ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Προγράμματα «εργασιακής ομηρίας»

Την ίδια στιγμή, ρίχνει κι άλλο νερό στο μύλο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών Υγείας

Η συμμετοχή του Δήμου Ηλιούπολης στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας, στα πλαίσια της γενικής κατεύθυνσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει όλο και περισσότερους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση, μάλιστα, συμβαδίζει πλήρως και με την πολιτική της «εργασιακής ομηρίας», καθώς προβλέπεται ότι 120 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ θα απασχολούνται για μόλις 18 μήνες σε Δημοτικές Δομές Υγείας δήμων, που είναι μέλη του Διαδημοτικού Δικτύου χωρίς Ασφάλιση αλλά μόνο με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πρόγραμμα STAGE).

Πρόκειται για μια απόφαση που κινείται στη λογική της λεγόμενης «αποκέντρωσης» των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, δηλαδή της υποβάθμισης και σταδιακής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που θα έπρεπε να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να παρέχονται σε όλους τους εργαζομένους δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις υπηρεσίες θα απασχολούνται για μερικούς μήνες και μετά θα ψάχνουν εξ αρχής για δουλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση υπερψήφισαν τόσο η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ (βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου), όσο και της ΝΔ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, όχι απλά επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, αλλά ούτε καν τοποθετήθηκε για το θέμα.

Η δημοτική σύμβουλος της Δημοκρατικής Ενότητας (στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και την Κομμουνιστική Ανανέωση), Χρυσούλα Λαμπούδη, καταψήφισε την πρόταση και παίρνοντας το λόγο, είπε, ότι την αρμοδιότητα για ένα ολοκληρωμένο και δωρεάν σύστημα Υγείας θα έπρεπε να την έχει αποκλειστικά το κράτος, ενώ αναφέρθηκε και στη μετακύληση του κόστους για τις υπηρεσίες Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής στους εργαζομένους.

Τόνισε ακόμα ότι η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ψευτοπρογράμματα προσωρινής απασχόλησης, που σε λίγους μήνες «πετούν» τους εργαζόμενους ξανά στο δρόμο της ανεργίας. «Αποτελεί σκέτη κοροϊδία η δήθεν "ευαισθητοποίηση" του προγράμματος του ΟΑΕΔ που προβλέπει το 60% των θέσεων να καλύπτεται από γυναίκες. Αυτά τα προγράμματα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση για τη γυναικεία ανεργία, αλλά αντίθετα είναι ενισχυτικά και στοχεύουν στο "αγκίστρωμα" και στη διπλή εκμετάλλευση της γυναίκας», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες δε διασφαλίζονται με την αξιοποίηση υποαπασχολούμενου υγειονομικού προσωπικού.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΙΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
Βρώμα και ασυδοσία!

Κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον η μετατροπή έκτασης, μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, σε χαβούζα από τους βιομηχάνους

Η έκταση που έχει μετατραπεί σε χαβούζα
Η έκταση που έχει μετατραπεί σε χαβούζα
Σε χαβούζα έχουν μετατρέψει οι βιομήχανοι μεγάλη έκταση, δίπλα στο Βιολογικό Καθαρισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Λάρισας, διαπράττοντας ακόμα ένα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Εκμεταλλευόμενοι την ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, και έχοντας την ανοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων εκφραστών της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, οι βιομήχανοι για να τη βγάλουν στη φτήνια πετούν τη λυματολάσπη σε αυτοσχέδιους τάφρους - βόθρους, κοντά στο σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού, απ' όπου και αναδίνεται αφόρητη βρώμα και δυσωδία.

Ετσι, οι εργαζόμενοι των εργοστασίων στη Βιομηχανική Περιοχή εκτός από τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, που τους επιβάλλει η εργοδοσία, έχουν ν' αντιμετωπίσουν, επιπλέον, και την μπόχα των βιομηχανικών λυμάτων που πετούν τ' αφεντικά τους για ν' αποφύγουν το κόστος της πλήρους και σωστής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι ξεκοκαλίζουν πακτωλό χρημάτων, που τους προσφέρουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια, για δήθεν έργα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης δράσης των βιομηχάνων στη Λάρισα και της εγκληματικής αδιαφορίας των πολιτικών υπευθύνων είναι το γεγονός ότι αν και τα λύματα θα μπορούσαν, έστω, να ρίχνονται στη χωματερή της πόλης, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας για την ξήρανσή τους και με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον, αυτό δε γίνεται από κανένα εργοστάσιο της περιοχής, με προφανή στόχο να αποφύγουν το απαιτούμενο κόστος και να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους.

Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των βιομηχάνων επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μόλυνση του Πηνειού ποταμού από τα λύματα που ρίχνουν οι βιομηχανίες στα νερά, η καύση του επικίνδυνου τοξικού υλικού πετ-κοκ σε εργοστάσια, κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εκδήλωση ανακήρυξης υποψηφίου

Με την επισήμανση του πολιτικού χαρακτήρα των τοπικών εκλογών και την ανάγκη να σταματήσουν οι Δήμοι να αποτελούν το μακρύ χέρι της εξουσίας, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, η εκδήλωση ανακήρυξης του υποψήφιου Δημάρχου Αρχανών, Απόστολου Γενετζάκη, με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Αρχανών. Ο υποψήφιος δήμαρχος είναι φαρμακοποιός στις Αρχάνες, μέλος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που έγινε τονίστηκαν τα πολλά προβλήματα της περιοχής (τιμές προϊόντων, αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών, ανεργία, παιδεία, ειρήνη, κ.ά.) που η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπως υπογραμμίστηκε, τα «κουκουλώνει» για να μη θιγεί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, αναδείχτηκαν οι σοβαρές ευθύνες του ΣΥΝ που ουσιαστικά οι δυνάμεις του ταυτίστηκαν, στήριξαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Για όλα αυτά, όπως τονίστηκε, χρειάζεται να εκλεγούν δήμαρχοι αγωνιστές, μπροστάρηδες στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θα παλεύουν για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων και όχι τη διαχείρισή τους.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

-- Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», θα περιοδεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδας (οδός Αμερικής), στις 7.45 π.μ.

-- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ Αμφιάλης Κερατσινίου, στις 10 το πρωί.

-- Αντιπροσωπεία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Νέας Σμύρνης θα περιοδεύσει στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής, στις 7 μ.μ.

-- Η Σοφία Ντούρου, υποψήφια νομάρχης Εύβοιας με τη ΝΑΣ, θα μιλήσει σε πλατιά σύσκεψη εργαζόμενων γυναικών στην Κύμη, στις 7.30 μ.μ.

-- O Κώστας Χαλίτσιος, υποψήφιος νομάρχης Κιλκίς με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στο Ηλιόλουστο, στις 8.30 μ.μ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Κινητοποίηση για ελεύθερη πρόσβαση

Το συνεχιζόμενο αποκλεισμό μέρους της παραλίας του Δήμου Θερμαϊκού από το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, καταγγέλλουν η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Θερμαϊκού και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και χρόνια το κάμπινγκ έχει περιφράξει το μέρος της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από το χώρο του, καθώς και την αντίστοιχη θαλάσσια ζώνη σε πλάτος αρκετών μέτρων, έτσι που γίνεται αδύνατη η πρόσβαση τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Η ΔΑΚ του Δήμου Θερμαϊκού και η ΝΑΣ καλούν τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτυρηθούν, ώστε να ανοίξει η παραλία της Αγ. Τριάδας και να τερματιστεί έτσι ο παραλιακός αποκλεισμός του δημοτικού αυτού διαμερίσματος που ως κύρια συνέπειά του έχει την τουριστική και αναπτυξιακή υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και του Δήμου ευρύτερα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται την Κυριακή 25 Ιούνη στις 11 π.μ. στο ΚΑΠΗ Αγ. Τριάδας. Μετά τη συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το κάμπινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ