ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
«Συνομιλίες» μετά το θάνατο διαδηλωτών φοιτητών...

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις τις προηγούμενες μέρες
KONAKPΙ.- Εργαζόμενοι σε καταστήματα, μικροεπιχειρηματίες, οδηγοί λεωφορείων και ταξί απέργησαν και χτες στην πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Κονάκρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αιματοβαμμένες φοιτητικές διαδηλώσεις του τελευταίου 48ωρου, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 10 έως 18 νεαρών από τις σφαίρες της αστυνομίας. Η απεργία των εργαζομένων δεν συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας που έμοιαζε χτες με πόλη φάντασμα... Ωστόσο, πραγματοποιείται παράλληλα με την έναρξη της επ' αόριστον γενικής απεργίας των εκπαιδευτικών που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα. Οι εργαζόμενοι δεκάδων κλάδων και επαγγελμάτων διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις και κρατικές επιδοτήσεις στις υψηλές τιμές καυσίμων και βασικών ειδών διατροφής, όπως το ρύζι...

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, αρνούμενη, παράλληλα, να προχωρήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες με τους απεργούς εκπαιδευτικούς. Μετά το αιματοκύλισμα των διαδηλώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Σολάνο, εξέφρασε «λύπη» για το θάνατο των φοιτητών, επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη όχι στο στρατό και την αστυνομία, αλλά ...σε κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές ενώσεις, που, όπως είπε, «προκάλεσαν» την απεργία. Ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους απεργούς, αφήνοντας, πάντως, ελάχιστα περιθώρια για ικανοποίηση των αιτημάτων, σχετικά με την καταπολέμηση της ακρίβειας, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει «αυτά που δεν έχει»...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ
Καταργήστε τα βασανιστήρια!

Εκκληση προσωπικοτήτων

ΑΓΚΥΡΑ.- Την υποστήριξη καταξιωμένων Τούρκων πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών, αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικών, σωματείων, εργατικών οργανώσεων και ομοσπονδιών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων κ.ά. συσπειρώνει η πρωτοβουλία του Συλλόγου των Οικογενειών των Πολιτικών Κρατουμένων για την Αλληλοβοήθεια (Tayad) που κυκλοφορεί σε πολλές τουρκικές πόλεις ένα ψήφισμα, το οποίο καλεί να «τερματιστεί η απομόνωση που δεν είναι κάτι άλλο παρά μια μορφή τρομοκρατίας και βασανιστηρίων», η πρακτική μορφή της οποίας είναι τα Λευκά Κελιά. Στην απεργία πείνας και τις κινητοποιήσεις εναντίον του μέτρου «που διαρκεί από το 2000» έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 127 άνθρωποι.

Το ψήφισμα αλληλεγγύης, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να μη συνεχίσει πλέον την αδιαφορία της και να ξεκινήσει διάλογο μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και των εκπροσώπων των πολιτικών κρατούμενων και των οικογενειών τους, με τη συμμετοχή φορέων που ασχολούνται με τα θέματα των Λευκών Κελιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράφουν ο πασίγνωστος συγγραφέας, πολλές φορές υποψήφιος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας και πολλές φορές διωχθείς για τα κείμενά του, Γιασάρ Κεμάλ, ο συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφού Λιβανελί, ο συγγραφέας Μιχρί Μπέλι, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ, ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιουσούφ Αλατάς, ο Αμπντουλάχ Αϊντίν, πρόεδρος της οργάνωσης «Σπίτια του Λαού», ο Τζεβάτ Οζκάια, πρόεδρος του Συλλόγου των Θυμάτων, ο Μπεντρί Τεκίν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζόμενων στο τουρκικό αντίστοιχο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Χουσεΐν Μπιτσέν, πρόεδρος των Συλλόγων Προοδευτικών Δικηγόρων, ο Μαχμούτ Σερέν, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο Μουσταφά Τσίναρ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Μουμτάζ Μπασάρ πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γιουσούφ Τσετίν, πρόεδρος των Σωματείων των Σκηνοθετών και Εργαζομένων στον Κινηματογραφικό Χώρο, καθηγητές, στελέχη πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Συγκρούσεων συνέχεια

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Και το προπύργιο των φιλοαμερικανών Σομαλών πολέμαρχων στη νότια πόλη Τζοουχάρ κατέλαβαν χτες οι ένοπλοι ισλαμιστές της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» πραγματοποιώντας νωρίς το πρωί επίθεση από τρία σημεία. Η επιχείρηση των ισλαμιστών τερματίστηκε λίγες ώρες μετά την άτακτη φυγή των πολέμαρχων, πιθανώς προς την πόλη Ελ Μπουούρ (210 χλμ. βορειοανατολικά του Μογκαντίσου). Κατά τις μάχες, οι ισλαμιστές υποστήριξαν πως έχασαν τη ζωή τους 19 άτομα (εκ των οποίων ο ένας πολίτης) και τραυματίστηκαν άλλοι 15 (ο ένας άμαχος). Η εκδίωξη των φιλοαμερικανών πολέμαρχων της λεγόμενης «Αντιτρομοκρατικής Συμμαχίας», σημειώνεται μία μόλις βδομάδα μετά την ανάληψη ελέγχου της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Η εξέλιξη δε σχολιάστηκε άμεσα απ' τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει σαφή ιδέα» για τις επιδιώξεις των Σομαλών ισλαμιστών προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να συνεργαστούν» με τη μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ που εδράζει στην Μπαϊντόα.

Εκπρόσωπος των Σομαλών ισλαμιστών δεν αναφέρθηκε στα περαιτέρω σχέδια των ενόπλων της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων». Θα επιχειρήσουν άραγε την ανάληψη ελέγχου και της πόλης Μπαϊντόα, όπου βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση; `Η θα συνεργαστούν μαζί της όπως είχαν υποστηρίξει προ καιρού; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια, αν και θεωρείται βέβαιο πως οι Ισλαμιστές θα αντιδράσουν έντονα στη χτεσινή απόφαση του σομαλικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει σχέδιο του μεταβατικού Σομαλού προέδρου για την ανάπτυξη ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα. Ακόμη και εάν αυτές προτείνεται να προέρχονται από αφρικανικές χώρες, όπως την Ουγκάντα και το Σουδάν που έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν σε ένα τέτοιο σχέδιο... Οι Σομαλοί Ισλαμιστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούν με την παρουσία οιωνδήποτε ξένων στρατευμάτων για τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στη Σομαλία...

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Οδομαχίες διαδηλωτών - αστυνομίας

ΝΤΑΚΑ.- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές χθες σε νέα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Μπανγκλαντές. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη δεύτερη μέρα της απεργίας που έχει κηρύξει η Ενωση Αουάμι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμαρτυρόμενη για την «αστυνομική βαρβαρότητα» έναντι των διαδηλωτών κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και των εκλογικών θεσμών - «υπέρ του κυβερνώντος κόμματος», καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Νέα «θετικά» σχόλια από την Τεχεράνη

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

«Πολύ θετικό» χαρακτήρισε το «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων», που παρουσίασαν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία με στόχο τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μανουσέρ Μοτακί βρέθηκε στην Ισπανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Ο Μοτακί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη «θα εξετάσει πολύ σοβαρά το πακέτο και θα απαντήσει όταν θα είναι έτοιμη».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και αρμόδιο διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί. Ο Σολάνα μίλησε για «εξαιρετικά εποικοδομητικές επαφές», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Τέλος, χθες, για άλλη μια φορά, ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε ότι τάσσεται υπέρ του νόμιμου δικαιώματος του Ιράν να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οπως «άλλωστε και κάθε άλλη χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, όπως έχει πράξει το Ιράν αλλά όχι το Ισραήλ», σημείωσε δηκτικά ο γγ του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες στο Μπαλουχιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν χθες ότι σκότωσαν πέντε «υπόπτους» ως αυτονομιστές αντάρτες σε επιχείρηση που διεξήγαγαν στην ανάστατη από την εξέγερση των φυλών ημιαυτόνομη επαρχία Μπαλουχιστάν. Η επιχείρηση έγινε στην περιοχή Σούι με την υποστήριξη ελικοπτέρων και οι ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι κατέστρεψαν, επίσης, ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών». Ωστόσο, ο τοπικός προεστός Ναουάμπ Ακμπαρ Μπούγκτι είπε ότι οι νεκροί ήταν 12, και ήταν όλοι άμαχοι.

Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Μπαλουχιστάν συγκλονίζεται φέτος από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και έναν συνασπισμό φυλών, που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και μερίδιο επί των τεράστιων κερδών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, αυτονομιστές ανατίναξαν αγωγό φυσικού αερίου, προκαλώντας διακοπή της παροχής αερίου στις περιοχές Κολού και Ντέρα Μπούγκτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ