ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δωδεκαετή κάθειρξη σε πρώην ανώτατο στέλεχος

ΑΒΑΝΑ.-

Ο Χουάν Κάρλος Ρόμπινσον Αγραμόντε, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για αξιοποίηση της θέσης και επιρροής του προς ιδίον όφελος, δηλαδή για διαφθορά. Η απόφαση του 7ου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Αβάνας, που εξέτασε την υπόθεση, προβλέπει και την ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων και την οποιαδήποτε δυνατότητα να αναλάβει υπεύθυνη θέση σε οποιαδήποτε διοικητική θέση του κράτους, σε οποιαδήποτε θέση της οικονομικής δομής ή σε κοινωνικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα του, «Γκράνμα», σημειώνεται: «Στις 28 Απρίλη έγινε γνωστή η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου μετά από ανάλυση και εξέταση σωρείας λαθών που διέπραξε το μέλος του ΠΓ Χουάν Κάρλος Ρόμπινσον Αγραμόντε, αποφασίστηκε η καθαίρεσή του από το ΠΓ και την ΚΕ και η διαγραφή του από το Κόμμα». Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τότε είχε ζητηθεί έρευνα για τη διάπραξη και ποινικών αδικημάτων.

Ετσι μετά την απόφαση που προήλθε από την ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν οι κατηγορίες για αξιοποίηση της θέσης του και της επιρροής του προς ιδίον όφελος. Ετσι, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΓ, «επιβλήθηκε η ποινή που ορίζει ο νόμος που δείχνει πως η ιδεολογική εξασθένηση του Ρόμπινσον Αγραμόντε ήταν συνεχής, ενώ έκανε κατάχρηση της θέσης του, αγνόησε τις υψηλές του ευθύνες και το ήθος που απαιτείται από ένα στέλεχος της επαναστάτης και έκανε χρήση της επιρροής της θέσης ώστε να του αποφέρει οφέλη. Τελικά, έπειτα από εξέταση των αποδείξεων και των ισχυρισμών της κατηγορούσας αρχής, αλλά και της υπεράσπισης, το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο διαφθοράς και του επέβαλε ποινή 12ετούς στέρησης της ελευθερίας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει το νόμο όποια και αν είναι η θέση του και οι αρμοδιότητές του. Και όποιος το πράττει, χωρίς καμία εξαίρεση, θα βρεθεί ενώπιον της επαναστατικής δικαιοσύνης».

Κλιμάκωση φιλοναζιστικής πολιτικής στη Λετονία

Παρέμβαση - καταγγελία του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Νοσταλγοί των λετονικών λεγεώνων των ναζιστικών Ες-Ες, ενθαρρύνονται από το σημερινό «δημοκρατικό» καθεστώς

Associated Press

Νοσταλγοί των λετονικών λεγεώνων των ναζιστικών Ες-Ες, ενθαρρύνονται από το σημερινό «δημοκρατικό» καθεστώς
Νέα κλιμάκωση της φιλοναζιστικής πολιτικής και προπαγάνδας επιχειρούν οι λετονικές αρχές, μέσα από την προκλητική προσπάθεια παραχάραξης και αναθεώρησης της σύγχρονης Ιστορίας. Το θέμα έφερε με Ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Καταγγέλλοντας τις ενέργειες δικαίωσης του ναζισμού, στις οποίες συστηματικά επιδίδεται η λετονική κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στις 14 Ιούνη γιορτάστηκε στη Λετονία, με τη συμμετοχή της ανώτατης κρατικής ηγεσίας, η λεγόμενη "Μέρα των θυμάτων της κομμουνιστικής γενοκτονίας", για να τιμηθεί η μέρα εκτόπισης 15 χιλιάδων Λετονών στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ.

Ωστόσο, όσοι εκτοπίστηκαν στις 14/6/1941 ήταν μέλη φασιστικών και φιλο-φασιστικών οργανώσεων που ετοίμαζαν φιλο-ναζιστική εξέγερση, μόλις μια βδομάδα πριν την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ΕΣΣΔ.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι λετονικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ενέργειες ιστορικής δικαίωσης των ναζί, δίνοντας κρατικά παράσημα και συντάξεις στους ναζί των λετονικών λεγεώνων «Βάφφεν Ες-Ες», στήνοντας μνημεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, εκδίδοντας σχετικά ιστορικά βιβλία που προλογίζει η Πρόεδρος της χώρας, στα οποία εκτός των άλλων τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης παρουσιάζονται ως "αναμορφωτήρια"».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά, «πώς τοποθετείται το Συμβούλιο απέναντι στην κλιμάκωση της φιλοναζιστικής πολιτικής των λετονικών αρχών με τη νέα αυτή επιχείρηση δικαίωσης του ναζισμού στην Ευρώπη»;

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΛΑ ΔΟΣ ΕΣΠΑΡΑΓΚΟΣ.--Δεκαπενθήμερες ασκήσεις εδάφους, αέρος και θαλάσσης πραγματοποιούν από σήμερα περίπου 7.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου (500 χλμ. δυτικά της Σενεγάλης) στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για την πρώτη άσκηση του NATO σε αφρικανική χώρα και τα δύο επιχειρησιακά σενάρια αφορούν σε μάχες με ένοπλες ομάδες που επιθυμούν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών ενός νησιού και σε διάσωση αμάχων σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού) καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη δολοφονία ενός ηγετικού του στελέχους και ακτιβιστή της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νεολαίας της Ινδίας, του Αρσάντ Αχμαντ Λόνε, στο Κασμίρ. Ο 25χρονος Λόνε απήχθη πριν 15 μέρες, βασανίστηκε και απελευθερώθηκε, αλλά, στις 20 του Ιούνη, άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι του και τον δολοφόνησαν.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Τέσσερις Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη σε φράγμα σε μεθοριακή περιοχή που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν, επίσης σε περιοχή που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, τρεις Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας.

ΝΤΙΛΙ.-- Οι πιέσεις περιφερειακών καπιταλιστικών δυνάμεων έναντι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Α. Τιμόρ, Μάρι Αλκατίρι, φαίνεται πως ίσως καρποφορήσουν. Χτες, ο Πρόεδρος Χανάνα Γκουσμάο ενημέρωσε τον Αλκατίρι πως ή θα παραιτηθεί ή θα αποπεμφθεί... Ο Αλκατίρι αναμένεται να απαντήσει σήμερα...

ΚΙΕΒΟ.-- Στη συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών μηνών προχώρησαν τα κόμματα «Η Ουκρανία Μας» του Βίκτορ Γιουστσένκο, το «Μπιουτ» της Γιούλια Τιμοσένκο και οι Σοσιαλιστές. Συνολικά, τα τρία αυτά κόμματα θα κατέχουν 243 έδρες στις 450 του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας. Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές των τριών αυτών κομμάτων και μετά να ανακοινωθεί επίσημα και η συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τουλάχιστον 5 νεκροί και 9 αγνοούμενοι, πολλά κατεστραμμένα και πλημμυρισμένα σπίτια είναι ο απολογισμός των πλημμυρών που έπληξαν τα προηγούμενα 24ωρα τη Ρουμανία, ενώ περίπου 200 χωροφύλακες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιώτες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πρώτη δίκη για τους βασανιστές της χούντας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Χρειάστηκε περισσότερο από 20ετία ώστε έστω και ένας εκ των βασανιστών και δολοφόνων που έδρασαν την επταετία της πιο βρώμικης ίσως δικτατορίας που γνώρισε η Λατινική Αμερική να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η αρχή έγινε και στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθίσει ο Μιγκέλ Ετσεκόλατς, άλλοτε αξιωματικός της Αστυνομίας του Μπουένος Αϊρες, κατηγορούμενος για θανάτους και βασανιστήρια στη διάρκεια της δικτατορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Clarin».

Είναι η πρώτη δίκη στη χώρα μετά το τέλος της ατιμωρησίας, αφού πριν από λίγους μήνες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.

Ο πρώτος νόμος ψηφίστηκε το 1986, γνωστός και ως Punto Final, που όριζε «τελικό σημείο» στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983 και ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων. Ο δεύτερος ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά, το 1987. Ο νόμος Obediencia Debida, δηλαδή «οφειλόμενη υπακοή», αφορούσε τους κατώτερους αξιωματικούς. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δε διώχθηκαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Επισήμως ο αριθμός των ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-1983 παραμένει έως σήμερα άγνωστος. Οργανώσεις, όπως οι «Μητέρες της Πλατείας του Μάη» μιλούν για 30.000, ενώ από τα αρχεία του Πανεπιστημίου Georgetown προκύπτει ότι έως το 1978 είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 22.000 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ