ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ποντάρει στον καλό ΠΟΕ και την καλή ΚΑΠ...

Η πολιτική του ΣΥΝ στον αγροτικό τομέα κουβαλάει νερό στο μύλο των πολυεθνικών, αλλά ο πρόεδρός του αρέσκεται στο να συκοφαντεί το ΚΚΕ και να διαστρεβλώνει τις θέσεις του

Οι αγρότες το 'χουν ήδη συνειδητοποιήσει. Η πολιτική ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων σε βάρος της μικρής - φτωχής αγροτιάς αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ενωσης και οι συνέπειές της δεν αντιμετωπίζονται με μπαλώματα. Πολύ περισσότερο, με την καλλιέργεια ...ψευδαισθήσεων, όπως κάνει ο ΣΥΝ

Motion Team

Οι αγρότες το 'χουν ήδη συνειδητοποιήσει. Η πολιτική ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων σε βάρος της μικρής - φτωχής αγροτιάς αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ενωσης και οι συνέπειές της δεν αντιμετωπίζονται με μπαλώματα. Πολύ περισσότερο, με την καλλιέργεια ...ψευδαισθήσεων, όπως κάνει ο ΣΥΝ
«Εγκλημα εκ προμελέτης» χαρακτήρισε οποιαδήποτε προσπάθεια να πειστούν οι αγρότες ότι τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν με την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, χθες στη Βουλή, στη συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΝ, για την αγροτική οικονομία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρήκαν μιαν ακόμη ευκαιρία να «στήσουν» δικομματικό καυγά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, επιχείρησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ, μιλώντας για ...σύμπλευση με την κυβέρνηση Μπλερ και «ακραίες» ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο Σταύρος Σκοπελίτης σημείωσε ότι τα προβλήματα των αγροτών εκπορεύονται από την πολιτική της ΕΕ - που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ μέχρι χθες - η οποία «υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής με τη συγκέντρωσή της σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Αυτή είναι η κυρίαρχη πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των ΚΑΠ με τη σύμφωνη γνώμη και θέση των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που συμπορεύονται στους αντιαγροτικούς μονόδρομους που χαράσσει». Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε λόγο για πολιτική καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών «με τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις που επιβάλλει, με την κατάργηση κάθε μέτρου στήριξης του εισοδήματος του μικρομεσαίου παραγωγού και την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και της ασυδοσίας των μεγαλεμπόρων, με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή που αποφασίστηκε στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και στο αύριο σημαντικών καλλιεργειών της χώρας μας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη των καπνοπαραγωγών που θα οδηγηθούν πραγματικά στην καταστροφή».

Για τα χαράτσια

Ο Στ. Σκοπελίτης πρόσθεσε ότι «στην καταστροφή σπρώχνουν τον αγρότη και με τα χαράτσια που επιβάλλονται, όπως αυτά για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων. Χαράτσια, που, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι παντελώς παράνομα, παντελώς ληστρικά, για τα οποία επιμένουμε έστω και αυτή τη στιγμή να σταματήσουν. Το ίδιο επιμένουμε να σταματήσουν και τα άλλα τα χαράτσια, που επιβάλλονται για τη διόρθωση σφαλμάτων στο ελαιοκομικό και τα άλλα μητρώα, σφάλματα και λάθη, για τα οποία κάθε άλλο παρά ευθύνεται ο μικρομεσαίος αγρότης - παραγωγός». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε, επίσης, ότι «τεράστιες ευθύνες έχουν η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις, που δεν αντέδρασαν σ' αυτήν την τακτική, αλλά κινήθηκαν ακριβώς στην αντίπερα κατεύθυνση», προσθέτοντας για το ΠΑΣΟΚ ότι «την ίδια πολιτική είχε όταν ήταν στην κυβέρνηση», ενώ «από την πλευρά του Συνασπισμού να πω ότι τα στελέχη του στους χώρους που δραστηριοποιούνται έχουν παρόμοια στάση».

Εκ προμελέτης

Ειδικά για τους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΝ, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «για την ουσία αυτής της πολιτικής δε λέγεται τίποτα στην Επερώτηση. Και όχι μονάχα αυτό, αλλά επιπλέον εγκαλείτε την κυβέρνηση για ανεπαρκή εφαρμογή της ΚΑΠ ή γιατί δεν προχωράνε οι μελέτες για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας, όταν είναι γνωστό ότι με την ΚΑΠ, παραδείγματος χάρη, μεταφέρονται κονδύλια από τον πρωτογενή τομέα, εκεί που δραστηριοποιείται ο μικρομεσαίος παραγωγός, στο δευτερογενή τομέα, όπου κύρια δραστηριοποιείται το κεφάλαιο. Οι όποιες διαφωνίες αναφέρονται μέσα στην Επερώτηση, βρίσκονται σε διαχειριστικό και μόνον επίπεδο και αυτό βέβαια δε γίνεται τυχαία, αλλά γιατί υπάρχει η συμφωνία με τη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγροτικό τομέα». Καταλήγοντας, τόνισε ότι «είναι έγκλημα, και μάλιστα έγκλημα εκ προμελέτης, το να προσπαθείς να πείσεις το μικρομεσαίο παραγωγό ότι μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματά του και, πολύ περισσότερο, να αναπτυχθεί η παραγωγή του στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Δημαγωγία Αλαβάνου

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, επιτέθηκε στο ΚΚΕ, δημαγωγώντας και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του. Οπως είπε, «η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι "καταδικάζουμε ό,τι έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση" κι έρχεται και συμπλέει με τη θέση που έχει σήμερα η Επιτροπή, η κυβέρνηση Μπλερ, η Ολλανδία, οι πιο ακραίες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που λένε όχι κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα. Τα θέματα να λυθούν μέσα από τις διεθνείς ρυθμίσεις ανταγωνισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, αν θέλει μια χώρα, από εθνικές ενισχύσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως στο πλαίσιο της ΕΕ ο ΣΥΝ επιδιώκει «να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα των ενισχύσεων που πρέπει να έχει η οικογενειακή εκμετάλλευση, που δεν είναι μόνον ένας παραγωγικός φορέας, είναι και ένας φρουρός του περιβάλλοντος, των εδαφών των ημιορεινών περιοχών». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι «το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα σε μία αγροτική ανάπτυξη που γίνεται με σχέδιο, που είναι ολοκληρωμένη, που συνδέεται γενικότερα με την ανάπτυξη της υπαίθρου από τη μία πλευρά ή μία αγροτική ανάπτυξη που γίνεται με τρόπο άναρχο, όπου ο αγρότης είναι στο έλεος των στοιχείων της φύσης».

Τα ίδια ...Βαγγελάκη μου

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Μπασιάκος σημείωσε ότι για την κατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, αφού «δεν είναι δυνατόν, αυτά τα οποία συνέβησαν επί είκοσι χρόνια να αλλάξουν είτε ως νοοτροπία, είτε ως οργανογράμματα, είτε ως τοποθέτηση κρατικών υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες», κάνοντας λόγο για προβλήματα που απορρέουν από το ότι «το ποσοστό του ενεργού αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι το μεγαλύτερο από τις 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε αντίστοιχη λογική κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Αργύρης, λέγοντας ότι έχουμε «δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δυόμισι χρόνια ανύπαρκτη αγροτική πολιτική, δυόμισι χρόνια εξαπάτηση των Ελλήνων αγροτών, δυόμισι χρόνια κανένα σχεδιασμό για το μέλλον».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε θέματα διαχείρισης η «κόντρα» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ζητώντας ενεργειακή πολιτική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου

Σε μια ακόμη κόντρα ...διαχείρισης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε η χθεσινή συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ζητώντας ενεργειακή πολιτική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη αποτελεσματικής διαχείρισης» και «μακροχρόνιου σχεδιασμού» στο χώρο της Ενέργειας, ενώ, απαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μίλησε για «επιθετικούς προσδιορισμούς που δεν εδράζονται σε κανένα επιχείρημα», υποστηρίζοντας ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε αύξηση της παραγωγής Ενέργειας, παρά το ότι «νομοθετείται από το 1994».

Για νομοσχέδιο περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, τονίζοντας πως «δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να πουλάνε μέσω του δικτύου της ΔΕΗ». Οσον αφορά την ...αιτιολόγηση του νομοθετήματος με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δήθεν κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος», αφού - όπως παρατήρησε - την ίδια ώρα στην Ελλάδα δίνονται «άδειες παραγωγής σε βιομηχανίες καύσης πετ-κοκ αργού πετρελαίου, το οποίο είναι καρκινογόνο». Οπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι η «επιτάχυνση του ενεργειακού τομέα, έτσι ώστε να διεισδύσουν οι ιδιώτες». Ο Τ. Τσιόγκας ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και απαιτεί την αύξηση της παραγωγής Ενέργειας με μείωση των τιμών», σημειώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση, γιατί είναι κοινωνικό αγαθό η Ενέργεια» και ζητώντας «ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας».

Αναφερόμενος συνολικά στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «καλλιεργούνται αυταπάτες στο λαό ότι με τον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις οι τιμές θα πέσουν», αφού «το ίδιο παραμύθι κάνατε και με τη ΔΕΗ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι θα το πληρώσει ο λαός». Τέλος, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «ψιλοκαυγάδες, αφού δεν υπάρχουν διαφορές στην ουσία του νομοσχεδίου», διαβλέποντας ότι «θα συνεχίζεται ο καυγάς σε επιμέρους θέματα χωρίς να θίγεται η ουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ