ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΘ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μειώνεται το προσωπικό και νοικιάζονται ιδιωτικές!

«Κλειστά» 150 έτοιμα δημόσια κρεβάτια

Αν λειτουργούσαν τα 150 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, θα είχαν περίθαλψη 4.500 βαριά άρρωστοι
Αν λειτουργούσαν τα 150 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, θα είχαν περίθαλψη 4.500 βαριά άρρωστοι
Στη μείωση του λιγοστού προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αντί της πρόσληψης για τη λειτουργία των 150 κλειστών δημόσιων κλινών ΜΕΘ και στην ταυτόχρονη πριμοδότηση των ιδιωτικών με ζεστό κρατικό χρήμα συνοψίζεται η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΜΕΘ. Η χρέωση που αξιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τα ασφαλιστικά ταμεία για μια μέρα νοσηλείας είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές ενός νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα μήνα. Ομως η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη νοσηλευτών, κρατάει σταθερά κλειστές 132 κλίνες ΜΕΘ και 56 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και νοικιάζει 73 ιδιωτικές πληρώνοντας το χρόνο περίπου 52 εκατομμύρια ευρώ. Οσα χρήματα δηλαδή απαιτούνται για τη λειτουργία των διπλάσιων κλειστών δημόσιων κλινών!

Οι επισημάνσεις που αναδεικνύουν ανάγλυφα την επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, έγιναν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας για τις ΜΕΘ. Οπως αναδεικνύεται, ο κύριος λόγος που παραμένουν κλειστές οι ΜΕΘ είναι η έλλειψη νοσηλευτών - η οποία μάλιστα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο - και κατά δεύτερο λόγο η έλλειψη ιατρικού προσωπικού κυρίως στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρειάζονται έξι νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ για να καλυφθούν οι τρεις 8ωρες βάρδιες καθημερινά. Στην Ελλάδα όμως ο αριθμός νοσηλευτών μειώθηκε από 3 νοσηλευτές ανά κλίνη το 2004 σε 2,4 το 2006.

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 445 κρεβάτια ΜΕΘ και μόλις 27 ΜΑΦ, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2.000! «Καθημερινά και μόνο στην Αττική περίπου 20 - 30 άτομα, διαμέσου του ΕΚΑΒ αναζητούν κρεβάτι σε ΜΕΘ... Εάν τα 150 έτοιμα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ ήταν ανοιχτά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν 4.500 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, δυστυχώς δεν επιβιώνουν», τονίστηκε στη συνέντευξη.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και σε αυτή τη βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις για τη λειτουργία των ΜΕΘ.

Συνθήκες γαλέρας στις μεταφορές

Τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στην εταιρία συνδυασμένων μεταφορών «CARNER» που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ερμής». Η εταιρία απέλυσε τον εργαζόμενο Γ. Πουτούκη, ο οποίος έπαθε έμφραγμα την ώρα της δουλιάς, μετά από πολύωρη απασχόληση και πιεσμένος να εκτελέσει το δρομολόγιό του σε σύντομο χρόνο. Ενώ χαροπάλευε, ο υπεύθυνος της επιχείρησης στην Ελλάδα, τον έβαλε να υπογράψει ένα έντυπο γραμμένο στα γερμανικά, λέγοντάς του ότι θα φροντίσει για την αναρρωτική άδεια. Και 10 μέρες μετά, του αποκάλυψε πως είχε υπογράψει την αποχώρησή του από την εταιρία.

Σύμφωνα με καταγγελίες που κατέθεσε στο ΣΕΠΕ, η αυστριακή εταιρία «CARNER» χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της εταιρίας «srs» στη Θεσσαλονίκη και εκτελεί μεταφορικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, αν και, σύμφωνα με το νόμο για τις συνδυασμένες μεταφορές, επιτρέπεται να εκτελεί δρομολόγια μόνο σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς για τους περίπου 40 οδηγούς που απασχολεί, και μάλιστα ανασφάλιστους. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, οι οδηγοί πληρώνονται με το δρομολόγιο και ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

Καλοθελητές του συμβιβασμού...

Αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται την άλλη βδομάδα, 27 και 28 Ιούνη, στο Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού - Θρακομακεδόνων και Πέριξ δήμων. Ο ταξικός προσανατολισμός της διοίκησης του Σωματείου έχει βάλει πολλές φορές εμπόδια στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών των δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, όπως η πρόσφατη ματαίωση των προσλήψεων μερικής απασχόλησης στο Δήμο Πετρούπολης.

Τη δράση αυτή προσπαθούν οι συγκεκριμένες δημοτικές αρχές να χτυπήσουν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια αυτά, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η στάση της νεοσύστατης συνδικαλιστικής παράταξης, που αυτοαποκαλείται «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση» και στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οι εκπρόσωποί της, στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική συνέλευση, επιβεβαίωσαν τον πραγματικό τους στόχο, κάνοντας επίθεση στην «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα», την παράταξη που έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Σωματείου, χωρίς την ίδια στιγμή να πουν λέξη για τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για την προώθηση αυτών των πολιτικών η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στο πλευρό τους βρίσκονται οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι, οι οποίοι με ωμούς εκβιασμούς προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΕ ΟΤΕ
Πλάτες στις νέες ανατροπές

Η θέση των ταξικών δυνάμεων, της ΕΣΚ ΟΤΕ, ότι η στάση της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Εργαζομένων - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - διευκολύνει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ, επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του ΟΤΕ χωρίς εκ των προτέρων να κάνει καθαρό ότι σε αυτές δεν μπορεί να συζητηθεί η πρόταση της εργοδοσίας για ανατροπές των εργασιακών σχέσεων μέσω της αλλαγής του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ). Ενώ η απόφαση για εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) να κηρύξει όταν το κρίνει αναγκαίο κινητοποιήσεις είναι εξ ορισμού γενική και αόριστη. Η ΕΣΚ ΟΤΕ πρότεινε και πάλι: Κανένας διάλογος για τον ΓΚΠ, έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων (κατάργηση της άρσης της μονιμότητας των νεοπροσληφθέντων, μονιμοποίηση των εκτάκτων, κ.ά.). Στα πλαίσια της οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 27 του Ιούνη, δεύτερη 24ωρη την επόμενη βδομάδα και εξουσιοδότηση της ΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία.

Συκοφαντίες συγκάλυψης του εμπαιγμού

Με συκοφαντίες κατά των ταξικών δυνάμεων προσπαθεί η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ να συγκαλύψει τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων. Η ΔΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ κατήγγειλε την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ότι παρακινεί τους εργαζόμενους να καταφύγουν σε δικαστικούς αγώνες για τη νομική διεκδίκηση του επιδόματος των 176 ευρώ και σε συνεννόηση με δικηγόρους αποσπούν από κάθε δημόσιο υπάλληλο 30 ευρώ για κάθε αγωγή. Πρόκειται για πρωτοφανή κοροϊδία, υπογραμμίζει η ΔΑΣ, γιατί αυτές οι ηγεσίες θέλουν έτσι να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη συναίνεσή τους στις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων. Από την άλλη, το κυνήγι επιδομάτων στηρίζει την επιδοματική πολιτική που είναι παράγοντας χειραγώγησης των εργαζομένων. Στην καταγγελία αυτή η πλειοψηφία έβγαλε ανακοίνωση χωρίς καν να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ, στην οποία αντί να απαντά επί της ουσίας επιτέθηκε στη ΔΑΣ κάνοντας χρήση διάφορων «κοσμητικών επιθέτων», όπως, λασπολόγοι και υπονομευτές!

  • Σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν στάση εργασίας, 7-11 π.μ. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.
Με εγκαύματα δυο εργάτες

Ο τραυματισμός δύο εργατών ήταν ο απολογισμός ενός ακόμα εργατικού «ατυχήματος» που σημειώθηκε στη Λάρισα. Οι δύο εργάτες, που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, τραυματίστηκαν από βραχυκύκλωμα, την ώρα που εκτελούσαν εργασίες σε υπόγεια δίκτυα της ΔΕΗ, στη συνοικία Αγιοι Σαράντα (Σουφλάρια). Κατά τη διάρκεια των εργασιών, δεν έγινε διακοπή ρεύματος του συγκεκριμένου δικτύου, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά τα καλώδια. Πρόκειται για τους Φώτη Μπρόβα 45 ετών και Αστέριο Νίκου 38 χρόνων, οι οποίοι δουλεύουν στην κοινοπραξία «Χ. και Ι. Καλογρίτσα ΑΕ και Αναστασίου ΑΤΕ». Το νέο εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ