ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εντυπωσιακή πρόκριση

Το Εκουαδόρ νίκησε άνετα την Κόστα Ρίκα με 3-0

Το γκολ του Ντελγάδο που έκανε το 2-0 έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση του Εκουαδόρ

Associated Press

Το γκολ του Ντελγάδο που έκανε το 2-0 έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση του Εκουαδόρ
Το πρώτο μπαμ του φετινού Μουντιάλ ακούστηκε μακριά. Πολύ μακριά δηλαδή... Μέχρι τον Ισημερινό.... Το Εκουαδόρ από χτες φιγουράρει πλέον στον Β΄ γύρο της διοργάνωσης μετά τη δεύτερη νίκη του, αυτή τη φορά επί της Κόστα Ρίκα με 3-0, και δεν είναι μόνο αυτό... Με τη συγκομιδή του 5-0 (αφού είχαν νικήσει και την Πολωνία με 2-0) βρίσκονται στην κορυφή του Α΄ ομίλου και θα παίξουν την πρωτιά στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στους οικοδεσπότες Γερμανούς την ερχόμενη Τρίτη. Με το γνωστό δίδυμο Τενόριο-Ντελγάδο που είχαν ...χτυπήσει τους Πολωνούς και στο πρώτο παιχνίδι και σκόραραν και χτες (22΄ και 52΄ αντίστοιχα) και συμπλήρωμα τον Καβιέδες που ολοκλήρωσε το θρίαμβο στο 90΄ οι «κίτρινοι» της Νότιας Αμερικής έφτασαν στην επιτυχία. Η ομάδα του Λουίς Φερνάντο Σοάρες έδειξε για μια ακόμη φορά τα καλά της στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη κυρίως από τα άκρα αφού στα χαφ Λουίς Βαλέντσια και Ουλίσες Ντε Λα Κρουζ είχαν τέλεια συνεργασία δημιουργώντας προβλήματα στα πλάγια της άμυνας των Κοσταρικανών. Οι τελευταίοι απογοήτευσαν για μια ακόμη φορά. Ασύνδετοι σε όλες τις γραμμές τους χωρίς διάθεση με την κούραση (λόγω και του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας) να κάνει την εμφάνισή της κυρίως στο Β΄ μέρος. Μπορεί η αντικατάσταση του Φονσέκα από τον Σαμπόριο να βελτίωσε κάπως τα πράγματα στο χώρο του κέντρου όχι όμως προς κάτι το ουσιαστικό.

Εκουαδόρ: Μόρα, Ουρτάδο, Ντε Λα Κρουζ, Μέντεζ, Ντελγάδο, Καστίγιο, Βαλέντσια (Ουρούτια), Εσπινόζα (67΄ Γουάγουα, Ρεάσκο, Κ. Τενόριο (46΄ Καβιέδες), Ε. Τενόριο. Κόστα Ρίκα: Πόρας, Μαρίν, Ουμάνα, Φονσέκα (28΄ Σαμπόριο), Σολίς, Γουαντσόπε, Σεντένο(84΄ Μπέναρντ), Γκόμες, Γκονζάλες (56΄ Ερνάντεζ), Γουάλας, Σεκέιρα.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

Πόλη υπό στρατιωτική κατοχή θυμίζει το Αμβούργο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αγανακτισμένοι. Αιτία τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας που επικρατούν εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί διαμένει η αποστολή των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον το μισό Αμβούργο κλείνει από αστυνομικά μέτρα όταν χρειάζεται οι Αμερικανοί να μετακινηθούν είτε για αγώνα είτε για προπόνηση. Μάλιστα, η περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο είναι απλησίαστη για τους πολίτες. Οι κάτοικοι πλέον έχουν φθάσει στα όριά τους καθώς δεν μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο τους αφού δεν ξέρουν πόση ώρα θα κάνουν για να πάνε στις δουλιές τους ή στα σπίτια τους. Λίγο φαίνεται να ησύχασαν τις τελευταίες δυο μέρες όταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ ύστερα από επίσκεψη σε αμερικανική στρατιωτική βάση αποφάσισε να ...μαντρώσει εκεί για δυο μέρες τους παίκτες του προκειμένου να ηρεμήσουν μετά την ήττα από την Τσεχία (3-0).

Μπορεί τα πολλά λεφτά να τα παίρνουν οι επίσημοι χορηγοί, όμως όσοι κάνουν δουλιές με τη διοργάνωση του Μουντιάλ δε φαίνεται να βγαίνουν και χαμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του λογότυπου σε διάφορα προϊόντα που αποφέρει τεράστια κέρδη τόσο στους διοργανωτές όσο και στις εταιρίες που πληρώνουν για χρήση και μετέπειτα μεταφέρουν την αξία στην πώληση του προϊόντος. Για παράδειγμα, η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ χωρίς το λογότυπο αξίζει 50 ευρώ ενώ με αυτό η τιμή φθάνει στα 110

Θέαμα εντός αγωνιστικού χώρου και θέαμα εκτός... Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του από τους διοργανωτές και τη ΦΙΦΑ, όπου οι παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν στη διοργάνωση και διεξάγονται σε διάφορες πόλεις πριν ή μετά τους αγώνες αποφέρουν κέρδη. Συνολικά υπολογίζεται ότι από τέτοιου είδους θεάματα οι Γερμανοί αναμένουν έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κρίσιμες αναμετρήσεις

Ανεβαίνει η ένταση στον 3ο όμιλο, καθώς σήμερα οι δυο νικητές της πρεμιέρας, Αργεντινή και Ολλανδία, αντιμετωπίζουν τους δυο χαμένους Σερβία/Μαυροβούνιο και Ακτή Ελεφαντοστού αντίστοιχα.

Οι «γκαούτσος» κόντρα στους Βαλκάνιους θέλουν να πετύχουν τη δεύτερη νίκη που ισοδυναμεί με πρόκριση στους «16» και σίγουρα είναι το φαβορί. Ερώτημα παραμένει πάντως το τι θα γίνει με τη χρησιμοποίηση του Μέσι, που ο κόσμος τον ζητά αλλά ο Πέκερμαν φαίνεται να το έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα. Στην αντίπερα όχθη η Σερβία έχει την τελευταία της ευκαιρία για δικαίωμα στο όνειρο. Η άσχημη εμφάνιση κόντρα στην Ολλανδία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με αποκορύφωμα το επεισόδιο Μιλόσεβιτς-Κέζμαν.

Στο άλλο παιχνίδι οι Ολλανδοί ψάχνουν τη δεύτερη νίκη που θα τους κάνει να τελειώσουν νωρίς νωρίς την υπόθεση πρόκριση απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία εντυπωσίασε κόντρα στην Αργεντινή.

  • Με αρωγό τη σπουδαία εμφάνιση στο Β΄ μέρος του αγώνα με το Ιράν, όπου έκανε τη μεγάλη ανατροπή (3-1), το Μεξικό αντιμετωπίζει την Αγκόλα που δυσκόλεψε τους Πορτογάλους (παρά την ήττα με 1-0) και σήμερα θέλει το κάτι παραπάνω.
Ο Ατρόμητος στο ΟΥΕΦΑ

Η UEFA δεν επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να λάβει μέρος στο κύπελλό της. Αντί αυτού δέχεται τον Ατρόμητο, γεγονός που οδηγεί τη Λάρισα στο κύπελλο Ιντερτότο. Η επίσημη ενημέρωση της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, προς την ΕΠΟ, εξηγεί το γιατί: «Δε γίνεται δεκτή η συμμετοχή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, λόγω παραβίασης των καταληκτικών ημερομηνιών».

Οπως είναι φυσικό η ετυμηγορία της UEFA προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Στον ΠΑΟΚ απογοήτευση και οργή. Δεν αποκλείουν πάντως προσφυγή στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS). Ανάλογα συναισθήματα προκάλεσε και στην Ομοσπονδία, αφού και αυτή... υποδεικνύεται οφ σάιντ. Διότι ανατρέπεται η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, που θεωρούσε εμπρόθεσμη την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ...

Στον Ατρόμητο επικρατεί, φυσικά, χαρά και ικανοποίηση. Κάνουν λόγο για επικράτηση της νομιμότητας και κατηγορούν την ΕΠΟ «γιατί δεν τήρησε ίσα μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις δύο ομάδες προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ». Τον προγραμματισμό τους αλλάζουν, με ευχαρίστηση, και στη Λάρισα. Για αυτούς θα είναι επιστροφή, ύστερα από 18 χρόνια, και θα γίνει στον τρίτο γύρο με αντίπαλο μια εκ των Σοπρόν (Ουγγαρία) - Καϊσερίσπορ (Τουρκία).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΤV

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Αργεντινή - Σερβία - Μαυροβούνιο (16.00), Ολλανδία - Ακτή Ελεφαντοστού (19.00), 4ος ΟΜΙΛΟΣ: Μεξικό - Αγκόλα (22.00). Ολοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από τη ΝΕΤ.

ΑΓΓΛΙΑ - ΤΡΙΝΙΤΑΝΤ 2-0
Λύτρωση στο τέλος

Ενας παίκτης που μέχρι το 83΄ ήταν μάλλον ο χειρότερος της Αγγλίας, ήταν αυτός που στο συγκεκριμένο λεπτό βρήκε τη φόρμα του και άνοιξε το δρόμο για τη νίκη-πρόκριση με 2-0 απέναντι στο αξιόμαχο Τρινιτάντ. Ο λόγος για τον επιθετικό της Λίβερπουλ Πίτερ Κράουτς που εκμεταλλεύτηκε άριστα σέντρα διαβήτη του Ντέιβιντ Μπέκαμ και με δυνατή κεφαλιά νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Το κερασάκι στην... τούρτα της νίκης των λιονταριών, ήρθε με την εκπνοή του αγώνα όταν ένας άλλος άσος της Λίβερπουλ, ο Στίβεν Τζεράρντ, με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως οι παίκτες του Ερικσον παρά τη νίκη τους, στο τέλος δεν έπεισαν με την απόδοσή τους, ότι είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί.

ΣΟΥΗΔΙΑ - ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 1 - 0
Στο... παρά ένα

Σημαντικό βήμα για την πρόκριση της στην επόμενη φάση, έκανε τελικά η Σουηδία. Κατάφερε στο... τσακ να κερδίσει την Παραγουάη με 1 - 0 (89' Λιούμπεργκ) και να φτάσει στους τέσσερις πόντους. Το παιχνίδι, δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο. Μπορεί κάλλιστα να αποδωθεί με το ρητό, "στους τυφλούς κυριαρχεί ο μονόφθαλμος". Αμφότερες οι ομάδες παρουσιάστηκαν άτεχνες, χωρίς επιλογές και εμπνεύσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες προσπάθειες για γκολ έγιναν με μακρινά σουτ ή γιόμες. Πολλά τα λάθη και τα φάουλ. Πλέον στη Σουηδία αρκεί μια ισοπαλία με την Αγγλία ή το Τρίνιταντ να μην κερδίσει τη Παραγουάη, που ουσιαστικά αποχαιρέτησε την διοργάνωση.

Η απόκτηση του Περπαρίμ Χετεμάι από την ΑΕΚ ανακοινώθηκε χτες και επίσημα. Στο μεταξύ, ο νέος προπονητής της ομάδας, Λορέντζο Σέρα Φερέρ, δήλωσε (στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ) πως έχει ήδη ξεκινήσει να δουλεύει και επιβεβαίωσε ότι θα έρθει στην Αθήνα, στις 26 του Ιούνη.

Νέο κρούσμα βίας σε βάρος του αθλητικού συντάκτη Γιάννη Δασκάλου έγινε στο κλειστό του Αγ. Θωμά στον αγώνα μπάσκετ Αμαρουσίου - Αρη. Ο συνάδελφος δέχτηκε απρόκλητη επίθεση ατόμων που τον χτύπησαν με γροθιές, τον απείλησαν, ενώ του αφαίρεσαν χρήματα και κινητό τηλέφωνο. Και το χειρότερο, όπως καταγγέλλει ο παθών, μεταξύ των τραμπούκων ήταν και έμμισθος υπάλληλος της ΚΑΕ Αμαρουσίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ