ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Να σταματήσουν τώρα οι αποικιοκρατικές τακτικές

Με ανακοίνωση της ΚΕ απαιτεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση να σεβαστεί την κυριαρχία του λαού του Ανατολικού Τιμόρ

Οι Αυστραλοί στρατιώτες που έχουν εισβάλει στο Α. Τιμόρ, δεν είναι «δυνάμεις ειρήνευσης» αλλά κατοχής που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του αυστραλιανού κεφαλαίου

Associated Press

Οι Αυστραλοί στρατιώτες που έχουν εισβάλει στο Α. Τιμόρ, δεν είναι «δυνάμεις ειρήνευσης» αλλά κατοχής που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του αυστραλιανού κεφαλαίου
Τα δικαιώματα αυτοκυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Α.Τιμόρ και το δικαίωμα του λαού του να αναπτυχθεί σύμφωνα με τη δική του θέληση και επιλογή υποστηρίζει πλήρως η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, που συνεδρίασε στις 10 - 11 Ιούνη συζητώντας, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού και το ρόλο της Αυστραλίας.

Θυμίζουμε ότι η μικρή αυτή χώρα κατάκτησε την ανεξαρτησία της τον Απρίλη του 2002, ενώ είχε προηγηθεί θριαμβευτική εκλογική νίκη του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου (FRETELIN) τον Αύγουστο του προηγούμενου χρόνου. Ωστόσο, τον Μάρτη του 2006 αρχίζουν αναταραχές, προφανώς υποκινούμενες, για να καταλήξουν στην επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Μαλαισιανοί και Πορτογάλοι) που προσκάλεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας Ξανάνα Γκουσμάο, που φαίνεται να υποχωρεί στις εντεινόμενες εξωτερικές πιέσεις.

Στη συγκεκριμένη πολύ σημαντική απόφαση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, το ΚΚ Αυστραλίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, την εγκαθίδρυση μιας ντε φάκτο αποικιοκρατικής διοίκησης με στόχο την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πετρελαϊκών αποθεμάτων του νησιού.

Η ανακοίνωση αυτή, που παραθέτουμε ολόκληρη, έχει ως εξής:

«Το ΚΚ Αυστραλίας υποστηρίζει πλήρως την αυτοκυριαρχία και την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ και το δικαίωμα του λαού του και της κυβέρνησής του να αναπτύξουν την οικονομία τους και το πολιτικό τους σύστημα σύμφωνα με τις συνθήκες και τις επιθυμίες τους. Θεωρούμε πως αυτά είναι δικαίωμα όλων των εθνών και δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Είναι σύμφωνα με τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά παράβαση αυτών των δικαιωμάτων, η αυστραλιανή κυβέρνηση αναμειγνύεται εδώ και καιρό στις εσωτερικές υποθέσεις του Α.Τιμόρ, έχοντας προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του, να ενθαρρύνει αντιφρονούσες πολιτικές δυνάμεις και δυνάμεις του στρατού εντός του Α.Τιμόρ που ετοιμάζουν στρατιωτικό πραξικόπημα, για να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάρι Αλκατίρι.

Η κυβέρνηση του Αλκατίρι υιοθέτησε πολιτική για μια ανάπτυξη του Α.Τιμόρ ελεύθερη από ξένα χρέη και αντιστάθηκε στις πιέσεις για δάνεια απ' την Παγκόσμια Τράπεζα. Η κυβέρνησή του αντιτάχθηκε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής ηλεκτρισμού και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση δημόσιων θεσμών όπως τα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης. Ο Μάρι Αλκατίρι πολέμησε σκληρά για να κερδίσει ένα δίκαιο μερίδιο στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου εν αντιθέσει με τη στάση που έχει ληφθεί απ' την αυστραλιανή κυβέρνηση. Η κυβέρνησή του αναζήτησε την οικοδόμηση κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας. Υιοθέτησε πρόγραμμα για τη μείωση της φτώχειας και δέχτηκε ιατρική βοήθεια απ' την Κούβα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση εναντιώθηκε και επιχείρησε να ανατρέψει τέτοιες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και προσπάθησε να επιβάλει τις δικές της πολιτικές αντίθετα προς τα συμφέροντα του ανατολικοτιμορέζικου λαού που, εκείνο τον καιρό, συνέχιζε να υποφέρει απ' τη μεγάλη ανεργία και φτώχεια.

Οταν η απόπειρα πραξικοπήματος από μια μερίδα αντιφρονούντων του στρατού και των πολιτικών δυνάμεων απέτυχε, η αυστραλιανή κυβέρνηση έστειλε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας κατάστασης, κατά την οποία θα μπορούσε να επέλθει η αλλαγή καθεστώτος.

Πριν οι αυστραλιανές στρατιωτικές δυνάμεις φθάσουν στο Α.Τιμόρ, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και του Α.Τιμόρ υιοθέτησαν μια συμφωνία για τους κανονισμούς εμπλοκής, σύμφωνα με την οποία οι αυστραλιανές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις θα ενεργήσουν για αναχαίτιση της βίας, των εμπρησμών, των λεηλασιών, θα συνεργαστούν με την ανατολικοτιμορέζικη κυβέρνηση και θα αφοπλίσουν τις ανταρτικές στρατιωτικές δυνάμεις που ξεκίνησαν ένοπλη εξέγερση στο Ντίλι. Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόστηκε απ' την αυστραλιανή κυβέρνηση, ενώ ξεκίνησε παρασκηνιακά μια προπαγανδιστική εκστρατεία για την απαξίωση της ανατολικοτιμορέζικης κυβέρνησης, με στόχο την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μάρι Αλκατίρι. Οχι μόνον δεν αφοπλίστηκαν οι ανταρτικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά τέθηκαν υπό την προστασία των αυστραλιανών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας περιορίστηκαν στα στρατόπεδα.

Απαιτούμε η αυστραλιανή κυβέρνηση:

1. Να δεσμευτεί και να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Α.Τιμόρ, να σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και να εγκαταλείψει τα σχέδια για ανατροπή του καθεστώτος.

2. Να σεβαστεί και να υποστηρίξει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Α.Τιμόρ και του πρωθυπουργού Μ. Αλκατίρι.

3. Να διατάξει τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις και εκείνες άλλων χωρών που έχουν τεθεί υπό την αυστραλιανή διοίκηση να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν τους κανονισμούς της συμφωνίας εμπλοκής που συμφωνήθηκε με την ανατολικοτιμορέζικη κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου και του αφοπλισμού των ανταρτών.

4. Να δράσει άμεσα για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων απ' το Α.Τιμόρ υπό τον έλεγχο και τη διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και να παραταθεί η αποστολή του ΟΗΕ απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος όπως αρχικά είχε ζητήσει η ανατολικοτιμορέζικη κυβέρνηση.

5. Να εγκαταλείψει σχέδια για την επιβολή αυστραλιανού οικονομικού, πολιτικού και δικαστικού προσωπικού στο Α.Τιμόρ, εγκαθιστώντας μια ντε φάκτο αποικιακή διοίκηση.

6. Να παρατείνει την οικονομική βοήθεια προς το Α.Τιμόρ στη βάση αμοιβαίου οφέλους».


ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σχέδια για εγκατάσταση πυραύλων σε Πολωνία και Τσεχία

Πολωνοί αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές ενάντια στην αποστολή στρατιωτών της χώρας, στο Ιράκ

Associated Press

Πολωνοί αντιιμπεριαλιστές διαδηλωτές ενάντια στην αποστολή στρατιωτών της χώρας, στο Ιράκ
Ο «Πόλεμος των Αστρων», δηλαδή η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, ήταν η «έμπνευση» του Αμερικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983, που περιλάμβανε οπλικά συστήματα που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσαν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μια ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Σοβιετικών. Σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με την επικυριαρχία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο σύστημα μεταφράζεται ως η λεγόμενη «εθνική αντιπυραυλική ασπίδα», η οποία θα... προστατέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από «επικίνδυνα κράτη», τρομοκράτες... Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη που πυροδοτεί νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Εχει ήδη οδηγήσει στην ακύρωση συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών, στην αύξηση των πυρηνικών όπλων και στην ενίσχυση της διασποράς τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς» (22/05/2006) αλλά φυσικά μπορεί κανείς να προσθέσει και άλλες χώρες στον κατάλογο. Σήμερα, συνεχίζει το άρθρο, υπάρχουν 9 βάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο Φορτ Γκίλι της Αλάσκα και δύο στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια που στρέφονται κυρίως ενάντια σε πιθανή απειλή προερχόμενη από τη Βόρεια Κορέα.

Ενισχύοντας το σύστημα αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση 10 βάσεων εκτόξευσης πυραύλων στην Ευρώπη μέχρι το 2011, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τα συστήματα αυτά έτσι ώστε να έχουν στόχο τη διαδρομή των πιθανών ιρανικών πυραύλων που θα έχουν κατεύθυνση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Ιράν δεν έχει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και αρκετοί ειδικοί αναφέρουν πως βρίσκεται μακριά από το να αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα. Παρόλα αυτά το δήθεν επιχείρημα αναπαράγεται από τους ιμπεριαλιστές.

Σε Πολωνία και Τσεχική Δημοκρατία...

Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες συζητήσεις ώστε να εγκατασταθεί ένα αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Πιθανές χώρες που θα «φιλοξενήσουν» αυτό το σύστημα έχουν αναφερθεί η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, όμως φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες τοποθεσίες. Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, ήδη τον περασμένο Νοέμβρη ο πρωθυπουργός Καζιμιέρζ Μαρκίνκιεβιτς ανακοίνωσε ότι οι πολωνικές αρχές στηρίζουν το πρόγραμμα της λεγόμενης αντιπυραυλικής προστασίας, ενώ τον ίδιο μήνα η εφημερίδα «Δε Γκάρντιαν» έγραψε ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ εξετάζουν περιοχές της νότιας Πολωνίας ψάχνοντας το κατάλληλο μέρος να εγκαταστήσουν τα συστήματά τους. Παράλληλα, η πολωνική καθημερινή εφημερίδα «Ρζεσποσπόλιτα» έγραψε στις 23/05/2006 ότι διπλωματικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθούν 5-6 πιθανές τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας κατάλληλες για να εγκατασταθεί αυτό το σύστημα, όπου θα κτιστεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ με εκατοντάδες στρατιώτες. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο της εφημερίδας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Πολωνίας θα λάβουν σχέδια για περισσότερες λεπτομέρειες σε μερικές βδομάδες, ωστόσο το περιεχόμενο αυτών θα είναι μυστικό.

Στα σχέδια αυτά αντιτίθεται ο πολωνικός λαός, ο οποίος με διαμαρτυρίες του έχει αντιδράσει και έχει απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, όπου με ευθύνη των κυβερνήσεων συνδράμουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας που από τον περασμένο Δεκέμβρη, με συγκεκριμένη διαμαρτυρία της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια οικοδόμησης στο έδαφος της χώρας βάσεων εκτόξευσης πυραύλων που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αναφέρει ότι κάτι τέτοιο αποβλέπει στην «ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στο μιλιταριστικό τομέα, με την εξασφάλιση υπεροχής απ' αυτό το κράτος πάνω σε κάθε ισχυρό αντίπαλο, που παρέχει τη δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης με την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της αντεκδικητικής κρούσης».

Το ΚΚ Πολωνίας κάνει λόγο για ένταση στις διεθνείς σχέσεις αφού οι ΗΠΑ ακολουθούν όλο και πιο επιθετική πολιτική, και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη του πλανήτη με τις διατυπώσεις του «προληπτικού πολέμου» και τον καθορισμό των πολιτικών αντιπάλων τους στο διεθνή στίβο αποκαλώντας τους «κράτη - ληστές».

«Η προσχώρηση της Πολωνίας στο σύστημα της "αντιπυραυλικής ασπίδας" προκαλεί, ωστόσο, την όξυνση των σχέσεων με όλους τους γείτονες και ιδιαίτερα των σχέσεων της Πολωνίας με τη Ρωσία και την αύξηση σ' αυτήν τη χώρα ενός δικαιολογημένου αισθήματος απειλής. Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με ένα άλλο ισχυρό κράτος, οι εγκαταστάσεις στο έδαφος της Πολωνίας θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα "αντιπυραυλικής ασπίδας" θα συνδέεται, επίσης, με την εγκατάσταση στο έδαφος της Πολωνίας ξένων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ με τη σύναψη, σ' αυτές τις συνθήκες, μονόπλευρων συμφωνιών που περιορίζουν την κυριαρχία ενός μέρους του εδάφους της χώρας μας, απ' τις οποίες η Πολωνία δε θα μπορούσε να απολυτρωθεί ολόκληρες δεκαετίες...».

Το ΚΚ Πολωνίας αναφέρει ότι οι πολωνικές αρχές φέρονται δουλοπρεπώς προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εκφράζει τη διαμαρτυρία του ενάντια στην εγκατάσταση βάσεων εκτόξευσης πυραύλων. «Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των κατοίκων της χώρας μας και όλης της ανθρωπότητας, ενάντια στην εμπλοκή της Πολωνίας σε καινούριους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της επιδρομής και της κατοχής του Ιράκ», καταλήγει.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Τσεχική Δημοκρατία, οι όποιες συζητήσεις για πιθανές τοποθεσίες εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ, έχουν κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, και σε ιδιαίτερη μυστικότητα. Και αυτό εξαιτίας των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, μιας και τα αστικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν φόβους πως αν προχωρούσαν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις πιθανές τοποθεσίες, θα επηρεαζόταν αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό επειδή είναι γνωστά τα φιλειρηνικά αισθήματα των Τσέχων πολιτών, αλλά και οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην κυριαρχία των ΗΠΑ.

Απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής

Πάντως, σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μια τέτοια εγκατάσταση στην Πολωνία θα σηματοδοτήσει την πρώτη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο έδαφος αυτής της χώρας και θα σταθεροποιήσει τις ήδη στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα όμως θα μπορούσε να επισύρει την Πολωνία και την Τσεχία στις εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ μιας και από το έδαφός τους θα έχουν τη δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η ένταση στις διεθνείς σχέσεις κυρίως με τις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα τη Ρωσία μιας και η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή και εναντίον τους. Επίσης, σε περίπτωση μιας οποιασδήποτε ένοπλης σύγκρουσης των ΗΠΑ με κάποια άλλη χώρα, τόσο η Πολωνία όσο και η Τσεχική Δημοκρατία θα αποτελέσουν ισχυρό στόχο επίθεσης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς αυτών των χωρών...


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ