχουν κουτσουρευτεί. Για παράδειγμα, η πενταετής διαφορά στη συνταξιοδότηση των δύο φύλων καταργήθηκε, χωρίς να υπολογιστούν οι βιολογικές διαφορές και η ανισοτιμία στην κοινωνία που έχουν τα δύο φύλα, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών στην οικογένεια, αλλά και το γεγονός ότι ζούμε σ' ένα κοινωνικό σύστημα στηριγμένο στην ταξική ανισότητα και την εκμετάλλευση του ανθρώπου.

Καταργήθηκε, χωρίς να υπολογιστεί το γεγονός ότι, όπου προτιμούνται στη δουλιά οι γυναίκες, προτιμούνται, κατά κύριο λόγο, για να ρίξουν οι επιχειρηματίες την τιμή που αγοράζουν την εργατική δύναμη. Προτιμούνται σε δουλιές χωρίς προοπτική, αβέβαιες, κακοπληρωμένες, μόνο και μόνο για την πλασματική μείωση της ανεργίας και για την αποκόμιση περισσότερων κερδών για την εργοδοσία.

Να πούμε ακόμη ότι η επιμόρφωση των γυναικών είναι κυρίως σε επαγγέλματα με γυναικεία στερεότυπα, κι ας ισχυρίζονται κάποιοι το αντίθετο. Είναι στον τομέα των κοινωνικών παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών. Θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις μερικής απασχόλησης ή «πληρωμένες» θέσεις εθελοντικής δουλιάς. Θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις υπηρεσιών για τους υπερήλικες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, για τους ανάπηρους. Θέσεις κοντά στο σπίτι ή μέσα στο σπίτι, στη γειτονιά, θέσεις που αναπαράγουν μια σειρά προκαταλήψεις και λαθεμένες αντιλήψεις πως η γυναίκα πρέπει να ασχολείται με ό,τι έχει σχέση με την περιποίηση άλλων ανθρώπων, το μαγείρεμα και το πλύσιμο. Θέσεις, που αναπαράγουν τον καταμερισμό που έχει η γυναίκα μέσα στο σπίτι.

Αυτός ο προσανατολισμός είναι εναρμονισμένος με την κατεύθυνση των αλλαγών για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Αρνούμαστε αυτήν τη λογική και πρακτική, απαιτούμε δικαιώματα. Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ζητήματα, για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των άνεργων γυναικών και των αντρών, για τα ζητήματα Παιδείας, για τις απαιτήσεις που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, όλη η εργατική οικογένεια.

Γιατί υπάρχει πλούτος που καρπώνεται η αστική τάξη και τον κρύβουν επιμελώς. Αυτόν τον πλούτο πρέπει να διεκδικήσουμε γυναίκες και άντρες μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα οξυμένα προβλήματά τους, πρέπει και μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα συμφέροντά τους. Να γυρίσουν την πλάτη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και σε όσους άλλους δημιουργούν ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει και ανθρώπινος. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το κόμμα που τις στηρίζει, το ΚΚΕ. Να κατανοήσουν ότι η γυναικεία ισοτιμία είναι ρεαλιστική και πραγματοποιήσιμη μόνο σε συνθήκες όπου παύει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα.

Τότε και μόνο θα μπουν οι βάσεις για την ισοτιμία των δύο φύλων. Μέχρι τότε, χρειάζεται να αναπτυχθεί ολοκληρωμένος πολιτικός αγώνας, αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, μέσα από στόχους αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς που θα δυναμώσουν το λαϊκό κίνημα. Αγώνας δύσκολος, αλλά μοναδικός, όμορφος και χωρίς αυταπάτες. Και πρέπει να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες σ' αυτήν την κατεύθυνση. Και την ψήφο τους. Στις τοπικές εκλογές, για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενισχύοντας αποφασιστικά τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση. Θα συμβάλουν έτσι και στο να δυσκολεύεται η αντιλαϊκή πολιτική στην εφαρμογή της, αλλά και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος του αγώνα και των λαϊκών συμφερόντων.


Της
Αιμιλίας ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ