ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Προσωρινή κυβέρνηση με συμμετοχή των ανταρτών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Στο σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των Μαοϊστών ανταρτών συμφώνησαν χτες στο Κατμαντού ο Νεπαλέζος πρωθυπουργός Τζιρίγια Πρασάντ Κοϊράλα και ο επικεφαλής των Μαοϊστών ανταρτών Πρασάντα. Στη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών συζητήθηκε η πιθανότητα διεξαγωγής γενικών εκλογών για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου που θα συντάξει το επόμενο Σύνταγμα του Νεπάλ καθώς και η αποστολή αξιωματούχων του ΟΗΕ που θα αρκεστεί στην καταγραφή του οπλισμού στρατού και ανταρτών.

«Οι πάγοι έλιωσαν... Το Νεπάλ προχωρά ανεμπόδιστα στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο 52χρονος ηγέτης των ανταρτών που κατέφθασε στο Κατμαντού απ' το κεντρικό Νεπάλ για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να συγκροτηθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα, αν και αυτό δεν καταγράφτηκε στο κοινό ανακοινωθέν.

  • Συνάντηση με τον Σάρμα Ολί, υπουργό Εξωτερικών του Νεπάλ και στέλεχος του ΚΚ Νεπάλ, είχε ο Θανάσης Παφίλης,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Σ. Ολί, που μετέβη στο Στρασβούργο ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε τον Θ. Παφίλη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Νεπάλ και του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα του, τον επόμενο μήνα.

Οπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ του Νεπάλ, οι εξελίξεις εκτιμώνται ως θετικές, καθώς επιτεύχθηκε η πτώση της βασιλείας. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο και στη δρομολόγηση των εξελίξεων με τους αντάρτες, τους οποίους καλούν να συμμετέχουν στις εκλογές και να έχουν νόμιμη δράση.

ΜΕΞΙΚΟ
Καταστολή σε διαδηλώσεις εκπαιδευτικών

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Η φονική καταστολή των κινητοποιήσεων απεργών και φοιτητών φαίνεται ότι είναι το στίγμα των εκλογών στις 2 Ιούλη. Μετά την καταστολή των απεργών ανθρακωρύχων στην επαρχία του Μιτσοακάν που κόστισε τη ζωή σε δύο απεργούς και την καταστολή στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο πριν από λίγο καιρό με δύο νεκρούς - καθώς την περασμένη βδομάδα ένας 20χρονος φοιτητής υπέκυψε μετά από ένα μήνα σε κώμα - στο στόχαστρο μπήκαν την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του Εθνικού Συνδικάτου των Εργαζομένων στην Παιδεία (Sindicato Nacional de Trabajadores de la Educacin - SNTE) στην Οαξάκα.

Οι αστυνομικοί με υποστήριξη και ενός ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να απομακρύνουν βίαια τους δασκάλους από την κεντρική πλατεία της πόλης Οαξάκα, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί τρεις βδομάδες, αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και προώθηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μεξικού.

Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη διάρκεια των επεισοδίων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς. Ενώ χτες αφέθηκαν ελεύθεροι 10 δάσκαλοι που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Η λαϊκή αντίδραση ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική έχει δυναμώσει και τα εργατικά σωματεία έχουν εξαγγείλει γενική απεργία στις 28 Ιούνη, 4 μέρες πριν τις γενικές και προεδρικές εκλογές στο Μεξικό.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο πληθυσμός των παραγκουπόλεων στον πλανήτη θα ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια το 2020, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της Κίνας, ανακοίνωσε χτες αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, καλώντας τις κυβερνήσεις των χωρών να ενδιαφερθούν για την κατοικία, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί αυτομάτως στη μείωση των παραγκουπόλεων.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η κατανάλωση ακάθαρτου νερού και συναφείς ασθένειες (όπως ελονοσία, διάρροια) σκοτώνουν ετησίως 13.000.000 ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, εκ των οποίων πολλά είναι βρέφη και παιδιά, ανακοίνωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο αριθμός των Κροατών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ήτοι 550.000 άτομα, παραμείνει αμετάβλητος από το 1999, αν και το ΑΕΠ της χώρας έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, αναφέρουν επίσημα στοιχεία των κροατικών αρχών.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η αεροπορία της Σρι Λάνκα βομβάρδισε χτες, για δεύτερη μέρα, περιοχές του Κιλινότσι, κοντά στο αρχηγείο των ανταρτών Ταμίλ. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν ωστόσο λίγη ώρα πριν την κηδεία των 64 αμάχων που σφαγιάστηκαν προχτές στη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης.

ΝΤΙΛΙ.-- Ανατολικοτιμορέζοι αντάρτες άρχισαν από χτες να παραδίδουν όπλα στους Αυστραλούς στρατιώτες.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα 14χρονο αγόρι εξακριβώθηκε χτες πως απεβίωσε μετά τη μόλυνσή του με τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

ΡΩΜΗ.-- Εικοσιτετράωρη απεργία ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον κρατικό σιδηρόδρομο στην Ιταλία την ερχόμενη Τρίτη, απαιτώντας να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας ύστερα από τα συνεχιζόμενα δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Η αεροπορική εταιρία «Delta Air Lines» ανακοίνωσε χτες ότι θα υποβάλει αίτηση να διακόψει το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των πιλότων της ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΑΒΑΝΑ.-- Το πανεπιστήμιο του Γιέιλ των ΗΠΑ δώρισε στην Κούβα 62 ντοκιμαντέρ και 5.000 φωτογραφίες που είχαν τραβήξει Αμερικανοί κινηματογραφιστές και δημοσιογράφοι από την εποχή που ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ηγέτης των ανταρτών στη Σιέρα Μαέστρα, το 1957, μέχρι και το 1970. Παράγοντες και των δύο χωρών δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις ισλαμιστών κατά ξένης επέμβασης

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

«Δε χρειαζόμαστε ξένα στρατεύματα. Δε θέλουμε τη μεταβατική κυβέρνηση του Προέδρου Γιουσούφ. Μπορούμε και μόνοι μας να φτιάξουμε τη δική μας κυβέρνηση». Αυτά φώναζαν χτες πάνω από 10.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της μεταβατικής Βουλής στην Μπαϊντόα να προσκαλέσει ξένα (αφρικανικά) στρατεύματα στη χώρα για να ...βοηθήσουν στην αποκατάσταση της «σταθερότητας και της ειρήνης».

Πολλοί απ' τους διαδηλωτές -υποστηριχτές των ισλαμιστών που έχουν αναλάβει εδώ και δυο βδομάδες τον πλήρη έλεγχο του Μογκαντίσου -φώναξαν και συνθήματα κατά της Αιθιοπίας θεωρώντας πως θα επιχειρήσει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σομαλίας επειδή η αιθιοπική κυβέρνηση είναι στενός υποστηριχτής του μεταβατικού Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ.

Μιλώντας στους διαδηλωτές ο αντιπρόεδρος της «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» σεΐχης Αμπντουκαντίρ Αλί Ομάρ χαρακτήρισε την απόφαση της μεταβατικής Βουλής «απαράδεκτη» υποστηρίζοντας ότι αυτή (εδρεύει στην Μπαϊντόα) έχει δύο επιλογές: «`Η να ανακαλέσει την απόφασή της ή να ενώσει τις δυνάμεις της με τους εχθρούς της Σομαλίας»...

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σήμερα διεξάγονται οι εκλογές

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σλοβακία, όπου καλούνται περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι να ψηφίσουν για τους 150 εκπροσώπους τους στο Εθνικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο). Οι εκλογές αυτές διεξάγονται πρόωρα κατά 3 μήνες, εξαιτίας της διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού της «Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ενωσης», του «Κόμματος του Ουγγρικού Συνασπισμού», της «Νέας Συμμαχίας Πολιτών» και του «Κινήματος των Χριστιανοδημοκρατών» όταν οι Χριστιανοδημοκράτες αποχώρησαν και ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Συνολικά στις εκλογές συμμετέχουν 21 κόμματα, ωστόσο, πιθανότητα εισόδου στη Βουλή φέρεται να έχουν μόνο έξι ή επτά κόμματα που θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το εκλογικό μέτρο του 5% και απ' αυτά, σε όλες τις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες προηγείται σταθερά το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «SMER». Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως λαμβάνει το 28% των ψήφων, ενώ η «Δημοκρατική και Χριστιανική Ενωση» του σημερινού πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα λαμβάνει το 12,5%. Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να λαμβάνει το 5-8,9% των ψήφων.

Πάντως, κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους, ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν και τους πλέον απίθανους συνδυασμούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, αποκλείοντας όμως τη συμμετοχή του ΚΚ Σλοβακίας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΓΙΑ ΜΑΛΒΙΔΕΣ
Απαιτεί αποχώρηση των Βρετανών

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Την επανάληψη των συνομιλιών για την εθνική κυριαρχία των Νησιών Μαλβίδων (Φόκλαντ τα ονομάζουν οι Βρετανοί) ζήτησε η Αργεντινή από τη Βρετανία.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ανεξαρτητοποίησης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Χόρχε Ταϊάνα, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για συνομιλίες και ζήτησε τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο Αργεντίνος υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στα νησιά και τη δημιουργία μίας βάσης «της οποίας η λειτουργική δυνατότητα υπερβαίνει την παρανόμως κατεχόμενη περιοχή».

Από την πλευρά της πρεσβείας της Βρετανίας στο Μπουένος Αϊρες αναφέρθηκε ότι η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως η εθνική κυριαρχία δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση, εφόσον αυτό δεν είναι επιθυμία των κατοίκων των νησιών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα ήταν ηθικά απαράδεκτο να υποχρεώσουμε αυτούς τους ανθρώπους να αλλάξουν την κυβέρνησή τους παρά τη θέλησή τους»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ