ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
«Απλά μαθήματα» ... μάρκετινγκ

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...

Eurokinissi

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...

Με όρους «μάρκετινγκ» παρουσίασε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, το νέο λογότυπο του ΥΠΠΟ, μία Καρυάτιδα, που θα αντικαταστήσει τον κίονα ιωνικού ρυθμού.

«

Εγώ όπως ξέρετε είμαι marketeer (σ.σ. ο ασχολούμενος με το "μάρκετινγκ"). Οι σπουδές μου είναι στο marketing. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το να χρησιμοποιεί κανείς τις μεθόδους του marketing για να προσδιορίσει με ακρίβεια πράγματα προς εξέταση ή προς απόφαση, είναι κάτι θετικό. Στον κόσμο των επιχειρήσεων κάτι ανάλογο είναι εταιρική ταυτότητα», είπε, παρομοιάζοντας την ύπαρξη του λογότυπου με την πώληση ...εμφιαλωμένων νερών!

Με όρους ...«μάρκετινγκ» λοιπόν, ο κίονας δεν είναι «κατάλληλος» για να πουληθεί το «πολιτιστικό προϊόν», αφού «θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε κίονας». Αναφέρθηκε και σε έρευνα του περασμένου Φλεβάρη, από την οποία προκύπτει ότι το 97,2% δε γνώριζε το προηγούμενο λογότυπο του ΥΠΠΟ. Με τη λογική του υπουργού ...«φταίει» ο λογότυπος και όχι η μακρόχρονη απαξίωση του πολιτισμού από το κράτος.

Εχοντας ξεκάθαρα εμπορικά κριτήρια για τον πολιτισμό, ο Γ. Βουλγαράκης έφερε το «παράδειγμα» άλλων χωρών, για να πει ότι «επενδύουν εξαιρετικά στο ότι ο λογότυπος πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος, διότι αυτό μπορεί στη συνέχεια να πριμοδοτήσει μια πολιτιστική πολιτική (...) Δηλαδή, είναι το πολιτιστικό "προϊόν", που θέλουν να προωθήσουν». Ολοι οι αρμόδιοι φορείς, προεξέχοντος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καλούνται πλέον να δουλεύουν με αυτούς τους όρους. «Το πολιτιστικό "προϊόν" πρέπει με κάποιο τρόπο να αναδεικνύεται και να προβάλλεται»... «εξήγησε» ο υπουργός.

Αρχαιοκαπηλίας συνέχεια...

Την περασμένη Τρίτη - με καθυστέρηση δυο μηνών - σύστησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δύο εκτιμητικές επιτροπές για τα κλεμμένα αρχαία που κατασχέθηκαν στη Σχοινούσα.

Οι επιτροπές πρέπει να εκτιμήσουν την αξία των αρχαιοτήτων, τα οποία όμως έχουν μεταφερθεί σε τέσσερα διαφορετικά σημεία: Μουσείο Νάξου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο και στη Σχοινούσα (όσα αντικείμενα δεν ήταν δυνατό να μετακινηθούν).

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η συζήτηση στο ΚΑΣ αποκάλυψε πως στη δεκαετία του 1970 χάθηκε από την Ακρόπολη ένα μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο και το 1979 από το Μουσείο Ακρόπολης ένας από τους ανθεμωτούς ηγεμόνες. Η κλοπή έγινε, τότε, γνωστή στον Τύπο, αλλά το ΥΠΠΟ σιώπησε. Με αφορμή τα κατασχεμένα αντικείμενα στη Σχοινούσα, για την απώλεια των δύο παραπάνω αρχαιοτήτων, μίλησε ο Μ. Κορρές (μέλος του ΚΑΣ, αναστηλωτής του Παρθενώνα).

Στο μεταξύ, η αρχαιοκαπηλία συνεχίζεται. Απόδειξη: Ενα σπάνιο νόμισμα του 42 π.Χ., με το πορτρέτο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Βρούτου, πούλησαν - παράνομα - δύο Ελληνες, σε γνωστό λονδρέζικο οίκο νομισμάτων. Τους δύο Ελληνες (οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν τα στοιχεία τους, αλλά σκόπιμα δεν τα ανακοινώνουν) ρώτησαν Βρετανοί τελωνειακοί προς τι επισκέφθηκαν το Λονδίνο και εκείνοι απάντησαν... «ήρθαμε για να περάσουμε μία ευχάριστη μέρα»! Το ίδιο βράδυ, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Αθήνα, οι τελωνειακοί τους έλεγξαν και βρήκαν να έχουν 18.000 λίρες. Τελικά, ομολόγησαν ότι τα χρήματα προέρχονται από την πώληση του αρχαίου νομίσματος. Μετά από σχετικές ενέργειες, το νόμισμα θα επαναπατριστεί. Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο Ελληνες απασχόλησαν και παλιότερα τις ελληνικές αρχές για αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το νόμισμα κόπηκε στους Φιλίππους, όπου πήγε ο Βρούτος ως αυτοεξόριστος, μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, όπου ηττήθηκε σε μάχη και αυτοκτόνησε. Το σπάνιο αυτό νόμισμα από τη μία πλευρά έχει το πορτρέτο του Βρούτου και από την άλλη την ημερομηνία δολοφονίας του Ιουλίου Καίσαρα. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 50 τέτοια νομίσματα. Τα δύο εκτίθενται σε ελληνικό μουσείο και τα άλλα κατέχουν ιδιώτες.

Στινγκ ενόψει...

Μπορεί να μη συμπεριέλαβε την Ελλάδα στην προ δύο ετών παγκόσμια περιοδεία του, όμως το «Κεντρί» ξανάρθε για να προσφέρει δυο ροκ βραδιές. Ο Στινγκ σήμερα (9μμ) θα δώσει συναυλία στο «Terra Vibe» (Μαλακάσα, 37ο χιλιόμετρο Αθηνών - Λαμίας), ενώ αύριο στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών). Ο διάσημος Βρετανός τραγουδιστής, εγκαταλείποντας τις πολυμελείς ορχήστρες και τις πλούσιες ενορχηστρώσεις, θα ξεδιπλώσει «γυμνά» τραγούδια από την 30χρονη διαδρομή του. Μαζί του ένα μικρότερο, ευέλικτο και πιο ροκ σχήμα, το «Broken Music Tour», που εκτός από τον ίδιο στο μπάσο, περιλαμβάνει τους Ντομινίκ Μίλερ και Λάιλ Γουόρκμαν (κιθάρες) και τον Εϊμπ Λαμπόριελ (ντραμς). Τη συναυλία θ' ανοίξουν οι «Fiction Plane», μπάντα του γιου του Στινγκ.

Εβρίτικος «Βορέας»

«Βορέας» τιτλοφορείται η μηνιαία επιθεώρηση πολιτιστικής και κοινωνικής ύλης για τον ακριτικό Εβρο (τηλέφωνο επικοινωνίας 25520-26777). Την ποιοτική προσπάθεια του πλούσια φωτογραφημένου εντύπου δείχνουν τα ποικίλης και ενδιαφέρουσας θεματολογίας περιεχόμενα του 11ου τεύχους που λάβαμε. Αξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι τα εξής: Το «Προσκήνιον», αναφέρεται στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής (λ.χ. των πλημμυρών του Εβρου), αλλά και στις λαϊκές τέχνες και παραδόσεις του Σουφλίου. Το κεντρικό, αφιερωματικό θέμα του τεύχους είναι η προσφορά του Θρακιώτη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εκπαιδευτικού, δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Κυτόπουλου, με κείμενα - μαρτυρίες συναγωνιστών του και συγγραφέων για τους αγώνες, το εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο του. Περιλαμβάνεται και εκτενές βιοεργογραφικό σημείωμα. Ενδιαφέρον είναι επίσης το κείμενο της Ερης Σταυροπούλου για το ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα «Τα παιδιά του Σπάρτακου» και γενικότερα το συγγραφικό έργο της Διδώς Σωτηρίου (το εσώφυλλο αυτού του κειμένου, όπως και το εξώφυλλο του τεύχους φιλοτέχνησε η Ζωή Κυτοπούλου). Τέλος, να σημειώσουμε το διήγημα «Θρακιώτικες ιστορίες» του εκλιπόντος αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ποιητή Κώστα Θρακιώτη.

Αφιέρωμα στην Βέμπο

Ηταν Οκτώβρης του 1933, όταν η Σοφία Βέμπο, χωρίς καμιά σπουδή στο τραγούδι, χωρίς καμιά προετοιμασία, ξεκινούσε την καλλιτεχνική της πορεία, μια πορεία γεμάτη δόξα και συγκινήσεις. Στην Σοφία Βέμπο, τη φωνή που σφράγισε το ελληνικό τραγούδι, είναι αφιερωμένες οι δύο συναυλιακές βραδιές, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 και 25 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. «Ραντεβού στην Αθήνα», τιτλοφορείται το αφιέρωμα στη μεγάλη τραγουδίστρια, που τραγούδησε την Ελλάδα, κι όλη η Ελλάδα τραγούδησε μαζί της. Αξέχαστα τραγούδια από την 45χρονη καλλιτεχνική της πορεία, θα ερμηνεύσουν δύο μεγάλες της θαυμάστριες, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, οι ενορχηστρώσεις των Γιώργου Ζαχαρίου, Κώστα Κλάββα και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Συμμετέχουν: Λαϊκό Οργανικό Σύνολο, Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Εργα Μίκη στο Πεκίνο

«Θαυμάζω τον κινεζικό λαό, ιδιαίτερα από την εποχή που πήρε την τύχη του στα χέρια του», είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή τη συναυλία με έργα του που θα πραγματοποιηθεί στις 22/6, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας και της 3ης Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης του Πεκίνου, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Στο Μέγαρο Μουσικής της Απαγορευμένης Πόλης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια του έρωτα και της αγάπης», με ερμηνευτές τους Νένα Βενετσάνου, Νίκο Κουρουπάκη, Τζούλια Σουγλάκου και Ζάχο Τερζάκη. Συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα Πεκίνου και η Χορωδία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Κίνας. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μουσική μου θ' ακουγόταν στην Απαγορευμένη Πόλη» είπε ο Μ. Θεοδωράκης «και ότι ο Μάο, που θαύμαζα απεριόριστα, θ' "ακούσει" έστω και νεκρός τους ήχους της μουσικής ενός ανθρώπου, απειροελάχιστου μπροστά του, που πάλεψε για τα ίδια ιδανικά».

Νότες και μελωδίες της Μεσογείου, σήμερα και αύριο, στο θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα, όπου πραγματοποιείται η Μουσική Συνάντηση «Mare Nostrum». Σήμερα εμφανίζονται ο συνθέτης - κιθαρίστας Μάκης Αμπλιανίτης, ο Τούρκος τραγουδοποιός Fuat Saka και ο αλγερινής καταγωγής Abdelrrahmare Abdelli, συνθέτης, μαντολίστας και τραγουδιστής. Αύριο, ο Καταλανός συνθέτης - τραγουδιστής Miquel Gil, η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera En Salonico».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ