ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Και ηγετική περιοδεία Μπερίσα στην Πρίστινα, με δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, εάν οι διαπραγματευτικές ομάδες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών δεν καταφέρουν να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε χτες η Χούα Ντιανγκ, εκπρόσωπος του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την περιοχή, Μάρτι Αχτισαάρι.

Οι δηλώσεις της Ντιανγκ σχολιάστηκαν από τη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» σαν ένα ακόμη βήμα «για την επιβολή λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο, προεξοφλώντας ότι αυτή θα κινηθεί στην κατεύθυνση «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου. Η ίδια εφημερίδα έκρινε την πρόωρη παραίτηση του διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν) σαν μία ακόμη εξέλιξη που κινείται στην κατεύθυνση απόσχισης της επαρχίας από τη Σερβία...

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφραζαν, ανενδοίαστα, τη γνωστή θέση τους για ένα «πλήρως ανεξάρτητο Κόσσοβο», αγνοώντας επιδεικτικά την αναμενόμενη έντονη αντίδραση της Σερβίας... Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, επισκεπτόμενος χτες το Κοσσυφοπέδιο, επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σαν μία από τις «δυνάμεις» που έχουν «επιρροή» στη διαμόρφωση του μελλοντικού καθεστώτος του προτεκτοράτου, λέγοντας πως τα Τίρανα θα «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» για τη διευθέτηση του καθεστώτος της περιοχής «έως το τέλος του χρόνου. Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, ο Μπερίσα έδωσε τα εύσημα, λέγοντας ότι έχει συμβάλει με το «έργο» του στην επίσπευση εξεύρεσης μίας τελικής λύσης... για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου» που είναι «προϋπόθεση» για την «ειρήνη και τη σταθερότητα» της επαρχίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής...

Σε παρόμοια κατεύθυνση κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου Αλφρεντ Μοϊσίου στην Ουγγαρία, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο Μοϊσίου είπε πως η Αλβανία «θέλει να δει ένα πλήρως ανεξάρτητο Κόσσοβο», γιατί αυτό θα είναι τάχα «ένα βήμα μπροστά για την Ευρώπη»...

Πάντως, τη μέρα περιοδείας του Μπερίσα στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώθηκε στο χωριό της επαρχίας Μπάμπαλοτς (90 χλμ. δυτικά της Πρίστινας), ένοπλη επίθεση αγνώστων κατά ΙΧ αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο Βρετανοί τουρίστες. Οι επιβαίνοντες γλίτωσαν δίχως να τραυματιστούν, όχι όμως και το αυτοκίνητό τους που έγινε διάτρητο από τις σφαίρες. Αφορμή για το συμβάν φαίνεται να αποτέλεσε το γεγονός πως το ΙΧ έφερε σερβική πινακίδα κυκλοφορίας. Στο μεταξύ, η Σερβία αναγνώρισε χτες επίσημα την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, ανακοινώνοντας πως θα συνάψει σύντομα διπλωματικές σχέσεις με τον πρώην εταίρο της διαλυθείσας πλέον Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσφορά «κατάπαυσης πυρός»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Ετοιμη» για την κήρυξη μιας νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ δήλωνε, χθες, διά στόματος αξιωματούχων της, η κυβέρνηση της «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι, ήδη, βρίσκεται σε επαφές με πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Οι αξιωματούχοι της «Χαμάς», συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της ηγεσίας που βρίσκεται στη Δαμασκό, υπογράμμιζαν ότι, αν ο ισραηλινός στρατός σταματήσει τις επιθέσεις, τότε το ίδιο θα πράξει και η παλαιστινιακή πλευρά.

Η «προσφορά» της «Χαμάς» βρήκε, κατ' αρχάς, θετική ανταπόκριση από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Εκπρόσωπός του τόνιζε ότι «αν επικρατήσει ηρεμία, δεν πρόκειται να τη χαλάσουμε εμείς». Η αντίδραση αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τις διαρροές από το περιβάλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες ο Εχούντ Ολμέρτ «ανησυχεί βαθιά εξαιτίας των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων, φοβούμενος το ενδεχόμενο πολιτικού διχασμού μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Δυτικής Οχθης».

Επισήμως, πάντως, ο Ολμέρτ ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία στο Παρίσι, δηλώνοντας ότι εξέθεσε στους συνομιλητές του την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να «χαράξει σύνορα, κατά προτίμηση μετά από διάλογο, αλλά εν ανάγκη και χωρίς». Ο Ολμέρτ υποστήριξε ότι οι συνομιλητές του δεν εγκρίνουν ανεπιφύλακτα τα σχέδια αυτά, αλλά δεν τα απέρριψαν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.- Τουλάχιστον 28 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν όταν το εταιρικό λεωφορείο που τους μετέφερε στις κατοικίες τους στο Περού έπεσε σε χαράδρα, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία «Μπουαναβεντούρα», η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ορυχείων πολύτιμων μετάλλων, όπου εργάζονταν.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.- Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα των φοιτητών στη Νικαράγουα ώστε να αποφασίσουν τις νέες μορφές και τη στρατηγική του αγώνα τους, καθώς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση από το Μάη, κυρίως όσον φορά την αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ενας 31χρονος Κινέζος απ' το Σενζέν (κοντά στο Χονγκ Κονγκ) επιβεβαιώθηκε πως είναι το 19ο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα. Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση απ' τις 3 Ιουνίου.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Φωνάζοντας «Μπορούμε να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στη Σομαλία και μόνοι μας» εκατοντάδες υποστηριχτές των ισλαμιστών διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Παράλληλα, ομάδες ισλαμιστών κατέλαβαν ειρηνικά μία ακόμη πόλη που ελεγχόταν από φιλοαμερικανούς Σομαλούς πολέμαρχους. Πρόκειται για το Μπελέτ Γουέιν που απέχει 300 χλμ βορείως του Μογκαντίσου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως προθυμοποιείται να αναλάβει τη φυλάκιση του πρώην Λιβεριανού προέδρου Τσαρλς Τέιλορ σε περίπτωση που καταδικαστεί από δικαστήριο του ΟΗΕ που εξετάζει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Σιέρα Λεόνε.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Αγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν χτες τον διευθυντή μιας φυλακής στο Καράτσι και άλλους τρεις ανθρώπους - αστυνομικούς και πολίτες - με έναν καταιγισμό πυρών, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία. Αλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΜΟΣΧΑ.- Ανάληψη «κοινής δράσης» ούτως ώστε να «σταματήσουν οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο» για την προώθηση των στόχων τους πρότεινε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ στους ομολόγους του της ομάδας των 8 ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών του κόσμου (G8) που συναντήθηκαν χτες στη ρωσική πρωτεύουσα.

ΜΟΣΧΑ.- Αύξηση 33% των επιθέσεων εναντίον ξένων κατέγραψε η μη κυβερνητική ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Η αεροπορική εταιρία «Air China» ανακοίνωσε χτες την αγορά 24 αεροσκαφών τύπου «Airbus A320» έναντι 1,74 δισ. δολαρίων σε μετρητά, παραδοτέα εντός του 2007 και του 2010, με σημαντική έκπτωση από την εταιρία - που προσπαθεί να καταλάβει ένα μεγάλο ποσοστό αγοράς από την «Boeing». Η κινεζική αγορά αποτελεί πεδίο άγριας διαμάχης ανάμεσα στις «Αίρμπας» και «Μπόινγκ»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Οι πλημμύρες στο Ασαμ ανάγκασαν περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετέδωσε χτες το BBC.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σφαγή αμάχων

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Η έκρηξη μιας νάρκης που ανατίναξε ένα λεωφορείο που μετέφερε 152 επιβάτες, είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον οι 64 - πολλοί εξ αυτών παιδιά (τουλάχιστον 15) και γυναίκες - να βρουν ακαριαίο θάνατο και άλλοι 96 να τραυματιστούν, στην πλειοψηφία τους σοβαρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, η χτεσινή επίθεση, που σημειώθηκε στην επαρχία Ανουρανταπούρα, είναι «το αιματηρότερο επεισόδιο στη χώρα από την κήρυξη της εκεχειρίας το 2002».

Σχεδόν αμέσως, και πριν καν υπάρξει καν διαταγή να ερευνηθεί το αιματηρό συμβάν, η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στους αυτονομιστές της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ» ΕΕΛΑΜ (LTTE). Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για θέματα αμύνης Κεχελίγια Ραμπουκουέλα, πρόκειται «για την πιο βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έχουν διαπράξει οι Τίγρεις».

Κι όμως, ελάχιστη ώρα μετά την έκρηξη, οι «Τίγρεις» διέψευδαν κατηγορηματικά ότι έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη στην ενέργεια και την καταδίκαζαν απερίφραστα. Ωστόσο, ο στρατός εξαπέλυε μαζικά αντίποινα. Βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις τοποθεσίες του βόρειου τμήματος της χώρας, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες Ταμίλ. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία «Tamilnet», αεροσκάφη τύπου «Κφιρ» βομβάρδισαν από μεγάλο ύψος ακόμη και στρατόπεδο προσφύγων από το τσουνάμι (!), χωρίς να υπάρξουν, ως χτες βράδυ, πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, παρά μόνο η δήλωση εκπροσώπου των «Τίγρεων», που έκανε λόγο για «πολλές απώλειες». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Επιτίθενται στο Κιλινότσι, άρα δείχνουν ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο».

Παρ' όλ' αυτά ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάξε έκανε μια --ξέχειλη υποκρισίας-- τοποθέτηση "υπέρ της ειρήνης", που φυσικά γίνεται χωρίς να υπάρχει πια σχεδόν κανένα κανάλι επικοινωνίας ανοιχτό, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Οσλο κατέρρευσαν την περασμένη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ