ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συνεχιστεί αμείωτος ο αγώνας

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ελιγμό της κυβέρνησης για το νέο νόμο πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Αναμφισβήτητα αυτό έγινε κάτω από την πίεση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Γιατί η κυβέρνηση ήθελε να το φέρει. Δεν ξέρω αν είχε σκοπό να το φέρει στη θερινή Βουλή ή πριν, πάντως ήθελε να το φέρει. Εχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Μπολόνια, με τη Λισαβόνα, με το Μπέργκεν κλπ.

Κάτω, λοιπόν, από την πίεση του φοιτητικού κινήματος κάνει μία κίνηση. Ομως αυτή η κίνηση δε μας πείθει ότι παραιτείται από την επιδίωξή της να ιδιωτικοποιήσει βαθύτερα τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Παιδείας. Είναι μια υποχώρηση για να κερδίσει χρόνο και να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε ένα διάλογο με προκαθορισμένο όμως αποτέλεσμα. Ενδεχομένως η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση, κάποια άρθρα να τα απαλύνει λίγο ή να τα φέρει αργότερα.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να παραμείνει το αίτημα να μην κατατεθεί καθόλου ο νόμος. Και ταυτόχρονα να υπάρχει αγώνας και να διεκδικηθούν αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας και όχι μόνο. Γιατί αλλαγές χρειάζονται, αλλά σε ποια κατεύθυνση;

Επομένως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος και να μην αφήσουμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές μόνους τους. Οχι γιατί δεν έχουν δύναμη ή δεν μπορούν να έχουν μια σθεναρή πάλη, αλλά γιατί το ζήτημα αφορά την κάθε λαϊκή οικογένεια και δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Και να σημειώσω ότι έγιναν προτάσεις στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, από κομμουνιστές, από άλλες ταξικές δυνάμεις, για απεργία πανελλαδική και στην ουσία την αρνήθηκαν. Παραπέμπουν τη συζήτηση στο τέλος του μήνα. Εδώ πραγματικά χρειαζόταν πανελλαδική απεργία, για να μην πούμε ότι χρειαζόταν γενική πολιτική απεργία. Και να βρεθούν 1-2 εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους. Ολων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων. Αυτό ίσως εμπόδιζε την κυβέρνηση να φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Θα την έκανε ευάλωτη στη λαϊκή πίεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ